Dodaj do ulubionych

jedzenie dla niemowlaka?

11.09.06, 09:12
lecę na kilka dni z dzieckiem do Anglii. zastanawiam się czy kilka produktów
powinnam wziąć z sobą czy mogę je kupic na miejscu. napiszcie mi czy mogę
kupić następujące produkty: kaszki ryżowe z owocami, kurczak w słoiczku (tu
kupuję Gerbera), herbatki dla dzieci (Hipp, Bobovita), mleko sojowe dla
niemowląt?
Jeśli można kupić te produkty to gdzie są dostępne i jak się nazywają?
Obserwuj wątek
    • czarna.perla Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 09:19
      zapomniałam zapytać o chrupki kukurydziane i jakieś ciastka (np. biszkopty) bez
      mleka w składzie???????????????
      • marcia113 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 09:30
        Słoiczki Gerbera widzialam w Tesco, ale sa pewnie w kazdym supermarkecie:)
        • ewmag Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 11:14
          Naprawde widzialas Gerbera w Tesco?! Sloiczki to i owszem, sa wszedzie, ale
          raczej nie tej firmy.
          • marcia113 Re: do ewamag 11.09.06, 11:22
            hymm dam sobie reke uciac ze widzialam, nawet ogladalam od ktorego miesiaca
            sa... chyba ze mam jakies zwidy...
            • kingaolsz Re: do ewamag 11.09.06, 11:45
              Asda ma Gerbera, nie Tesco.

Kurczak w sloiczku tez jest - Heinc'a . Tak samo jak wolowina i indyk.

Tutaj tez dzieci zyja, jedza i w zasadzie wszystko mozna dostac. Jakby co to
              bardzie polskie produkty znajdziesz w polskich sklepach, nawet "hindusi" w
              swoich sklepach maja polskie produkty dla dzieci.

Kinga
              • dorotus76 Re: do ewamag 11.09.06, 11:54
                kingaolsz napisała:
                Tutaj tez dzieci zyja, jedza i w zasadzie wszystko mozna dostac.

Tak, zgadzam się, ale nie wiem, czemu odnosze takie wrazenie, że ciężko dostać
                wszystko w jednym sklepie, szcz jak ma sie dziecko alergika, trzeba się po
                prostu "nalatać". No i uwazam że wybór jednak duuuużo mniejszy niż w Polsce.
                Wystarczy porówać polskie tesco i ile zajmuje w nim jedzenie w słoiczkach i
                tutejsze.
              • ewmag Re: do ewamag 11.09.06, 14:14
                W Asdzie nie robie zakupow, moze i tam sa, ale w Tesco nie ma. Ja specjalnie
                sloiczkowa nie jestem, szczegolnie, ze wybor dan jest jednak ograniczony. Bedac
                w Polsce polegalam w duzym stopniu na sloiczkach, i bez dwoch zdan, wybor
                smakow jest wiekszy. Juz nie mowiac o tym, ze same smaki tez lepsze, tu w
                wiekszosci dan czuc make. A gdzie produkuja te Gerbery Asdowe? Bo chyba nie w
                Rzeszowie?;-)

• marcia113 Re: do ewamag 11.09.06, 16:01
                  Gerbery produkuje sie w Polsce (Rzeszow) oraz Rosja, Brazylia, Korea, Vnezuela,
                  Francji itd. W najblizszym czasie przejde sie do Tesco i zrobie specjalnie dla
                  Ciebie zdjecie ze sloiczkami Gerber
                  • ewmag Re: do ewamag 12.09.06, 22:38
                    OK, to czekam;-) ale moze Ty masz to Tesco w jakiejs okolicy, gdzie jest duzo
                    Polakow? Bo pamietam, ze kiedys trafilam na takie Tesco, gdzie byla polska
                    poledwica i kapusta kiszona w sloikach, a potem juz w zadnym innym tego nie
                    znalazlam.
    • dorotus76 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 11:08
      Witaj, co mogę to pomogę :)
      1) kaszki ryżowe, to spotkałam tylko czyste ryżowe (pure rice) lub z warzywami;
      nie spotkałam z owocami, rodzina mi przysyła z Polski. Ewentualnie mozna kupić
      w polskim sklepie, ale w tym w którym my sie zaopatrujemy są tylko mleczno-
      ryzowe, a ponieważ nasza mała też pije sojowe, to odpadają.
      2)kurczak w słoiczku - szczerze mówiąc nie spotkałam się, ale też nie szukałam,
      może dlatego :), jest duzy wybór obiadków dla alergików, także nie powinnaś
      mieć problemu, ceny oo 60p
      3)mleko sojowe jest w marketach, ja ostatnio kupiłam w Morrisons za ok 9 funtów
      duża puszka 860g, nazywa sie Sma Wysoy (soya instant formuła), ale w Bootsie
      jest wiekszy wybór. Mała jeszcze go nie próbowała, bo miałam zapasy z Polski,
      ale niedługo zacznie. Myślę, że jak postaram się na receptę to powinno być
      taniej, bo cena trochę przeraża
      4)herbatki - nie pomogę niestety, bo nie kupuję:)
      5)chrupki kukurydziane - kupuję Flipsy w polskim sklepie.

pozdróffka
      • dorotus76 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 11:16
        I jeszcze odnosnie kaszek, są bezmleczne owocowe w Bootsie, ale moja Pola ich
        nie lubi, bo wygladają jak owsiane i tak smakują, no i jej nie daję bo nie
        przechodzą przez smoczek, a ona ciągnie jeszcze butlę :).Nazywają się Organic
        Fruit and muesli, no i są różne smaki...pa
    • mama5plus Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 17:35
      kaszki ryzowe, owocowe sa na pewno.
      Bananowe, pomaranczowe, z owocami lesnymi, malinami, jablkami i morelami z
      tych ktore pamietam.
      Tez juz gotowe, w sloiczkach. Np Hipp organic chyba
      Poza tym bez zadnego problemu mozna do zwyklej domieszac puree owocowe.

Co do przechodzenia przez smoczek... hehe, tu goraco odradzaja karmienie
      kaszkami w ten sposob wiec moze dlatego ;-)
      • dorotus76 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 17:50
        mama5plus napisała:
        > Co do przechodzenia przez smoczek... hehe, tu goraco odradzaja karmienie
        > kaszkami w ten sposob wiec moze dlatego ;-)

ohhhh, a jakże tu ułatwia życie...:)

pozdróffka
        • mysz2006 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 18:03
          czarna perlo

ja na Twoim miejscu spakowalabym w lekka torbe ktora potem wsadzisz do walizki -
          kaszki, herbatki i wszystkie inne lekkie i malozajmujace miejsca produkty i
          wziela ze soba i nie stresowalabym sie czy dostane tu i gdzie i czy dziecku
          bedzie smakowac i odpowiadac, chyba ze dziecko je na prawde wszystko i jest nie
          wybredne, i zaraz po przyjezdzie gnac do sklepu. Jesli jedziesz doslownie na
          kilka dni to duzo sie tego przeciez nie nazbiera. Co do sloiczkow to kupisz w
          kazdym supermarkecie, Boots tez ma bardzo duzy wybor - i ich wlasne produkty wg
          mojej przyjaciolki ktora jest zywieniowcem - sa najzdrowsze ze wszystkich
          sloiczkowanych.
        • mama5plus Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 18:05
          :))
          Dorotus a dziury sie nie da wiekszej zrobic?:)
          Pamieta, ze mama bratu w smokach albo rozpalonym do czerwonosci drucikiem tak
          wypalala(bo chyba to nie byl haczyk? 8-o ;) ) albo nozyczkami wydlubywala :D
          • dorotus76 Re: do Mamy5plus 11.09.06, 18:18
            Pracujemy nad tym :))).
            Żeby jeszcze tak te obiadki słoiczkowe rozrzedzić to może też by przeszły :),
            no to zostaną jeszcze owoce, to nie problem - można zmiksować, ale kanapki?
            kurna, przez dziurę nie przejdą :)))ktoś ma jakiś pomysł? :)))
            • mama5plus Re: do Mamy5plus 11.09.06, 18:21
              ale kanapki?
              > kurna, przez dziurę nie przejdą :)))ktoś ma jakiś pomysł? :)))

Tez zmiksowac!!
              Namoczyc i zmiksowac :))

• mysz2006 Re: do Mamy5plus 11.09.06, 18:42
                dziewczyny, czegos nie rozumiem, jesli dziecko jest na tyle duze zeby jesc
                kaszki i jedzonko sloiczkowe itp to czemu chcecie to koniecznie przez butle?
                • dorotus76 Re: do Mysz2006 11.09.06, 19:12
                  mysz2006 napisał:

> dziewczyny, czegos nie rozumiem, jesli dziecko jest na tyle duze zeby jesc
                  > kaszki i jedzonko sloiczkowe itp to czemu chcecie to koniecznie przez butle?

Pola faktycznie jest duza, je już praaawie wszystko, nawet przysłowiowego
                  schabowego "żuje". Wynika to tylko z mojej checi przespania całej nocy, jestem
                  więc wygodna? Pod koniec dnia Pola jest juz tak umęczona i marudząca, że za
                  Chiny Ludowe nie wysiedziałyby w krzesełku, biorę ją więc na ręce, nucę
                  kołysankę i pije ...z butli. Jest to jedyny moment kiedy pije mleko w ogóle,
                  jest bowiem alergiczką i nie cierpi sojowego. Na "trzeźwo" za dnia nie
                  przechodzi jej przez gardło, a na wpół śpiąco jeszcze da radę :))).
                  Nie martwię się jednak o to, bo to jedyny jej kontakt z kaszą i mlekiem w ciągu
                  dnia (jak na swój wiek pije mało mleka), a więc nawet się cieszę :).

pozdróffka
                  • mysz2006 Re: do Mysz2006 12.09.06, 08:34
                    aha, a probowalas mleka koziego (mozna kupic w proszku)?
                    • dorotus76 Re: do Mysz2006 12.09.06, 14:19
                      mysz2006 napisał:

> aha, a probowalas mleka koziego (mozna kupic w proszku)?

Nie, jeszcze nie:), ale jesteśmy otwarci na nowe smaki, więc może na próbę
                      kupię, dzięki.:)
                • mama5plus Re: do Mamy5plus 11.09.06, 21:31
                  Eee, ja to z zawisci tak sie drocze bo moj roczniak tylko od piersiowki
                  uzalezniony i szans nie ma zeby mu kaszka zagescic, ze nie wspomne juz nawet o
                  powiekszaniu dziury. AUC!:)
                  Alternatywnie tylko niekapek z woda i metody jaskiniowe czyli samoobsluga bez
                  sztuccow;-)
    • lisy77 Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 19:55
      a jesli chodzi o herbatki np hippa to hipp nie produkuje czgos takiego na rynek
      brytyjski wiec radze zabrac
      • czarna.perla Re: jedzenie dla niemowlaka? 11.09.06, 23:12
        bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi. poproszę męża żeby pojutrze pobiegał
        po angielskich sklepach i może uda mu się coś wypatrzeć (choc nie sądzę bo to
        przecież facet) a to czego nie znajdzie zabiorę z polski.
        • dorotus76 Re: jedzenie dla niemowlaka? 12.09.06, 14:22
          Byłam dziś w Bootsie więc sprawdziłam dla Ciebie, że są herbatki, ale nie
          Hipp'a tylko Boots'a i nazywają się Drink Blackbery & Apple i widziałam jeszcze
          jeden inny smak. Też w granulkach (lub proszku, nie wiem), ale opakowanie o
          połowę mniejsze.

pozdróffka
          • wolkam Re: jedzenie dla niemowlaka? 12.09.06, 14:40
            Te herbatki BOOTSa nie są granulowane. Przypominają raczej proszek (a
            właściwie) cukier puder. Wychodzi z tego taki mętny biał napój - niezbyt
            smaczny jak dla moich dziewczyn.
            Pozdrawiam
            Agnieszka
            • dorotus76 Re: jedzenie dla niemowlaka? 12.09.06, 14:58
              wolkam napisała:

> Te herbatki BOOTSa nie są granulowane. Przypominają raczej proszek (a
              > właściwie) cukier puder. Wychodzi z tego taki mętny biał napój - niezbyt
              > smaczny jak dla moich dziewczyn.
              > Pozdrawiam
              > Agnieszka

Upsss, no to chyba lepiej rzeczywiscie zaopatrzyć się w Polsce :)

pozdróffka
    • basiak6 Re: jedzenie dla niemowlaka? 12.09.06, 17:57
      W UK dostaniesz herbatke Hippa, ale inna, w torebkach i bez cukru, tutaj nie
      wolno sprzedawac napojow slodzonych glukoza dla dzieci.
      Kaszki i sloiczki dostaniesz np w Tesco.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka