Dodaj do ulubionych

Jak zainwestowac 150 000 PLN ?

11.09.04, 18:22
Dzien dobry,

pytanie kieruje do osob ktore sa inwestorami i ktore inwestowaly swoje wlasne
pieniedze, moze ktos bedzie chcial podzielic sie ze mna swoimi doswiadczeniami

mam lezace 150 000 PLN i chce je zainwestowac

w gre wchodzi wszystko od funduszy inw. po kupno ziemi albo zlota

dodatkowe pytania

poniewaz nie mam za bardzo zaufania do wszelkiej masci polskich insytucji
finasowych to moze ktos odpowiedziec czy warto (i czy wogle jest to mozliwe)
powierzyc te pieniadze jakiemus amerkanskiemu bankowi inwestycyjnemu (czy to
nie za malo pieniedzy zeby sie w to bawic)

jak zainwestowac na rynkach wschodzacych np. chiny? albo w amerykanskie/
brytyjskie spolki biotechnologiczne?

ps. prosze o nie odpowiadanie przedstawicieli instytucji finasowych - prosze
o pomoc tylko inwestorow ktorzy podziela sie doswiadczeniem

aha

nastawiam sie raczrej na inwestycje 1 do 2 lat
interesuje mnie stopa zwrotu rzedu co najmniej 30-40% (czym wiecej tym lepiej
of course:)

dziekuje
Obserwuj wątek
    • k123456 Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 11.09.04, 19:23
      Ja na prykład kupiłem 2 rudery (dosłownie rudery) na Mazurach. Zapłaciłem
      za nie (łącznie ze wszystkimi haraczami) 75 tys. zł. Mały remont, upiększenie,
      itp. (za około 20 tys. zł) i po 17 miesiącach dostałem za nie 183 tys. zł (po
      potrąceniu wszystkich haraczy, w tym 10% podatku od sprzedaży nieruchomości).
      Roczna stopa zwrotu 120% - nieźle?
      • szymizalogowany Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 11.09.04, 23:41
        > Ja na prykład kupiłem 2 rudery (dosłownie rudery) na Mazurach. Zapłaciłem
        > za nie (łącznie ze wszystkimi haraczami) 75 tys. zł. Mały remont,
        upiększenie,
        > itp. (za około 20 tys. zł) i po 17 miesiącach dostałem za nie 183 tys. zł (po
        > potrąceniu wszystkich haraczy, w tym 10% podatku od sprzedaży nieruchomości).
        > Roczna stopa zwrotu 120% - nieźle?

swietnie - moje gratulacje

czy taka "zabawa" zajmuje duzo czasu i energii ? - moim problemem jak i wielu
        innych ludzi jest to ze pracuje i do tego musze stale sie uczyc (kursy,
        certyfikacje, szkolenia itd.) w zwiazku z czym nie moge poswiecic wiele czasu
        na zarzadzanie taka inwestycje

pytanie dodatkowe

gdzie oplaca sie inwestowac w nieruchomosci? jestem z warszawy
        myslalem juz o kupnie dzialek w odleglosci ok. 30-40 km od centrum

zastanawialme sie tez nad wykupieniem kawalka ziemi w poblizu planowanej
        autostrady - moze jej cena wzrosnie po wybudowaniu drogi?

w co polecasz inwestowac miszkanie, dom, ziemia i co to sa rudery ktore
        kupiles? domki letniskowe, jakies obiekty "uzytecznosci" ???
        • k123456 Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 12.09.04, 09:36
          Taka "zabawa" w zarabianie pieniędzy zajmuje dokładnie tyle samo czasu, co
          i inne "zabawy". związane z koniecznością podpisywania listy obecności
          w firmie. ma za to jedna zaletę: jestem sam sobie szefem, nie muszę uczęszczać
          na kursy, certyfikacje czy szkolenia.
      • adasha Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 29.09.04, 19:34
        Od 1991r. w W-wie przybyło 40% ludności.Obecnie to ok. 5% ludności Polski ok. 2
        mln.Stolice Unii Europejskiej liczą ok.10-15% ludności kraju.W-wa za kilka lat
        może liczyć 4-6 mln ludzi.Ile wtedy będzie warta nieruchomość(dom, mieszkanie,
        działka)pod W-wą.Przeglądaj ogłoszenia sprzedaż nieruchomości w G.W.
        • Gość: Ek Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.12.04, 16:57
          Które to stolice:
          Bonn?
          Haga?
          • Gość: Małe a wredne Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 30.12.04, 00:02
            Gość portalu: Ek napisał(a):

> Które to stolice:
            > Bonn?
            > Haga?

Nie wiedziałem, że Bonn i Haga są (wg stanu na 29 XII 2004) stolicami...
            Jakoś do dzisiaj dziwnie wydawało mi się, że stolicami - odpowiednio - Niemiec i Holandii są Berlin i Amsterdam. Ale co ja tam wiem...
        • Gość: jolla0303 Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.ds1-op.adsl.cybercity.dk 03.11.05, 22:58
          tez uwazam ze inwestycja w nieruchomosc jest najbardziej oplacalnai pewna bo
          jej cena tylko wzrosnie-najlepiej kupic dzialke budowlan w duzym miescie
          akademickim lub mieszkanie.Ja inwestuje w nieruchomosci w duzym miescie 500 000
          mieszkancow w centrum w stare przedwojenne duze mieszkania-remont i wynajm i
          licze na wzrost cen a on jest nieunikniony bo Polska goni Europe.Np w
          Kopenhadze ceny mieszkan w ciagu kilku lat wzrosly niesaamowicie i rosna
          codziennie goniac ceny Londynu im starsze mieszkanie tym drozsze np .za 40m2
          mieszkanie w Kopenhadze trzeba dzisiaj zaplacic na okolo 700 000 polskich
          zlotych
    • Gość: acha Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.09.04, 20:53
      a ile chcesz zapłacić za poradę?
      podzielisz się zyskiem?
      • szymizalogowany Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 11.09.04, 23:37
        > a ile chcesz zapłacić za poradę?

daj spokoj, myslalem ze to firum jest po to zeby sobie pomagac

> podzielisz się zyskiem?

jestes zbyt konsumpcyjnie nastawiony do tej dyskusji

pzdr
        • Gość: Acha Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.09.04, 12:21
          Ja?? Konsumpcyjnie?
          :-)
          raczej pragmatycznie.
          Za wiedzę trzeba płacić.
          Ty tu szukasz sposobu na łatwy zarobek, a nie pomocy.
          Więc się zastanów czego chcesz.
    • ed_ Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 12.09.04, 11:33
      szymizalogowany napisał:

> jak zainwestowac na rynkach wschodzacych np. chiny? albo w amerykanskie/
      > brytyjskie spolki biotechnologiczne?

Co prawda, nie jestem inwestorem ale znam pewną firmę asset management z
      Liechtensteinu (która niedawno weszła na polski rynek) inwestującą wyłącznie w
      spółki biotechnologiczne. Działa od 1997 roku i każdy rok zamykał się zyskiem
      wyższym od 100%.
      Inwestowanie polega na otwarciu przez klienta rachunku w jednym z renomowanych
      banków inwestycyjnych w Liechtensteinie, firma zarządzająca dostaje upoważnienie
      do dokonywania transakcji kupna i sprzedaży akcji wybranych przez siebie spółek
      bio-tech (tzw. managed account).
      Wynagrodzenie firmy to partycypacja w nadwyżce zysków po przekroczeniu pewnego
      minimalnego wyniku.
      Niestety jest jeden mankament: minimalna kwota inwestycji to 100.000 EUR lub USD.
      Przykładowa spółka w którą inwestują:
      www.helixbiopharma.com/php/english/html/index.php

• Gość: Marta Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.igo.wroc.pl 14.09.04, 09:44
        Podstawowa sprawa to taka, że nikt Ci nie jest w stanie dać 100% gwarancji
        zysku.
        Wszystko , niestety to truizm, zależy od twojego poziomu akceptacji ryzyka.
        Jeżeli to są twoje oszczędności życia,a sam jesteś zajęty zawodowo i nie masz
        czasu bawić sie w obserwacje rynków finanowych lub nieruchomości , to nie
        ryzykuj, ale pogódź się z niższymi zyskami.To banalne co powiem, ale bez ryzyka
        utraty realnej wartości zaoszczędzonego kapitału ( przy niepewności dotyczącej
        stopy inflacji i niepewnej sytuacji politycznej w kraju - uchwalenie budżetu ,
        wybory i nie wiadomo co po nich- w perspektywie najbliższego roku , dwóch lat
        to chyba najpewniejsza jest lokata w banku ( może w SKOKach) o zmiennym
        oprocentowaniu. Samodzielnie można wejśc w obligacje o ile jesteśmy w miarę
        pewni , że po wyborach nie będziemy mieć argentynę( może przesadzam?).
        Inwestujesz w swoje wykształcenie, weź się za zdrowie, naprawdę w obecnym
        świecie to podstawa. Tak mi sie wydaje , na chwilę obecną.
        Niestety swego czasu większość moich znajomych część pieniędzy lokowała w
        dolce. Wszyscy analitycy prognozowali swego czasu poziom dolca pow. 4,60 nawet
        na 5zł . Kto swego czasu myślał o wojnie w Iraku. I co , no i guzik. Dla nich
        akurat miała to nie być długoterminowa lokata.
        • szymizalogowany Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 16.09.04, 21:33
          w wyksztalcenie inwestuje non-stop - jest to inwestycja najpewniejsza i dajaca
          najwiekszy zwrot ale niestety dlugo terminowa

natomiast konkluzja z twojej wypowiedzi jest taka ze w zasadzie to wszytko sie
          zmienia i nic nie da sie przewidziec

jednak ja chce troche zaryzykowac - po prostu zal mi zeby te pieniadze lezaly w
          banku

sam nie mam niestety czasu aby sie zajac sledzeniem notowan itd. - tym bardziej
          ze aby cos dobrze zrobic to trzeba sie za to na powaznie zabrac i sie dobrze
          znac - ja nie znam sie a zanim sie naucze to strace:)
          • ed_ Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 17.09.04, 17:34
            szymizalogowany napisał:

> w wyksztalcenie inwestuje non-stop - jest to inwestycja najpewniejsza i dajaca
            > najwiekszy zwrot ale niestety dlugo terminowa
            >
            > natomiast konkluzja z twojej wypowiedzi jest taka ze w zasadzie to wszytko sie
            > zmienia i nic nie da sie przewidziec
            >
            >
            > jednak ja chce troche zaryzykowac - po prostu zal mi zeby te pieniadze lezaly w
            >
            > banku
            >
            > sam nie mam niestety czasu aby sie zajac sledzeniem notowan itd. - tym bardziej
            >
            > ze aby cos dobrze zrobic to trzeba sie za to na powaznie zabrac i sie dobrze
            > znac - ja nie znam sie a zanim sie naucze to strace:)

Przy takiej kwocie mogę ci śmiało polecić asset management oparty na
            inwestycjach na rynku forex. Przykładowo, oferta amerykańskiej firmy Kuvera
            Capital Management (obecnej także w Polsce): minimalna inwestycja - 50.000 PLN
            lub równowartość w kilkunastu róznych walutach zagranicznych, inwestycja
            bezterminowa, przy czym sensownie jest załozyć horyzont co najmniej 6-cio
            miesięczny. Pieniadze wpłacasz na własny rachunek inwestycyjny w Saxobanku,
            który nie obciaża cię żadnymi kosztami prowadzenia(żyją z prowizji za dokonywane
            transakcje na forexie), cel inwestycyjny Kuvera określa na poziomie 25-30%
            rocznie. Pierwszy rok w Polsce zamknął się wynikiem 43% netto dla klienta. Masz
            stały podgląd na swój rachunek w Internecie, widzisz wszystkie otwarte pozycje,
            jest to bardzo przejrzyste i czytelne.
            Jak chcesz dowiedzieć się szczegółów napisz na moją skrzynkę.
            pozdrawiam,
            • Gość: Bob Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.net / 81.219.117.* 01.02.05, 13:42
              Podaj Ed swoje namiary. Napiszę.
            • Gość: iq Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.osk.enformatic.pl 02.02.05, 19:57
              witam

a jakie są gwarancje? mogę zaryzykować 100 000 PLN które są dorobkiem mojego
              życia - jakbym je stacił to bym się chyba powiesil..

pozdrawiam
        • Gość: kadziu Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.04, 13:03
          1000% racja
    • Gość: koli Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.handpicked.uk.com 16.09.04, 02:55
      na cholere Ci tyle kasy ?

bardzo mnie to interesuje po cholere ludziom tyle kasy.Nie wystarczy domek
      samochod stado dzieckow zona i browarek w ogrodku.
      Ile mozna przepic czy wydac na zabawki czy dziwki ?
      Sam tez zaiwanialem jak glupi az sie zastanowilem po cholere mi tyle kasy. i
      przestalem robic , do grobu nie wezme, a dzieci maja po dwie rece i glowe to
      zarobia.
      • szymizalogowany Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 16.09.04, 21:35
        Gość portalu: koli napisał(a):

> na cholere Ci tyle kasy ?

"tyle kasy" ?

nawet jak dla mnie (24 lata) jest to bardzo malo pieniedzy

25% wkladu w normalne mieszkanie albo dopiero 20% wartosci domu ktory chce
        kiedys miec

nawet samochodu dobrego nie kupie za tyle (najwyzej jakis avensis czy mondeo)

jak widzisz chociaz na razie to szczyt moich mozliwosci to nie jest to zadna
        fortuna

to po prostu malo kasy ale i tak warto cos z nia zrobic zeby pomnorzyc

pzdr
        • ktbb Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 03.11.05, 14:25
          Jeżeli chcesz pomnorzyć, to nie inwestuj już w to wykształcenie bo to nic nie
          daje. Zalicz czwartą klasę podstawówki, wtedy będziesz mógł POMNOŻYĆ.
    • Gość: doradca Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.04, 11:10
      Kupic akcje PKO BP w pazdziernikowej ofercie publicznej. Czesc sprzedac zaraz
      po wejsciu na gielde, druga czesc mozna trzymac przez rok Wtedy otrzymasz
      dodatkowe 5 proc. zysku (jedna darmowa akcje na 20 posiadanych) powinno byc
      lepiej niz na lokacie Pozdrawiam
      • Gość: Marta Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.igo.wroc.pl 20.09.04, 13:09
        Jeśli jesteś gotowy zaryzykować, to oczywiście nie ma sprawy.
        Chodzi o to byś był tego pewien i świadomy ryzyka.

• wernes Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 26.12.04, 00:12
        PKO BP niedlugo zleci i to dosc porzadnie..
        Zapiszcie sobie moje slowa i nie pytajcie skad wiem ;-)
        • Gość: zdzisiek Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.12.04, 00:20
          spoko powiedz jeszcze co rozumiesz pod pojeciem "niedługo" - za tydzien? za
          miesiac?
    • adasha Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 29.09.04, 19:21
      Myślę,że możesz kupić hektar ziemii rolnej przed zmianą planu zagospodarowania
      na teren budowlany.Najlepiej zrobić to pod W-wą lecz niekoniecznie. Cena ziemii
      rolnej w ok. Tarczyna 7-8zł/m2 po zmianie ok.10$/m2. Zetknąłem się z taką
      sytuacją.Spojrzyj sobie na www.bbnieruchomosci.pl Wytłumaczono mi to.Szukaj
      speców od nieruchomości.
    • wernes Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 26.12.04, 00:08
      Kup wierzytelnosci.

300% w rok to wg mnie wystarczajacy zysk.
      Trzeba tylko wiedziec gdzie, jakie i od kogo... ;-)
      • Gość: MASA Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.04, 00:12
        inwestuje wyłącznie w wierzytelnosci i dobrze na tym wychodze
        • xystos Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? 03.11.05, 15:36
          Gość: Małe a wredne 30.12.04, 00:02 + odpowiedz

Gość portalu: Ek napisał(a):

Które to stolice:
          Bonn?
          Haga?

Nie wiedziałem, że Bonn i Haga są (wg stanu na 29 XII 2004) stolicami...
          Jakoś do dzisiaj dziwnie wydawało mi się, że stolicami - odpowiednio - Niemiec
          i Holandii są Berlin i Amsterdam. Ale co
          ja tam wiem...

Der Haag - stolice Nederlendeer

Bonn - siedziba Prezydenta BRD i siedziba Bundesratu

... noo too teraa wisz !
    • Gość: zoltek......... Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.ip.fastwebnet.it 03.11.05, 17:23
      dostalem ostatnio taki email, od inwestora z nigerii - ma bardzo dobre dojscia
      do inwestycji w pola naftowe (jest zwiazany z jednym z ministrow) i proponuje
      bardzo wysoka stope zwrotu (rzedu 120% rocznie!!). interes moze sie wydawac
      ryzykowny, ale jak wszyscy wiemy - kto nie ryzykuje ten nic nie zyskuje. poza
      tym wymaga dyskrecji - a) wszyscy by chcieli sie wen pchac gdyby mogli, b)
      koles ze wzgledy na swoje koneksje nie chcialby rozglosu....
      generalnie uwazam ze sprawa jest swietna, moge ci podeslac email od niego...
      tylko musisz mi obiecac udzial w zyskach
    • Gość: Tomek Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.chello.pl 03.11.05, 18:15
      Witaj
      jeśli jeszcze sie nie zniecheciłeś powyższymi postami polecam Ci spokojna
      lekturę
      www.finanseosobiste.pl/content/blogcategory/17/33/
      150 tys zł to za mało na inwestycje w nieruchomość. Kupisz 1 kawalerke w W-wie
      i po gotówce. Private Banking też troche mało, ale spróbować warto.
      Wiele zalezy od Twojej wiedzy w temacie, oczekiwać co do zysków (30-40% rocznie
      jest realne ale w akcjach) 1-2 lata horyzontu czasowego to niewiele.
      Zostan przy polskich instytucjach, zagranica miewa wyższe progi no chyba ze
      grasz na forexie to starczy spokojnie.
      W kraju masz wystarczajaco mozliwosci.
      Poczytaj sobie też:
      www.finanseosobiste.pl//content/view/19/32/
      to moze byc poczatek ciekawej lektury i zastanowienia sie nad wykorzystaniem
      tych 150 tys zł na przyszłosc.
      Pozdrawiam
      Tomek
      www.finanseosobiste.pl
      • Gość: sancho pasa Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.ip.fastwebnet.it 04.11.05, 09:32
        i te nedzne 30-40% ma go zadowolic? czlowieku, wejdz w interes z
        nigeryjczykami!
        • Gość: realnie myślący Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.jmdi.pl 04.11.05, 11:44
          interes z nigeryjczykami śmierdzi z daleka zwykłym scammerstwem
          pozdrawiam
          • Gość: zoltek Re: Jak zainwestowac 150 000 PLN ? IP: *.ip.fastwebnet.it 08.11.05, 10:38
            sam smierdzisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka