Gość: - IP: *.acn.waw.pl 06.03.08, 23:10 Ciekawe kiedy te jeszcze nie stworzone parki zamienią się w kolejne bazyliki ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bb Ursynów bardziej zielony IP: *.elartnet.pl 07.03.08, 08:36 O ogrodzonym wybiegu dla psów ani słowa. A potem będzie krzyk że pieski po parku chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Ursynów bardziej zielony 07.03.08, 10:36 w sumie dobrze ze cos sie dzieje bo mamy na Ursynowie raptem jeden park, ze o generalnym braku lawek w dzielnicy globalnie nie wspomne pod Kopa Cwila byl system wodny z kaskadami ale zdewastowany - jak widac lepiej wydac kase na cos nowego niz dbac o to co juz jest a sam projekt rzeczywiscie rodem z lat 80 - niewysubliomwana geometria "od cyrkla", lampy "kule", itd. - nie mozna bylo zatrudnic lepszego projektanta, np. w drodze konkursu??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wobo1704 Re: Ursynów bardziej zielony IP: *.chello.pl 07.03.08, 12:40 gebhard napisał: > ...pod Kopa Cwila byl system wodny z kaskadami ale zdewastowany ... W takich 'systemach' uwielbiają się taplać dzieciaki i psy. Czarno widzę możliwość utrzymania takich bajorek w czystości gwarantującej bezpieczeństwo dzieci. Pod Kopą Cwila zrobiony jest także wał ziemny wokół lodowiska. Niestety, lodowisko było wylane tylko raz i to w zamierzchłej przeszłości. I jeszcze o Kopie Cwila jako miejscu dla sankarzy/narciarzy: 1. Założone u podnóża lampy stanowią zagrozenie dla zjeżdżających dzieci. Takie same zagrożenie stanowią ustawione (wkopane w ziemię) ławki. Zupełny brak wyobraźni. Śmiertelny wypadek jest tam bardzo prawdopodobny. 2. W sezonie zimowym chodniki na Kopie Cwila były systematycznie posypywane piaseczkiem! ;) Nawet dzieci się śmiały. Odpowiedz Link Zgłoś
gebhard Re: Ursynów bardziej zielony 07.03.08, 12:55 Gość portalu: wobo1704 napisał(a): > W takich 'systemach' uwielbiają się taplać dzieciaki i psy. Czarno > widzę możliwość utrzymania takich bajorek w czystości gwarantującej > bezpieczeństwo dzieci. moze jeszcze barierki zeby dzieciaki sie nie potopily? nie popadajmy w paranoje - woda w parku zawsze wyglada korzystnie - musi byc system uzdatniania wody z filtrami (patrz fontanna przed kosciolem Wniebowstapienia). a pieski... trzeba trzymac na smyczy! sam projekt powinien byc bardziej naturalny, krajobrazowy, nie tak sztywny jak ten widoczny na wizualkach Odpowiedz Link Zgłoś
m0cna Re: Ursynów bardziej zielony 07.03.08, 13:57 > W takich 'systemach' uwielbiają się taplać dzieciaki i psy. Czarno > widzę możliwość utrzymania takich bajorek w czystości gwarantującej > bezpieczeństwo dzieci. Jak ja się cieszę, że gdy ja byłam dzieckiem nikt się tak nie zamartwiał kwestią bezpieczeństwa zabaw. Brudziłam się w kałużach, jadłam kulki śniegowe ze śniegu zebranego z trawnika i lizałam sople lodu, bawiłam się na trzepaku i łaziłam po drzewach. Ja i moi rówieśnicy. Wspominam tę swobodę naprawdę miło. m. Odpowiedz Link Zgłoś
wobo1704 Re: Ursynów bardziej zielony 07.03.08, 20:19 m0cna napisała: >...nikt się tak nie zamartwiał kwestią > bezpieczeństwa zabaw. Brudziłam się w kałużach, jadłam kulki śniegowe ze śniegu > zebranego z trawnika i lizałam sople lodu,... Ja także nie przesadzam z higieną dla dziecka. Czasy się zmieniły- setki psów pod Kopa Cwila to realne niebezpieczeństwo chorób odzwierzęcych. Obawiam się, że tylko tuż po zbudowaniu urządzenia w parku będą konserwowane. Fontanna koło kościoła jest pozytywnym wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacek - Ursynów Sralnia dla kundli IP: *.acn.waw.pl 07.03.08, 10:46 Ciekawe, czy projektanci pomyśleli o wydzielonych miejscach, gdzie właściciele mogliby wysrywać swoje kundle? Bo jeśli nie, to wszystkie te parki szybko zmienią się w zasrane psie kible. Bo przecież jaśniepaństwo właściciele nie są w stanie się schylić i sprzątnąć tego, co wysrał ich pupil! Odpowiedz Link Zgłoś