Dodaj do ulubionych

"suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP

22.01.07, 15:16
Mam następujący problem. Odczuwam paskudną suchość, bół i niesmak w okolicy
gardła. trwa to już 6miesięcy. Ból jest nieznośny. Nie dokońca wiem jak
nazywa się ta przypadłość.

zaczeło się od tego ze jak wróciłem z maturką do domu, to skierowałem się od
razu do lodówki i wypiłem 0,5 litra lodowatej wody. mialem zapalenie gardla
2tyg. jakos samo przeszlo. potem w podobny sposob wywolalem ta przypadlosc
ponownie. czas choroby byl podobny. za trzecim razem, rowniez w wyniku
zimnego napoju, zlapala mnie choroba. i trzyma do dziś. początkowo byla to
moim zdaniem angina, jakies zapalenie gardła(ropa blee...) a potem około
września przesłż a do tego stadium w którym się męcze...
robiłem wymaz wyszło ze jest wszo w normie.'
laryngolog zauwazyl ze cos jest nie tak (podraznienei gardla) dopiero po
3ciej wizycie.
Jeste zalamany niew iem co z tym robic...
nie chrapie, przestalem palic od lipca wiec tyton rowniez tego nie powoduje.
alergikiem nie jestem. nic mi nie pomaga. aby choć troche sobie ulżyć żuję
non-stop gume. czuje ze odbija to się negatywnie na stanie moich zębów.

Czy ktoś mógłby mi pomóc w identyfikacji tej przypadłości i wskazać czym
mógłbym zaleczyć gardło? prosze o pomoc.
Obserwuj wątek
    • martita60 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 23.01.07, 17:59
      hmm.. a moze powinienes wyciac migdlaki?? a na scuhosc w gardle pomaga siemie
      lniane, kupuje sie je w aptece, taki kleik, jedna pani doradzila mi na bbole
      gardla babcina metode: lyczeka oliwy z oliwek na noc, albo rano po poslilku,
      ale potem nie wolno przez jakis czas potem jesc , ani pic!!no i musisz pic
      duazo wody mineralnej, kiedys ktos mi jeszcze radzil pic jakis wywar z przytulii
      • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 24.01.07, 09:48
        dzieki, dzięki przyznam sie ze o tym wycięciu też myslałem,,, ale oprócz
        czerwonych migdałków, mam czerwone również gardło... niedługo ide znowu do
        laryngologa - pomęcze go troche dłużej, może się dowiem jakiś rewelacji, pół
        roku takiej przypadłości to horror
        • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 28.01.07, 20:07
          czy ktos ma moze jakies sugestie? niewie ktos jak to dlugo moze trwac????????
          chyba se w lep strzele juz nie wyrabiam.
          • jadwiga_r Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 28.01.07, 21:46
            Może cierpisz na przewleky nieżyt gardła.
            Nie wiem, czy lekarz zalecał Ci wit.A+E Capivit Forte.
            Ostanio, mam problemy z gardłem i przełykiem z powodu refluksu żołądka.
            Lekarz rodzinny zalecił mi rozgryzanie 3x1 kapsułki Capivitu/nie popijać tej
            kapsułki/ i dał mi skierowanie do laryngologa.
            Dwa lata temu miałam podobny problem, to laryngolog zalecił mi Wit.A w płynie
            do wkraplania do nosa, aby powoli spływała na ścianki gardła.
            Zalecił, aby nie jeść owoców cytrusowych, gorących potraw, nie pić kwaśnych
            płynów, alkoholu, zresztą wszystkiego, co może drażnić gardło i wysuszać
            śluzówkę.
            Może pij kleisty wywar z siemienia lnianego, to będzie jednocześie nawilżać
            śluzówkę gardła.
            Popytaj w aptece o tabletki do ssania np. z babki lancetowatej, z takich
            ziół,ktore zawieraja dużo śluzów.
            Nie wiem, czy tabletki Emskie, można stosować w nieżycie gardła.Są niedrogie,
            ale dość skuteczne przy kaszlu.
            Uwaga: nie pij nigdy zimnych płynów, a szczególnie tych, co zawieraja bąbelki.
            Bardzo niezdrowe dla gardła.
            • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 29.01.07, 10:13
              ...chce to wyleczyć. niestety w necie nic nie ma... z skrawków informacji
              wygląda mi to na zanik sluzówki - co brzmi przerazajaco i ma jeszcze gorsze
              skutki, a dwa to gronkowiec - ale na wymazie wyszlo ze z tym niby akurat
              problemu nie mam.
              w 5iątek ide znowu do lekarza. tym razem popytam go dluzej. zastanawiam sie czy
              nioe zapisac sie gdzies prywatnie...

co do cytrusów, zimnych i ciepłych napoi. stety niestety - staram sie cos pic
              non stop, bo przypadlosc jest nieznosna, ale ogolnie mam taki patent ze zuje
              gume, bo t\wtedy wytwarza sie slina. bez gumy nie dalbym rady wogóle...

czy wymaz mogl zle wyjsc bo przed wizytą umyłem zęby?
              • martita60 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 30.01.07, 14:19
                tak !nie wolno myc zebow przed wymazem
              • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 30.01.07, 16:06
                .....cholera. trzeba bedzie o tym wspomniec doktor... ze wypadaloby powtórzyć.

moze to pretensjonalne pytanjie ale czy bledem jest mycie zębów przed wizytą u
                laryngologa?
    • jadwiga_r Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 31.01.07, 19:49
      Kiedyś lekarz laryngolog zalecił mi, aby kupić olej z pestek winogron i po 3
      krople umieszczać na języku, aby powolutku spływał po ściankach gardła.
      Po trzech miesiącach takiej kuracji, znacznie poprawił się stan śluzówki gardła.
      • pol19755 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 31.01.07, 23:48
        Na suchosc kup sobie w aptece areozol Tonimer
        • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 01.02.07, 11:32
          dzięki.
          jakis areozol mialem - nazwy juz nie przyblize - bo zapomnialem - i niewiele mi
          pomogl.

co do tych "naturalnych" tradycyjnych ekologicznych medykamentow to mam rowniez
          wrazenie ze nie pomagają. nprzez jakis czas nawet jadlem surowy czosnek(piecze
          jak diabli) mleko+miód... i tez nie pomagalo.

jak to dlugo moze trwac?
          czy istnieją realne szanse na wyleczenie choroby?
          • roza1972 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 01.02.07, 18:53
            Witam :) U mnie problem z gardłem zaczął się dwa tyg temu. Najpierw bolało mnie
            gardło, poszłam do lekarza rodzinnego. Lekarka zbadała mnie, nie stwierdziła
            anginy ani nic innego, tylko powiedziała że jest lekko zaczerwienione i mam
            kupic sobie tamtum verde. Po tyg. znowu odwiedziłam lekarkę bo nadal mnie
            bolało gardło. Powiedziała że jest wszystko ok. a że nie boli gardło to wynik
            zdyt suchego powietrza w mieszkaniu i mam sobie kupić kapsułki z olejem rekina
            grenladzkiego. Jeszcze jednak nie kupiłam tych kapsułek, łykam małą łyżeczkę
            oliwy z oliwek i jest troszeczkę lepiej, juz mnie tak mocno nie boli gardło. W
            internecie wyczytałam że można w aptece kupić sprey GLOSAL na suche gardło.
            Chyba go kupię, może przejdzie całkowicie.
            Pozdrawiam gorąco!
          • jadwiga_r Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 01.02.07, 19:16
            Surowy czosnek, to przecież ogień na Twoje gardło.Tak nie można się leczyć.
            Spaliłeś do reszty śluzówkę gardła.
            Nawilżaj je olejem z pestek winogron, umieść 3 krople tego oleju na języku i
            powoli będzie spływał na sluzówkę gardła.
            Z czasem przyniesie Ci to ulgę.
            Będzie to starsznie długi proces leczenia.
            Nie jedz gorących posiłków i nie pij gorących płynów.
            Jeżeli często popijasz płyny, aby zwilżyć gardło, to wlej do tego płynu 3-4
            krople oleju winogronowego, to płyn ten osiądzie na ściankach gardła i trochę
            poczujesz ulgę.
            • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 02.02.07, 11:29
              "kuracje czosnkowa" odpuściłem sobie już jakiś czas temu...

bylem dziś u doktora jakos przezylem wszystkich skaczących sobie do gardeł
              pacjentów,a co do lekaza - nic mi nie powiedzial - jedynie to ze niwektorzy
              mają takie dolegliwości całe życie (o kypba! zgroza!!) Pozostaje tylko pytanie -
              czy non stop czy okresowo?? OKRESOWO -MOZNA ZNIESC, ale nie cale zycie to juz
              lepiej sie pochlastac.

zrobilem rentegena - ("czy aby nie ma jakiego nowotworu" jak imaginuje, ale
              wątpie aby cos bylo - nic, wyniki w poniedizialek).
              w poniedzialek powtarzam wymaz wiec wyniki za 10 dni - kiła.

juz wolabym aby cos wyszlo - aby chociaz bylo wiadopmo czym sie leczyc...
              warto inwestowac w te proszeczki nawilzające gardło?
              takie zeli z alg morski(niestety drogioe ale dobre)
              itp medykamenty???

• gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 06.02.07, 13:47
      odebrałem rentgena. tera tylko czekam na wymaz i powtórka z rozrywki

no i czy ktoś moż wiedzieć co to oznacza:
      "WYNIK BADANIA RADFIOLOGICZNEGO ZATOK
      (pomijam błędy i literówki)Przyścienne zgrubienie śluzówkowe w obu zatokach
      szczękowych. Częściowe zacienienie sitowia. Częściowe upośledzenie
      powietrzności zatok czołowych"

Czy ktos moze imaginuje na co to może wskazywać?
    • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 07.02.07, 16:27
      ??
      • ew.sa Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 10.02.07, 17:51
        Guma też może zawierać substancje niekorzystne dla śluzówki. Lepiej nawilżać
        np.wodą morską w sprayu. Odstaw herbate z cytryną, cytrusy, sok malinowy,
        ketchup, musztardę, alkohol itp. drażniące potrawy. Szczerze rekomenduję
        konsultacje u różnych laryngologów, bo zdaża się ,że jeden może nie zauważyć
        poważnych zmian. Tak było i w mojej rodzinie.Potrzebny jest dokładne
        sprawdzenie gardła, a z tym to laryngolog czasami musi się pomęczyć. Pacjent
        zresztą też. Zdrowia życzę.
      • eevcia Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 11.02.07, 16:37
        nie chodz prywatnie ,bo lekarz powie ci to samo co wiesz juz ,to tylko strata pieniedzy.
    • anataly Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 10.02.07, 18:17
      ja próbowałam EFT, to jeszcze bardzo słabo znana metoda u nas i ja trafiłam do pani Kasi, która przyjechała ze STanów i teraz przyjmuje prywatnie, to po godzinie nie dość, ze ból zniknął to jeszcze rozpracowalyśmy jeszcze jego przyczyny i troche się uwolniłam przy okazji od różnych stresów. To troche śmieszne i na poczatku zastanawiałam się gdzie ja trafiłam ale jak mi ból zaczał znikać i wychodzić różne rzeczy to kurcze nabrałam respektu. Do tej pory ból mi nie wrócił, a byłam w październiku, pije zimne, chodze czasem bez szalika i jest ok, wiec polecam
      • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 11.02.07, 15:08
        ... ja juz nie wiem. moze faktycznie rzeba bedzie pojsc do kogos prywatnie...
        ale slabo u mnie z pieniedzmi - jednoczesnie z bolacym gardlem nie da sie zyc.

ile kosztuje prywatnie wizyta u laryngologa?
        • ew.sa Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 12.02.07, 12:42
          Nie chodzi o to czy prywatnie czy nie, ale o to ,żeby znaleźć lekarza,któremu
          bedzie się chciało dociekać skąd obecny stan. O ile wiem, ból gardła może byc
          symptomem wielu różnych chorób.Ja nie przyjęłabym oświadczenia,że "niektórzy
          tak mają" skoro tak bardzo boli. Jeżeli jest to przewlekłe zapalenie gardła to,
          chyba są jakieś zalecenia i odpowiednie lekarstwa by łagodzic ból. Co do
          nowotworu, to skoro jestes dopiero po maturze ( a zakładam że w normalnym
          trybie) to chyba nie masz się czym przejmować. Poszukaj dobrego specjalisty.
          • gedeon11 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 12.02.07, 16:49
            "Nie chodzi o to czy prywatnie czy nie, ale o to ,żeby znaleźć lekarza,któremu
            bedzie się chciało dociekać skąd obecny stan. O ile wiem, ból gardła może byc
            symptomem wielu różnych chorób.Ja nie przyjęłabym oświadczenia,że "niektórzy
            tak mają" skoro tak bardzo boli. Jeżeli jest to przewlekłe zapalenie gardła to,
            chyba są jakieś zalecenia i odpowiednie lekarstwa by łagodzic ból. Co do
            nowotworu, to skoro jestes dopiero po maturze ( a zakładam że w normalnym
            trybie) to chyba nie masz się czym przejmować. Poszukaj dobrego specjalisty."

Coż sytuacja jest taka jak opisałem... a mam dopiero 20 lat więc na jakieś
            suchoty od chrapania jest zawcześnie.

żadko chodze po lekażach, bo w zasadzie nie choruje, a z byle przeziębieniem
            nieche mi sie biegać do lekarza...

suma sumarum:
            Niechce abny mi to zostało(doktor wspomniała ze to sioęmoze ciągnąc a niektórzy
            maja to całe życie), nie wytrzymuje już z tym ani fizycznie ani psychicznie, o
            nowotwór sie oczywiście nie martwie, nie jestem hipohondrykiem. Czy jets
            możliwość zapisac się do jakiegoś lekarza za FREE poza przychodnia>

głupia sprawa... bo kazdy leje na mój problem, niebardzo mam się kogo poradzić.
            a chce wyzdrowieć... moje jedynie zyczenie na ten momoent. Także prosze o
            jakieś rady...

• jadwiga_r Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 14.02.07, 14:10
              Gdy położysz się spać, weź do ust jedną kapsułke wit A+E.
              Poczekaj, aż rozpuści się w gardle i dopiero możesz zasnąć.
              Nie popijaj jej żadnym płynem.
              Powinno po jakimś czasie przynieśc ulgę.
              • roza1972 Re: "suchość" ból gardła - Jak się wyleczyć? HELP 15.02.07, 09:00
                Witam :) Wlaśnie wróciłam od lekarza rodzinnego. Jutro mam zbadać poziom żelaza
                i zrobić morfologię. Lekarka powiedziała, że klopoty z suchym gardłem może
                powodować zbyt mały poziom żelaza.
                Zobaczymy :)
                Pozdrawiam!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka