Dodaj do ulubionych

nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!!

07.01.07, 00:05
od kilku miesiecy uzywam szmponow i odzywek zakupionych u fryzjera i roznica w
wygladzie i kondycji moich wlosw jest naprawde duza. włosy są bardzo
błyszczące, zdrowiej wygladaja, i są zdrowsze i mocniejsze. wczesniej po
roznych timotejach i innych wynalazkach byly oklaple bez polysku
przetluszczone ciagle.szare nijakie.teraz nawet wydaja się gęsciejsze tak jak
jakby odzyly!i zobaczylam jaka krzywde wyrzadzalam im kupujac szmpony z
supermarketu. dlatego nigdy więcej.naprawde warto zainwettowac w dobry
szampon!i tak jezeli chodzi o skosmetyki do pielegnacji twarzy jstem
zwolenniczka mininalizmu cenowego na szampon i odzywke mogę wydać więcej bo
warto.pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • sonyanna Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 00:09
      Może to zależy od typu włosów jaki się ma. Zawsze miałam włosy ciężki i długie,
      ale za to gęste, mocne i w dodatku połyskujące. A nie stostuję
      żadnej "specjalnej" pielęgnacji. Np. Shauma, Sunsilk, Herbal Essenses...
      Natomiast moja mama ma bardzo suche, zniszczone, sianowate, kruche włosy i być
      może u niej bardzo by się sprawdziła pielęgnacja drogimi specjalnymi
      kosmetycznymi specyfikami.
      • dziewczynazbagien Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 00:47
        ja mam włosy dość gęste ale cienkie i delikatne a do tego przesuszone
        rozjaśnianiem. bez dobrych kosmetykow wygladaja jak stog siana są trudne w
        pielęgnacji moze dlatego wlasnie kosmetyki tylko wyskopolkowe spelniaja moje
        oczekiwania.z drugiej strony wiem ze jezeli natura nas chojnie czyms obdarowala
        to doplacać sie juz za wiele do tego się nie musi ja mam np bardzo ładna cerę
        ktorej wystarcza kosmetyki ziaji.
        • yagiennka Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 02:02
          No wiesz, niekoniecznie. Ja zawsze miałam ładne włosy z natury, sa cienkie ale
          jest ich dużo i bardzo szybko rosną. Ale zanieczyszczenie środowiska, dym, kurz,
          wysuszone powietrze i twarda woda robią swoje.
          Cera tez jest łatwa w pielęgnacji do czasu, przychodzi moment że zaczyna sie
          starzec i zwykłe kosmetyki już nie wystarczają, dają tyle co posmarowanie masłem.
          ---
    • yagiennka Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 00:27
      Sama to zauważyłam juz dawno temu. Kupuję szampony, odżywki, maski itp tylko
      markowe, droższe, w Sephorze lub Douglasie. Róznica jest diametralna :) Od
      fryzjera mam maskę, która mi się juz kończy, ale odkryłam linie kosmetyków do
      włosów amerykańską, w Sephorze i jest rewelacyjna. Nareszcie mam łądne,
      błyszczące - długie włosy a nie jakies siano na głowie.
      • arieska Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 00:40
        yagiennka napisała:

> Nareszcie mam łądne,
        > błyszczące - długie włosy

Mam dokladnie takie same, a uzywam "pospolitych" produktow wspomaganych tylko
        czasem maska z serii profesjonalnych (Goldwell, Wella). Mozna znalezc cos, co
        danym wlosom sluzy nie przerzucajac sie na produkty profesjonalne, bo i na tych
        mozna sie przejechac (wiekszego badziewia niz Loreal nigdy nie uswiadczylam).
        • wytrwala Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 01:02
          dziewczynazbagien, a jakich kosmetykow uzywasz?
        • yagiennka Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 01:57
          Ja używałam własnie długo tych tanich z marketów i włosy miałam w fatalnym
          stanie. Po prostu postrzepione, wysuszone na wierzchu siano, w dodatku matowe.
          Nie wiem co ty masz za włosy ale moje włosy sa wymagające, a poza tym sa długie
          od lat więc wymagają innej pielegnacji.
          Nigdy więcej badziewia z marketu. Loreal to market.
          • ismeria Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 08:39
            wiesz niezupelnie sie z toba zgodze, owszem wiekszosc zdecydowana wiekszosc
            szapmonow to faktycznie badziewie. Ale zdarzaja sie wyjatki jak np szampon
            Loreal Elseve rozowy. Mam poniszczone wlosy suszeniem i niestety natura nie
            obdarowala. Ten szampon naprawde jak u mnie zdzilal cuda. Teraz suche wlosy
            poszly w sina dal. Polecam
            • asiawoodstock Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 09:45
              Moje włosy są z natury falowane, mocne i dość gęste, zatem nie wymagają
              specjalistycznej pięlęgnacji. Po użyciu szamponu i odżywki FRUCTIS (objętość &
              energia) są piękne i lśniące. Latem dobrze na nie działa żółty Loreal, do
              włosów suchych i zniszczonych.
              • dziewczynazbagien Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 16:08
                kiedys umyslam włosy fruktisem RAZ. pierwszy i ostatni.i wtedy jeszcze mialam
                przepiekne dlugie i gęste wlosy i zaluje ze musialam myc je badziewiami bo nie
                mialam dostepu do lepszych kosmetykow i mimo ze mialam naprawde rewelacyjne
                wlosy nie wygladaly tak jak moglyby wygladac poniewaz uzywalam tanich i
                beznadziejnych kosmetykow. teraz moje wlosy odzyly mam nadzieje ze powroca do
                pierwotnego stanu.dlatego powtarzam badziewiom z supermarketu mowię nie! a
                uzywam REDKENA, oraz wella system professional ostatnio kupilam taki szampon z
                mineralami z morza martwego i tez moze byc.pozdr
          • arieska Re: Zgadzam się całkowicie 07.01.07, 16:32
            yagiennka napisała:

> Ja używałam własnie długo tych tanich z marketów i włosy miałam w fatalnym
            > stanie. Po prostu postrzepione, wysuszone na wierzchu siano, w dodatku matowe.
            > Nie wiem co ty masz za włosy ale moje włosy sa wymagające, a poza tym sa długie
            > od lat więc wymagają innej pielegnacji.

Jakie mam? Bardzo wymagajace i dlugie niemal do pasa. Jak widac mozna cos
            dobrego znalezc wsrod roznych kosmetykow. Trudno jednoznacznie powiedziec, ze
            tanie jest zle,a drogie dobre. Tu jest tak samo jak z kolorowka-w kazdej polce
            cenowej sa perelki i knoty.

> Loreal to market.

Widocznie nie wiesz, ze nie tylko. Rowniez linie profesjonalne, dostepne tylko w
            salonach. I to wlasnie szajs jakich malo.
    • mroofka2 Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 16:33
      mało odkrywcze spostrzeżenie;)))
      • hollygolightly85 Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 17:13
        a jak sie kształtują ceny tych profesjonalnych kosmetyków?
        pozdrawiam
        h.
        • omniabulgari Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 18:19
          to zalezy od firmy i konkretnego specyfiku, sa zorwno szmapony po 80 zl jak i
          za 30 zlza 2 litry. Ja rowneiz nei myje supermarketowymi szamponami od 2 lat.
          Widze wielka roznice, nei wszystkei kosmetyki profesjonalne sa drogie az tak
          barzo, poza loreal kerastase czy wella sa jeszcze dziesiatki innych mneij
          znanych firm. W moim przypadku najlepiej sprawdzaja sie szampony i odzywki
          Farouk, swietne produkty naprawde, maske mam za 20 zl 1,5 litra jaiejs malo
          znanej marki.Owszem kazdmeu sluzy co innego, ja bardzo zawodlam sie na loreal i
          kerastase, od tych zacyznalam przygode z prfoesjonaolnymi produktami ale
          suzkalam szukalam i znalazlam cudo...
    • ewciaewcia Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 19:29
      dziewczyny a używałyście kosmetyków do włosów z "Matrixa"? przymierzam się do
      ich kupna- na allegro - i nie wiem czy warto.
      • dziewczynazbagien Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 19:54
        mi one zupelnie nie podpasowaly, ale to jest o ile dobrze pamietam loreal a on
        mi zupelnie nie lezy więc...
    • dziewczynazbagien Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 20:00
      jezeli chodzi o ceny kosmetykow ktorych uzywam to tak mniej wiecej z przedzialu
      od 8 do 20 funtow(mieszkam w uk). pozdrawiam
      • omniabulgari matrix 07.01.07, 20:09
        nmialam szampon i odzywke z serii amplify- do wlosow cienkich. Bylam zadowolona
        ale teraz po farouku to bez porownania(farouk the best) a ceny podobne. Ale
        pianka z te samej serri okazala sie koszmarem
    • paul_ina Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 07.01.07, 21:50
      Ja używam szamponów i balsamów z apteki - firmy Inter Fragrances, od około roku. Zapomniałam, że można mieć jakiekolwiek problemy z włosami. Nazywają się m.in. Seboradin, Naphera, Petrole, Seboradin Niger. Kosztują ok. 13 - 15 zł.
    • sulejmani Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 09:25
      A ja używam Szamponu i odżywki Elseve, wczesniej używałam Fruktisu i nie mam do
      nich żadnych kompletnie zastrzeżeń, nie uważam aby to bylo marketowe badziewie!
      Włosy się świecą i dobrze rozczesują, co u mnie jest ważne bo mam bardzo dlugie
      wlosy(do pasa). Poza tym włosy myje prawie kazdego dnia wiec droooogie
      kosmetyki byly by w moim przypadku zbyt drogie.
      • indianprincess Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 10:22
        Ja też mam z natury gęste, zdrowe włosy i nie robi im żadnej różnicy czy używam
        szamponu za 10 zł czy za 50. Tak samo jest z kosmetykami pielęgancyjnymi, tak
        samo działa na mnie Ziaja jak i Lancome. A stan mojej skóry i włosów zależy od
        diety, poziomu hormonów, stresu, alergii, zanieczyszczenia środowiska itp.
        Dlatego bardziej niż w kosmetyki inwestuję w szeroko pojęty "zdrowy styl życia"
    • gocha221 Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 11:52
      No ja tez mam takie wrazenia:)
      Po kilku przymiarkach kupilam wreszcie profesjonalne szampony Loreala i jestem
      b. zadowolona.
      Szczególnie z szamponu VolumeExtreme. Wosy sie fajnie układaja i sa naprawde
      "odbite" od skory - bez pianek, wałkow i modelowania.
      Teraz planuje zakup odzywki i pianki :) Warto.
      • wytrwala Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 14:14
        a ja wczoraj umylam wlosy szamponem profesjonalnym loreala, ktory mial byc do
        wlosow suchych a zrobil mi takie siano na glowie, ze hej. W dotyku sa teraz
        wrecz szorstkie.
        • the.main.gosc Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 15:20
          bajki, moja droga, albo zle dobrany szampon. kosmetyki profesjonalne (l'oreal
          moze byc profesjonalny w dystrybucji selektywnejlub zwykly w merkecie) sa
          bardzo zniuansowane. mozesz miec suche wlosy, ale przetluszczajace sie przy
          skorze; mozesz miec wlosy przesuszone czy zniszczone farbami lub trwala. w
          takim przypadku zaden szampon do wlosow suchych sie ie sprawdzi. ej, co tam
          duzo gadac. gdybys szampon kupila w salonie fryzjerskim, to by ci doradzili i
          powiedzieli jaki masz naprawde typ wlosow i co trzeba stosowac.

ja od lat uzywam szamponow leonor greyl, roznych tzn. raz do wlosow
          mlieszanych, raz do wlosow oslabionych, rewitalizujacy, bo nalezy zmieniac,
          jesli nie trzeba stosowac specyficznej kuracji + maseczke z kwiatow jasminu tez
          l. g. , na przemian z pasta z oliwy od Occitane. po zwyklym markketowym
          szamponie, kupionym kiedys na wyjezdzie, dostalam lupiezu.
        • omniabulgari Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 08.01.07, 15:25
          ale na lorealu kosmetyki profesjonalen sie enei koncza, mi akurat tez one nei
          pryzpasowaly, tak samo kerastase ale wierze bardzo w to ze takei profesjonalne
          kosmetyki do wlosow naprawde peilegnuja wlosy, tlyko trzeba cierpliwosci,
          szmapony marketowe daja czasem ladny wyglad ale te profesjonalne je pielegnuja
          przy okazji i poprawiaja ich stan,i przy dluzszej cierpliwosci widac efekty,
          pozatym trudno po jednym szmaponie stwierdzic ze neiwarto bo kazdy szmapon na
          kazde wlosy dizala inaczej, pozatym poza szaponami neizbedna jest odzywka,
          maska co jakis czas i jeszcze pare innych w zaleznosci od stanu wlosow.
    • emma_m Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 09.01.07, 10:14
      no dobra, przekonałyście mnie.
      wczoraj po przeczytaniu Waszych postów wydałam moją krwawicę w hurtowni
      fryzjerskiej. zakupiłam: szampon i odżywkę Farouka Biosilk oraz profesjonalną
      farbę do włosów bez amoniaku. daję sobie pół roku na poprawę kondycji włosów.
      mam nadzieję, że się uda :-)

BTW, najpierw zafarbować czy pójść do fryzjera na podcięcie końcówek??

dzięki.

pozdrawiam
      emilia
    • bikinikill Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 09.01.07, 10:43
      zgadzam się,z jednym zastzeżeniem-szampon nie musi być profesjonalny,lepiej
      zainwestowac w dobrą odzywkę i maskę,kiedy z kaską krucho. Sama używam
      kosmetyków Tigi-odzżywki Fashionista i Oatmeal&Honey oraz szamponów DumbBlonde
      i Manipulator,do tego maska miętowa i bananowa z Iberya. Szczerze polecam ze
      względu na działanie i przyjemnośc stosowania. Włosy mam zdrowe i lśniące, a
      codziennie męczę je prostownicą.
      Aha, i farby też warto kupować w sklepach fryzjerskich,wella albo goldwell
      kosztuje ok.36zł,opakowanie starcza mi na 2 razy.Takie farby mniej niszczą
      włosy niż te z supermarketów.
      • venn Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 09.01.07, 11:35
        Dość długo stosowałam profesjonalne szampony i odzywki i szampony z marketowych
        półek. Przy dluzszym stosowaniu widac jednak bnardzo duza roznice na plus dla
        profesjonalnych. Wlosy mam dosc zniszczone po farbowaniach i profesjonalne
        sprawdzily sie idealnie. Wlosy miekkie, blyszczace, nie przyklapniete. Jak
        zuzyje te marketowe specjaly to wracam do kosmetykow profesjonalnych jednak.
    • dermedek Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 02.02.07, 01:11
      Nie w cenie preparatu tkwi jego skuteczność, a w odpowiednim dobraniu do
      rodzaju włosa. Od zawsze farbuję włosy, testowałam na sobie więkoszość
      wymienianych produktów (linie do włosów farbowanych) i z ulgą wymieniłam
      Kerastase na Seboradin regenerujący do włosów zniszczonych farbowaniem i
      modelowaniem. Ale cudów nie ma i musiałam, za rada dermatologa, zrobić porządek
      ze skórą owłosioną głowy (wcieranie lotionu), a do tego odpowiednia pielęgnacja
      włosa - szampon i balsam. Mam świadomość, że przy systematycznym farbowaniu
      muszę raz na kwartał dać im większy zastrzyk energii - wtedy kuracja w
      ampułkach. Akurat jestem na fali Seboradinu (moje małe apteczne odkrycie:) i
      przed sezonem czapkowym stosowałam 14-dniową kurację do włosów potrzebującyh
      silnego wzmocnienia i regeneracji. Generalnie warto ufać wiedzy, a potem cud-
      preparatom.
    • mammamika Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 03.02.07, 21:25
      A ja uwazam, ze profesjonalną pielęgnację znajdziesz w aptece. To krok dalej -
      po drogeriach i kosmetykach fryzjerskich. Rynek kosmetyków fryzjerskich
      funkcjonuje podobnie jak tradycyjny - goni za nowinkami, po dodaniu jednego
      składnika sprzedaje produkt jako totalną innowację za duże pieniądze. Poza tym
      ta ilość chemii mnie przeraża. Mam wrażenie, że po jakimś czasie stosowania tak
      silnych preparatów w połaczeniu ze stresem i zanieczyszczeniem środowiska skóra
      musi zacząć reagować alergicznie. Zresztą, byłam na wycieczce w polskiej firmie
      produkującej kosmetyki i okazało się, że większośc producentów w Europie kupuje
      surowce u tych samych dostawców, cała bajka zaczyna się po naklejeniu etykiety,
      bo Dior to jak przepustka do raju, a botulinę w swoich kremach mają z Francji,
      tak jak Loreal, czy Inter-Fragrances. Wiadomo, kasa na reklamę, marka itd.,
      dlatego stawiam na aptekę, bo sprzedawane tam preparaty muszą spełniać dużo
      wyższe wymagania od drogeryjnych, czy fryzjerskich.
      • omniabulgari Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 03.02.07, 21:34
        oj mylisz sie, ciekawe ile wyprobowalas takich szamponow i jakie masz
        doswiadczneie skoro tak bardzo negujesz, sadze ze wogole albo liczylas na cud
        po jednym szamponie ....
    • dermedek Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 14.02.07, 23:42
      Podstawowa zasada: nic nie zadziała po jednorazowym użyciu, chociaż np.
      proteiny jedwabiu sprawiają, że zaraz po myciu masz wrażenie włosów lepszej
      jakości, ale to tylko wrażenie, a nie poprawa kondycji włosa. Mam spore
      doświadczenie - moja siostra jest fryzjerką i z każdego szkolenia przywozi tony
      preparatów (również tych bardzo drogich), a jednak nie potrafi mi pomóc na
      problem z włosami, który zaczął się podczas karmienia piersią, w
      przeciwieństwie do apteki:)
    • klymenystra Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 15.02.07, 00:07
      a ja nie musze sie martwic. dawniej nie dzialalo na mnie nic, wystarczylo, ze
      zaczelam sie normalnie odzywiac i mam sliczne, blyszczace wlosy. ktorym, nota
      bene, wystarczy fructis. cuda tez czynia sposoby naturalne (np umycie glowy
      jajkiem, czy plukanka). a o ile taniej... i mozna sobie ksiazke kupic.
    • lemna Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 15.02.07, 10:06
      No właśnie........

Ja bym bardzo chciała używać szamponów z górnej półki, bo mam problem z
      włosami - przetłuszczające się u nasady a reszta to siano.... Ale nie stać mnie
      na nie i dlatego muszę się męczyć z supermarketowymi szamponami:(
    • mammamika Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 15.02.07, 17:42
      używałam różnych preparatów, ogólnie dostępnych w firmowych salonach
      fryzjerskich, a że lubię zmieniać fryzjerów to trochę tego przetestowałam i jak
      płacisz 60 zł za butelkę szmponu, czy maskę to nie używasz jej raz, tylko całe
      opakowanie. moje doświadczenia są takie, że preparaty frzyjerskie są tak
      naprawdę do włosów normalnych, osłabionych zabiegami fryzjerskimi (te wszystkie
      opisy z cyklu witalizowanie, wolumowanie itp. to tylko marketing), a jeśli masz
      problem chorobowy, jakim jest wypadanie, przesuszenie, czy nieunormowane
      wydzielanie łoju, które wpływa na kondycję włosa to pomocne są preparaty
      apteczne, które pomagają uporać się z problemem, czego efektem jest zdrowy, a
      nie tylko zdrowo wyglądający włos.
      • polla4 Re: nigdy więcej szamponow z supermarketu!!!! 15.02.07, 18:05
        A mozna kupić gdzieś testery?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka