Dodaj do ulubionych

Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak?

18.07.04, 22:37
Moje sześcioletnie dziecko ma postępującą w zastraszającym tempie
krótkowzroczność. W ciagu pół roku z - 4,5 oraz -1,5 cylindry "zjechało" do
-7 i - 3 . Ma również zaćmę. Rokowania naszego okulisty są zatrważające. Boi
się najgorszego.
Bardzo proszę o kontakt, o rady, o sugestie, gdzie mogę udać się z moim
dzieckiem. W jakim ośrodku mogliby mu pomóc. Masz okulista (mieszkam w małym
mieście) nie umie nam w tej chwili nic poradzić.
Obserwuj wątek
    • ewamonika1 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 19.07.04, 10:08

Witaj,
      Proponuję, abyś zajrzała na forum chore dziecko, strata dziecka. Piszą tam
      czasem rodzice dzieci niedowidzących i niewidomych, może będą w stanie Ci
      pomóc.
      pozdr. ewa
      link do forum: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=16556
    • ali_bey Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 19.07.04, 22:49
      abs555 napisz gdzie mieszkasz.Przynajmniej w jakim regionie Polski.Postaram się
      coŚ znaleść, jakoś Ci pomóc.Jeżeli chcesz pisz na priv
      ali_bey@gazeta.pl.Koniecznie wejdź na Forum o którym wspomniała Ewa, w
      końcu "co dwie głowy to niejedna".
    • abs555 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 21.07.04, 18:41
      Bardzo dziękuję:-)).
    • b113 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 23.07.04, 00:24
      Witam
      Mam synka po operacji zacmy-ma 16 miesiecy.Polecam kontakt z prof.Prostem-prZyjmuje prywatnie w Aninie (W-wa)ul.Hertza 9-Centrum Okulistyki Dzieciecej.
      tel.815-20-09.
      Zycze Ci duzo sily i sercem jestem z Wami!
      Basia
    • abs555 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 23.07.04, 16:10
      Basiu, bardzo dziekuję za informacje. Proszę, napisz, jak przeprowadzana jest
      operacja, jaki jest jej zakres, w jakim znieczuleniu, po jakim czasie dziecko
      wypisywane jest do domu, czy można być przy dziecku i najważniejsze - jak czuje
      się teraz Twój synek? Na ile operacja pomogła?
      Bardzo serdecznie pozdrawiam Ciebie i Maluszka. Anna
      • b113 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 23.07.04, 23:26
        Witam
        Moj synek byl operowany w 5 miesiacu zycia, wiec trudno powiedziec czy w przypadku Twojego dzieciatka odbywaloby sie to podobnie, wszystko zalezy od postawionej diagnozy.Krok pierwszy to kontakt z profesorem w Aninie -on dalej zdecyduje.My takze nie wiedzielismy czy malemu uda sie uratowac oczko i mozliwa bedzie operacja.Zacma zajela cala soczewke, wiec niezbedna byla lentektomia-usuniecie calej soczewki (zrenica.)Miejsce po soczewce wypelnia czarny plyn wiec nie jest to widoczne dla osobpostronnych.Odbylo sie to wszystko w ciagu 1 dnia-od rana do popoludnia w prywatnej klinice Consilium w W-wie, operowal profesor,operacja w narkozie. Caly czas bylam z dzieckiem po operacji w osobnym pokoju.Do domu wrocilismy tego samego dnia .Malego czeka wszczepienie soczewki w 6 roku zycia a do tego czasu zaslaniamy zdrowe oko plastrem i tak wzmacniamy chore.Maly nosi caly czas soczewke kontaktowa i jest to bardzo uciazliwe ale sa szanse na dobre widzenie i oczko sie rozwija.
        Pozdrawiam
        Basia
    • abs555 Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 24.07.04, 00:26
      Basiu, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. Trzymam mocno kciuki za zdrowie
      synka i życzę powodzenia przy następnych zabiegach. Ucałuj Go mocno od nas.
      Wierzę,że i nam uda się ocalić wzrok. Pozdrawiam. Anna z córeczką.
    • filipkafilipa Re: Chcę uratować wzrok mojego dziecka - ale jak? 20.09.04, 22:14
      witaj
      nie wiew jak wygląda sytuacja obecnie, ale moge polecić I klinike okulistyki w
      lublinie. Moja córcia jest dzieckiem z zespołem riegera, w konsekwenji którego
      jest w grupie obciążonej wysokim ryzykiem rozwiniecia sie jaskry.Bardzo chwale
      sobie tutejszych specjalistów, nie zaniedbuja niczego.jest to klinika z
      normalnym kontraktem zNFZ, posiada świetna kadrę., z profesorem na czele.
      pozdrawiam
      życze Maluchowi wszystkiego najlepszego:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka