Dodaj do ulubionych

Wyniki badań jakie jednostki i normy?

04.11.04, 17:11
Dziewczyny i droga Ewo
Nie wytrzymałam presji i zrobiłam pierwsze badania w 20 dc czyli 8 dniu po
owu oto one ( wyniki mają zupełnie inne jednostki i normy niz wasze !!!)
TSH 4,118 uU/ml
ft3 3,75 pmol /l
fT4 15,75 pmol/l
prolaktyna 428,3 mlu/l i z drugiego oznaczenia 477,2 mlU/l
progesteron 95,7 nmol/l
pomóżcie je zinterpretować , proszę.
Obserwuj wątek
    • ewa.analityk1 Re: Wyniki badań jakie jednostki i normy? 04.11.04, 17:18
      czy bierzesz jakieś leki, masz niedoczynność tarczycy. A jeżeli nie bierzesz
      żadnych leków to możliwe, że jesteś w ciąży
      • maja744 Re: Ewo zerknij na moje wyniki badań 04.11.04, 17:56
        Ewo, prosze zerknij i na moje wyniki - blagam...

Dzis odebralam

prolaktyna - 645.73 mIU/L (norma 33.4 - 580.1)

TSH - 5.101 uIU/mL (norma 0.490 - 4.670)

sa podwyzszone, ale co to oznacza dla moich staran???
        20VIII mialam zabieg, a myslalam ze w XII bedziemy sie znow starac.

Jakie badania powinnam jeszcze w zwiaku w powyzszymi zobic - T3, T4, ft3, ft4 ?????
        Czy sa jakies okreslone dni cyklu na te badania, czy mozna kiedykolwiek?

Ewo, wyczytalam ze jestes specjalistka od tarczycy, powiedz co mam zrobic...
        Najchetniej poszlabym juz jutro rano to zrobic.
        Jutro bedzie u mnie 11dc.

Tarczyce zbadalam pierwszy raz w zyciu i zupelnie nie orientuje sie w temacie

Pomocy, blagam....

• ewa.analityk1 Re: Ewo zerknij na moje wyniki badań 04.11.04, 19:09
          wygląda to na niedoczynność tarczycy powinnaś zrobić FT3, FT4, przeciwciała
          przeciwtarczycowe ale to duży koszt. Prolaktyna do leczenia podwyższona bo masz
          niedoczynność tarczycy, dodatkowo trzeb zrobić USG tarczycy i dobrego
          endokrynologa znaleźć. Czy to pierwsze starania czy już się starasz trochę
          • maja744 Re: Ewo zerknij na moje wyniki badań 04.11.04, 19:30
            zaszlam w trzecim cyklu, bez jakis specjalnych zabiegan, tylko ciaza obumarla w 9 tyg.
            Przeciwciala to anty TG i TPO? a mniej wiecej jaki koszt?
            Ewo jak dlugo mi zejdzie na uregulowanie tego?
            Juz rycze myslalam ze bede robic dzidzie w grudniu...

• maja744 Re: Ewo zerknij na moje wyniki badań 04.11.04, 19:35
              Ewuniu, czy ft3 i ft4 moge zrobic w 11dc? czy sa jakies okreslone dni na te badania?
              Jak sie da to lece jutro rano do labolatorium
              • ewa.analityk1 Re: Ewo zerknij na moje wyniki badań 05.11.04, 09:07
                możesz zrobć jak było poronienie to koniecznie przeciwciała ceny są różne za
                jedno od 30 do 60zł
    • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Ewo! 04.11.04, 22:53
      Znalazłam w sieci jakieś przeliczniki i według innych jednostek chyba bardziej
      popularnych wyszło:20 dc i 7 dni po OWU a nie 8 dla scisłości
      prolaktyna jedno oznaczenie 13,2 ng/ml drugie oznaczenie 14,7 ng/ml przelicznk
      z mIU /l na ng/ml to podzielić przez 32,3
      progesteron 30,06 ng/ml przelicznik z miu/l na ng/ml to podzielić przez 3,18
      Ewo nie biorę żadnych leków , tylko od wczoraj znowu mam jakies skąpe
      poplamianie.Przy takim progesteronie i po piku LH to raczej niez niedomogi
      lutealnej ?Dlaczego uważasz , że mam niedoczynnośc tarczycy? przecież wynik
      tarczycowe są w środku normy.
      • maja744 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Ewo! 04.11.04, 23:01
        Lauro, masz moze jeszcze przelicznik na TSH?
        • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Ewo! 04.11.04, 23:18
          majeczko ja mam TSH tylko w uU/ml gdzie norma 0,3-5,0
          fT4 w pmol/l norma 9-24
          ft3 w pmol/l norma 2,2-5,3 oczywiście dla tego laboratorium
          pozdrawiam
          • ewa.analityk1 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Ewo! 05.11.04, 09:06
            wiesz Laura w USA powyżej połowy normy robi sie dokładną diagnostykę tarczycy,
            a twoje laboratorium ma dziwne normy i rzeczywiście nie jest źle, ale dal
            spokoju zrobiłabym USG tarczycy, możesz brać witaminy z jodem Feminatal bądź
            Maternę i olej z wiesiołka poprawia pracę tarczycy
            • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 05.11.04, 22:27
              dzięki spróbuję zrobić USG tarczycy i zacznę od wiesiołka , tym bardziej , że
              mam jeszcze wysoki cholesterol 220mg/dl ( norma do 200 )a to podobno pomaga no
              i na na śluz dobrze zrobi , cudowna to roślina !!!

• maja744 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 05.11.04, 22:40
                Luro, masz moze w zakladkach link na przelicznik PRL.
                Pisalam z Magulka26 na forum starajace sie i ona podala mi przelicznik z 'bociana" na
                prolaktyne i wyglada on tak:

........ : 10=....... x 0,4

Raz mam 20ng, a raz 26ng

A tak poza tym, to Twoje wyniki sa w normie (patrze na normy podane na moich wynikach)

Wiesiolek bierze sie od 1dc???
                • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 05.11.04, 23:33
                  nie wiem co to za wzór jak pisalam ja mam przelicznik
                  wynik prolaktyny w uU/ ml : 32,3 = wynik prolaktyny w ng/ml
                  Wydaje mi sie ,że wiesiołek można brac cały czas kapsułki olej z nasion
                  wiesiołka 2 x 2 kapsułki dziennie ( ale piszą ,że ostrożnie w ciąży !)
              • ewa.analityk1 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 06.11.04, 09:46
                co do wiesiołka to radzę ominąć czas miesiączki bo boli wtedy bardziej i
                ostrożnie po owulacji najlepiej 5-13 dzień cyklu 3 razy dziennie po 1
                • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 17.11.04, 16:32
                  Z wiesiołkiem sie zagapiłam , natomiast zrobiłam USG tarczycy jak mi radziłaś i
                  oto opis - obraz odpowiada początkowej fazie autoimmunologicznego zapalenia
                  tarczycy. Co mam dalej robić , przeciwciała ? Czy to może byc przyczyną
                  niemożności zajścia w ciążę ?
                  • ewa.analityk1 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 17.11.04, 22:40
                    przeciwciała i do dobrego endokrynologa, bardzo mi przykro że to tarczyca,
                    życzę szybkiego wyleczenia i zajścia w ciążę
                    • laura73 Re:Wyniki badań jakie jednostki i normy?Wiesiołek 18.11.04, 15:45
                      Czy mam jeszcze zrobic jakieś badania poza przeciwciałami , FSH , LH ,
                      estradiol ? Z tego co czytałam w chorobie Hashimoto najczęściej niepowodzenia
                      dotyczą braku owulacji i niskich FSH i LH , a u mnie według Twojego testu
                      wydzedł piękny pik LH 3 dniowy. Mam teraz 7 dc to chyba za późno na te badania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka