Dodaj do ulubionych

Jak zalożyć biustonosz jedną ręką?

09.01.09, 09:49
Że warto nosić dobrze dobrane biustonosze to już wiemy. Że wiedzę tą
propagować trzeba - też wiemy. No więc propaguję.
Po raz kolejny jednak powraca problem, co zrobić, gdy kobieta ma sprawną tylko
jedną rękę. Wbrew pozorom takich osób jest bardzo dużo i niestety są skazane
na luźne 85-tki, ponieważ tylko szeroki obwód pozwala na "owinięcie" się
stanikiem i zapięcie go.
Często kobiety mówią mi, że jak nie chcą się denerwować to w domu po prostu
nie zakładają stanika...
Negatywne skutki są podwójne - dla biustu - to raz i dla samej kobiety - dwa.
"Nie dość, że niesprawna ręka, to jeszcze stanika nie mogę wciągnąć, nie
wspominając o zrobieniu fajnej fryzury - to już lepiej zostanę w domu... "
Taka sytuacja potrafi ciągnąć się latami.
Tak na szybko wymyśliłam, że można by do końcówki stanika po jednej stronie
doszyć pętelkę taką jak na guzik (po przeciwnej stronie, niż haftki) i podczas
ubierania najpierw zakładać spodnie i do guzika doczepiać tą pętelkę, żeby
jedna strona zapięcia nie uciekała. Tylko, czy to się sprawdzi w ciaśniejszych
obwodach?
Macie jakieś pomysły? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie - w końcu świat nie
składa się tylko ze zdrowych ludzi.
Obserwuj wątek
    • izas55 Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 10:19
      Widzialam cos podobnego w jednym z wysylkowych kataogow w stanach, w opisie bylo wspomniane ze to dla osob z np. artretyzmem. To wlasnie byla taka petelka z guzikiem i w dodatku zapiecie bylo z przodu. Jak znajde to ci podesle link
      • toka78 Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 10:36
        Będę wdzięczna. Postanowiłam dziś sama popróbować, jak to jest - wedle zasady
        "potrzeba matką wynalazku". Może wtedy coś mi przyjdzie do głowy.
        • m_oments Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 12:21

moja kuzynka ma problem z rękami (teraz jest po operacji, barki jej
          wylatywały ze stawów, nie ma możliwości podniesienia reki zbyt
          wysoko, ani wykrecenia jej do tyłu) zamawiałam dla niej biustonosze
          Huit, tylko takie znalazłam zapinane z przodu, ale rozmiarowo nie
          było rewelacji w tych modelach, powinna nosic obwód 32, zamawiałam
          jej skorygowane miseczkowo 34;
        • izas55 Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 12:27
          Niestety nigdzie nie moge znalezc. Widzialam na pewno, bo pamietam ze az mnie widok takiego stanika zafascynowal. Nigdy wczesniej nie myslalm ze na przyklad starszym osobom jest nieraz ciezko zapiac cisny stanik z tylu. Ten ktory pamietam mal na pewno zapiecie z przodu. Nie jestem rowniez pewna czy nie mal przypadiem czegos bardzej przypominajacego guziki niz haftki. Wydaje mi sie ze bylo rowniez do niego cos w rodzaju takiego szydelka ktore sluzylo do przewlekania tych guzikow przez pentelki. Ale to bylo na prawde kilka lat temu i po prostu nie pamietam.
          Gdy teraz szperalam znalazlam troche stron katalogow wysylkowych ze stanikami (niestety w wiekszosci w stylu oslawionej Doreen) z zapieciem z przodu, ktore powinny byc "latwiejsze w obsludze" dla osoby z problememami ruchowymi.
          Na przyklad taki www.jms.com/product/20350.html?cgnbr=30H1000000
    • la_parisiene Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 12:39
      Hmmm, może mam zbyt małą wyobraźnię, ale może wystarczyłoby zapiąć biustonosz
      "tył do przodu" czyli miseczkami na plecach i przesunąć potem. Przy mega
      ściśliwcach nie ma szans ale przy standardowym ściśnięciu chyba zdałoby egzamin?
      • m_oments Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 12:52

ja jesscze rozważałam dokupienie zapięcia kzyżakowego (tak się chyba
        nazywa), taki długi pasek dopięty do zapięcia i wtedy mozna zapinać
        się z przodu (takie zapiecia do sukienek z odkrytymi plecami aby
        obniżyć z tyly obwód)
        Takie biustonosze w stosunkowo niskich cenach widziałam Nexta,
        miseczkowo do F;
      • maith Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 13:05
        Właśnie też pomyślałam o zapinaniu z przodu i przesuwaniu.
        Ale to jest takie myślenie, że jeśli ktoś jest w stanie zapiąć stanik z przodu
        jedną ręką, to przeciągnięcie go do tyłu jedną sprawną ręką jest prostsze niż to
        zapięcie.
        Co nie zmienia faktu, że zapięcie stanika (także z przodu) jedną ręką to
        prawdziwa sztuka i w pełni podziwiam osoby, które ją posiadły.

A w zasadzie to przydałoby się urządzenie naciągające stanik i przytrzymujące
        oba końce we właściwym miejscu. Takie coś przypominające stojak na ubrania,
        gdzie na wysokości obwodu byłby jakiś mocniejszy klips (podajnik), w który
        wkładałoby się końcówkę stanika przed częścią z zaczepami, a po drugiej stronie
        byłby klips bardzo słabiutki, bo tam wkładałoby się drugi koniec tymczasowo.
        Człowiek by się w to wsuwał, brałby jeden koniec z tymczasowego podajnika, kiedy
        drugi podajnik by przytrzymywał miejsce do przypięcia. Wtedy byłoby łatwiej w
        ogóle zapiąć, a dodatkowo stanik miałby zapięcie nie dokładnie z przodu, a z
        boku. Potem wystarczyłoby przesunąć już tylko o kawałek (z boku do tyłu).
        • m_oments Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 13:14
          póki nie ma podajnika, nie wiem czy takie obniżacze zapięcia nie
          byłyby lepszym rozwiązaniem, po zapięciu się nawet luźno, mozna
          wyregulować zapięcie (mają taką regulacje jak ramiączka);
          Zapięcia w niektorych stanikach z przodu są w tej chwili
          magnetyczne, ułatwiajace zapięcie, inne to klik-klak, latwiej zapiąć
          taki jedną ręką niż standardowe na haftki;
          • m_oments problematyczne przesuniecie zapięcia do tylu 09.01.09, 13:21
            Widze jeszcze problem przy przesuwaniu zapietego biustonosza ,
            zapięcie z przodu do tyłu - niektóre osoby mogą mieć wtedy problem
            aby załozyc ramiaczka - pisze na podstawie mojej kuzynki, która ma
            ogroniczoną możliwość podniesienia ręki, i no mojej siostry po
            złamianiu ręki zagipsowanej - najpierw muszą założyc ramiaczka, bo
            po zapieciu się nie ma takiej możliwości;
            I przepraszam ze tak w kilku częsciach pisałam, wysyłało mi sie za
            wczesnie, a nie ma możliwości edytowania postow;
          • maith Racja -zmiana zapięcia (bo haftki są przestarzałe) 09.01.09, 14:09
            Teoretycznie można nawet jakąś inną opcję kupić i dać komuś do przeszycia
            (choćby krawcowej).

Ale dziewczyny!
            Czy te haftki nie są najlepszym dowodem na niepoważne traktowanie kobiet? To
            jakiś potwornie przestarzały patent. Normalnie coraz popularniejsze są już nawet
            nie guziki a rzepy. Te zapięcia na magnes też mogą być niegłupie. Tylko kobiety
            muszą się cały czas męczyć z haftkami w biustonoszach.
            Czy tego nie należałoby po prostu wymienić na coś lepszego, wygodniejszego?
            Tylko oczywiście to musiałoby być płaskie (np. płaskie rzepy czy płaskie magnesy
            klik-klaka) a przynajmniej nie szersze od haftek.
            • lolkalolka Re: Racja -zmiana zapięcia (bo haftki są przestar 09.01.09, 21:56
              Ten wątek uświadomił mi jak bardzo nie zdajemy sobie sprawy z różnych ograniczń, póki ich nie doświadczymy 0_o.
              Właśnei przetestowałam - nie jestem w stanie zapiąć haftkowego zapięcia, nawet wtedy gdy jedna część jest przytrzymana nieruchomo :/
              Nawet na szybko zmajstrowałam takiego "zajączka" z drutu, zakładanego na palec jak obrączka, ale z nim też nie umiem :(
              Nie mam dobrego pomysłu, jedyne co mi przyszło do głowy, to zapiecie, jakie kiedyś moja mama miała w jednym starym staniku. Znalazłam podobne na tej stronie:

www.niteczka.com.pl/sklep/index.php?cPath=93&topSsid=f4539fe59f412cc2da4d4feb98ae3822
              (te kolorowe, prawie na samym dole, taka łezka + dziurka)
              Nie wiem czy to coś może dać, ale wydaje się prostsze niż haftki.
        • isaari Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 13:20
          Ja też wyobraziłam sobie coś takiego jak maith, czyli urządzenie
          zewnętrzne. Moze być bardzo proste - jakieś miejsce w mieszkaniu,
          gdzie +/- na wyskokości podbiuścia da się chwilowo wetknąć jedną z
          końcówek stanika. Potem się trzeba dyndającą resztą owinąć, zapiąć,
          odhaczyć stanik z tego czegoś i gotowe :).
          To np. może być rodzaj drutu rozwidlonego sterczącego do góry. Idę
          myśleć dalej.
          • maith Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 14:03
            No właśnie, to trzeba jakoś uprościć.
            Zamiast stojaka można je przymontować na odpowiedniej wysokości do ściany.
            Oczywiście najlepszy byłby rozwidlony gumowy drut z czymś łapiącym na końcu. Ale
            to ktoś musiałby celowo wyprodukować (może podrzucić taki pomysł producentom
            różnych sprzętów rehabilitacyjnych?
            Ale w wersji uproszczonej może by wystarczyło doczepienie dwóch spinaczy do
            ściany, tylko jednego mocno trzymającego i pod odpowiednim kątem, a drugiego
            bardzo słabego. Ten mocno trzymający pracowałby na naciągu w czasie zakładania...
            • toka78 Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 20:52
              Dzięki za pomysły! Tak sobie myślę, że może wystarczyłoby zainstalowanie na
              ścianie haczyka, o który można by zaczepiać pierwszy (najciaśniejszy) rządek
              haftek stanika. Jedną ręką chwycić wiszący stanik, okręcić się dookoła i zapiąć
              go np. na środkowy rządek. Chodzi mi o maksymalne uproszczenie całej procedury.
              Na producentów nie liczę...
              Dzisiaj jedna pani powiedziała mi, że porządny stanik nosi tylko w weekend, jak
              jest mąż i może ją zapiąć... :-(
              • turzyca Ha mam! 10.01.09, 20:34
                Takie cos znalazlam:
                www.youreableshop.co.uk/product/buckingham-bra-angel-DR/AA4674.html

Ale tak sobie mysle: czy jednak nie latwiej byloby przerobic gotowe staniki i
                dorobic im po prostu zapiecie na mostku? Tzn. z tylu nadal mamy trzy haftki,
                dzieki ktorym mozemy regulowac dlugosc obwodu, a z przodu albo takie niewielkie
                zapiecie - to dla osob, dla ktorych problemem jest wygiecie rak, ale maja
                obydwie dlonie sprawne i moga manewrowac z przodu dowolnie, albo jakies rzepy
                dla tych, ktore maja tylko jedna reke sprawna.
                • rennya Re: Ha mam! 10.01.09, 23:21
                  patent dobrzy - ale widać, że przy ciaśniejszym obwodzie raczej
                  wyskoczy... ten haczyk powinien mocno trzymać...
                  • effuniak Re: Ha mam! 10.01.09, 23:25
                    Nie ma szans przy aż tak ciasnych obwodach
                    Rzep też nie utrzyma takich naprężeń jakie powstają podczas noszenia takich
                    staników.
                    a taki haczyk jak będzie mocno trzymał to będzie problem z odczepieniem po
                    zapięciu
                    • maith Re: Ha mam! 11.01.09, 21:53
                      Rzep może mieć różną powierzchnię. Krótki i wąski może sobie nie poradzić, ale
                      dłuższy i trochę szerszy? No i rzepy też miewają różną jakość chyba... Pomyśl o
                      tym jeszcze Ewuniu, co? Może coś wymyślisz, może jednak jakoś się da...
                      • effuniak Maith 12.01.09, 11:49
                        problem nie w samym rzepie tylko w tym, że nie da się jedna reka dociągnąć
                        ciasnego stanika
                        Myślę, że dobrym rozwiazaniem mogło by być kupienie luźnego ! stanika i doszycie
                        na obu bokach blisko misek sznurowania dzieki któremu można by odpowiednio
                        wyregulować obwód bez konieczności siegania rękami w tył
    • turzyca Byly takie z rzepem z przodu 09.01.09, 13:28
      ale niestety produkowane w klasycznym wyborze rozmiarow i kolorow. :( Dzieki
      temu rzepowi mozna regulowac ciasnosc stanika nawet jedna reka.
      Trzeba uzyc wyszukiwarki, byly linkowane.
    • katriel Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 09.01.09, 21:57
      Mnie przyszło do głowy coś przypominającego zapięcie na pasek
      z rzepem, taki jak bywa przy butach, plecakach itp.
      Tu przykład: www.cogdziezaile.pl/produkty/medium/4171.jpg
      Jedna końcówka obwodu (ta od strony niesprawnej ręki) powinna mieć
      tylko uszko, przez które przewleka się drugą końcówkę. Ta druga
      musi być na tyle długa, że można ją swobodnie przełożyć przez uszko
      i nie wywlecze się sama. A potem ciągniemy końcówkę sprawną ręką
      do przodu i po osiągnięciu właściwej ciasności przypinamy pod pachą
      (nie wiem czy rzep by się sprawdził, ale podejrzewam, że nawet
      haftki mogłoby się dać w tej pozycji zapiąć jedną ręką).
      • 100krotna Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 11.01.09, 18:52
        Myślę, że dużym uproszczeniem byłby już stanik z zapięciem na boku - przeciwległym do sprawnej ręki. Co do naciągnięcia biustonosza - poćwiczę zapinanie na boku zaraz, i wtedy może coś jeszcze wymyślę.
    • 100krotna Re: Jak zalożyć biustonosz jedną ręką? 11.01.09, 19:37
      Wymyśliłam coś, co można zrobić własnoręcznie dla takiej osoby. Pasek zapinany na rzep, z sztywnym paseczkiem z haftkami, jednym rzędem.
      Zapinamy na sobie taki pasek pod biustem, tak, żeby haftki były z tyłu. Zaczepiamy na tym pasku na pierwszą haftkę biustonosz. Pasek jest mocno zaciśnięty, żeby się nie obracał. Naciągamy biustonosz i zapinamy na drugi/trzeci rząd haftek. Warunki: sprawna prawa ręka, biustonosz na tyle luźny, żeby zapinać na drugie/trzecie haftki. Zaraz spróbuję narysować.
      • 100krotna Wizualizacja 11.01.09, 20:09
        Narysowałam mniej więcej mój pomysł. Nie wiem, czy rzeczywiście działałoby tak jak myślę - może ktoś potrafi to ocenić?
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e7f99737246a1707.html
        Mam nadzieję, że działa
        • toka78 Re: Wizualizacja 11.01.09, 21:35
          Dzięki dziewczyny, posłałam linki dalej. Będę tez dalej nad tym myśleć. Jak
          tylko uda się coś wykonać w realu, dam znać. :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka