Dodaj do ulubionych

Szmulowizna czy Michałów

29.11.06, 12:49
Od imienia Szmula ta część Targówka do niedawna nosiła nazwę Szmulowizny /
dzisiejsza Dzielnica Michałów/.
www.patryk.jezus.pl/praga/historia1.html
Same wątpliwosci. Czy kiedykolwiek Szmulowizna "nosiła" tę nazwę czy tylko
używano jej potocznie? I czy dzisiaj ta część Pragi to "Dzielnica Michałów"?
Michałów to nazwa dzierżawcza zakupionych przez Michała Radziwiłła gruntów
stanowiących pewną część Szmulek i (czy) Targówka i należących, no właśnie,
do kogo?
Od kogo i kiedy kupił Michał Radziwiłł te grunta, na kórych pózniej jego żona
Maria Ewa ufundowała Bazylikę NSJ. Jaki zajmowały obszar (połozenie,
wielkość)?
Czy pozostały jakieś relikty po Michałowie, prócz ulicy Michałowskiej czyli
drogi doń wiodącej i posterunku kolejowego "Michałó"( nie wiem czy jeszcze
istnieje)
Poczukuję informacji na ten temat. Będę zobowiązany za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • kester Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 13:48
      W wątku o Otwocku jest link do kawałka planu z 1896, że Szmulowizna była nazwą
      oficjalna a nie tylko potoczną... Widać też na tym planie jaki fragment miasta
      okraślano tą nazwą...

www.warszawa1939.pl/forum/wyborcza/1896.jpg
    • kester Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 15:06
      Wg Jarka Zielinskiego (Atlas tom 5) Radziwiłł kupił tę wieką posesję od Emila
      Bruhla. I odtąd nazywano ja Michałów. Na części staneła potem Bazylika. Zapytaj
      Jarka on pewnie ma wszyskie interesujące Cię informacje.
      Co do ulicy Michałowskiej to pewnie powojenny wymysł. Pierwotnie Michałowską
      nazywła się ulica łacząca Panieńską z późniejszym pl. Weteranów. Znikęła w
      czasach budowy szpitala.
      • kester Poprawka 29.11.06, 16:57
        Michałowska jest jednak przedwojenna! Ulica Michałowska odchodząca od
        Siedleckiej jest już w spisie ulic Kalendarzyka Policyjnego wydanego w 1939
        roku. Występuje też w tym miejscu na planach i w przewodnikach sprzed 1950 r.
    • horpyna4 Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 15:54
      To ja może podam garść informacji. Na pewno się przydadzą, chociaż są nieco
      wyrywkowe.
      Rok 1856. Na "Planie Miasta Warszawy i Okolic" (nazwy rosyjskie i polskie) jest
      zaznaczona "Szmulowszczyzna".
      Rok 1859. Na planie Warszawy widnieje już "Szmulowizna".
      Rok 1864. Plan Sytuacyjny Przedmieścia Praga "z oznaczeniem regulacyi..." podaje
      układ ulic będących wówczas częściowo w projekcie. Pojawia się ul. Michałowska,
      ale w zupełnie innym miejscu, niż dzisiaj. Przecina Plac Alexandra (obecnie pl.
      Weteranów 1863 r.), jej połówka to dzisiejsza ul. Łukasińskiego. Jest również
      ul. Szmulowska, na terenie dzisiejszego "Konesera".
      Rok 1865. Ubiegłoroczne projekty jeszcze nie zrealizowane. "Szmulowizna"
      zaznaczona, jak również nieco dalej "Kol. Targówek".
      Rok 1867. Powstały już ulice w okolicy pl. Alexandra. W pobliżu "Szosse do
      Radzymina" nic nie zaznaczone.
      Rok 1882. Jest Szmulowizna i Targówek, Michałowa cały czas nie ma - może mapa
      nie obejmuje go.
      Rok 1896. Mapa obejmuje cały łuk "Drogi Żelaznej Obwodowej", Michałów nie jest
      zaznaczony. Szmulowizna i Targówek są.
      Rok 1915, mapa niemiecka. Obejmuje już spory teren, jest to zresztą mapa
      sztabowa, a więc sporo na niej informacji. "Schmuliowisna" jest, Michałowa nie
      znalazłam.
      Rok 1931. Szmulowizna znikła z planu, oficjalnie tereny te należą do Targówka.
      Czyli wtedy z nazwy oficjalnej stała się potoczną, zwyczajową.
      A nazwa Michałów pojawia się oficjalnie po uruchomieniu pętli tramwajowych na
      Kawęczyńskiej i Radzymińskiej. Być może była wcześniej na jakichś bardziej
      szczegółowych planach.
      • kaj.ka Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 20:02
        Dziękuję. Parę refleksji. Nazwa Michałów mogła się pojawić na planach, mapach
        najwcześniej na przełomie wieków. Nie znam daty tranzakcji pomiędzy Bruhlem i
        Radziwiłłem, domyślam się tylko, że musiało to się zdarzyć tuż przed rokiem
        1900. Michał zmarł w 1903. Ciekawe też czy Michałostwo kupowali grunta już z
        myślą o ufundowaniu świątyni, czy byla to tylko lokata kapitalu, a myśl
        powstała pózniej.
        > A nazwa Michałów pojawia się oficjalnie po uruchomieniu pętli tramwajowych na
        > Kawęczyńskiej i Radzymińskiej. Być może była wcześniej na jakichś bardziej
        > szczegółowych planach.
        Czy pojawiła sie oficjalnie, oto jest pytanie. Wiem, że po wojnie na tablicy
        tramwaju (chyba "7") jeżdżącego ul. Kawęczynską stało napisane "Michałów
        Bazylika), zaś nazwa ta w żaden sposob nie wiązała się z pętlą na Radzymińskiej.

• kester Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 20:43
          "We wrześniu 1902 roku Radziwiłłowie zakupili przy ulicach Siedleckiej i
          Kawęczyńskiej plac pod budowę świątyni. Tegoż roku władze miejskie zatwierdziły
          projekt Stanisława Grochowicza, dotyczący budowy kompleksu, który miał zawierać
          obok świątyni również duży ośrodek wychowawczy dla miejscowych dzieci i
          młodzieży. Nie wiadomo dzisiaj dlaczego Radziwiłłowa nigdy nie skorzystała z
          tego projektu. Kilka lat później zleciła innemu architektowi Łukaszowi
          Wolskiemu zrobienie nowego projektu, który zyskał akceptację księżnej.
          Prawdopodobnie głównym powodem zmiany stylu planowanej budowy była możliwość
          zakupienia do bazyliki kolumn przygotowanych dla bazyliki Św. Pawła za Murami w
          Rzymie. W momencie, kiedy księżna dowiedziała się, że kolumny nie będą mogły
          być wykorzystane w Rzymie, ponieważ długość ich nie odpowiada wysokości
          bazyliki, postanowiła. zakupić je i sprowadzić do Warszawy.
          W 1907 roku rozpoczęto budowę murowanej świątyni według projektu architektów
          Łukasza Wolskiego i Hugona Kudery. Pełnomocnikiem księżnej do spraw budowy
          został ks. Alojzy Volkmer."

Tekst pochodzi z "Bazylika Najświętrzego Serca Jezusa w Warszawie" MAG Agencja
          Wydawnicza Katolików wydana ok. 2000 (brak daty w książce). Bogato ilustrowana
          pełna historia budowy Bazyliki...
          • andrzej_b2 Ks. Volkmer 01.12.06, 10:35
            Kester napisał:
            >Pełnomocnikiem księżnej do spraw budowy został ks. Alojzy Volkmer."

Ks. Alojzy Volkmer to ten, który skakał przez płot, będąc pierwowzorem dla
            naszego noblisty pokojowego, choć ten ostatni napewno do dziś o tym nie wie.

Na pocz. XIX w., gdy następował rozwój ludnościowy Grochowa i Kamionka, cały ten
            olbrzymi teren należał wtedy do parafii św. Floriana. Najbliższym miejscem kultu
            dla okolicznych mieszkańców była kostnica przy cmentarzu na Kamionku. Ludność
            coraz częściej zaczęła tam gromadzić się na nabożeństwa. Wikariuszem
            oddelegowanym do obsługi duszpasterskiej obiektu został ks. Volkmer. W końcu
            kuria biskupia zwróciła się do władz o zezwolenie na budowę tam kaplicy i o
            zalegalizowanie zgromadzeń religijnych. Jednak wieloletnie starania i różne
            interwencje w Petersburgu spełzały na niczym. Ludność nie mogąc doczekać się
            zgody, którejś letniej nocy 1912 r. zbudowała w tajemnicy drewnianą kaplicę, a
            ksiądz zaczął odprawiać w niej nabożeństwa. Pewnego dnia, gdy wewnątrz trwało
            nabożeństwo, oddziały policji i żandarmerii zablokowały bramy cmentarza, z
            zamiarem aresztowania księdza. Ten w porę uprzedzony przez ludność, przeskoczył
            płot od strony jeziorka kamionkowskiego i uszedł zasadzki.
            Pozdrawiam :-)
        • horpyna4 Re: Szmulowizna czy Michałów 29.11.06, 21:33
          Chyba jednak się wiązała. Mam w tej chwili przed nosem reprint planu Warszawy z
          1939 roku. Zaznaczone są obie pętle, przy Kawęczyńskiej i Radzymińskiej. Jeżeli
          nawet na plan zostało coś naniesione obecnie (bywa tak czasem przy reprintach
          starych map), to odwrotna strona nie budzi wątpliwości. Widać, które fragmenty
          są współczesne, a które są odbitkami starych. No i mamy "Informator dyrekcji
          tramwajów i autobusów m. st. Warszawy, Młynarska 2. Ważny od 16 lipca 1939r.".
          W tymże informatorze czytamy: 7 OPACZEWSKA - Grójecka - Al. Jerozolimskie - Dw.
          Główny - Al. 3 Maja - Most i Al. Poniatowskiego - Al. Zieleniecka - Targowa -
          Ząbkowska - MICHAŁÓW (Radzymińska); 25 PL. NARUTOWICZA - Filtrowa - Sucha -
          6. Sierpnia (Politechnika) - Śniadeckich - Marszałkowska - Dw. Główny - Al.
          Jerozolimskie - N. Świat - Krak. Przedm. - Pl. Zamkowy - N. Zjazd - Most
          Kierbedzia - Zygmuntowska - Dw. Wileński - Targowa - Ząbkowska - MICHAŁÓW
          (Kawęczyńska). Być może po wojnie nazwa Michałów odnosiła się już tylko do
          jednej pętli, co było o tyle słuszne, że się nie myliły. Ale na początku lat
          60-tych zostały już tylko nazwy pętli "Radzymińska" i "Kawęczyńska".
          • kaj.ka Re: Szmulowizna czy Michałów 30.11.06, 12:29
            No, takiego dowodu nie mozna kwestionować. Myślę, że "Michałów" dla krańcowego
            przystanku "7" na Radzymiskiej skojarzono z wyrazistym napiem MICHAŁÓW na
            budynku posterunku kolejowego wznoszacego sie na nasypie prawieże nd pętlą
            tramwajową, o ile oczywiście mnie pamięć nie myli, bo mieszkałem w tamtej
            okolicy w latach 46/56 czyli dawno, dawno... A moze było odwrotnie.
            Odnoszę wrażenie, że nazwa Michałów pojawia się efemerycznie, i być może była
            reakcją, tak przed wojną, no i po, na brzmiące pejoratywnie, ksenofobicznie
            nazwy Szmulowizna, a tym bardziej Szmulki. Szmul, Szmulek podobnie jak Icek czy
            Mosiek (Moszek) to były imiona przewijające się w szmocesach, kawałach, i, bez
            obrazy, używane czasem jako przezwiska.
            Muszę przyznać, że w latach dzieciństwa i młodości, kiedy mieszkałem na
            Szmulkach, nie otarłem sie nawet o nazwy Szmulowizna (Szmulki) czy Michałów, a
            że mieszkałem właśnie na Szmulkach dowiedziałem się trochę póżniej od Wiecha
            czyli St. Wicheckiego.
            • horpyna4 Re: Szmulowizna czy Michałów 30.11.06, 14:39
              No właśnie. Ja też dowiedziałam się o nazwie "Szmulki" i jej pochodzeniu od
              kogoś urodzonego kilkanaście lat przed I wojną, osoby urodzone później już nie
              znały tej nazwy, nie wiedziały odziałalności Szmula Zbytkowera, chociaż o rzezi
              Pragi uczono w okresie międzywojennym na lekcjach historii. I przyznaję, że ta
              nazwa zabrzmiała trochę jak żart. Ja mieszkałam wprawdzie na Mokotowie, ale na
              Radzymińskiej często odwiedzałam ciotkę, były więc to dla mnie nieobce tereny,
              tak mniej więcej od końca lat 50-tych. O ich pierwotnej nazwie usłyszałam chyba
              dopiero w latach 60-tych, dobrze, że miałam w soim otoczeniu osoby długo żyjące.
              • masstah Re: Szmulowizna czy Michałów 04.12.06, 23:48
                Hmmm, moja babcia, przedwojenna targowiczanka, zawsze używała nazwy Szmulki na
                określenie tej okolicy. A za nią jej dzieci i w efekcie ja oczywiście. Więc to
                nie tylko Wiech tą nazwę przechował, ona była w potocznym użyciu. Ale Szmulki a
                nie Szmulowizna. Poza tym wątpię by oznaczało to że babcia wie kto to był Szmul
                Zbytkower i skad się wzięła nazwa, prawie na pewno nie wie ;-)
    • vars2 Re: Szmulowizna czy Michałów 01.12.06, 09:25
      Ja tez pamietam tylko MICHALOW, jako nazwe tego obszaru Pragi. A urodzilem sie
      po wojnie. Nazwa Szmulki zaistniala chyba w latach 70-tych, wlasnie po
      felietonach Wiecha, ale on umiejscowili Szmulki wokol ulicy Zabkowskiej. Obszar
      wokol Bazyliki NSJ byl nazywany Michalolwem.
      Uwazam, ze mieszkancy tego rejonu powinni wystapic do Urzedu dzielnicy o zmiane
      nazwy ze Szmulowizna na MICHALOW.
      • horpyna4 Re: Szmulowizna czy Michałów 01.12.06, 11:43
        Nazwa "Szmulowizna" jest nazwą historyczną, co już napisałam. Natomiast jej
        wersja "Szmulki" to wyrażenie potoczne, wzięte z felietonów Wiecha. A z tego,
        co zrozumiałam, Michałów nie pokrywa się terytorialnie ze Szmulowizną, jest od
        niej bardziej na wschód, czy północny wschód. Oczywiście, że nie pamiętasz
        Szmulowizny, bo znikła ona już w okresie międzywojennym, może dlatego, że była
        to nazwa "nieelegancka", a może nie podobała się antysemitom. Zresztą sam Szmul
        Zbytkower nie pasował do klasycznego wizerunku Żyda stworzonego przez
        antysemitów, był niejako jego zaprzeczeniem. Mieszkańcy Pragi, wdzięczni za jego
        zasługi, nazwali dzielnicę od jego imienia i ta nazwa przetrwała cały okres
        zaborów. Jeżeli współczesnym mieszkańcom nazwa się nie podoba, to trudno. Ale
        jednak szkoda, że znikają dawne historyczne nazwy. Odnosi się to zresztą do
        różnych miejscowości w całej Polsce.
    • lynks80 ciekawostka od Microsoftu 01.12.06, 11:08
      Na mapach satelitarnych od Microsoftu znalazłem Michałów :) co prawda w trochę
      dziwnym miejscu ale daje do myślenia na jakie mapy nałożyli spece z Microshitu
      swoje zdjęcia satelitarne

link:

local.live.com/default.aspx?v=2&ss=yp.madison%20square%20garden&cp=52.260468~21.055786&style=r&lvl=17&tilt=-90&dir=0&alt=-1000&scene=1655173
    • kaj.ka Re: Szmulowizna czy Michałów 04.12.06, 14:31
      No więc Szmulowizna to historyczna nazwa obszaru pozostającego we władaniu
      Szmula Zbytkowera, dzięki z przychylności Króla Stasia, obejmujacego ziemie
      położone na wschod od Pragi (Starej Pragi), ale takze Bródno i Golędzinów.
      Nazwa jednak przylgnęła do części dzierżawy położonej na wschód od Brzeskiej
      (czy Markowskiej), a ograniczoną od północy Bialostocką, Radzymińską, a od
      południa Kawęczyńską, a moża Kijowską. I to były i są Szmulki. Natomiast
      Michałów to część wschodnia Szmulowizny, połozona pomiędzy ulicami Otwocką,
      Kawęczyńską, Łochowską, a może nawet Łomżyńską i linią kolejową (wały). Myślę,
      że znajdzie się ktoś, kto zna zródło, z którego możnaby zaczerpnąć wiedzę o
      zasięgu ziem zakupionych przez Marię i Michala Radziwiłłów.
      • kaj.ka Re: Szmulowizna czy Michałów 07.12.06, 21:32
        Jest jeszcze jedna historyczna nazwa terenu Szmulek

Targówek natomiast król rozparcelował, a części tych włości (folwark Bojnówek -
        dzisiejsze Szmulki) wydzierżawił na 40 lat swemu liwerantowi Szmulowi
        Jakubowiczowi Zbytkowerowi jednemu z najbardziej prężnych kupców i bankierów
        końca XVIII
        www.targowek.waw.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka