Dodaj do ulubionych

skąd tyle wziąść na wózek:(((

16.03.06, 11:30
Dziś właśnie była firma która sprzedaje wózeczki dla niepełnosprawnych.Moja
córa ma 3,5 roczku i jest po rozszczepie kręgosłupa,ma paraliż wiotki kończyn
dolnych i niestety nie chodzi.
Dziś przywieżli do przymiarki wózek "pantera" bardzo lekki,wzieli wymiary i
mniej więcej obliczyli ile wyniesie taki dopasowany wózeczek dla mojej córy.
Jak usłyszałam cene to zaniemówiłam:(( wózek wyniesie 7 tyś zł
Skąle wziąść:( jestem osobą samotną mam na utrzymaniu 4-ro dzieci.
Bardzo chciałabym aby córa mogała się usamodzielnić,rozumie już ze nie
chodzi,staje się bardzo nerwowa,widze jak sie rwie z wózka aby popedzić za
dziećmi,ale nie ma jak:( dlatego tak zalezy mi na tym wózku.

Niedawno NFZ zrefundował mi wózek spacerowy do wyjścia,niestety refundacja
jest 1800 zł i tylko jeden wózek mozna wziąść albo wyjście do lekarza albo
poruszanie się po domu.

Jeśli jest ktoś wstaniemi doradzić czy wskazać miejsce,fundacjie,firme kogoś
kto pomoże mi w zakupie wózeczka,byłabym bardzo wdzięczna.
Obserwuj wątek
    • gluby Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 16.03.06, 19:03
      mozna dostac dofinansowanie od MOPSU czyli Miejski Osrodek Pomocy spolecznej i
      Od PFRON-u jezeli to jest wozek elektrcyzny to wlasnie ruszyl program i nalezy
      skladac papiery do 15 maja im wczesniej tym lepiej. moze refudnowac nawet 80-90%
      ale zalezy od tego ile wnioskow wplynie....
      • ewcia273 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 16.03.06, 19:17
        Pytałam się w PEFRON,powiedzieli że moga dac dofinansowanie ale wtedy gdy NFZ
        da refundacje.Ja nie dostane bo miesiąc temu wziełam wózek do wyjścia,spacerowy
        i NFZ dał na niego 1800 zł.Dlatego na ten do poruszania sie po mieszkaniu musze
        zkupić sama:(
        NIe wiem czy nasz PEFRON ma jakieś swoje ustalone zasady,bo odmówili mi w
        tamtym roku refundacji na likwidacje barier w mieszkaniu bo twerdzili że córa
        musi mieć 3 lata skończone,w tym roku ma 3,5 i powiedzieli że nie dadzą bo na
        dzieci nie mają pieniędzy a ja musze i tak koło małej robić.
        Ale refundacji na likwidacje barier im nie odpuszcze.Wiem ze w przepisach nie
        ma żadnej bariery wiekowej i muszą ułatwić mojej córce codzienne funkcjonowanie
        po mieszkaniu,aby mogła się usamodzielnić i ułatwic mi,abym mogła swobodnie
        dojśc do łazienki i miała odpowiednie warunki i przystosowania.Nasz PEFRON w
        Zieloej Górze widocznie ma swoje przepisy,koperta lub znajomość.
        • gluby Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 16.03.06, 19:49
          walcz walcz idz do redakcji gazety wyborczej i powiedz im to co ten pfron
          wyrabia... naprawde to ci pomoze bedzie afera "wiekowa" i pfron da ci;d walcz walcz
          ..
          • ewcia273 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 16.03.06, 20:00
            walcze,walcze,ale nie wiem na ile mi starczy sił,trzymajcie wszyscy kciuki:)
        • sylwiaaa71 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 03.07.06, 23:59
          Pragne sprzedac wózek elektryczny (fotel+joistick)za 5 500 Zagraniczna fundacja
          sfinansowała go za 30 000zł
          Jesli jest pani zainteresowana prosze o kontakt sylwiaaa7@op.pl
          • doninika Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 07.07.06, 17:15
            Jak możesz sprzedawać coś, co dostaliście??
    • kejro Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 17.03.06, 11:38
      A próbowałaś w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie? Nie potrafię zrozumieć tego, że
      pieniądze są, ale trafiają zupełnie nie do tych osób, co potrzeba. MOPR w moim
      mieście np. rozdaje pieniądze na sprzęt niezwiązany w ogóle z rehabilitacją-
      dofinansowuje zakupy odkurzaczy, kuchenek mikrofalowych, pralek
      automatycznych.Często jest to pomoc zdublowana, bo osoby pracujące w ZPCHr tam
      dostają pomoc z Zakładowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych na
      dokładnie to samo, w myśl zasady "ja już sobie kupiłem ale rodzinie się przyda".
      • ewcia273 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 17.03.06, 20:34
        W MOPSIE moge zapomnieć,ostatnio pisałam dali 100 zł:( tłumaczą się małymi
        srodkami finansowymi.Ale znajomi juz zaczeli działać,zrobimy zbiórke,grosz do
        grosza i uzbieramy:) Będzie apel w Gazecie,każdy grosz sie przyda,jestem
        dobrej mysli i każdy da tą symboliczną 1zł
        • portaflyer Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 18.03.06, 00:23
          Hej,
          Sam jeżdżę na Pantherze i gorąco polecam. To najlepsze wózki na polskim rynku.
          Dziwi mnie za to, że nie dostałaś od firmy APCO - dystrybutor Panthery, pełnej
          informacji o możliwych dofinasowaniach. NFZ też może dać Ci na taki wózek, bo
          potrzeby dziecka zmieniły sie. Zadzwoń do p. Eli z APCO napewno Ci pomoże tak
          jak wielu przed Tobą. Wózki Panthera, jako sprawdzone, dofinansowywała też
          fundacja Owsiaka. Walcz i jakby co pisz na mój mail. Powodzenia!
    • wojtek-k1 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 12.04.06, 09:24
      Masz niewątpliwie problem ale spokojnie. Po pierwsze zastanów się nad sensem
      zakupu tak drogiego wózka (dziecko rośnie). Możesz spróbować poprosić lekarza o
      wypisanie wniosku i poproś by zaznaczył że twoje dziecko szybko urosło albo
      nastąpiła zmiany fizyczne fundusz może skrócić okres użytkowania (ale nie
      przesadź bo NFZ też ma ograniczoną cierpliwość). Oprócz fajnych panter są też
      inne wózki (tańsze), które mogą spełnić wymogi. Nie podejmuj pochopnie decyzji
      pod wpływem chwili i rozejrzyj się jeszcze zawsze możesz wrócić do oferty
      pantery. Ja znam dwójkę dzieci z rozszczepem które jeżdzą na wózkach MEYRY
      Brixie (ten jest też nie najtańszy ale bardzo czaderski i wpełni aktywny) oraz
      X2 junior (ale ten chyba będzie jeszcze trochę za duży). Poza tym masz całkiem
      przyzwoitą firmę polską GTMmobil (jeszcze się tak mocno nie cenią). Wózki o
      których mówię możesz zobaczyć (ja widziałem je na stronach www.gtmmobil.com.pl
      producent oraz www.ortorehamed.pl dystrybutor meyry).
      Spróbuj też poszukać sponsora może udaj się do polsatu.

Pozdrawiam
    • emcia34 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 24.04.06, 14:23
      Zwróć się do PCPR lub MOPS w Twoim mieście o dof. z PFRON-u
    • wojtek-k1 A może taki? 24.04.06, 15:10
      A ja widziałem chłpca szalejącego na wózku BRIX (zdjęcia
      www.ortorehamed.pl/index.php?page=3&op=sz&id=99&pid=32). Świetny
      dziecięcy wózek aktywny niemiecki i chyba tańszy od pantery.
    • heroglif1 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 24.04.06, 19:04
      Do Hani z fundacji, może ona pomoże.
    • anka2300 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 10.06.06, 10:12
      napisz skąd jesteś, bo prawdopodobnie bylibyśmy w stanie Ci pomóc w otrzymaniu
      wózka za bardzo niewielką odpłatnością, jednakże są to wózki używane, jest
      bardzo duży wybór. Odpisz mi na adres anka2300@tlen.pl
    • halinabu Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 11.06.06, 18:31
      Moge tylko poradzić wizyte w PCPR o ile wiem dokładają coś pieniędzy do wózka
    • rispetto Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 07.07.06, 15:18
      Ewciu, postaraj się dowiedzieć u lekarza, czy Twojemu dziecku przysługuje
      dodatkowy sprzęt rehabilitacyjny. Mam tu na myśli "indywidualny sprzęt pionizuj
      ący" - tak to nazywa się w nomenklaturze NFZ. Część wózków spełnia rolę takiego
      sprzętu i można dostać na niego dodatkowe dofinansowanie. Nie pamiętam w tej
      chwili kwoty, ale dostaliśmy coś takiego na wózek dla naszej córki (chodzi o
      wózek Kimba Spring firmy Otto Bock).
      Nie ukrywam, że NFZ robi wielkie problemy z tego typu sprzętem i musieliśmy
      czekać trzy miesiące na to dofinansowanie, ale może warto poczekać?
    • maka2003 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 13.07.06, 11:13
      wnisek do NFZ na pionizator - 3000 pln + wniosek do NFZ na krzesełko
      rehabilitacyjne - 700 pln, MOPS daje 150% przyznanej przez NFZ - masz juz 9250,
      mozesz wybierać. My ponieważ oboje z mężem pracujemy i rehabilitujemy małą
      prywatnie musieliśmy Kimbę Spring kupić sami (z podstawą jezdna do domu 13000) -
      wg MOPS jesteśmy za bogaci, i nie przysługują nam dofinansowania!

trzymam kciuki, marta
      • wojtek-k1 Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 14.07.06, 17:18
        Fajny sposób na zbiórkę pieniędzy,przecież Kimba to taki pionizator jak ja
        kosmonauta. To może jeszcze po rodzinie pozbierać wnioski na materac, balkonik
        i kule poto by dołożyć jakieś dodatki.

Tak trzymajcie! A w warm.-maz. dziecko czeka na dofinansowanie na wózek i
        aparat słuchowy 6 miesięcy.
        • pablisia Re: skąd tyle wziąść na wózek:((( 14.07.06, 17:55
          Każdy kombinuje jak umie. Niestety nie każdy tak może, ponieważ moje dziecko
          potrzebuje również pionizatora i krzesełka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka