Dodaj do ulubionych

Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w internecie

02.05.07, 12:32
Proponuje zrobic wspolnie liste talii, ktore sa "przeklamane" na zdjeciach w
internecie. Dotyczy to zwlaszcza kolorow - sa talie, w ktorych np. mocne, zywe
barwy sa glownym estetycznym walorem, a w internecie zamiast tych soczystych
barw widac jakies smetne pastele. Juz kilka razy sie na tym przejechalam,
zachwycajac sie na zywo kartami, ktore w internecie ominelam jako kompletnie
nieinteresujace.

Moja lista:

1. Witchy Tarot
W internecie ma duzo bledsza kolorystyke, niz w rzeczywistosci, a mocne,
glebokie i kontarstowo zestawione barwy stanowia o uroku tej talii. Bez nich
traci zupelnie na urodzie.
www.aeclectic.net/tarot/cards/witchy/

2. Harmonious Tarot
W internecie jest blady i nieefektowny, a do tego rysunki wygladaja, jakby
bylo na nich wszystkiego nackane. W rzeczywistosci - lagodna, bardzo elegancka
i czytelna talia, z delikatnymi, ale nie bladymi kolorami.
www.aeclectic.net/tarot/cards/harmonious/
www.interhobby.net/tarot/viCard.php3?Code=054÷ID=AM

3. Universal Waite
Ta talia z kolei prezentuje sie o wiele lepiej w internecie - na zywo jest
bezbarwna, a na duzych (wiekszych niz skany) kartach bolesnie widac niedorobki
rysunkow.
www.interhobby.net/tarot/viCard.php3?Code=366÷ID=AM

4. Legend: Arthurian Tarot
Tez ma inne kolory, na zywo o wiele bardziej rozmyte i "wodne", niz w
internecie, gdzie wygladaja calkiem dziarsko smile W rzeczywistosci barwy
nasycaja sie mocniej tylko przy bardzo silnym oswietleniu, w pelnym sloncu
albo przy stuwatowej zarowce suspicious
www.aeclectic.net/tarot/cards/legend-arthurian/
Obserwuj wątek
    • mysza012 Re: Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w intern 03.05.07, 21:37
      Pod wplywem dyskusji o kolorystyce Tarota chinskiego porownalam skany tylko
      jednej talii (Rider-Waite) i tylko w jednym sklepie internetowym. Faktycznie
      mozna sie czesto zniechecic do czegos, co w naturze moze wygladac znacznie
      lepiej, jak rowniez nastawic pozytywnie do czegos co tak naprawde wyglada
      nieciekawie.

Skany wydania amerykanskiego Rider-Waita maja mocne, intensywne barwy:
      www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=405
      Mam wlasnie to wydanie i moge potwierdzic, ze na kartach kolory sa rownie
      intensywne.

Tutaj mamy Ridera po polsku:
      www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=1026
      Kolorki sa dziwnie wyblakle. To wydanie zdecydowanie mi sie nie podoba. W
      naturze tez tak kiepsko wyglada???

A teraz ten sam Rider ale po niemiecku:
      www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=1333
      Kolorki tez sa jakies takie nijakie. Ciekawe, ze koszulka w wydaniu polskim i
      niemieckim niby jest taka sama, ale na skanach to sie im troche rozeszlo.
    • majuz Tarot Margarete Petersen 10.05.07, 14:58
      Zaszalałam, urzeczona zdjęciami w Internecie. I nic mnie nie obchodziło, że
      opisane są jako "dla bardzo wytrawnych tarocistów". Chciałam móc je po prostu
      oglądać, bez względu na czas i miejce. Mieć taką kieszonkową galerię. Lubię
      obrazy o pewnym stopniu abstrakcji. Takie, które się czuje, niekoniecznie zaś o
      nich mówi.
      Same karty są duże, dość trudne w tasowaniu. To dla oglądacza - plus, do
      rozkładów - niekoniecznie, poza tym są wykonane z dość giętkiego,delikatnego
      kartonu.
      Skany w Tarotece taroteca.multiply.com/photos/album/333 i innych
      miejscach netu mają bardzo żywe kolory. Krystaliczne. W rzeczywistości są
      bardziej stonowane. W każdym razie real jest bliższy
      www.osiem.com.pl/product_info.php?products_id=1085
      niż Tarotece.
      • pani.jazz Re: Tarot Margarete Petersen 10.05.07, 15:02
        Oooh, opowiedz cos wiecej o nich, prosze! Wpadlam w nie od pierwszego wejrzenia, sa przepiekne i... zupelnie niezrozumiale. Nie sadze, zebym umiala nimi wrozyc, ale tez chyba nie do tego celu zostaly stworzone. O kupnie ich mysle od dlugiego czasu, ale czuje, ze to jeszcze nie ten czas. Chcialabym tym bardziej posluchac o Twoich wrazeniach.

Moze zalozyc oddzielny watek o tej talii?
    • krzys326 Re: Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w intern 10.05.07, 18:44
      Hej!

Ja mogę sie wypowiedzieć na temat Universal Waite Tarot : Na żywo są przepiękne, to moja ukochana talia, wygląda ona dokładnie tak:

www.interhobby.net/tarot/viCard.php3?Code=208÷ID=AM
      I są to piękne skany dokładnie oddające kolory tej talii, natomiast na tej stronie te same karty są okrutne:

www.fraida.pl/product_info.php/products_id/1674?osCsid=b7c8eb777ec166785f610b1c7bad82c5
      Gdzieś jeszcze miałem taką jedną stronę, gdzie te karty były tak wstrętne, tzn uch obrazki, że w ogóle zanim ją kupiełem zastanawiałem się, czy ona przypadkiem naprawdę tak nie wygląda, bo jeśli tak, to wolę jej nie kupować. Ale kupiłem i jestem bardzo bardzo zadowolony, a tamtej strony nie mogę znaleźć niestety więc Wam nie pokaże...Chyba, że znajdę gdzieś przypadkiem to wrzucę linka, bo naprawdę dla porównania - są straszne.

Pozdrawiamsmile
      • canada53 Re: Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w intern 10.05.07, 22:48
        Pooglądałam sobie skany innych kart na tej stronie:
        www.fraida.pl/product_info.php/products_id/1674?osCsid=b7c8eb777ec166785f610b1c7bad82c5
        Akurat kilka z tych talii znam, za każdym razem porównanie z oryginałami wypadło
        na wielką niekorzyść skanów. I to chyba nie tylko kwestia kolorów, które są
        fatalne, ale też i wybrano takie karty do zaprezentowania talii, że chyba
        gorszych nie było.
    • lezbobimbo Re: Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w intern 04.06.07, 18:09
      Witam, o zrozpaczeni chromatofile wink

Pozwólcie, ze wytlumacze, dlaczego taroty w sieci bywaja przeklamanymi skanami.
      To najczesciej z racji ochrony praw autorskich, zysków autorów & sklepów sprzedajacych talie.
      Przeciez gdyby to byly cudnej jakosci skany o wysokiej rozdzielczosci i kolorach rzeczywistych, to malo
      kto by kupowal talie, skoro mozna by je sobie wydrukowac w zaciszu domowym za niemal darmo (nie
      liczac tuszów i papieru).
      Dochodzi tez strona techniczna: kolory na ekranach oraz w druku róznia sie juz same przez sie. Ekrany
      i monitory posluguja sie skala barw RGB. Ta skala ma wiecej odcieni niz drukarskie farby!
      W drukarniach uzywa sie skali barw CMYK, gdzie nie ma koloru bialego (nie drukuje sie biala farba, bo
      taka nie istnieje, tylko zostawia puste miejsca na bialym lub jasnym papierze). Stad juz spore róznice.
      Dodatkowo, latwo przerysowac kolory skanów w programach graficznych, aby sie soczysciej
      prezentowaly (sa wszak tacy ludzie, którzy kochaja barwy zarówkowe a nie znosza stonowanych, które
      sa w ich opinii nudne i tacy to wlasnie ludzie moga podsycic cos do niemozliwosci).
      A dochodzi tez sprawa jakosci skanowania i kompresji dla Internetu - jotpegi moga byc sprasowane do
      maksimum, co niestety odbija sie na jakosci.

Pozdrawiam drukarsko smile

• dori7 Re: Karty w rzeczywistosci a ich zdjecia w intern 05.06.07, 00:35
        Dzieki za fachowe objasnienia smile)

A co do drukowania - wielu autorow talii, m.in. autorka Shadowscapes Tarot,
        publikuje zdjecia w internecie. Pewnie sporo osob drukuje sobie skany, np. same
        Wielkie Arkana, ktore juz sa ukonczone (na cala talie trzeba jeszcze poczekac
        pewnie z poltora roku minimum), ale jakos nie wierze, zeby ktokolwiek wolal miec
        chalupniczo drukowana talie od pieknego egzemplarza ze sklepu, z ladnymi
        koszulkami, na dobrym jakosciowo papierze. Sadze, ze nawet ci, ktorzy sobie je
        wydrukuja, rzuca sie do sklepow zaraz po wypuszczeniu talii na rynek smile)
        Zwlaszcza ze karty nie kosztuja az tak duzo.

Poza tym - moze jestem naiwna optymistka, ale mysle, ze sporo osob intuicyjnie
        czuje, ze jednak talia zdobyta z krzywda dla jej autora czy autorki od razu
        zyskuje jakas brudna energie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka