Gość: Laik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.04, 17:48 Radiolog tak opisał moje zdjęcie klatki piersiowej.Moze ktos mnie uswiadomi co to jest. Z góry dziękuje i pozrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Artur Re: Aorta z blaszką miazdżycowa w łuku IP: *.sdh.sk.ca 31.03.04, 19:50 Tzn ze radiologicznie widac u ciebie postep miazdzycy naczyn krwionosnych. W luku aorty miazdzyca lubi sobie rosnac najbardziej bo panuje tam bardzo duze cisnienie a blaszki miazdzycowe z tego rejonu rosna duze; w innych naczyniach krwionosnych cisnienie jest zawsze troche mniejsze i zmiany miazdzycowe postepuja tam na ogol wolniej oraz sa mniejsze i trudniej wykrywalne rentgenem. W sumie kazdy z nas ma miazdzyce wiec problem moze istniec wtedy jezeli jestes np bardzo mloda osoba bo wtedy byloby to nietypowe. Tego rodzaju zmiany radiologiczne u osoby po 60 sa niemal typowe. Zawsze tez taka zmiane mozesz potraktowac jako dzwonek alarmowy bo nigdy nie jest za pozno zaczac sie lepiej odzywiac tzn ograniczyc ilosc kalorii i tluszczow nasyconych w diecie. Jezeli masz bardzo zle wyniki tluszczow we krwi mozesz rozwazyc tez leczenie farmakologiczne ze swoim lekarzem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laik Re: Aorta z blaszką miazdżycowa w łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 06:55 dzięki. A tak na marginesie, to mam 56 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pep Re: Aorta z blaszką miazdżycowa w łuku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.04, 09:18 czec. nie chce byc prorokiem ale groza ci baypasy. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Aorta z blaszką miazdżycowa w łuku IP: *.usask.ca 01.04.04, 16:37 Tobie i mi tez Odpowiedz Link Zgłoś