kaja148 28.06.06, 12:59 Hej, slyszalam ze plastikowe butelki (pet) są szkodliwe, bo wydzielają rakotwórczy antymon. Jaką wodę pijecie, czy są butelki z wodą wykonane z innego materiału niż PET? np PP Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_jo Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 13:55 Nie wiem kto nagadał ci takich bzdur! PET to jet poli(tereftalan etylenu) - bezpieczny polimer, który antymonu (ani niczego innego) nie wydziela. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 14:02 Dla uściślenia - tlenek antymonu jest katalizatorem transestryfikacji ale nie wydziela się z butelek! Jeśli uprzesz sie na buelki z PP to szukaj takich, które nie są całkiem przezroczyste. PP stosuje się raczej do np. szamponów, a nie do żywności. Odpowiedz Link Zgłoś
gizela6 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 20:07 Ja jednak na portalu wegetarianie.pl w tym roku, całkiem niedawno czyatałam, że wg jakiś tam badań przeprowadzonych przez kogoś tam butelki PET rzeczywiście mają rakotwórcze właściwości (oczywiście napoje w nich przechowywane), nic prostszego to znależć tą wzmiankę na tym portalu czy w googlu, bo że o tym czytałam - jestem pewna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mruczus11 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 20:26 napoje w plastikach sa konserwowane benzoesanem sodu,ktory jest rakotworczy,to jeszcze pol biedy gdyz niektore napoje maja dodatkowo sorbinian potasu pozatym wypicie juz pol butelki wody z tymi skladnikiem powoduje nie rzadko bole brzucha, zaburzenia trawienia,zawroty glowy i wiele innych rzeczy, Odpowiedz Link Zgłoś
gatta5 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 21:28 to mam pić chlorowaną kranówę? wszystko już jest rakotwórcze? Odpowiedz Link Zgłoś
gizela6 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 21:29 Jeszcze mi się przypomniało , że napoje w butelkach plastikowych (pewnie dotyczy wszystkich rodzajów) ,wystawione nawet na krótko na działanie promieni słonecznych są szkodliwe, a nawet po pewnym czasie bardzo niebezpieczne dla zdrowia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 21:49 Rany boskie, straszne... A wodę destylowaną pić można? ;) :PPPPPP Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 21:53 Żartujesz chyba?! A w czym ją sprzedają? W plastikowych butelkach! Przecież jesteś w ciąży, chcesz, żeby to Leonowi zaszkodziło? Kup sobie ustrojstwo do destylacji. Ale przeanalizuj jego skład. Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 22:30 Ale - na litość boską - W CZYM MYĆ SZKLANKI???!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mruczus11 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 28.06.06, 23:22 prawie wszystko jest mniej lub wiecej szkodliwe, sam zauwazylem ze czym drozsza zywnosc, to idzie za tym lepsza jakosc, mniej szkodliwych substancji chemicznych, przynajmniej na opakowaniu, tak samo tanie masla widze wszystkie benozesan potasu, sorbinian, a te drozsze nie maja, albo np cukierki ice one maja blekit pantenowy,trucizne hehe ale nikt na to nie zwraca uwagi, nie przejmuje sie tym co jeszczegolnie nie polecam wam tanich orenzad za 1 zl, to smiecie sa :E 211 rakotwórczy (benzoesan sodu, syntetyczny) linki www.tytani.pl/article.php?a=62 www.cogito.com.pl/forum/viewtopic.php?t=7826&sid=1f20bfba42cde171906a13c26455298b Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 29.06.06, 00:40 dorianne.gray napisała: > Ale - na litość boską - W CZYM MYĆ SZKLANKI???!!!! W spirytusie. Pić też tylko spirytus. Oczywiście ze szklanych butelek. S. Odpowiedz Link Zgłoś
la_veuve_noire Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 29.06.06, 00:48 Skoro ma pić tylko spirytus, to przecież szklanki już nie są potrzebne. Z gwinta można :) Odpowiedz Link Zgłoś
dorianne.gray Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 29.06.06, 23:23 Ta opcja mnie przekonuje. Waham się tylko, czy mój gin uzna taką argumentację za dostatecznie przekonującą ;) No i co na to powie mój syn (że niby ma się już wprawiać?) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 01.07.06, 10:21 Nawet jeśli naukowcy odnaleźli tlenki antymonu w wodzie z butelek PET to była to tak niewielka ilość, że w żaden sposób nie może zaszkodzić. Poza tym tlenki antymonu nie charakteryzują się taką toksycznością jak piszesz. Wnioski o wysokim skażeniu wody w butelkach antymonem i jej szkodliwości są mocno przesadzone przez żądną sensacji prasę. W sprawie bezpieczeństwa butelek PET i wykrytych stężeń antymonu wypowiedziało się już wiele organizacji, które odrzucają obawy dotyczące korzystania z butelek PET i twierdzą, że spożywanie wody z butelek PET jest bezpieczne. Kranówka jest chyba gorsza no nie.. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 29.06.06, 00:49 dorianne.gray napisała: > Ale - na litość boską - W CZYM MYĆ SZKLANKI???!!!! W zlewie? ;) Odpowiedz Link Zgłoś
joaquina Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 29.06.06, 23:27 zmywarce? ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
zona_jarka Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 30.06.06, 14:02 A skąd ta informacja że sodu benzoesan jest rakotwórczy? To totalna bzdura! A co do konsewacji za pomocą benzoesanu sodu to wiele wiele produktóww jest nim konserwowanych od lat a nie tylko "napoje w plastikach". Szkoda że nie było również twojej opinii na temat sorbinianu potasu na pewno też bym się uśmiał. chemik Odpowiedz Link Zgłoś
olka981 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 30.06.06, 10:31 no ja czytalam ze dopiero z tych plastikow sie wydostaje rucizna pod wplywem ciepla dlatego nie kaza podgrzewac w plastikach w mikrofalach Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 30.06.06, 11:33 olka981 napisała: > no ja czytalam ze dopiero z tych plastikow sie wydostaje rucizna pod wplywem > ciepla dlatego nie kaza podgrzewac w plastikach w mikrofalach Wiele plastików topi się w mikrofali, dlatego nie nadają się do podgrzewania. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja148 Re: czy pijecie wodę z plastikowych butelek? 30.06.06, 15:49 widze ze temat zszedl na troche inny tor... Ale serio po przeczytaniu tej informacji ze jacys naukowcy stwierdzili, ze w butelkach wydziela się antymon do wody to bardzo sie przestraszyłam, bo piję wodę hektolitrami Odpowiedz Link Zgłoś
klikacz3 Mniej szkodliwe niż naderwane mięśnie od szkła 01.07.06, 18:01 Myślę, że plastikowe butelki, zwłaszcza duże, są dużo mniej szkodliwe, niż szkodliwość zmęczenia spowodowanego noszeniem napoi w ciężkich szklanych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś