a_belka 07.04.08, 19:37 Nowy FAQ tylko je wymienia. Optima z Kanady zrobila sie za droga. Czy ktos na forum uzywa wylacznie polskich probiotykow i ma dobre efekty? Jezeli tak, to ktory najlepiej dziala? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dx771 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 07.04.08, 19:42 Probacti4 - ma kapsułkę enteric a to jest ważne bo tylko taka kapsułka przechodzi przez żołądek i rozpuszcza się dopiero w jelitach. Odpowiedz Link
a_belka Male nieporozumienie 07.04.08, 20:00 Tak piszesz jak w reklamie. A ja chce wiedziec czy jestes na antybiotykach i ten wspomniany probacti4 cie dobrze chroni przed grzybica bez podjadania na boku Optimy. Odpowiedz Link
dx771 Re: Male nieporozumienie 07.04.08, 20:15 Nie wiem bo stosuję też inne metody zabezpieczenia przed grzybem a i tak nie wiem czy wszystko jest ok. Ale z tego co pisze Franiolek bardzo ważne jest to by była to kapsułka enteric (nierozpuszczalna) w żołądku a Probacti4 taką kapsułkę ma. Odpowiedz Link
nataszkam Re: Male nieporozumienie 08.04.08, 12:51 Fisioflor chyba też ma taką kapsułkę. My stosujemy 2 x 1 fisioflor i 1 x 1 probacti4 między abaxami i nystatyną, której bierzemy 3 x 1. No i od czasu do czasu Colon C. Nie chcę zapeszyć, więc... Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: Male nieporozumienie 17.04.08, 20:36 moja mama jest juz prawie 1,5 roku na antybiotykach i zadnej grzybicy przez ten czas nie dostała,zadnych biegunek ,wszyscy sie dziwia ale tak jest i tak niech pozostanie.Cały czas bierze trilac i zamiennie bion3,pije duzo jogurtow i ukwaszonego mleka wiec mysle ze to działaczego i wam zycze pozdrawiam Odpowiedz Link
zalesiu Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 17.04.08, 21:12 Ja stosuje 1x fisioflor i jest ok Odpowiedz Link
bombadil.tom Lakcid L 17.04.08, 21:47 ten co ma 12 mld jednostek, mi pomógł w krytycznym momencie, kiedy łykanie 5-6 Probacti4 nic nie dawało Odpowiedz Link
likorek Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 17.04.08, 21:58 Ewunia, witaj po długiej nieobecności. Czy mama dalej chodzi do "naszej " pani doktor od doxy? Odpowiedz Link
ewunia4444 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 21.04.08, 12:08 tak,nadal chodzi tylko do naszej pani doktor i czuje sie rewelacyjnie nadal jest na antyb.pozdrawiam Odpowiedz Link
piotr.kurkiewicz Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 22.04.08, 20:28 Witam W jelicie grubym jest ponad 500 różnych gatunków "dobrotliwych" bakterii , podobno 17 rodzajów. Im więcej szczepów różnych bakterii tym lepszy, ale i drozszy.Też ma znaczenie czy zawiera inulinę- stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii Pozdrawiam Piotrek K Odpowiedz Link
mea_51 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 18:34 Witam Panie doktorze! Znalazłam na stronie www.pfm.pl sposób na leczenie biegunek u dzieci .." podając probiotyki /Lakcid,Laktobif itp ./ zawartość ampułki rozpuścic w mleku lub wodzie i po upływie 30-60 min / tu nastepuje rozmnożenie bakterii/ podac doustnie " Przyznam szczerze, że trochę jestem w rozterce...niby logiczne, ale..trochę zmąciło mi pogląd .Pozdrawiam serdecznie mea_51 Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 20:04 > Też ma znaczenie czy zawiera inulinę- > stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii Ciekawe, co na to nasz specjalista dietetyk leser, który przecież słucha naszych lekarzy i stosuje się do ich zaleceń Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 20:57 ja biore teraz optime, ale jak jej nie mam, to biore fisioflor, beneflore, lactoseven i prolactiv. one wszystkie maja wiecej niz 6 roznych szczepow bakterii. Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:07 Zauważyłaś jakąś różnicę w skuteczności swojego polskiego zestawu i optimy? Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:11 jesli do mnie stachenko bylo to pytanie, to szczerze, nie bardzo. wiadomo, ze lepiej lykac 1 kapsulke, niz 5, ale jesli chodzi o dzialanie, to ja nie zauwazylam roznicy. Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:26 Ja u siebie widzę różnicę. Biorąc optimę odpoczywam od tego, co franiolek ładnie nazywa kobiecym grzybkiem. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:36 a ja biore optime i mam wlasnie tego kobiecego grzybka, ktorego lecze natamycyna. Odpowiedz Link
leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:45 stachenka napisała: > > Też ma znaczenie czy zawiera inulinę- > > stymuluje wzrost "dobrotliwych" bakterii > > Ciekawe, co na to nasz specjalista dietetyk leser, który przecież słucha > naszych lekarzy i stosuje się do ich zaleceń Porozmawiamy na zjeździe. Myślę, że potrafisz zrozumieć, że preparat, który przechodzi nienaruszony przez jelito cienkie i rozkładany jest na cukry proste w jelicie grubym nic dobrego dla organizmu nie jest w stanie zrobić. A lekarze też mają prawo sie mylić Pozdrawiam Leszek > Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:03 > Porozmawiamy na zjeździe. Niczym nie poparte kategoryczne stwierdzenie. Dlaczego mnie to nie dziwi? > A lekarze te > ż > mają prawo sie mylić Szkoda, że sobie odmawiasz tego prawa. Odpowiedz Link
klematis7 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:13 Mysle, ze nie zawsze ulotki pisza lekarze. Zgadzam sie z leserem w temacie inuliny. I KONIEC TEJ WOJNY JUZ . PS. kazdy ma wolny wybor, moze sobie z ta inulina zrobic co chce Odpowiedz Link
lilly1985 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 11.01.19, 10:55 Mogę zapytac która to pani doktor? 🙂 Odpowiedz Link
klematis7 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 21:06 najlepszym polskim probiotykiem jest fisioflor. Ma 10 miliardow bakterii, 7 szczepow i kapsulke enteric (dojelitowa). Kosztuje ok. 11zl za 10 kapsulek. Szkoda pieniedzy na inne probiotyki. Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:42 Nie zgodze sie ze stwierdzeniem Klamatis7.Uzywam i w tym mnie utwierdziła dr.Beata ze najlepiej bedzie jak postaram sie o Optime.Ma 11 szczepow i bieze sie 1 kapsulke na dobe.Ostatnio sprowadzilem sobie przez znajoma ktora byla 3 tyg w Stanach i wyszlo mi 2 opakowania po 60 sztuk 255 zl.A 120 pigul wystarczy na 4 miesiace to wychodzi 64 zlote/miesiac.Takze nie wiem czy akurat fisioflor wychodzi tak rewelacyjnie cenowo.Raczej nie,nie sadzicie? Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 22:44 Flork, chodziło o najlepszy POLSKI probiotyk. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:00 ponawiam pytanie z innego watku. czy ktos ma mozliwosc sprowadzenia optimy? Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:13 Anyx27 sa juz sklepy internetowe ktore to sprowadzaja.Sprawdz wpisujac w Google Optima to byc moze dostaniesz jakies namiary.Ja dowiedziawszy sie o Optimie szukalem w kregu znajomych tam mieszkajacych,takze pierwsza partie dostalem droga pocztowa. Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:17 > Anyx27 sa juz sklepy internetowe ktore to sprowadzaja Do Polski? Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:24 Tak,przeciez Polska nie lezy na odludziu.Mamy apteki zagranicznych przedstawicieli,nie rodzime.W wyszukiwarce wpisz probiotyk optima. Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:30 Chyba mam jakieś upośledzone google... Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 04.07.08, 23:46 Masz racje i moje poszukiwania w necie spelzly na niczym.Raczej trzeba wyłacznie szukac przez kogos kto ewentualnie tam wyjezdza na krotki okres i w miare szybko to przywiezie wracajac.A tak na marginesie to w Stanach Optima jest przewaznie w sklepach netowych i nie ma jej w rodzimych aptekach.Pozdrawiam,dobrej nocy! Odpowiedz Link
leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:07 flork74 napisała: A tak na > marginesie to w Stanach Optima jest przewaznie w sklepach netowych i > nie ma jej w rodzimych aptekach.Pozdrawiam,dobrej nocy! Daj jakieś namiary na te sklepy. Teraz nie ma zbyt dużego problemu z kupowaniem w sklepach internetowych w USA. Ktoś angielskojęzyczny (ja nie ) może się dogadać i zamówić z dostawą do Polski. Tak kupuje się np. nasiona. Pozdrawiam Leszek Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:21 Leser57 podaje Ci adres apteki z Chicago-- WWW.SOUTHTOWNHEALTHFOODS.COM--Pozdrawiam1 Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 10:33 Aha,jesli Ciebie to tak interesuje to u nich jest w cenie 57 $/pudelko.Pudelko 60 sztuk masz na 2 miesiace,wiec chyba nie ma nic lepszego na razie niz Optima,a moze sie myle. Odpowiedz Link
ela_lo Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 19:13 Znalazłam OPTIMĘ 60 tabl. na ebay za 34,94 USD + koszty wysyłki - nie wiadomo ile bo nie podają - Polska jest na liście krajów do wyboru przesyłki. Myślę, że gdyby zamówić więcej opakowań to koszty wysyłki byłyby takie same ale rozłożyłyby się na ilość opakowań. Czy mam wysłać do nich zapytanie, dla jednego opakowania dla mnie nie opłaca mi się. Musiałabym poza tym zarejestrować PAYPAL'a a nigdy do tej pory z tego nie korzystałam i nic nie wiem na ten temat. Odpowiedz Link
leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 22:13 ela_lo napisała: > Znalazłam OPTIMĘ 60 tabl. na ebay za 34,94 USD + koszty wysyłki - > nie wiadomo ile bo nie podają - Polska jest na liście krajów do > wyboru przesyłki. Problem z tym, czy w Polsce Optima jest na liście towarów, które można wprowadzać do obrotu na obszarze kraju. Byłem w Urzędzie Celnym i celnik nie potrafił mi powiedzieć co by zrobił z Optimą, tylko powiedział, że ma na to 30 dni. Prawdopodobnie coś do powiedzenia mają też Sanepidy. Jestem na etapie studiowania przepisów na stronie GIS (Główny Inspektorat Sanitarny). Na razie trzecia przesyłka będzie szła jeszcze przez Irlandię. Leszek Myślę, że gdyby zamówić więcej opakowań to koszty > wysyłki byłyby takie same ale rozłożyłyby się na ilość opakowań. > Czy mam wysłać do nich zapytanie, dla jednego opakowania dla mnie > nie opłaca mi się. Musiałabym poza tym zarejestrować PAYPAL'a a > nigdy do tej pory z tego nie korzystałam i nic nie wiem na ten temat. Odpowiedz Link
leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 11:21 flork74 napisała: > Leser57 podaje Ci adres apteki z Chicago-- > WWW.SOUTHTOWNHEALTHFOODS.COM--Pozdrawiam1 Optimy nie znalazłem Znalazłem o candidzie: www.southtownhealthfoods.com/cgi-bin/customize?nutritionworks.html Może komuś się przyda. Pozdrawiam Leszek Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 14:26 Fajnie sobie rozmawiacie, chłopcy. Pytanie za 100 punktów: dlaczego np. gavko nie zamówił Optimy ze sklepu netowego prosto do domu, tylko na adres kolegi w USA i dopiero kolega wysłał to do gavka? Odpowiedz Link
leser57 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 15:38 stachenka napisała: > dlaczego np. gavko nie zamówił Optimy ze sklepu netowego prosto do domu, tylko > na adres kolegi w USA i dopiero kolega wysłał to do gavka? Tak jest łatwiej. Nie trzeba znać angielskiego. Jeżeli jednak nie ma się rodziny, czy znajomych w USA, to można zadzwonić i zamówić wysyłkę do Polski. Były na ten temat dyskusje także na grupie pl.rec.foto.cyfrowa. Nie z każdym sklepem to się udaje. Pozdrawiam Leszek > Odpowiedz Link
nataszkam Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 17:55 Sklepy internetowe nie wysyłają przeciez OPTIMY do Polski. Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 21:59 Gdybyś znała angielski, to by Ci przysłali Boski jest ten wątek od wczoraj Odpowiedz Link
kastom55 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 22:18 stachenko dzięki Tobie wiem że chorzy na bb to normalni ludzie!!!Ty też jesteś boska!!! Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:07 > stachenko dzięki Tobie wiem że chorzy na bb to normalni ludzie!!! Kasiu, wniosek mi się podoba, tylko nie wiem, jakim cudem doszłaś do niego dzięki mojej osobie Odpowiedz Link
kastom55 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:23 stachenko czyżbym pomyliła?...nie masz bb?.... Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:31 A moze to drugie he he p.s. Ty wiesz Satchna, ze to taki zarcik tylko )) Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:54 Z pewnością borelce zawdzięczam to, że jestem mocno przywiązana do swojego poczucia inszości Anyx, zrób jeszcze jedną literówkę i wyjdzie, żem Sat(ch)an Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:09 nie czepiaj sie a tak na marginesie, to kto wie, coz tam w tobie drzemie STACHENKO Odpowiedz Link
stachenka Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:19 Ja wiem. Krętki w cystach. Odpowiedz Link
anyx27 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 06.07.08, 00:28 to na pewno, ale to akurat zadna rewelacja wszyscy to mamy a z tym szatankiem, to już inna sprawa Odpowiedz Link
flork74 Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 05.07.08, 23:34 Sprostowanie.Przepraszam ale to nie jest adres apteki ktora sprzedaje Optime.To www sklepu ktory ja sprowadza.Przepraszam,ale tez sam bylem wprowadzony w blad. Odpowiedz Link
ren.ika Re: Jaki jest najlepszy polski probiotyk? 03.08.08, 22:59 Do tej pory najczęściej dawałam dziecku enterol w saszetkach www.enterol.pl/ tyle, że ona brała 3 antybiotyki łącznie przez 21 dni - to było jej maksimum (zbyt mała próba do rekomendacji zupełnej, ale warto rozważyć) Odpowiedz Link