Dodaj do ulubionych

UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół

IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 07:03
Lewidłowości
Czerwona obłuda

W tegorocznych czeskich obchodach "aksamitnej rewolucji", która doprowadziła
do upadku komunizmu, wzięli również aktywny udział... komuniści. W ten sposób
w 15. rocznicę obalenia komunizmu czescy komuniści po raz pierwszy włączyli
się w świętowanie upadku swoich rządów.
Podczas uroczystego posiedzenia parlamentu głos zabrał przewodniczący
Komunistycznej Partii Czech i Moraw Miroslav Grebeniczek, wskazując m.in. na
społeczne rozczarowanie odejściem od ideałów aksamitnej rewolucji. I tak
zdobyty został kolejny szczyt czerwonej obłudy i hipokryzji ukazujący, iż
komuniści nie zawahają się przed niczym, byleby tylko utrzymać się w pobliżu
koryta. Fakt, iż na czas przemówienia Grebeniczeka salę obrad opuścili
posłowie partii prawicowych oraz obecny na spotkaniu były prezydent Vaclav
Havel, tego zapewne nie zmieni, ale może chociaż sprowokuje czeskich wyborców
do refleksji...
Wojciech Olszak

"Heglowskie ukąszenie" pozostawia twałe ślady w umysłach.Z "Unitów", tylko
Kuroniowi udało się "wyleczyć", dzięki zastosowaniu antidotum w postaci
rzetelnej analizy, własnej postawy intelektualnej.Niestety, dawni unijni
towarzysze walki o SPRAWIEDLIWĄ POLSKĘ, dalej tkwią w heglowski zaślepieniu.
Na forumie, ciągle jeszcze, widać skutki tej CHOROBY wśród politycznej
dziatwy!
Obserwuj wątek
    • Gość: stąd Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 07:42
      Gość portalu: Starzec napisał(a):

> "Heglowskie ukąszenie" pozostawia twałe ślady w umysłach.Z "Unitów", tylko
      > Kuroniowi udało się "wyleczyć", dzięki zastosowaniu antidotum w postaci
      > rzetelnej analizy, własnej postawy intelektualnej.Niestety, dawni unijni
      > towarzysze walki o SPRAWIEDLIWĄ POLSKĘ, dalej tkwią w heglowski zaślepieniu.
      > Na forumie, ciągle jeszcze, widać skutki tej CHOROBY wśród politycznej
      > dziatwy!

Czy mogę prosić o przybliżenie istoty tej choroby wraz z ilustracją przykładów?
      Pozwoli to lepiej zrozumieć istotę choroby i ułatwi zastosowanie właściwego
      remedium.
      W kontekście powyższego na czym polega przypadłość UW zasygnalizowana w tytule
      wątku?
      • Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 07:49
        Gość portalu: stąd napisał(a):

> Gość portalu: Starzec napisał(a):
        >
        > > "Heglowskie ukąszenie" pozostawia twałe ślady w umysłach.Z "Unitów", tylk
        > o
        > > Kuroniowi udało się "wyleczyć", dzięki zastosowaniu antidotum w postaci
        > > rzetelnej analizy, własnej postawy intelektualnej.Niestety, dawni unijni
        > > towarzysze walki o SPRAWIEDLIWĄ POLSKĘ, dalej tkwią w heglowski zaślepien
        > iu.
        > > Na forumie, ciągle jeszcze, widać skutki tej CHOROBY wśród politycznej
        > > dziatwy!
        >
        > Czy mogę prosić o przybliżenie istoty tej choroby wraz z ilustracją
        przykładów?
        > Pozwoli to lepiej zrozumieć istotę choroby i ułatwi zastosowanie właściwego
        > remedium.
        > W kontekście powyższego na czym polega przypadłość UW zasygnalizowana w
        tytule
        > wątku?
        Chętnie bym spełnił Twoją prośbę,młody człowieku, ale starcza demencja
        uniemożliwia mi podanie szczegółów, o które prosisz.
        Wybaczmi!
        ps
        Mgliście pamietam ,że przypadłość unijnych członków, na niebywałej często,
        pysze polegała.Celował w niej Michnik i Geremek. Mazowieckiego racje polityczne
        z wad charakteru, a nie rozumu wynikały.
        • Gość: stąd Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 08:02
          Gość portalu: Starzec napisał(a):

> Chętnie bym spełnił Twoją prośbę,młody człowieku, ale starcza demencja
          > uniemożliwia mi podanie szczegółów, o które prosisz.
          > Wybaczmi!

Trudno.
          Będę musiał zwrócić się o pomoc do Homosovieticusa. Obiecał mi, że nie opuści
          mnie w kłopotach.

> ps
          > Mgliście pamietam ,że przypadłość unijnych członków, na niebywałej często,
          > pysze polegała.Celował w niej Michnik i Geremek. Mazowieckiego racje
          polityczne
          >
          > z wad charakteru, a nie rozumu wynikały.

Jego rozum nie posiada żadnych wad?
          • Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 08:08

> Gość portalu: Starzec napisał(a):
            >
            > > Chętnie bym spełnił Twoją prośbę,młody człowieku, ale starcza demencja
            > > uniemożliwia mi podanie szczegółów, o które prosisz.
            > > Wybaczmi!
            >
            > Trudno.
            > Będę musiał zwrócić się o pomoc do Homosovieticusa. Obiecał mi, że nie opuści
            > mnie w kłopotach.
            Jeśli pamięta o obietnicy to prawdopodobnie, potrafi Ci pomóc.To, nie głupi
            człek.I jeszcze, nie zmanierowany.

>
            > > ps
            > > Mgliście pamietam ,że przypadłość unijnych członków, na niebywałej często
            > ,
            > > pysze polegała.Celował w niej Michnik i Geremek. Mazowieckiego racje
            > polityczne
            > >
            > > z wad charakteru, a nie rozumu wynikały.
            >
            > Jego rozum nie posiada żadnych wad?
            • Gość: wstrętni unici:) Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 08:25
              Bardzo nam miło, że gdy czytasz artykuły o czeskiej drodze do wolności, w
              których wspomina się oczywiście Vaclava Havla od razu przychodzi Ci na myśl Unia
              Wolności.
              Takie skojarzenia to dla nas niewątpliwie wielki zaszczyt. Zresztą, śmiem
              przypuszczać, że Havel również nie miałby nic przeciwko temu, w końcu to
              serdeczny przyjaciel Michnika i Geremka:)

• Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 08:31
                Gość portalu: wstrętni unici:) napisał(a):

> Bardzo nam miło, że gdy czytasz artykuły o czeskiej drodze do wolności, w
                > których wspomina się oczywiście Vaclava Havla od razu przychodzi Ci na myśl
                Uni
                > a
                > Wolności.

Nie zrozumiałeś tekstu.Unia przychodzi mi na mysl kiedy przeczytałem o
                obłudnych zachowaniach czeskich komunistów.

> Takie skojarzenia to dla nas niewątpliwie wielki zaszczyt. Zresztą, śmiem
                > przypuszczać, że Havel również nie miałby nic przeciwko temu, w końcu to
                > serdeczny przyjaciel Michnika i Geremka:)
                >
                Pytałeś Havla o tę serdeczną przyjaźń?
                O jej istnieniu wiemy głównie z ust zainteresowanych unitów.Dla mnie Obaj nie
                są WIARYGODNI.
                • Gość: wstęni unici:)) Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:45
                  Mówi Vaclav Havel: "Cieszę się także bardzo, że zostaję odznaczony wspólnie z
                  moim długoletnim przyjacielem Adamem Michnikiem, którego zawsze bardzo ceniłem,
                  którego działalność znana mi była już od roku ’68, a z którym osobiście
                  zetknąłem się podczas wspomnianego już tutaj spotkania na granicy
                  czesko-polskiej. Mija, czy też wkrótce minie, od tamtego czasu ćwierć wieku..."

tygodnik.onet.pl/1629,1138286,dzial.html
                  "Vaclav Havel przywołał uniwersytecki marzec 1968 roku. - U nas trwała wtedy
                  Praska Wiosna, wszyscy zajmowali się naszymi wewnętrznymi sprawami. Ja zaś z
                  wielką uwagą obserwowałem, co w tym czasie dzieje się w Polsce. Odczuwałem
                  potrzebę solidaryzowania się z wydarzeniami w Warszawie. I to właśnie wtedy po
                  raz pierwszy usłyszałem nazwisko mojego późniejszego przyjaciela Adama Michnika.

Havel dodał: - Teraz Adam jest chory. Bardzo więc chciałbym go z tego miejsca
                  serdecznie pozdrowić."

serwisy.gazeta.pl/metroon/1,0,2351163.html
                  • homosovieticus Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół 19.11.04, 09:49
                    Dalej jest to głos zainteresowanych!
                    • Gość: bardzo wstrętni:) Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 09:57
                      no właśnie, Havel interesuje się osobą Michnika i martwi się o jego stan zdrowia
                      czyjego głosu jeszcze oczekujesz?
                      • Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 10:24
                        "TP", to głos zainteresowanych.
                        ps
                        Wyobraźni czytelniczej nie staje?
                        • Gość: wstrętni i podli! Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 10:35
                          Aaaaaaaa... Czyli to nie Havel napisał ten artykulik w "TP" tylko jacyś
                          "zainteresowani". Ktoś się pod niego wstrętnie podszywa! I to nie Havel
                          pozdrawiał Michnika przemawiając w Audytorium Maximum UW (tym razem nie Unia
                          Wolności;)), tylko jakiś jego sobowtór?

A może to tobie coś nie staje i stąd te kompleksy?;)
                          • homosovieticus Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół 19.11.04, 11:22
                            Gość portalu: wstrętni i podli! napisał(a):

> Aaaaaaaa... Czyli to nie Havel napisał ten artykulik w "TP" tylko jacyś
                            > "zainteresowani". Ktoś się pod niego wstrętnie podszywa! I to nie Havel
                            > pozdrawiał Michnika przemawiając w Audytorium Maximum UW (tym razem nie Unia
                            > Wolności;)), tylko jakiś jego sobowtór?
                            >
                            > A może to tobie coś nie staje i stąd te kompleksy?;)
                            Chcesz sprowadzić rozmowę na zupełnie inny temat?
                            Możemy i o wiagrze rozmawiać. Gdyby działała tak obłudnie jak Unia to nigdy
                            byśmy nie ogladali erekcji.
                            • Gość: ??? Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.dialsprint.net 19.11.04, 11:43
                              Możemy i o wiagrze rozmawiać. Gdyby działała tak obłudnie jak Unia to nigdy
                              byśmy nie ogladali erekcji.

Ani elekcji...:-)
                              • Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 11:53
                                Gość portalu: ??? napisał(a):

> Możemy i o wiagrze rozmawiać. Gdyby działała tak obłudnie jak Unia to nigdy
                                > byśmy nie ogladali erekcji.
                                >
                                >
                                > Ani elekcji...:-)

Kwaśniewskiego, oczywista!
    • Gość: Piękni w mysleniu Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 12:03
      Borowski daje gwarancje

Z Władysławem Frasyniukiem, przewodniczącym Unii Wolności, rozmawia Jan
      Złotorowicz

Jan Złotorowicz: Z czyjej inicjatywy doszło do Pańskiego spotkania z
      marszałkiem Markiem Borowskim?

Władysław Frasyniuk: Z inicjatywy pana marszałka. W mediach pojawiły się
      komunikaty, że Władysław Frasyniuk, Marek Borowski i pan Tomasz Nałęcz tworzą
      partię. Marszałek Borowski poprosił o to spotkanie, żeby przedstawić kontekst
      tego wszystkiego i zapewnić, że nie traktuje UW w sposób instrumentalny.
      Zapewnił, że nie zamierza zachowywać się tak jak niektóre partie na polskiej
      scenie politycznej i dobierać sobie poszczególnych ludzi z poszczególnych
      partii. Rozmawialiśmy też o sprawach dotyczących państwa - kryzysie państwa,
      kryzysie elit politycznych i o kryzysie w SLD. Okazało się, że w SLD są ludzie
      myślący podobnie jak w UW.

J.Z.: Czy to podobieństwo poglądów mogłoby być pomostem do ewentualnego
      połączenia w przyszłości?

W.F.: Takie podobieństwo jest bardzo ważną cechą na polskiej scenie
      politycznej. W SLD są ludzie uważający, że "Nicea albo śmierć" jest największym
      głupstwem politycznym. To jest to dla mnie pozytywna informacja. Nie ukrywam,
      że było to dla mnie pozytywnym zaskoczeniem. Wszyscy prorokują, że powstanie
      nowa partia. Ja tego nie wiem i nie odnoszę takiego wrażenia, że to już jest
      pewne, że są data, godzina i gotowi ludzie. Spekulowanie, że UW mogłaby mieć
      swój udział w toczącej się debacie w SLD, jest nieporozumieniem. Cieszę się
      natomiast, że taka dyskusja o nowej partii trwa. Marszałek Borowski jest
      człowiekiem powszechnie szanowanym, również w UW. Jest człowiekiem dającym
      gwarancję, że w tej centrolewicowej partii są ludzie myślący pragmatycznie,
      racjonalnie, kompetentnie o gospodarce. Chciałbym, żeby w Polsce powstała
      nowoczesna, europejska partia socjaldemokratyczna.

J.Z.: Bez udziału UW?

W.F.: Bez. Choćby dlatego że ani marszałkowi Borowskiemu nie jest potrzebna
      łaska Władysława Frasyniuka, ani Frasyniuk nie musi przeprowadzać ślepca
      Borowskiego. Musimy budować swoją tożsamość oddzielnie. Ważne jest, że politycy
      potrafią ze sobą rozmawiać. Ja należę do ludzi, którzy podziały przełamywali
      już w 1989 roku. Często miałem problemy z tego powodu, zwłaszcza po prawej
      stronie sceny politycznej. Często słyszałem, że zdradziłem wartości i ideały.

J.Z.: Pan nie widzi możliwości połączenia z SLD. Jak więc wytłumaczyć, że były
      działacz Unii Andrzej Celiński - w "Gazecie Wyborczej" taką możliwość widzi?

W.F.: Andrzej Celiński przez nieostrożność użył sformułowania Władek Frasyniuk.
      Jak rozmawiamy prywatnie, to mówimy do siebie Andrzej i Władek. W polityce ja
      jestem Władysław Frasyniuk, szef UW. Z całą pewnością Władysław Frasyniuk nigdy
      nie wystąpi na pierwszych stronach gazet jako polityk zmieniający poglądy.
      Jestem im wierny i chcę za nie płacić cenę, ale nie zmienię ich.
      (...)

Obszerny fragment wywiadu z dziennika "Trybuna" z 19 marca 2004 roku.
      • kataryna.kataryna Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół 19.11.04, 12:11
        Gość portalu: Piękni w mysleniu napisał(a):

> J.Z.: Pan nie widzi możliwości połączenia z SLD. Jak więc wytłumaczyć, że
        były
        > działacz Unii Andrzej Celiński - w "Gazecie Wyborczej" taką możliwość widzi?
        >
        > W.F.: Andrzej Celiński przez nieostrożność użył sformułowania Władek
        Frasyniuk.
        >
        > Jak rozmawiamy prywatnie, to mówimy do siebie Andrzej i Władek. W polityce ja
        > jestem Władysław Frasyniuk, szef UW. Z całą pewnością Władysław Frasyniuk
        nigdy
        >
        > nie wystąpi na pierwszych stronach gazet jako polityk zmieniający poglądy.
        > Jestem im wierny i chcę za nie płacić cenę, ale nie zmienię ich.
        > (...)
        >
        > Obszerny fragment wywiadu z dziennika "Trybuna" z 19 marca 2004 roku.

Czy ktoś mi może wytłumaczyć co Frasyniuk tu powiedział?
        • homosovieticus Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół 19.11.04, 12:21
          Durny homo zrozumiał,że Frasyniuk - nie zdradzajac swoich poglądów politycznych-
          powiedział miedzy innymi,że ich nie zmieni na pierwszych stronach gazet.
        • Gość: Starzec Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 12:28
          kataryna.kataryna napisała:

> Gość portalu: Piękni w mysleniu napisał(a):
          >
          > > J.Z.: Pan nie widzi możliwości połączenia z SLD. Jak więc wytłumaczyć, że
          >
          > były
          > > działacz Unii Andrzej Celiński - w "Gazecie Wyborczej" taką możliwość wid
          > zi?
          > >
          > > W.F.: Andrzej Celiński przez nieostrożność użył sformułowania Władek
          > Frasyniuk.
          > >
          > > Jak rozmawiamy prywatnie, to mówimy do siebie Andrzej i Władek. W polityc
          > e ja
          > > jestem Władysław Frasyniuk, szef UW. Z całą pewnością Władysław Frasyniuk
          >
          > nigdy
          > >
          > > nie wystąpi na pierwszych stronach gazet jako polityk zmieniający poglądy
          > .
          > > Jestem im wierny i chcę za nie płacić cenę, ale nie zmienię ich.
          > > (...)
          > >
          > > Obszerny fragment wywiadu z dziennika "Trybuna" z 19 marca 2004 roku.
          >
          >
          >
          > Czy ktoś mi może wytłumaczyć co Frasyniuk tu powiedział?

Moim, zaś zdaniem przyznał się do braku pogladów politycznych i wyraził
          pragnienie pojawienia się na pierwszych stronach gazet.
        • Gość: Piekni w myśleniu Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół IP: *.gdynia.mm.pl 19.11.04, 12:32

> Gość portalu: Piękni w mysleniu napisał(a):
          >
          > > J.Z.: Pan nie widzi możliwości połączenia z SLD. Jak więc wytłumaczyć, że
          >
          > były
          > > działacz Unii Andrzej Celiński - w "Gazecie Wyborczej" taką możliwość wid
          > zi?
          > >
          > > W.F.: Andrzej Celiński przez nieostrożność użył sformułowania Władek
          > Frasyniuk.
          > >
          > > Jak rozmawiamy prywatnie, to mówimy do siebie Andrzej i Władek. W polityc
          > e ja
          > > jestem Władysław Frasyniuk, szef UW. Z całą pewnością Władysław Frasyniuk
          >
          > nigdy
          > >
          > > nie wystąpi na pierwszych stronach gazet jako polityk zmieniający poglądy
          > .
          > > (...)
          > >
          >
          Aja myślę, że nie ważne co powiedział, ważne ,że PIĘKNIE POWIEDZIAŁ.Tak, jak
          Jego poprzednicy,szefowie Unii.
        • homosovieticus Frasyniuk broni Żydów i słów prawdy Papieża 19.11.04, 12:59
          List Władysława Frasyniuka do Danuty Waniek

Pani Danuta Waniek
          Przewodnicząca Krajowej Rady
          Radiofonii i Telewizji

Telewizja Ojca Rydzyka "Trwam" staje się faktem. Imperium Radia Maryja
          rozszerza się.
          Przestrzegałem o tym Przewodniczącego KRRiT listami z dnia 24 stycznia i 18
          lutego.
          Radio Maryja prowadzi działalność sprzeczną z Konstytucją Rzeczypospolitej
          Polskiej i z ustawą o radiofonii i telewizji, szerzy nienawiść, nietolerancję i
          brak poszanowania dla ludzi o odmiennych poglądach.
          Artykuł 13 Konstytucji zakazuje istnienie organizacji, których program i
          działalność zakłada lub dopuszcza nienawiść rasową i narodowościową. Zgodnie z
          tym przepisem art. 18 ustawy o radiofonii i telewizji zakazuje propagowania
          działań sprzecznych z prawem, z polska racją stanu oraz zakazuje dyskryminacji
          ze względu na rasę, płeć lub narodowość. Ustawa nakazuje też szanowanie
          przekonań religijnych i przestrzeganie chrześcijańskiego systemu wartości.
          Zasady te są ustawicznie łamane przez o. Rydzyka i kierowaną przez niego
          rozgłośnię. Udzielenie koncesji fundacji Lux Veritatis oznacza zgodę na łamanie
          zasad konstytucyjnych naszego państwa i zgodę na propagowanie treści
          sprzecznych z polską racją stanu, polską tradycją i prawem.
          Potwierdza to monitorning Radia Maryja przeprowadzany przez departament
          programowy Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji na przełomie lutego i marca
          wykazał, że na antenie tego radia pojawiają się treści antysemickie, kłamliwy
          przekaz słów Ojca Świętego.
          Opinia publiczna w ostatnim czasie zapoznała się z faktami ukazującymi upadek
          obyczajów w polskim życiu publicznym. Ocena wystawiona przez KRRiTV Radiu
          Maryja pokazuje, że radiostacja ta jest w istotnym stopniu elementem tego
          upadku.
          W związku z tym pytamy jakie kroki zamierza podjąć KRRiT aby ukrócić łamanie
          prawa przez o. Rydzyka i jego firmy.

Warszawa, 4 czerwca 2003 r.

Władysław Frasyniuk
          przewodniczący Unii Wolności

• Gość: stąd Nie masz lepszych tekstów pod rękę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:03
            • Gość: stąd winno być: "ręką" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:06
              • homosovieticus pod "ręką" mam taki wielce pouczajacy tekst 19.11.04, 13:36
                o partii ,która znowu uważa się za jedyną ,która zna prawdę i ją mówi Polakom.
                Ci unici, którzy tak twierdzą muszą być chyba chorzy.

Ponizej mowa jest o ankiecie którą wypełniali krakowscy unici.

"Punkty za kryzys
                W ankiecie pytano też: Czy Unia Wolności jest Polsce potrzebna?. Odpowiedzi
                (wszystkie na tak): "Musi być ktoś, kto będzie mówił społeczeństwu
                prawdę", "liberalna partia jest Polsce potrzebna, bo konserwatystów różnych
                sztandarów jest już w naszym kraju zbyt wielu", "Polsce potrzebna jest
                racjonalna grupa w centrum, która będzie stabilizowała sytuację polityczną", "
                to partia uczciwych ludzi", "to jedyna partia, której zależy na budowie
                państwa", "Unia dysponuje ogromnym potencjałem intelektualnym, to ważne do
                sprawnego zarządzania państwem".
                Na krakowskiej konwencji nie ukrywano, że na korzyść Unii działa kryzys
                obecnych elit władzy. Skala przekrętów i afer jest tak ogromna, że na tym tle
                my jesteśmy zupełnie w porządku. Ludzie przypomnieli sobie o nas, z
                życzliwością zerkają na tych, którzy stoją na uboczu - słyszało się w
                kuluarach.
                Frasyniuk kilkakrotnie powtarzał, że nieuczestnictwo w "tym najgorszym od 1989
                roku Sejmie" będzie atutem Unii w wyborach.
                - Państwu grozi coraz większe osłabienie. Najbliższe lata rysują się
                dramatycznie. Konieczna jest głęboka reforma finansowo-budżetowa. U rządzących
                obserwujemy tymczasem strach przed podjęciem koniecznych kroków. Potrzebni są
                mądrzy ludzie, którzy potrafią bez panikowania i bez owijania w bawełnę mówić
                prawdę - przekonywał senator Andrzej Wielowieyski.
                Unia chce zatem rozpocząć debatę o kryzysie państwa. Z ludźmi różnych
                środowisk, również z "nie-unitami" będzie rozmawiać o najważniejszych
                problemach państwa.
                - Nie wiem, czy naszą wadą jest to, że my się uważamy za lepszych. My po prostu
                jesteśmy lepsi. Potrafiliśmy zdobyć się na odwagę, gdy budowano okrągły stół,
                mieliśmy odwagę być w kontraktowym parlamencie. To słowo uważane było za
                obraźliwe, dziś widać, że był to najbardziej odpowiedzialny parlament. Dziś też
                widać, że ten najwolniejszy premier, który miał ksywę "Żółw", był gepardem w
                porównaniu z następnymi. Teraz ludzie na nas patrzą, czy z naszej porażki się
                podniesiemy. Moim zdaniem podnosimy się z godnością - mówił Frasyniuk. "

całość;
                www.uw.org.pl/main/archiwum.php?id=338
            • homosovieticus To nie ja, jestem ich autorem !. 19.11.04, 13:15
              • Gość: stąd Wiem, prosiłbym o innych autorów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:31
                • homosovieticus Bardzo proszę. Autorzy nie znani.Wstydzili się. 19.11.04, 13:46
                  Unia Wolności jest partią rozsądku i umiaru; partią nowoczesną, otwartą na
                  wszystkie środowiska i grupy społeczne, reprezentowaną przez ludzi, dla których
                  sprawowanie władzy nie jest celem samym w sobie, lecz środkiem do kontynuowania
                  i przeprowadzenia najważniejszych reform społecznych, gospodarczych i
                  ustrojowych.

Wśród ludzi Unii Wolności znajdują się czołowe postacie wielkiego ruchu
                  Solidarności, architekci Okrągłego Stołu, dzięki któremu w 1989 roku w sposób
                  bezkrwawy udało się rozmontować w naszym kraju system komunistyczny; są w niej
                  ludzie, którzy tworzyli pierwsze po II Wojnie Światowej niekomunistyczne rządy;
                  są twórcy programu naprawy polskiej gospodarki i ci którzy dali podstawy dla
                  samorządów lokalnych.

Unia Wolności jest ugrupowaniem, które zrzesza ludzi już sprawdzonych,
                  znających brzemię odpowiedzialności. Ludzi, którzy konsekwentnie działają na
                  rzecz budowy III Rzeczypospolitej, której gospodarka będzie konkurencyjna;
                  instytucje państwowe bardziej otwarte i przyjazne obywatelowi.
                  Rzeczypospolitej, która zapewni każdemu większy standard życia w nowej,
                  zintegrowanej i bezpiecznej Europie.
                  • Gość: stąd Widzę, że lubujesz się w takich tekstach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 13:53
                    Wolałbym coś bardziej konserwatywnego.

Za te teksty niewątpliwie spotkasz się z wdzięcznością Leszka z Sopotu.
                    O gustach się nie dyskutuje. Je się je. I już.
                    • homosovieticus Konserwatywny tekst? Bardzo proszę! 19.11.04, 14:04
                      O BARDZO NIEGRZECZNEJ LITERATURZE
                      POLSKIEJ I JEJ STRAPIONEJ CIOTCE
                      J. E. Prof. Dr Hr. St. Tarnowskiemu poświęcam
                      I Pełna gracji, zacna, słodka, Żyła sobie stara ciotka. Bez zbytków, lecz i bez
                      braku
                      Miała swój domek na Szlaku. Oprócz cnót rozlicznych wieńca Hodowała też
                      siostrzeńca.
                      Brzydki chłopiec, z krzywą buzią, Zwał się – dajmy na to – Józio.
                      . Ciotka była panną czystą, A Józio był modernistą. ( Modernista – znaczy
                      chłopak,
                      , Co wszystko robi na opak; Każdego się głupstwa czepi, A zawsze chce wiedzieć
                      lepiej.
                      ) Z tym smarkaczem ciotka stara Miała strapień co niemiara. Zawsze jej czymś
                      umiał
                      dopiec, Taki już był brzydki chłopiec. Próżno ciotka mu wymienia Albo Lucka,
                      albo
                      Henia, Co ich przykład wszystkim świeci, Jako grzecznych, dobrych dzieci; On
                      rozeprze
                      się wygodnie, Obie ręce włoży w spodnie, Śmieje się i kiwa głową, Jakby mówił: „
                      Gadaj zdrowo! ”
                      II To rzecz nie do uwierzenia, Co on ma za przywidzenia! Czasem coś bez sensu
                      maże
                      I mówi, że to w i t r a ż e. To znów wieczór biega nago I rozbija wszystkich
                      lagą.
                      Ciotka krzyczy: „ Joseph! arrete! ”
                      A on: „ Ciociu, to kabaret! ” Wszystkie meble w domu psuje: Mówi, że sztukę s t
                      o
                      s u j e. Wszędzie wlezie, wszędzie dotrze,
                      10 Deprawuje dzieci młodsze.
                      To rzecz w Polsce niesłychana: Nie chcą wierzyć już w bociana! Kiedyś wpada mała
                      Hanka: „ Ciociu, jestem r o t o m a n k a ” – „ Któż cię tak nauczył? ! ” – „
                      Józio
                      ” – Mówi z rozpaloną buzią. „ A ja – sepleni Ludwiczka – Jestem święta pla-
                      samiczka
                      ” . Chociaż zwykle dobra, słodka, Zawyła ze zgrozy ciotka: Raziła ją na kształt
                      gromu
                      Taka hańba w polskim domu!
                      III Czasem dobra ciotka woła: „ Usiądźcie, dzieci, dokoła, Powiem wam o dawnych
                      dziejach,
                      O hetmanach, kaznodziejach, Potem każde z was wymieni, Którego najwyżej ceni ” .
                      A Józio ze śmiechu kona I krzyczy: „Ciociu! Kambrona! ”
                      IV Czasem, a najwięcej w poście, Przychodzą do ciotki goście. „ Józiu, przywitaj
                      się z panem! Co ty tam za parawanem? ! Wyłaź stamtąd, puść Haneczkę I powiedz
                      gościom
                      bajeczkę ” . Wylazł Józio, głową kiwa I w te słowa się odzywa:
                      „ Bajeczka pana Jachowicza. Staś na sukni zrobił plamę, Oblał bowiem ponczem
                      mamę;
                      A widząc ją w srogim gniewie, Jak przepraszać, sam już nie wie. « Plama głupstwo
                      – mama doda – Ale ponczu, ponczu szkoda! » ” Skończył Józio, gość się śmieje, A
                      ciotkę
                      wnet krew zaleje: Biedaczka dostała mdłości I ze wstydu, i ze złości. Tak ten
                      niegodziwy
                      chłopiec Zawsze ciotce umiał dopiec.
                      11 V
                      Tak się trapi dobra ciotka, Pełna gracji, zacna, słodka, Lecz największą ma
                      subiekcję,
                      Gdy rozpocznie z Józiem lekcję. Dojdżże ładu z taką głową: Zawsze ma ostatnie
                      słowo!
                      Ciotka prawi o Trzech psalmach , Józio o „ tańczących palmach ” ; Ciotka mu o
                      apostołach,
                      On jej o spermatozoach; Ciotka uczy, kto był G a l l u s, On poprawia: „ Ciociu,
                      Phallus! ” Ciotka znów z innego wątku Baje o świata początku, Józio się ząb za
                      ząb
                      kłóci, Że świat cały powstał z CHUCI. ( Mruknie ciotka w pasji szewskiej: „
                      Wciąż
                      ten łajdak Przybyszewski! ” ) . Ciotka znów o ideałach – Józio: „ Ciociu, co to
                      wałach?
                      ” Taką ciotka ma subiekcję, Gdy rozpocznie z Józiem lekcję.
                      VI Kiedy wieczór już zapada, Ciotka do snu się układa: „ Józiu! Zostaw ten
                      rozporek
                      I chodź odmówić paciorek. Niech Józio przy łóżku klęknie I powtarza głośno,
                      pięknie:
                      « Boziu, usłysz głos chłopczyny, Odpuść s y n ó w naszych winy! Polska cię na
                      pomoc
                      woła! Niech tradycji i Kościoła Pozostanie sługą wierną! Erotyzmem ni m o d e r
                      n
                      ą Niech się naród ten nie spodli! » Teraz Józio się pomodli Za mamusię, za
                      tatusia,
                      Potem grzecznie się wysiusia I spokojnie, cicho zaśnie ” . Brzydki chłopak
                      mruknął:
                      „ Właśnie! ”
                      • Gość: stąd Re: Konserwatywny tekst? Bardzo proszę! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.04, 14:12
                        Przypomina mi styl Tuwima.
                        Czy Tuwim był konserwatystą?
                        • homosovieticus Re: Konserwatywny tekst? Bardzo proszę! 19.11.04, 14:22

> Przypomina mi styl Tuwima.
                          > Czy Tuwim był konserwatystą?
                          To, był Boy.
                          Tuwim, nie był.
          • homosovieticus czyżby rozpoczęta już krytyka OS ? 19.11.04, 13:11
            Frasyniuk w rozmowie z Durczokiem;

K.D.: Gabinet cieni przygotowany?

W.F.: Tak, ale ja chcę poruszyć ważną rzecz, że to nie jest tak, że to od
            dzisiaj zaczęła się patologia. Ta patologia zaczęła się, gdzieś tak około roku
            89. Moim zdaniem świat przestępczy organizowany jest w dużej mierze przez
            byłych funkcjonariuszy służb specjalnych czy SB - to coraz powszechniej się
            mówi. Śmierc generała Papały, no też znamy tylko takie niejasne kulisy, z
            których wynika, że tam jest połączenie świata przestępczego z ludźmi ze służb
            specjalnych i pewnie z wielkim biznesem. Jak pan popatrzy na nasze środowisko
            gospodarcze, to tak naprawdę tuzy naszej gospodarki to też są ludzie, którzy...
            całość;
            www.uw.org.pl/main/wywiady.php?id=327
        • basia.basia Re: UW zacznie niedługo krytykować Okrągły Stół 19.11.04, 14:15
          > > (...)
          > >
          >

>> Czy ktoś mi może wytłumaczyć co Frasyniuk tu powiedział?
          >

Spróbuję:)

Jak Władek z Andzrejem siedzą sobie przy piwku, całkiem prywatnie
          to sobie mówią to i owo ale jak Władysław Frasyniuk występuję
          publicznie to nigdy nie zmienia poglądów.
          I jak?
    • homosovieticus Precz z Unią! 20.11.04, 07:25
      Politycy Unii zakonserwują jedynie istniejący marazm w społeczeństwie i zastój
      w gospodarce.
      • Gość: podli unici Homo erectus ma kłopoty z logiką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 08:55
        wyjaśnisz jak?
        w jaki sposób patia, która nie ma swoich przedstawicieli w Sejmie, ani rządzie
        może odpowiadać za "zastój w gospodarce", którego nota bene nie ma? Nie
        zauważyłeś kotku, że sytuacja w gospodarce zaczęła się jakiś czas temu poprawiać?
        I jak to być może, że partia, która ma 5-6% w sondażach ma tak przemożny wpływ
        na społeczeństwo, że jest w stanie całkiem je sparaliżować, wpędzić w marazm?
        Kto cię uczył logiki?
        • homosovieticus Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką 20.11.04, 09:16
          Gość portalu: podli unici napisał(a):

> wyjaśnisz jak?
          > w jaki sposób patia, która nie ma swoich przedstawicieli w Sejmie, ani rządzie
          > może odpowiadać za "zastój w gospodarce", którego nota bene nie ma? Nie
          > zauważyłeś kotku, że sytuacja w gospodarce zaczęła się jakiś czas temu
          poprawia
          > ć?
          > I jak to być może, że partia, która ma 5-6% w sondażach ma tak przemożny wpływ
          > na społeczeństwo, że jest w stanie całkiem je sparaliżować, wpędzić w marazm?
          > Kto cię uczył logiki?
          Podobno nie ma głupich pytań, Twoje wydaje się jednak przeczyć temu
          przekonaniu.Czytaj ze zrozumieniem i przestań mnie traktowac jak idiotę.
          Reczywistośc polityczna, społeczna i gospodarcza w Polsce, jest zupełnie inna
          niż MEDIALNA. Studiuj rocznik statystyczny i wnioski z tych studiów wyciągaj.
          • Gość: podli, ach podli! Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 09:46
            wybacz, ale trudno nie traktować Cię jak idiotę, gdy wypisujesz takie bzdury
            • homosovieticus Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką 20.11.04, 09:53
              Gość portalu: podli, ach podli! napisał(a):

> wybacz, ale trudno nie traktować Cię jak idiotę, gdy wypisujesz takie bzdury

Jeśli uważasz mnie za idiotę, to dlaczego ze mną rozmawiasz? Nie szkoda Ci
              czasu na "upominanie i uświadamianie" idioty?
              Sądzę ,że nieracjonalne pokładanie nadziei, w ożywczej dla Kraju roli Unii,
              jest przyczyna Twojej reakcji.
              • Gość: podli & szkodliwi Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 10:06
                > Jeśli uważasz mnie za idiotę, to dlaczego ze mną rozmawiasz?
                bo dajesz się fajnie podpuszczać:)
                Nie szkoda Ci
                > czasu na "upominanie i uświadamianie" idioty?
                chwilowo nie mam nic ciekawszego do roboty, ale niedługo Cię opuszczę. zaraz
                idziemy w teren żeby wpędzać społeczeństwo w stan marazmu i niszczyć gospodarkę.
                Te śniegi i czwartkowa wichura to też nasza sprawka:)
                > Sądzę ,że nieracjonalne pokładanie nadziei, w ożywczej dla Kraju roli Unii,
                > jest przyczyna Twojej reakcji.
                Sądzę, że nieracjonalne pokładanie nadziei, że Samoobrona zbawi Polskę jest
                przyczyną Twojej reakcji.
                • homosovieticus Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką 20.11.04, 10:13
                  Gość portalu: podli & szkodliwi napisał(a):

> > Jeśli uważasz mnie za idiotę, to dlaczego ze mną rozmawiasz?
                  > bo dajesz się fajnie podpuszczać:)
                  > Nie szkoda Ci
                  > > czasu na "upominanie i uświadamianie" idioty?
                  > chwilowo nie mam nic ciekawszego do roboty, ale niedługo Cię opuszczę. zaraz
                  > idziemy w teren żeby wpędzać społeczeństwo w stan marazmu i niszczyć
                  gospodarkę
                  > .
                  > Te śniegi i czwartkowa wichura to też nasza sprawka:)
                  > > Sądzę ,że nieracjonalne pokładanie nadziei, w ożywczej dla Kraju roli Uni
                  > i,
                  > > jest przyczyna Twojej reakcji.
                  > Sądzę, że nieracjonalne pokładanie nadziei, że Samoobrona zbawi Polskę jest
                  > przyczyną Twojej reakcji.
                  Nie jestem, członkiem SO, ale pewną jej uzyteczność dostrzegłem.I miałem rację.
                  • Gość: złośliwi i podli Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 10:20
                    No to się jak najszybciej zapisz, na pewno przyjmą Cię z otwartmi rękami! Oni
                    teraz bardzo potrzebują ludzi piśmiennych!
                    • homosovieticus Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką 20.11.04, 10:30
                      Ruch na świeżym powietrzu, dobrze Ci zrobi.Nie zwlekaj więc.
                      • Gość: ta siła fatalna Re: Homo erectus ma kłopoty z logiką IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.11.04, 10:36
                        Prawda?
                        Tobie też polecam. Nie wiem jak tam u was w Klewkach, ale u nas trochę ślisko
                        niestety.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka