Dodaj do ulubionych

5-letnie dziecko ciągle się moczy

IP: 156.17.92.* 12.10.05, 09:57
Czy to normalne dla 5-latki że każdej nocy się moczy?
Jakie są wasze doświadczenia?
Ja już próbowałam wszystkiego, budziłam ją kilka razy w nocy, zaprowadzałam
do łazienki, ale to nic nie daje.
Co można na to poradzić?
Obserwuj wątek
    • neder Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 12.10.05, 10:05
      nie puszczaj mu horrarów wieczorem

pS. co to jakiś linki na forum psychologiczne się popsuł?
    • andaba Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 12.10.05, 15:29
      Teoretycznie do piątego roku dziecko może moczyć się nocą, ale może jednak
      powinnaś iść z tym do lekarza - może to być jakać urologiczna przyczyna, łatwa
      do zlikwidowania.
      Wybacz wścibstwo - ale czy może ty albo mąż długo się moczyliście? Niby to
      głupie, ale z doświadczenia wiem, że jest to dziedziczne - przechodzi, ale w
      wieku nawet dorosłym, czego ci, a przede wszystkim dziecku nie życzę (stresu z
      tym związanego).
      Póki co, staraj się nie robić z tego problemu, zakładaj pieluchę, ale do
      lekarza idź... 5 lat to górna granica, fizjologicznie powinno mu przchodzić.
      • verdana Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 12.10.05, 16:45
        Po pierwsze zrób badania, które na 90% nic nie wykażą.
        Po drugie nie budź dziecka w nocy. To nic nie daje - problem jest w tym, że
        dziecko ma samo dostawać sygnał od swego organizmu, że powinno się wybudzić.
        Budzenie go w nocy jeszcze to zakłóca.
        Po trzecie nie ograniczaj picia. Moczenie nocne jest często nerwowe, a to czyni
        z moczenia poważny problem dla dziecka.
        Nie dawaj się nabrać na jakiekolwiek rysowane gwiazdki, kwiatki i ptaszki jako
        nagrodę za "suchą noc". Dziecko czuje się ukarane, jesli ich nie dostało -
        denerwuje się i to pogłębia problem.
        Nie wkładaj dziecku pieluchy - bo to załatwia jeden problem - mokre łóżko, ale
        nie załatwia problemu dziecka. Na wycieczka szkolną z pieluchą nie pojedzie.
        Jeśli bardzo Ci to przeszkadza, idź do dobrego psychologa dziecięcego. A
        jeszcze wczesniej zapytaj lekarza, o ile wiem istnieje już niezłe lekarstwo
        doustne na tę dolegliwość.
        I nie przejmuj się za bardzo. Ja przejmowałam się okropnie - a teraz nawet nie
        pamiętam, ile lat miał syn (na pewno więcej niż 5) kiedy przestał się moczyć...
        • jagawi Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 11:01
          > Nie dawaj się nabrać na jakiekolwiek rysowane gwiazdki, kwiatki i ptaszki jako
          > nagrodę za "suchą noc". Dziecko czuje się ukarane, jesli ich nie dostało -
          > denerwuje się i to pogłębia problem.

A u nas to pomogło, co prawda dziecko było młodsze (3,5) ale rysuneczki, które mu robiłam za każdą
          suchą noc pomogły wręcz w magiczny sposób.
          • verdana Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 11:23
            A u mnie przeciwnie - dziecko sie okropnie frustrowało, bo gwiazdek prawie nie
            bylo...
          • nangaparbat3 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 22:14
            jagawi napisała:

>>
            > A u nas to pomogło, co prawda dziecko było młodsze (3,5) ale rysuneczki,
            które
            > mu robiłam za każdą
            > suchą noc pomogły wręcz w magiczny sposób.

A skąd masz pewność, że gwiazdki pomogły, a nie że dziecko po prostu dojrzało
            do niesikania w nocy, co bez gwiazdek też by sie stało?
        • nangaparbat3 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 22:15
          Verdana, ze wszystkim sie zgadzam, poza jednym - dlaczego nie wkładać pieluchy?
    • dorotakatarzyna Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 08:44
      A my jednak budziliśmy. Do 5 urodzin młody spał w pieluszce. On potrafił się
      zsiusiac nawet jak zasnął po południu. Więc początko wo go budziliśmy co
      godzinę, potem co dwie, po pół roku takiego budzenia zaczął sam wołac do
      toalety, ale jeszcze ze dwa lata zajęło mu, żeby wogóle nie musiał wstawac w
      nocy. Tak jakby jakaś częsc mózgu była jeszcze niedojrzała, albo pęcherz za
      mały. Oczywiście lekarz zlekceważył nasz problem...
    • janeausten1 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 13.10.05, 20:42
      Przed chwilą na taki temat odpowiedziałam na forum Wychowanie. Przeczytaj
      proszę. Pozdrawiam
    • szkolnamama Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 14.10.05, 10:09
      Hej,

walcze zpodobnym problemem u mojego syna- 7 lat... generalnie- przyczyn moze
      byc baaaaardzo wiele....

bardzo w skorci mowiac, jesli problem istnieje od zawsze - to znaczy nigdy nie
      bylo dluzszych okresow kiedy dziecko sie nie moczylo to na 100 % problem nie
      lezy w psychice!

jesli jestes z w-wy polece Ci dobrego lekarza, napisz na priv
      zajrzyj tez na strone www.dobranocka.pl
      na stronie tej udziela Ci pierwszych wskazowek

pozdr
      • szkolnamama Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 14.10.05, 10:14
        ups, zly adres, podaje linki:

www.urodyn.med.pl/?dzial=7
        www.moczenienocne.pl/

• thuringwethil Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 14.10.05, 19:14
      Spróbuj kupić materac z dzwonkiem, działa tak, że materac zaczyna dzwonić jak budzik kiedy dostaje sie do niego wilgoc. Na zasadzie warunkowania, organizm zaczyna kojarzyc dźwięk (obudzenie ) z pełnym pęcherzem i szybko dziecko budzi się samo bez dzwonka a za to z potrzebą. Materac jest bardzo skuteczny. Niestety nie wiem gdzie mozna go dostać, czasami bywa w aptekach, poproś aptekę żeby zorientowała się w hurtownii i zamów. Lub spytaj pediatrę - powinien wiedzieć, gdzie kupić materac z alarmem.

Ale musisz także wiedzieć, że tego rodzaju rozwiązanie to walka z objawami a nie z przyczynami problemu. Dlatego równocześnie wyeliminuj u lekarza ewentualne przyczyny fizjologiczne, a jeśli ich nie ma - pogadaj z terapeutą.
      • nangaparbat3 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 14.10.05, 23:55
        Czy na pewno jest to dobry pomysł? Człowiek powinien przesypiać całą noc bez
        konieczności budzenia się. więc albo dziecko jeszcze nie dojrzało do
        niesikania, albo jest chore, albo reaguje tak na stres. Jak chore, trzeba
        wyleczyć, jak stres, dobrze by go było usunąć albo wzmocnić dziecko, żeby sobie
        lepiej radziło, jak nie dojrzało - nic bym nie robiła. To znaczy ja bym
        spokojnie dawała pieluchę na noc, ale pewne watpliwości wzbudziła we mnie
        Verdana, bo pieluche odradza, a ja mam zaufanie do jej opinii.
        Tak czy owak - noc jest do spania, budzenie się w nocy nie słuzy niczemu, a
        zwłaszcza jesli dzieciak z powodów psychicznych sika tak długo, moze mu tylko
        zaszkodzić. Poza tym metoda z materacem z dzwonkiem prawdopodobnie wyrabia
        nawyk załatwiania się w nocy - a to juz zupełnie bez sensu.
        • thuringwethil Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 15.10.05, 23:40
          Materacyk z alarmem nie jest nowym wynalazkiem. Jest to uznawana za najskuteczniejszą metoda poradzenia sobie z moczeniem nocnym (uwaga! z moczeniem, nie z przyczynami dla których dziecko się moczy). Nie powoduje nawyku załatwiania się w nocy a jedynie nawyk budzenia się, gdy pęcherz jest pełen i trzeba zrobić siusiu. Poza tym moczące się dziecko i tak się budzi gdy nasika (najczęsciej), poza tym JUŻ sika więc trudno mówić o wyrabianiu nawyków sikania...

Oczywiście, jak już wspomniałam, materacyk to walka objawowa, nie likwiduje przyczyny problemu moczenia się dziecka.

Jeśli dziecko sika z powodów niefizjologicznych, tym bardziej zaprzestanie sikania do łóżka będzie dla niego sukcesem, być może jednym z niewielu (doświadczanych) i wtedy także jest to tylko plus dla niego. Może spowodowac radość z pokonania wstydliwego problemu, poczucie że już jest starsze i w związku z tym silniejsze itp (pamiętajmy że wiele rzeczy rozgrywa się w fantazji dziecka, niekoniecznie w rzeczywistości).

Przesypianie całej nocy mimo zsikania się do łózka nie jest czynnikiem ograniczającym stres, ponieważ rano dziecko tak czy owak zda sobie sprawę, że nasiusiało. Budzenie się w celu zrobienia siku nie jest natomiast sytuacją która z punktu widzenia dziecka jest nieprzyjemna.
          • nangaparbat3 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 16.10.05, 22:02
            ja juz nawet ze wszystkim sie zgodzę, ale tego nie pojmuję:

>Budzenie się w celu zrobienia siku nie jest natomiast sytuacją która z punktu
            widzenia dziecka jest nieprzyjemna.

• jotka34 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 15.10.05, 22:32
      Mój synek moczył się w nocy bez dłuższych przerw do 8 lat. Nie pomagało nocne
      budzenie, zachęcanie. On sam chciał, ale nie był w stanie tego opanować. Sen
      miał zawsze mocny. I samo się wyleczyło. Stwierdziłam, że ten typ tak ma.
      Znajoma radziła mi cierpliwie czekać. I to jedyne dobre rozwiązanie. Ja
      zakładałam pieluchy. One nie były przeszkodą w zaprzestaniu moczenia.
      Życzę cierpliwości, bo po prostu niektóre dzieci tak mają.
      • patsik Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 16.10.05, 19:30
        mam doświadczenia z dwojgiem długo moczących się dzieci - synek przestał, jak
        skończył siedem lat, córka jest w trakcie leczenia (ma lat 6,5).
        Myślę, że najważniejsze jest to, że moczenie to sprawa bardzo indywidualna -
        napiszę więc jak to był(jest) u mnie.
        Pieluchy nic nie dają - dziecię wtedy czuje się zupełnie "zwolnione" z nocnego
        wstawania(przynajmniej u mnie to tak działało).
        Syn dostawał adiuretin( lek z hormonem powodującym zagęszczanie moczu -
        najczęściej opóźnienie w jego wytwarzaniu jest powodem moczenia). Dostał go od
        urologa bez poważniejszych badań, bo młoda i głupia wtedy byłam...Lek pomógł,
        dopóki był podawany - kiedy lekarza zalecił odstawienie, w ciągu miesiąca
        moczenie wróciło. W końcu samo przeszło....
        W przypadku córki byłam mądrzejsza - najpierw dokładne badania(wszystko w
        normie), potem spotkania z psychologiem ( pół roku, bez efektu), potem wizyta u
        nefrologa. I dopiero nefrolog był właściwym specjalistą! Przekonałam się, po
        wizycie u niego, jak powinno wyglądać prowadzenie dziecka moczącego się. Co
        miesiąc wizyty kontrolne, z wynikami badań moczu. I to nie "zwykłymi wynikami",
        tylko właściwości fizycznych(objętość, ciężar właściwy itp). Do tego nakaz
        prowadzenia jak najczęściej tzw. dobowych zbiórek moczu(mierzyć i zapisywać o
        której godzinie i w jakiej objętości dziecko oddaje mocz). Lekarz na tej
        podstawie ustala, czy dziecko ma być leczone i ustala dawkę leku. U nas zaczęło
        się od jednego (lekka poprawa), teraz córka bierze dwa (brak nocnych wpadek od
        trzech miesięcy). Widać, że to właśnie leczenie jest strzałem w dziesiątkę w
        naszym wypadku, bo kiedy raz zapomniałam o lekach, łóżko było mokre...
        A wyjaśnienie problemu jest takie: przysadka mózgowa dojrzewa w różnym tempie.
        U niektórych dzieci zaczyna wydzielać hormon odpowiedzialny za nocne
        zagęszczanie moczu wcześniej, u innych później. Możemy sobie albo czekać, aż
        hormon zacznie być wydzielany(a dziecko się stresuje nocnym moczeniem, bo norma
        kulturowa w naszym społeczeństwie jest taka, że moczący się trzylatek wzbudza
        niezdrową sensację), albo po przeprowadzeniu badań, podać mu hormon
        syntetyczny. Tylko sprawę trzeba regularnie kontrolować, bo w każdej chwili
        przysadka może ruszyć z produkcją i wtedy hormonu będzie za dużo.
        • janeausten1 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 17.10.05, 12:12
          Zgadzam się z Patsik w 100%.
          Mój syn jest właśnie tak leczony, u nefrologa i z takimi efektami.
          • mamajka6 Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 17.10.05, 14:16
            Do Patsik - a czy możesz mi szczegółowo opisać jakie badania powinnam zrobić i
            jakie leki bierze twoja córcia.Moja ma 7 lat i póki co jest diagnozowana-
            USG,cystografia,mocznik,kreatynina,psycholog.Nie miała do tej pory przerwy w
            moczeniu,więc jest to u niej moczenie pierwotne.Lekarz nie zalecił nam
            zrobienia zbiórki moczu,ani też badań o których pisałaś, więc chciałabym
            wiedzieć na ten temat jak najwięcej.U mnie w mieście nie ma niestety nefrologa
            specjalizującego się w tym problemie.Odpisz mi tu na forum, ew.na skrzynkę
            prywatną mamajka@vp.pl.Z góry serdecznie dziękuję
            • a22a Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 18.10.05, 08:19
              U mojego syna zalecono badanie krwi , USG nerek i pecherza,badanie moczu.
              Wszystko bylo w porzadku.
              Dostal spray doustny , ktory mial regulowac wyproznianie nocne.
              Nic nie skutkowalo .
              Wkoncu umowilam sie na wizyte u psychoterapeuty, po to by zrozumiec czy
              przyczyna nie lezy w sferze psychicznej ... i po pierwszym spotkaniu synek
              przestal sikac!
              • patsik Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 18.10.05, 11:46
                badań było dużo: najpierw, przed wizytą u nefrologa: ogólne badanie moczu,
                wszelkie usg(przed oddaniem moczu i po(w celu sprawdzenia, czy pęcherz się
                opróżnia do końca), posiew moczu. Cystografii nie robiłam, bo to inwazyjne
                badanie, a ja - po wynikach ogólnych - byłam pewna, że wszystko jest ok.
                Uważałam, że mozna córeczce darować ten stres. Potem badania krwi....nie
                pamiętam, co dokładnie, oprócz zwykłej morfologii, ale to zlecał już nefrolog:
                on wie, co powinien zbadać. A potem już, po wizycie u nefrologa, dobowe zbiórki
                moczu - ale to już lekarz wyjaśnia podczas wizyty, jak to się robi. Na początku
                byłam nieźle skołowana, ale teraz mam już wprawę, córeczka też dzielnie w każdy
                weekend siusia do butelki wink ( w tygodniu chodzi do przedszkola, więc mierzymy
                ilość moczu tylko w weekendy).
                Co do lekarstwa w sprayu - tę formę właśnie przyjmował mój synek(ale to był
                spray do nosa...) i pomogła tylko doraźnie, tak jak pisałam....Córeczka łyka
                tabletki.
                A w ogóle każde dziecko jest inne - u jednego to kwestia psychiki, u innego
                kwestia farmakologiczna....
                W każdym razie - nie ma się co przejmować, w końcu każdy przestaje się moczyć
                nocą smile
                • a22a Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 18.10.05, 13:00
                  masz ptasik racje , ze kazde dziecko jest inne . Dlatego znalezienie przyczyny
                  tej przypadlosci jest tak skomplikowane i czasochlonne. Nalezy przy tym nie
                  zapominac , ze dziecko wbrew pozorom cierpi z tego powodu. Moj synek nie wydawal
                  sie specjalnie przejety tym co sie dzieje... przynajmniej tak sie wydawalo. Jego
                  prawdziwe uczucia wyszly , gdy skonfrontowany byl z wyjazdem na wycieczke
                  szkolna , gdzie dojazd byl szacowany na 3 godz. Dzieciak nie chcial jechac , bo
                  sie bal i sie zsika. To dla maluchow naprawde jest problem.
    • damina Re: 5-letnie dziecko ciągle się moczy 18.10.05, 12:39
      Znam podobny przypadek kiedy dziecko sikało cały czas,a badania nic nie
      wykazały.To nie było winne dziecko ani horrory jak tutaj czytam.NEFROLOG
      ZALECIŁA PO SERII BADAŃ badanie -tomograf komputerowy i wyszło!!!Uszkodzone
      były nerki po leczeniu pod tym kątem dziwcko wyzdrowiało.Koniecznie zrób takie
      badanie,niestety prywatnie kosztuje500 zł(robiłam akurat w tym tygodniu mojej
      mamie ,więc wiem).Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka