zgalazka 20.09.08, 18:13 ..i jak było w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pietka111 Re: wrażnia po egzaminie?! 20.09.08, 18:48 witam ja już po i kilka pytań sie powtórzyło z testów z poprzednich lat ale egzamin był wg mnie trudniejszy wiec liczę na szczęście przy 150 pytaniu już miała mentlik w głowie :)) na szczęscie wyniki szybko juz w poniedziałek o 14 Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: wrażnia po egzaminie?! 20.09.08, 20:34 Zdawałam na radcowską i .. tego się nie da opisać! Masakra jakaś. Uczyłam się sumiennie i mam wrażenie że absolutnie NIC mi to nie dało. Pytania z zamówień publicznych były chore oprócz tego ochrona konkurencji, własność przemysłowa, prawo pocztwoe, prawo o szkolnictwie wyższym, NIK, post. przed sądami w administracji, egze4k administracyjna, pytania z ksh - same z przekształceń spółek, podatki, kpc- z kosmosu, prawo gospodarcze mega ciężkie. Złapałam zonka - myślałam że pomyliłam egzaminy:( Beznadzieja Ćwiąkalski do domu!!! Aż wstyd ale Ziobro wróć!!! Odpowiedz Link Zgłoś
voll1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 14:58 dlatego nowy projekt ustawy aplikacji radcowskiej (strona www.ms.gov.pl) w pumkcie dot. zakres materialu na egzmain I stopnia - egzmain 2009 nie obejmuje tak szczegolowych ustaw jak te z tego roku ? Odpowiedz Link Zgłoś
giemika Re: wrażnia po egzaminie?! 20.09.08, 22:51 Też po egzaminie na radcowską. Wyniki w czwartek. Potwierdzam zdanie przedmówczyni - niektóre pytania kosmos - na pewno nie zapomnę tego o "licytację elektroniczną" z zamówień publicznych. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
ame08 Re: wrażnia po egzaminie?! 21.09.08, 11:02 wczoraj zdawałam na notarialna - test był koszmarny - i to chyba nie tylko moje zdanie- w trakcie rozwiązywania miałam wrażenie ze cała nauka nie przyniosła rezultatu bo na większość pytań nie znałam odpowiedzi- a to co szykują dla nas za rok to będzie dopiero masakra -Ziobro wróć !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
mazi.2 Re: wrażnia po egzaminie?! 21.09.08, 17:26 A już myślałam , ze na innych aniżeli radcowska nie wygłupiali sie . Koszmar i poprostu jedno wrażenie , że nie jestem z tej bajki . Pytania poprostu mooooocno wydumane - to sie nazywa chyba zemsta Cwiakalskiego.Uczyłam się w ubiegłym roku brakło mi dwóch punktów , dziś boję się że nie dobiję do 100 z punktacja . Czy ktoś wie , może gdzies sa już pytania z aplikacji ? Odpowiedz Link Zgłoś
slaiderka Re: wrażnia po egzaminie?! 23.09.08, 14:03 czytałyście projekt ustawy o krajowej szkole ? masakra - aplikacja sędziowska 54 miesiące! oni mają zamiar szkolić wszytkich w warszawie? zajęcia mają się odbywać 5 dni w tygodniu - praca odpada można "dostać " jakieś stypendium! jestem załamana - to jest chore wszystko trzeba zmienić zawód chyba.... Odpowiedz Link Zgłoś
pies3na Re: wrażnia po egzaminie?! 22.09.08, 10:28 ja juz mam swoje wyniki. Nie dostalam sie. Marne to pocieszenie ale na ponad 100 osob dostalo sie 9. Tez myslalam ze nie dobije do 100 pktow a jednak przekroczylam ta magiczna bariere;) nie wiem co o tym myslec bo z takiej statystyki (9/100)wynika ze bylo trudne, ja jednak prawie w ogole nie przerobilam przed egz skarbowego , wykroczen, karne-marnie. nie wiem o ile bylabym w stanie poprawic swoj wynik gdybym miala to porzadnie zrobione... Odpowiedz Link Zgłoś
mollana Re: wrażnia po egzaminie?! 22.09.08, 10:57 to gdzie takie porażające wyniki? Ja też zdawałam na radcowską (w Gdańsku), wyniki dziś wieczorem.. Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: wrażnia po egzaminie?! 22.09.08, 19:34 adwokacka nie była masakrą były "udziwione" pytania ale w sumie to nic drastycznego W Katowicach wyniki we czwartek Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: wrażnia po egzaminie?! 22.09.08, 22:48 Wyniki mówią same za siebie ! Na adwokacką średnia zdawalność w 18 miastach 9.8% No faktycznie żaden to pogrom (Mam nadzieję że wyczuwasz ironię). Odpowiedz Link Zgłoś
mazi.2 Re: wrażnia po egzaminie?! 23.09.08, 15:22 zadna masakra .... to znaczy ,ze w 90% zdających na którąkąlwiek z aplikacji to poprostu matoły , ktore powinny oddac dyplomy i skończyc kurs stylizacji paznokci? Osobiście nie przesadzam z nauką , ale uczyłam się rzetelnie , nie doszłam jednak do elektronicznych licytacji w ustawie o zamówieniach publicznych i temu podobnych pocztowych niuansów . Wiem jedno Pan minister przesadził i mam nadzieje , że odbije mu się to czkawką . Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: wrażnia po egzaminie?! 23.09.08, 19:53 Nie mam pojęcia Mazi czemu się tak bulwersujesz to po prostu moja opinia i mam do takowej prawo. Sama jestem po teście adwokackim i tylko na temat tej aplikacji się wypowiadam. Uważam, że pytania były szczegółowe (patrz z-cy RPO, czy zastępca rzecznika dyscyplinarnego sądów wojskowych plus kilka innych kwiatków), były podchwytliwe i nie wiem jeszcze ile sama mam dobrze, ale - pomimo prognoz, uważam że test BYŁ DO PRZEJŚCIA. A co do dyplomów - część niestety się zdeprecjonowała i dyplom jednej uczelni drugiej nierówny. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_in_dark Re: wrażnia po egzaminie?! 22.09.08, 19:42 ale pogrom :( we Wrocławiu na 578 osób na radcowską zdało 78. masakra. ja na szczęście miałam szczęście w tamtym roku. Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 00:50 ale wczoraj Prezes Indecka wydała poniższe oświadczenie na temat żenującego Waszego egzaminu (na apl. adw.). Oświadczenie Prezesa Naczelnej Rady Adwokackiej w sprawie państwowego egzaminu na aplikacje prawnicze Warszawa, 22 września 2008 "Z najwyższym niepokojem przyjęłam wstępne informacje o wynikach ministerialnego egzaminu konkursowego na aplikacje prawnicze. W niektórych regionach (izbach) liczba osób, które zdały egzamin na aplikację adwokacką, nie przekroczyła kilku procent. W skali całego kraju, jak się szacuje, liczba kandydatów, którzy nie zdali egzaminu na aplikację adwokacką może sięgnąć nawet 85%. Większość zdających ocenia test, ułożony przez Ministerstwo Sprawiedliwości, jako bardzo trudny, nadmiernie szczegółowy i wymagający zbyt obszernej wiedzy. Powstaje wrażenie, że politycy i urzędnicy państwowi nie poradzili sobie z zadaniem, które sami na siebie przyjęli, zmieniając zasady egzaminu z samorządowego na ministerialny. Naczelna Rada Adwokacka z należną uwagą przeanalizuje wyniki egzaminu wstępnego. Samorząd adwokacki będzie także oczekiwać, że Minister Sprawiedliwości niezwłocznie odniesie się do zarzutów, dotyczących skali trudności i zakresu tematycznego egzaminu. Wyrażany niepokój i wątpliwości co do przeprowadzonych egzaminów wstępnych na aplikacje potwierdzają jednocześnie postulaty zgłaszane przez samorządy prawnicze, aby politycy wprowadzali w Polsce reformy rozważniej, konsultując je i korzystając z doświadczeń samorządów zawodowych. Przekonanie niektórych polityków o swojej nieomylności i niechęć do wsłuchiwania się w opinie tych, których zmiany bezpośrednio dotyczą, powoduje właśnie takie sytuacje, jak trudne do zaakceptowania wyniki państwowego egzaminu na aplikacje." ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna ...a tak w ogóle to... 23.09.08, 01:06 ...mimo iż pewnie stanowiłybyście dla starszych roczników konkurencję, to strasznie mi przykro,że minister wyciął Wam taki numer. Na pewno wszystkie dołożyłyście wszelkiej staranności i nie możecie sobie nic zarzucić, tylko że ktoś tu strasznie przegiął. Jak się ma do praktyki adwokackiej prawo atomowe albo pocztowe?! Co do radcy - wystarczy mu jedynie że wie, jak się znaczek nakleja na kopercie. Rozumiem ze taki test powinien sprawdzać wiedzę, no ale cóż on sprawdzał ?! Uważam że to wstrętne co zrobili. Znam ludzi, którzy się pozwalniali z roboty żeby zdac ten egazmin i teraz sa i bez aplikacji i bez pracy. Co gorsze, stawia to pod znakiem zapytania egazamin zawodowy w 2009 r. bo ja będę go już zdawała po nowemu i - mając na uwadze takie postępowanie ministra - wcale nie jestem pewna że go zdam, mimo iż haruję na to jak Stachanow. A tak na marginesie - rady szkolą aplikantów wg starych zasad, bo nie wiedza do końca kiedy będzie ten egazmin i jak będzie doładnie wyglądał. Będę więc ewenementem - aplikantem z 4 - letnim stażem bez togi. I założę biuro porad prawnych. Więc - jak widzicie - na aplikacji tez nie bywa różowo... Pozdrawiam wszystkich zniesmaczonych tym co sie stało. ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska123 Re: ...a tak w ogóle to... 23.09.08, 08:50 Dlaczego uwazasz, ze bedziesz aplikantem 4 roku, uwazasz ze nie bedzie przeprowadzony egzamin zawodowy jesienia 2009 Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna Re: ...a tak w ogóle to... 23.09.08, 14:47 nie, po prostu - jezeli ten egazmin ma mieć taki kształt i forme jak Wasz, to nie ma sensu do niego podchodzić, tylko palne se w łeb albo zostanę kosmetyczką. ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
pies3na Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 12:39 Rząd chce wprowadzić wspólny egzamin na wszystkie aplikacje prawnicze: adwokacką, radcowską i notarialną - pisze "Rzeczpospolita". Test będzie jednak trudniejszy od obecnego. Gazeta dotarła do projektu ustawy zmieniającego dotychczasowe zasady przyjęć. Autorzy projektu z Ministerstwa Sprawiedliwości zapowiadają, że nowe zasady podwoją liczbę prawników w ciągu pięciu lat. "Rzeczpospolita" dodaje, że egzamin zawiera jednak nową przeszkodę: za nieprawidłową odpowiedź będzie odejmowany punkt, co podniesie poprzeczkę testu, który przyjdzie zaliczyć absolwentom prawa. A to oznacza, że na aplikację będzie się dostać trudniej niż obecnie. Projekt przewiduje też skrócenie aplikacji do dwóch lat oraz utworzenie nowej grupy zawodowej - doradcy prawnego. Nowe zasady mają obowiązywać już w przyszłym roku. ----------- nie rozumiem -po co JESZCZE trudniejszy egz? przeciez maja to co chcieli juz w tym roku-dostali sie nieliczni BARDZO dobrze przygotowani i te punkty ujemne ech...czy powinnam sie juz zaczac uczyc?:) Odpowiedz Link Zgłoś
waserwanna Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 14:55 no nie sądze że jak ktos wrył prawo atomowe to bedzie dobrym adwokatem/radcą. Dzisiaj mnie ubawiło, że w RzP ktos się wypowiadał, że niska zdawalnośc wynikała z tego ze zdawali "ludzie ze szkółek prawniczych co się nie dostali na uniwersytety". Nie wiem. czy do tych "szkółek" nalezy zaliczyć też UJ i UW? Myslę że powinniście żądac udostepnienia wam waszych prac. ------------------------------------------- Dzisiaj sygnaturki nie będzie. Przepraszam. Odpowiedz Link Zgłoś
kaska123 Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 17:45 ja tez bede zdawac egzamin zawodowy w 2009 r. o ile bedzie... dlatego pyatalm :) Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 19:52 Obejrzenie naszych prac nam na szczęście przysługuje. Ja także się uśmiałam z tych "szkółek" bo liczba zdających taka sama jak w zeszłym roku. Próbują się wyplątać jak mogą! Nikt nie układał pytań (ani rady ani minister) a niska zdawalność to przez szkółki! Skandal i tyle. Ja się odwołam i tak merytorycznie napiszę że ktoś bedzie musiał tonąć w orzeczeniach żeby mi coś sensownego odpisać. Co do egzaminu końcowego to widzę że wszyscy mają obawy co do "testu ministerialnego", po nas widać do czego są zdolni. Ja myślę że tak źle nie będzie co nie znaczy że wszyscy zdadzą...Zawsze ostatnią deską ratunku jest PiSowski RPO (nie myślałam że to kiedykolwiek napiszę...:( Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 19:55 a tak naprawdę ze źródeł zbliżonych musieli odsiać, bo cały system szkolenia aplikantów siadłby... Zbyt dużo aplikantów, zbyt mało patronów I nie można ich w jakikolwiek przymusić do "brania" nie mówiąc jeszcze o zatrudnieniu (na minimalne oczywiście) Odpowiedz Link Zgłoś
zgalazka Re: ...pewnie niewiele się z tego wykluje... 23.09.08, 21:47 jestem absolwentką szkółki prawniczej a to, że się uczyłam od trzech miesięcy w tym miesiąc na bezpłatnym urlopie to tylko potwierdza moje ograniczenie umysłowe. Do prawa pocztowego nie dotarłam ... Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 11:14 Nie wiem jak trudne były pozostałe pytania, ale na stronie ora w Zielonej Górze jest cześć pytań, przyznaję, ze przejrzałam je pobieżnie, wg mojej oceny nie były szczególnie trudne. Pytania z prawa pocztowego, atomowego itp to moim zdaniem faktycznie przesada, ale pojawienie się pytań z europejskiego podatków, przekształcania spółek, egzekucji w administracji nie są dla mnie czymś szokującym, bo to się potem przydaje w praktyce. Pytania o ustrój adwokatury są dla mnie w przypadku apl adw oczywiste. Ile pytań było takich super trudnych? Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 12:01 Skoro nie widziałaś całego testu to się nie wypowiadaj.Nikt nie twierdzi, że wszystkie pytania bez wyjątku były trudne. Chodzi o spojrzenie całościowe. Prawo pocztowe, prawo o szkolnictwie wyższym itd. Ze spółek praktycznie były tylko przeształcenia, podziały. Żeby odpowiedziec dobrze na te pytania trzeba było znać bardzo szczegółowo ten dział. Bo prawie wszytskie pytania ze spółek dotyczyły tego tylko działu. Sięgam do testów z poprzednich lat i co widze? pytania o jawna, akcyjną, partnerską. Pytania bardziej ogólne. W poprzednich latach było ow iele mniej pytań z karnego, wykroczeń, skarbowego, postępowania karnego teraz mnóstwo. Skoro w skali kraju test wypadł tak słabo to chyba to o czymś świadczy prawda? wiec jak możesz sie wypowiadać skoro nie widziałaś całego testu. To troche niepoważne. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 12:49 Wyraźnie napisałam, że nie dziwią mnie pytania o przekształcenia i podziały spółek, w końcu jest to w ksh, a o ile wiem ksh obowiązuje na egzaminie w pełnym zakresie, tak samo jak kk, kkw, kks, kpk. Co dziwnego w tym, że pytań z tych dziedzin było dużo? Ja rozumiem, że są różne kancelarie i różne specjalizacje, ale na egzaminie adwokackim nikogo nie interesuje, czy aplikowało sie w kancelarii karnej czy podatkowej, trzeba znać i ksh i kk i kc i kpa i całe mnóstwo innych ustaw. Oczywiste dla mnie jest, że testy nie zawsze będą miały taką samą skalę trudności, raz będzie łatwiej, raz trudniej i nie zawsze będą stawiane pytania o rzeczy podstawowe. Może właśnie dlatego wyniki są tak słabe - może zdający założyli, że poziom trudności będzie taki jak w latach ubiegłych i że skoro do tej pory nie było pytań szczegółowych to w tym roku również ich nie będzie? Napisałam, że uważam pytania z bardzo wąskiego zakresu za przesadzone i spytałam, ile pytań było takich super trudnych, a Ty na mnie naskakujesz i mówisz, że jestem niepoważna - wypowiadam się mimo nie widziałam całego testu. O tą właśnie część testu której nie widziałam pytam, chyba mi wolno? Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 12:55 Ja akurat napisałam o aplikacji radcowskiej. I chyba mam prawo sie dziwic że na aplikacje radcowską było dużo pytań z karnego. To raczej dziedziny dla adwokatów.Jesli chodzi o spółki, to owszem obowiązuje całe Prawo spółek ale dlaczego tak szczegółowo? ja nie zakładałam, że test będzie taki jak w tamtym roku. Ale nie jestem w stanie nauczyć się każdego artykułu na pamięć. A szczegółowość w tym roku była duża. 90% ludzi ocenia test jako trudny. 90% ocenia go jako zbyt szczegółowy. Dobrze, że dla Ciebie to był łatwy test. Ciesze się, że mamy takie jednostki jak Ty wśród tej pozostałej miernoty liczącej 90%. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 13:08 Gdybyś od razu napisała, że mówisz o apl radcowskiej to nie byłoby nieporozumienia, przynajmniej co do części karnej, bo będę się upierać, że prawo handlowe radcowie powinni znać doskonale, tak jak prawo pracy, prawo ubezpieczeń, szeroko pojęte prawo administracyjne - taka specyfika pracy. Nigdzie nie napisałam, że oceniam ten test jako łatwy, napisałam, że te pytania które widziałam nie były szczególnie trudne. Przykro mi jeżeli Ci nie poszło dobrze, ale nie musisz być w stosunku do mnie złośliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 13:14 Świetnie to ujęłaś, az Cie zacytuje: ...prawo handlowe radcowie powinni znać doskonale....własnie radcowie. A nie osoby które maja przed soba 3 lata aplikacji. Niedawno skończyłam studia. Nie znam na pamięć każdego artykułu z kodeksu spółek. A test wymagał własnie szczegółowej znajomości i skupiał sie praktycznie na jednym dziale. Z prawa pracy były bodajże dwa pytania. Po co więcej. Skoro można wyjechać z pocztowym czy ze szkolnictwem wyższym. Nie jestm złośliwa. Rozwiąż test i wtedy porozmawiamy. A wypowiadanie sie na temat, który zna się szczatkowo (bo nie widziałas całego testu) nadal uważam za niepowazne. Odpowiedz Link Zgłoś
voll1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 15:10 tak sobie czytam ten temat i dolacze sie do uzytkownika waserwanna. palne osbie w glowe bo kosmetyczka nie zostane, nie mam takich zdolnosci. ja mam egzain za rok i plakac mi sie chce... aha.. wg nowego projektu jest taki zakres materialu: Art. 7. Zakres przedmiotowy egzaminu I stopnia obejmuje następujące dziedziny: 1) prawo karne i postępowanie karne; 2) prawo wykroczeń i postępowanie w sprawach o wykroczenia; 3) prawo karne skarbowe i postępowanie w sprawach karnych skarbowych; 4) prawo cywilne i postępowanie cywilne; 5) prawo rodzinne i opiekuńcze; 6) prawo spółek handlowych; 7) prawo pracy i ubezpieczeń społecznych; 8) prawo finansowe i podatkowe; 9) prawo administracyjne i postępowanie administracyjne; 10) postępowanie sądowoadministracyjne; 11) prawo Unii Europejskiej oraz prawo międzynarodowe; 12) prawo konstytucyjne; 13) prawo o ustroju sądów, trybunałów i prokuratury, samorządu adwokackiego, radcowskiego, notarialnego oraz organów kontroli państwowej i ochrony prawa działających w Rzeczypospolitej Polskiej. to znaczy ze np prawa pocztowego nie bedzie czy jak ?? Odpowiedz Link Zgłoś
yaga.f Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 16:01 voll1 napisała: > tak sobie czytam ten temat i dolacze sie do uzytkownika waserwanna. > > palne osbie w glowe bo kosmetyczka nie zostane, nie mam takich zdolnosci. > > ja mam egzain za rok i plakac mi sie chce... (....) > to znaczy ze np prawa pocztowego nie bedzie czy jak ?? Prawo pocztowe to prawo Gospodarcze publiczne. Skoro nie ma Gospodarczego publicznego w cytowanym przez Ciebie artykule, to możesz być spokojna. Ja zdawałam na aplikację adwokacką- zabrakło mi 11 pkt. W ubiegłym roku zabrakło mi 1 pkt mimo, że rok temu byłam gorzej przygotowana. Odpowiedz Link Zgłoś
voll1 Re: wrażnia po egzaminie?! 25.09.08, 10:34 mam pytanie.... gdzie znajde rozpiske ustaw, rozporzadzen i pod jakie dziedziny prawa one podlegaja ? dla Was moze to byc proste a dla mnie teog jest za duzo... prosze o infomracje.. na stronach student.lex.pl w dziale akty wykonawcze i ustawy w dziedzinie prawo gospodarcze nie ma np prawa pocztowego.. - to tylko przyklad. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 17:28 Napiszę w ten sposób - na tej samej zasadzie mogły być z kc pytania tylko z np. umowy składu albo dziedziczenia gospodarstw rolnych. I co, też powiedziałabyś że nie znasz na pamięć każdego przepisu z kc i że to nie fair, bo egzaminatorzy wymagają znajomości szczegółów? Chyba nie chcesz zrozumieć, że też uważam pytania z prawa pocztowego, szkolnictwa wyższego, ustawy o NIK za niepotrzebne i przesadzone, bo nikt nie zna wszystkich ustaw. Nie dziwi mnie jednak wymóg znajomości kodeksów, bo to jest wg mnie podstawa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mazi.2 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 18:02 dziwię się Wam dziewczyny , po co te uprzejmości ? Stwierdzic nalezy jedno , że potraktowali nas z buta , chcecie aplikowac uczcie się na pamięc - ja tylko zastanawiam się co z tak dobrze przygotowanymi aplikantami , będą robic niedouczeni radcowie i sędziowie . Ja mam za sobą aplikację komorniczą mnóstwo praktyki i dziwi mnie automatyzm, który próbuja wprowadzic przez ten model testów - bycie prawnikiem jakimkolwiek nie polega na znaniu na pamięc ustaw czy kodeksów , raczej mamy wiedziec gdzie to znależc aby móc zaistniec na rynku prawniczym . Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 18:25 To jaki masz pomysł na przeprowadzenie egzaminu wstępnego? Nie pytam złośliwie. Egzamin korporacyjny - źle, bo nepotyzm. Test - źle, bo na pamięć. Praca pisemna - źle, bo niejasne kryteria i za duża możliwość manipulacji. Egzamin ustny - j.w. Jak dla mnie najlepszym pomysłem byłby test centralny z powiedzmy 60%-70% progiem, a potem egzamin ustny, nagrywany, żeby nie było podejrzeń o przekręty. Ja zdawałam właśnie taki łączony egzamin, próg pisemny - 85%. Egzaminu ustnego nie zdały chyba 2 albo 3 osoby z tych, które przeszły przez pisemny. Z tego co pamiętam, pisemny zliczyła trochę mniej niż połowa zdających - tzn. 43-45 osób na ok. 100 zdających. Uważam, że ten sposób egzaminowania się sprawdzał. Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: wrażnia po egzaminie?! 26.09.08, 14:06 Przecież większośc tych pytań to były właśnie pytania wymagakące pomyślenia, poszukania analogii w systemie prawnym czyu choćby prawidłowego działania intuicyjnego i nawet jeśli nie znało się odpowiedzi wprost można ją było wydedukować:) Pomijam pytania szczsgółowe dotyczące np.długości kadencji, liczby członków jakiś organów itp. Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 24.09.08, 18:46 Kodeksy mówisz...i świetnie, naucze sie kodeksów jeśli nie będę musiała sie uczyć na pamięć setek innych ustaw typu komercjalizacja, przedsiębiorstwa państwowe, upadłosciowe, pocztowe, szkolnictwo wyższe itd itd itd. Ale skoro co roku jest loteria i ucząc sie musze strzelić co może być, bo siłą rzeczy nie jestem w stanie nauczyć się wszytskich ustaw to kodeksy się rozmywają, bo nikt nie jest w stanie tak szczegółowo opanowac wszystko. U mnie w ZG na 105 osób zdało 9...i jestem pewna, że te 9 osób powie, że test nie był trudny a co powie reszta te 96 osób, które oblały? Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 25.09.08, 13:23 Przeczytałam cały test, jest już na stronach MS, mogę się wypowiedzieć co do całości. IMO test był średnio trudny. Pytań przekształceń spółki było kilka, były pytania ogólne ze spółek, trochę z zoo, trochę z akcyjnej. Pytań z prawa pracy - 10, kilka z ubezpieczeń społecznych. Pytania o szkolnictwo wyższe - 1, o euratom - 1, prawo pocztowe - 1. Bloku karnego może faktycznie trochę za dużo, ale biorąc pod uwagę plany połączenia korporacji i to, że test sprawdza wiedzę absolwentów- pytania nie były bardzo udziwnione czy bardzo trudne. Poza tym na niektore pytania można było odpowiedzieć poprzez eliminację, albo posiadając zwykłą wiedzę ogólną (np. pytanie o podatki gminne) Komercjalizacja i prywatyzacja u mnie na studiach wchodziły do bloku handlowego, swoboda działalności gospodarczej, ochrona konkurencji - do gospodarczego publicznego, z prawa własności przemysłowej był monograf, ordynacja i podatki - prawo finansowe, ustrój sądów - monograf z ustroju organów ochrony prawnej. Ustawa o radcach prawnych - w przypadku egzaminu na aplikację radcowską to chyba oczywiste. Poza kilkunastoma pytaniami ten test moim zdaniem nie wykraczał poza zakres materiału na studiach. Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 25.09.08, 15:14 Ciesz się zatem, że wpadasz w grupe 11% które zdały, bo Ty byś zdała z tego co piszesz. Reszta wiadomo, miernoty, które wymyślają, że test był trudny. Gratuluje wiedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 25.09.08, 15:50 Nigdzie nie napisałam, że ludzie którzy nie zdali i którzy uważają, że test był trudny to miernoty, to Ty ciągle tak piszesz. Skoro uważasz się za miernotę, to Twój problem. Nigdzie nie napisałam, ze egzamin był łatwy, napisałam, że MOIM ZDANIEM był średnio trudny i że MOIM ZDANIEM, poza kilkoma wyjątkami pytania nie wykraczały poza zakres tego, co jest na studiach. --- Mamusiu, poczytaj... Odpowiedz Link Zgłoś
denay Re: wrażnia po egzaminie?! 25.09.08, 22:02 Clio chciałam Ci powiedzieć, że chyba jesteś jedną z nielicznych osób, które normalnie potrafią rozmawiać/pisać. I chociaż, przyznaję się, nie udało mi się w tym roku to moje poglądy na test (tyle że adw.) jest b.zbliżony do Twoich. testy były do zdania - pomimo "haków" Odpowiedz Link Zgłoś
nancy_callahan Re: wrażnia po egzaminie?! 26.09.08, 14:00 Ja dla zabawy rozwiązałam sobie test na adwokacką. Wynik 192 pkt, test rozwiązany przez godzinkę, bez zastanawiania, analiz i bez żadnego przygotowania... Egzamin sądowy zdałam rok temu, od tego czsu mam do czynienia tylko z cywilem:) Podatków nie uczyłam się nigdy (nawet na studiach nie zdawałam egazminu), a najwięcej skuch miałam na zagadnieniach konstytucyjnych i ustrojowych (typu kto kogo i na ile lat) i pytaniach z ustroju adwokatury. Poyższe świadczy dobitnie, że test był do zdania bez najmniejszych problemów jeśliby się ktoś do niego naprawdę przygotował i myślał - część pytań z dziedzi zupełnie mi obcych (podatki, postępowanie administracyjne) była tak sformułowana, że odpowiedzi poza poprawną były nielogiczne bądź wręcz niedorzeczne. Mopim zdaniem zwalanie winy i psiczenie jak zwykle na wszystkich dookoła jest zupełnie nie fair - chyba warto najpierw krytycznym okiem rzucić na własne przygotowanie do egzaminu. Mam niejakie wrażanie, że część odób do nich przystępującach podchodzi z nastawieniem "przecież to nam się należy" i takim, że otwarcie dostępu do zawodów prawniczych ma oznaczać, że przyjmuje się wszystkich ludzi niejako "z ulicy", a to na szczęcie nie o to w tej zabawie chodzi:) Pozdrawiam i proszę nie traktować tej wypowiedzi jako ataku na kogokolwiek - napisana została raczej jako "głos rozsądku" w dyskusji:) Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: wrażnia po egzaminie?! 26.09.08, 16:18 199 punktów 11 miesięcy temu egzamin prokuratorski, od 7 miesięcy asesor. popłynęłam głównie na cywilnym, upadłościowym i adwokaturze. pytania w 95 % były żywcem z kodeksów i ustaw. do testu na radcowską nawet nie zaglądałam, ale spodziewam się, że nie miałabym tego minimum, czyli 190 punktów. Odpowiedz Link Zgłoś
lemelek Re: wrażnia po egzaminie?! 28.09.08, 11:59 Witam, Zdawałam w tym roku na radcowską w Warszawie. W piątek ogłosili wyniki - jestem w gronie szczęśliwców, którzy się dostali :) Ale miałam 190 pkt, więc tak naprawdę trochę mi się udało. Co mogę powiedzieć nt. trudności testu - uważam, że był trudny i pytania były dość tendencyjne, albo podchwytliwe, ale test był do zdania. Ja sama jestem kilka lat po studiach i nie pracowałam przez ten czas w zawodzie. Postanowiłam w tym roku zdawać po raz pierwszy na aplikację. Naukę planowałam rozpocząć na początku lipca, niestety nie udało mi się i dopiero w drugim tygodniu sierpnia wystartowałam na ostro. Kułam co najmniej 8 h dziennie. Ale tylko przez niecałe 1.5 miesiąca. Skoncentrowałam się na kodeksach + głównych ustawach typu swoboda działalności gospodarczej, ordynacja podatkowa, ustrój sądów powszechnych + administracyjnych + ubezpieczenia społeczne, inne ustawy pobieżnie przejrzałam (np. z prawa administracyjnego - głównie z tych książek Aplikacje w pytaniach i odpowiedziach). Po teście byłam załamana, pytania z przekształceń spółek mi zabiły, jak i inne z kpc. W poniedziałek, po przeczytaniu na forach pierwszych opinii nt. testu byłam w totalnej rozpaczy. Ale we wtorek, jak zaczęli ludzie pisać jakie były pytania, to zobaczyłam promyk nadziei - bo wiedziałam, że na te pytania bez problemu odpowiedziałam. Tak więc, z perspektywy osoby, która po kilku latach przerwy z prawem, jednak dostała się na aplikację, mogę powiedzieć, że test był do zdania. Na pewno był trudniejszy niż ubiegłoroczny (porównywalnie rozwiązywałam go w 30 min na poziomie 85-95 %), ale jednak był do zdania. Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: wrażnia po egzaminie?! 28.09.08, 12:33 ano właśnie zaraz będzie, że się mądrzę, ale myslę, że większość przejachała sie na tym, że uczyła się z testów z poprzednich lat, zamiast z ustaw... Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 28.09.08, 13:27 Denay, dzięki za miłe słowa. Ojejkuniu i Lemelek - fajnie, że nie tylko ja myślę, że pomimo tego, że test był trudniejszy niż w poprzednich latach to był do przejścia. Odpowiedz Link Zgłoś
pom Re: wrażnia po egzaminie?! 28.09.08, 15:31 To jeszcze ja się dołączę. Aplikację mam za sobą, więc szczególnie zainteresowana tematem nie byłam. Wiedziona jednak ciekawością, co to za dziwoląg testowy, o którym wszyscy tak trąbią i wyrażają oburzenie, zajrzałam sobie do testu na aplikacje radcowską. Oczywiście, że pytanie (jedno na cały test!) z prawa pocztowego było jak królik z kapelusza. Było jeszcze kilka innych zaskakujących niespodzianek - ale w masie 250 pytań sie chowały. Z pewnością nie było aż 61 podobnych kwiatków, które sprawiają, że test zdadzą tylko tacy, którzy załadowali sobie do mózgownicy całego lexa. Z prawem karnym, prawem własności przemysłowej czy np. ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji w tym zawodzie ma się do czynienia, więc pytania mnie nie zdziwiły. Na plus testu należy zaliczyć zdaje się dwa czy trzy pytania z ustaw dot. przedsiębiorstw państwowych, które onegdaj były mocno uwypuklane. Mówiąc krótko - test był do zdania. Oczywiście rzeczywistość nie jest zerojedynkowa i na wynik testów miały wpływ różne czynniki ale to już temat na osobny wątek. Taka anegdotka: przy okazji aplikowania na stanowisko radcy prawnego do pewnej firmy miałam okazję zdawać test kompetencyjny z wiedzy merytorycznej. To był test pt. "nikt nie wyjdzie stąd żywy". Czy w związku z tym miałam sie obrażać na potencjalnego pracodawcę, że wyśrubował poprzeczkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 00:18 Oj laski laski... Same przyznajecie że jesteście po aplikacji, poza tym trzeba było siedzieć na tej sali 6,5 h...Wynik 11,5% mówi sam za siebie, naprawdę komentarze na temat trudności testu są zbędne... Ani nie jestem nieukiem, ani nie jest winny Uniwerek, ani Ziobro i jego reforma, ani "szkółki prawnicze"... To właśnie Ćwiąk uważa że "wszyscy są winni tylko nie ja"... Pozdrawiam wszystkich zdających w tym roku! Odpowiedz Link Zgłoś
ojejkuniu Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 07:29 jesteśmy po aplikacji ale nie porównuj skali trudności egzaminu na aplikację z egzaminem zawodowym. serio. teraz wymaga się od Ciebie znajomości ustaw, na egzaminie zawodowym komentarzy (nie jednego, ale poglądów doktryny) i orzecznictwa z poziomu sądów apelacyjnych. pisemny egzamin prokuratorsk trwa dwa kolejne dni po 6 godzin. z ustnego który zaczyna się o 9:00, możesz mi wierzyć albo nie, wyszłam o 17:45 i byłam jedną z pierwszych osób, które skończyły. nie zamierzam się z Tobą licytować, bo nie o to chodzi, chciałabym tylko, żebyście uświadomiły sobie, że egzamin na aplikację to dopiero początek zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 08:13 Dokładnie tak, egzamin zawodowy obejmuje znacznie szerszy materiał niż egzamin na aplikację. Egzamin adwokacki to 3 dni prac pisemnych i 1 dzień egzaminów ustnych. Zdawałam ustny z 3 innymi osobami, siedzieliśmy przed komisją prawie 6 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
julka_7 Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 10:53 Przepraszam ale skończcie z tym wymądrzaniem się, bo już słuchać tego nie można. Odezwały się doświadczone życiowo. A kto tu w ogóle podnosil, że te dwa egzaminy można porównywać? nikt. Dyskusja dotyczyła egzaminu na aplikacje. Potem będę sie martwić innymi egzaminami. Zapomniał wół jak cielęciem był. Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 11:14 Przeczytaj dokładnie, wymądrzają się nie tylko osoby po aplikacjach i egzaminach, ale też osoby, które zdawały w tym roku - z powodzeniem i bez. Odpowiedz Link Zgłoś
pom Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 12:05 W pewnym stopniu rozumiem rozgoryczenie tych, którzy np. zdawali w tamtym roku, zabrakło im kilku punktów a w tym roku poczuli się jak mięso do odstrzału - i też nie zdali, bo liczyli na ten sam poziom trudności. Nie wiem, czy zaraz po studiach zdałabym ten test, naprawdę. Tylko że problem jest, wydaje mi się, w podejściu: można obwiniać za porażkę autorów pytań a można po prostu powiedzieć sobie, że po prostu się nie dało rady i trzeba znowu za rok zakasać rękawy. Sama zdawałam na aplikację dwa razy. Teraz i tak jest lepiej, bo człowiek zmaga się z nawałem materiału, co jest do przejścia, a nie z limitem miejsc i znajomymi królika, gdzie mozna tylko walić o ścianę. Odpowiedz Link Zgłoś
ferka Re: wrażnia po egzaminie?! 29.09.08, 14:24 julka masz dużo racji. To wymądrzanie się, to takie "polaczkowe". Zobaczcie sobie ustawy z "klucza" ile ich jest, oraz ile jest odpowiedzi art. w zw. z art w zw. z art...---> czyli kazusy. Toż to śmiech. Wiedziałam że egzamin będzie trudniejszy, ale nie podejrzewałam że przyleci świecącym statkiem z dalekiej galaktyki... I jeszcze raz pozdrawiam wszystkich zdających w tym roku:) Odpowiedz Link Zgłoś
clio_1 Re: wrażnia po egzaminie?! 23.07.09, 12:52 www.rp.pl/artykul/4,338889_Wszyscy_kandydaci_mieli_te_same_pytania__.html Odpowiedz Link Zgłoś