sani14 19.09.08, 13:52 tylko trzeba się spieszyć bo 3 lata mijają... link do artykułu który wszystko wyjaśnia www.rp.pl/artykul/56650,178551_Jak_przeliczyc_zanizone_wynagrodzenie_chorobowe_i_zasilki.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ka_ag Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.09.08, 15:36 Nie tylko macierzyński, ale i ciążowe L4 i zasiłki rehabilitacyjne, jeśli było więcej niż 182 dni L4. Właśnie dostałam informację, że pod koniec miesiąca pieniążki przyjdą na moje konto )) Odpowiedz Link Zgłoś
burka11 Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.09.08, 19:48 a kiedy złożylas wniosek? ja zlozylam wczoraj i zastanawiam sie jaki okres czasu ma ZUS na wypłate. Odpowiedz Link Zgłoś
maczek1 Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.09.08, 20:27 A do kogo należy skierować taki wniosek? Do pracodawcy czy do ZUS? Odpowiedz Link Zgłoś
kaoli27 Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 21.09.08, 10:21 a jakiego okresu to się tyczy? ja rodziłam w lipcu 2006 Odpowiedz Link Zgłoś
monismonis Re: każdej z nas to sie należy ? 21.09.08, 13:04 Nie za bardzo rozumiem ten artykuł moze jesteście mądzejsze i potraficie mi to wytłumaczyc po ludzku Ja od kwetnia 2005 r do 26.09 do pordu bylam na zwolnieniu lekarskim, a później byłam na macieżyńskim czy mi też to sie należy? Pracuje w dużym zakładzie (szpital) Gdzie mozna sie o to dowiedzieć lub skladac takie wnioski? Odpowiedz Link Zgłoś
patoga Re: każdej z nas to sie należy ? 21.09.08, 20:13 Wyrównanie przysługuje 3 lata wstecz od daty złożenia wniosku więc się spieszcie. Monismonis - wniosek powinnaś złożyć w twoim zakładzie pracy bo to on wypłacał Ci wynagrodzenie i zasiłki za czas choroby itd... Na wniosku dopisz na wszelki wypadek o wyrównanie wraz z odsetkami. Czy jesteś pewna że twój pracodawca nie wliczał do podstawy wymiaru premii itp? Zapytaj najlepiej w kadrach. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: każdej z nas to sie należy ? 29.09.08, 10:31 Dziewczyny, o co chodzi? Ja byłam na L4 od 1 lipca 2005 r, potem macierzyński a potem jeszcze półroczne L4 w związku z chorobą. Pracuję w szkole. Odpowiedz Link Zgłoś
sani14 Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 29.09.08, 22:29 chodzi o to, że kiedyś do wyliczenia chorobowego i zasiłków min macierzyńskiego brano tylko stałe składniki wynagrodzeń bez np premii itp a teraz TK stwierdził że należy wziąć pod uwagę wszystko od czego były płacone składki (tak w uogólnieniu) i u mnie np oznacza to że nie wzieli mi pod uwagę premii rocznej a powinni i teraz muszą przeliczyć i oddać wniosek składa się do tego kto wypłacał zasiłek - dla małych zakładów to ZUS a dla dużych to pracodawca Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 17.10.08, 15:49 Jak powinno wyglądać takie pismo, pomóżcie proszę, ja będę składać do pracodawcy Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.10.08, 17:41 Dziewczyny prosze o pomoc, jak ma wyglądać takie pismo, prosze o jakichś draft Odpowiedz Link Zgłoś
ninjo Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.10.08, 20:50 proszę: W związku z orzeczeniem Trybunału Konstytucyjnego z dnia 24 czerwca 2008 r. dotyczącego art. 41 ust. 1 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz.U. z 2005 r. Nr 31, poz. 267 z późn. zm.) zwracam się z prośbą o ponowne przeliczenie podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wynagrodzenia za czas niezdolności do pracy oraz wyrównanie za okres trzech lat wstecz. Odpowiedz Link Zgłoś
macrybki Re: Zaniżony macierzyński - kasa do odzyskania!!! 19.10.08, 21:59 DZIĘKI, DZIĘKI, DZIĘKI Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 do pracujących w szkole 22.10.08, 06:44 Czy jakaś mama nauczycielka składała wniosek? Odpowiedz Link Zgłoś