Dodaj do ulubionych

Pochodze z wsi Bródno

23.02.07, 22:30
Witam, szanownych państwa, mimo że od niedawna śledzę to forum to zdążyłem
się zorientować że bardzo cześto poruszana jest tematyka warszawskości
mieszkańców Warszawy, otóż chciałbym się zapytać co przez to rozumiecie tak
naprawdę ? Osobiście pochodze ze wsi, wieś Bródno, w latach sześćdziesiątych
pomagałem rodzicom w pracy w polu w tym miejscu gdzie teraz stoji mnóstwo
bloków niedaleko ulicy Kondratowicza, chciałbym zauważyć że w tej chwili ba
Bródnie mieszkają tysiące osób zwanych warszawiakami, moje pytanie jest
takie: czy ja jestem Warszawiakiem ? Jeżeli mówie komuś że jestem
bródzianinem to ze zdziwieniem na mnie patrzy ale ja wychowałem się we wsi
Bródno więc czemu miałbym się określać jako Warszawiak ?

DOtyczy to również przybyłych na te tereny mieszkańców mniejszych
miejscowości, mam nadzieje ąże pamiętacie Państwo że Warszawa to Śródmieście,
Mokotów, Stary Żoliborz.. natomiast Tarchomin, Bródno, Ursynów... to
podwarszawskie wsie które w wyniku nowego podziału administracyjnego zostały
włączone w granice miasta, proszę mieć to na uwadze w określaniu własnej
tożsamości.

Pozdrawiam
Leszek
Obserwuj wątek
    • Gość: ycbo Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 01:07
      Ci z Mokotowa, Ochoty i Woli też są ze wsi, tylko wcześniej ich przyłączono od
      Ciebie.
    • leez5 Re: Pochodze z wsi Bródno 24.02.07, 20:28
      lechustachu55 napisał:

proszę mieć to na uwadze w określaniu własnej
      > tożsamości.

Bedziemy miec to na uwadze:-))))
    • kunce Re: Pochodze z wsi Bródno 24.02.07, 20:33
      Oj, nie ze wsi, choc z Bródna. Warszawiak z urodzenia jesteś.
      W 1916 roku, a więc jeszcze "za cara" przyłączono duże części wsi Bródno i
      Targówka do Warszawy. Formalnie, na mocy decyzji administracyjnej, te mocno już
      zurbanizowane jak na owe czasy tereny, stały się przedmieściami naszej stolicy.
      • hrabia_piotr Re: Pochodze z wsi Bródno 26.02.07, 10:14
        Gwoli ścisłości - 1916 to nie za Cara, ale za Niemca. Tak, tak, podczas I WOjny
        Światowej Niemcy również okupowali Warszzawę. Od 1915 do 1918 roku.
    • Gość: Zyzio Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.02.07, 20:49
      Płacisz podatki warszawskie, wiec jesteś warszawianinem. W odróżnieniu od
      wielu, którzy mieszkają niedaleko Ciebie.

Pięknie, że pamiętasz o korzeniach. Dzięki takim ludziom jak Ty tożsameośc tego
      miasta nie zanika (nie jest dworcową poczekalnią). Tak więc pięlegnuj pamięc o
      małej ojczyźnie, by dać jak najwięcej temu miastu, którego cześcią jesteś. A
      miasto Ci się po wielokroć odwdzięczy :)

Pozdrawiam, Zyzio
    • lavinka Re: Pochodze z wsi Bródno 24.02.07, 21:53
      Ludzie mieszkając w blokach mogli przeprowadzić się z innych części miasta.
      Dla mnie Warszawiak to człowiek,który identyfikuje się z tym mastem.Czuje się
      jego częścią,nawet jeśli się w nim nie wychował-ale pokochał i wsiąkł w tutejszy
      klimat. Z tym,że rzadko się zdarzają takie przypadki. Zazwyczaj ludzie kochający
      W-wę to "tutejsi" w conajmnij trzecim pokoleniu. "Przyjezdni" nie zdązyli
      zapuścić tu korzeni,nie odwiedzają podwórek na których wychowali się ich rodzice
      i dziadkowie... nie wspominają jak babcia czy dziadek brali udził w
      odbudowywaniu stolicy.Myślę,że gdybym przeprowadziła się do innego miasta niż
      się wychowałam-też byłabym bardziej krytyczna....
      lav
    • Gość: bietka Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.kosson.com 24.02.07, 22:31
      Też myślę ,że wykładnikiem warszawiaka jest jego emocjonalny związek z miastem.
      Niewątpliwie, my urodzeni tutaj mamy wiele wspomnień związanych z uliczkami, czy
      zaułkami po których biegaliśmy jako dzieci. Ba, wspomnienia naszych dziadków czy
      rodziców i ich opowieści o mieście, którego my już nie poznaliśmy, też w jakiś
      dziwny sposób pozostawiły emocjonalny ślad i związały nas mocniej z Warszawą.
      Nowi mieszkańcy dopiero tworzą swoje związki z miastem ,a jakie te więzi będą,
      zależy również od nas, zakorzenionych tu mieszkańców.Od naszej tolerancji i
      życzliwości wobec przybyszów.
    • Gość: bietka Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.kosson.com 24.02.07, 23:08
      lechustachu55 mówi o sobie bródzianin :) OK fajnie jest, gdy możemy
      jednoznacznie określić swoją przynależność.
      Ja niestety nie potrafię aż tak dokładnie określić swojej. Urodziłam się na
      Woli, Długi czas mieszkałam na Mokotowie.Dzieciństwo spędzałam na Śliwicach i
      Bródnie. Dorosłe życie na Bielanach i Pradze.
      Myślę więc, że jestem pełnoprawną Warszawianką:))
    • w_v_w Re: Pochodze z wsi Bródno 25.02.07, 00:01
      Niesmiało przypominam,że Warszawa zaczęła sie od osady na Bródnie.

Pozdrawiam
      wawerka
      • Gość: soundtrack Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 10:43
        Własnie przypominam że Bródno istnieje dłużej niż Warszawa.We wczesnym
        średniowieczu na mapie Polski w miejscu dzisiejszej Warszawy widnieje napis
        Brudno a napisu Warszawa jeszcze długo długo nie będzie.Bródno ma dłuższą
        historię niż miasto w której jest osiedlem bo nawet nie dzielnicą(należy do
        dzielnicy Targówek!
        • tjbazuka Re: Pochodze z wsi Bródno 25.02.07, 13:18
          soundtrack \
          (należy do dzielnicy Targówek!

jak mnie sie pytaja z kad jestem to zawsze mowie ze z Brodna,nie z dzielnicy
          Targowek(szacunek dla ziomali z Targowka. Siema frajerstwo.Hy,hy!

• ppo Re: Pochodze z wsi Bródno 15.03.07, 01:46
            Jako warszawiak (prawdziwy :D) wiem, że Bródno i Targówek raczej się nie
            lubią...
            Jak już ktoś wspomniał, warszawiakiem jest ten, kto płaci podatki w Warszawie.
            Myślę, że to kryterium "ekonomiczne" najlepiej pasuje do dzisiejszych realiów.
      • Gość: lechustachu Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.02.07, 16:39
        Tak, wiem, ja wole określać się jako bródzianin i nie kryje tego że pracowałem
        tu w polu jeszcze nie tak dawno bo jakieś 40 lat temu, chodzi o to że
        warszawiak że jak ktoś mówi o sobie warszawiak to zaraz inni odbierają to jakby
        ten ktoś się chwalił, nie wiem od czego to zależy ale tak jest, mimo że
        pochodzę z Bródna to czuję się bardzo związany z Warszawą siłą rzeczy
        aczkolwiek 40 kat temu Bródno to była zupełnie inna bajka niż teraz, wspominam
        te czasy bardzo ciepło.

Pozdrawiam wszystkich z Bródna i z całej Warszawy
        • dimanche Re: Pochodze z wsi Bródno 11.03.07, 22:11
          Ja mieszkam na razie na Bródnie,ale urodziłam się w lublinie,a większość zycia
          spędziłam w świętokrzyskim. Mieszkam na Bródnie 3 lata - czy moge czuć się
          warszawianką?
          • Gość: Pisza Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.07, 22:28
            A ja urodziłam się na Pradze, dzieciństwo spędziłam na Bródnie i Targówku a
            teraz mieszkam na Białołece, ale z miastem identyfikuje się zawsze i nie
            dzielę go tak jak większość na lepsze dzielnice czyli te stare typu mokotów
            żoliborz ochota ani na prlowskie typu bródno jelonki bemowo stegny ani na
            willowe typu wilanów wawer czy białołeka ani na nowe takie jak tarchomin,
            nowodwory kabaty czy też robotnicze ursus wola włochy bielany.Każda dzielnica
            ma swój urok, swój niepowtarzalny klimat a w całości tworzą nastrój warszawski
            niepowtarzalny. Piękno Warszawy tkwi w jej różnorodności i eklektyzmie.Trzeba
            tylko umieć to dostrzec.
          • szczurwa Re: Pochodze z wsi Bródno 11.03.07, 23:36
            Niestety nie. Ale to chyba nie problem.
          • ppo Re: Pochodze z wsi Bródno 15.03.07, 01:50
            dimanche napisała:

> Ja mieszkam na razie na Bródnie,ale urodziłam się w lublinie,a większość zycia
            > spędziłam w świętokrzyskim. Mieszkam na Bródnie 3 lata - czy moge czuć się
            > warszawianką?

A czy mieszkając 3 lata w Londynie czułabyś się londynką? Chyba tylko taką
            z "B" na początku ;)
    • Gość: tokarz Re: Pochodze z wsi Bródno IP: 144.138.143.* 12.03.07, 10:48
      Lechustachu55 to prawdziwy brudas !!czy kiedys tez bylo tak brodno ??
      • Gość: lechustachu55 Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.03.07, 21:59
        No czysto to nie było :-) Nie wiem skąd nazwa Bródno pochodzi ale coś w tym
        jest, mogę tylko powiedzieć że ja jeszcze pamiętam Bródno kiedy było w niej ok
        1 tys mieszkańców, porozrzucane domy i rolnictwo, ludzie bardzo przyjaźni i
        ogólnie miła atmosfera, mimo że była to wieś to jednak bliskość miasta
        sprawiała że ludzie tu mieszkający byli na dość wysokim poziomie. Znajdziecie
        jeszcze na Bródnie parę miejsc gdzie czas stanął w miejscu, parę domów z
        tamtych lat.
        • Gość: wiki Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 08:59
          Bródno pochodzi od nazwy rzeki Brodnia, a to z kolei od brodu czyli bagiennych
          terenów odzielających osadę od pobliskiej Wisły.
          • Gość: Pablo Re: Pochodze z wsi Bródno IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.07, 22:41
            Doskonale czuję o czym pisze Lechustachu55. Gdy w 1968r. przesiedlono mnie z
            moimi rodzicami i babcią ze starej Pragi (okolice wileńskiego) na Bródno to był
            koniec miasta. Tak to wtedy odbierałem. Wychodziłem z bloku i po stu metrach
            miałem przed sobą sady i pola z rosnącym zbożem a za ul. Toruńską (tą starą a
            nie trasą) rozciągał się inny świat. Ale to też w dalszym ciągu była W-wa.
            Jeden organizm, jedni ludzie, jedno miasto choć z niską parterową zabudową i
            kurami na podwórkach. Przyzwyczajony do specyfiki i klimatu okolic bazaru
            Różyckiego wydawało mi się, że z nowym sąsiedztwem sobie nie poradzę. Ale
            okazało się, że tu też mieszkają prawdziwi warszawiacy wrośnięci w tę ziemię,
            przykurzeni historią naszego miasta. Dlatego wystarczyło niewiele czasu aby
            doszło do pełnej asymilacji, nas "przesiedleńców" i ich tubylców. Dzisiaj ta
            asymilacja ze strony przyjezdnych nie wydaje mi się możliwa w tak krótkim
            czasie, gdy jedynym celem jest kariera lub interes a nie chęć poznania sąsiada.
            Sąsiada, do którego się dołączyło .... a nie odwrotnie
            • faraon1231 Re: Pochodze z wsi Bródno 09.04.07, 12:46
              No bo to trochę inna historia, to Warszawa przyszła na Bródno a nie Bródno do
              Warszawy a tak naprawdę to Bródno zawsze było blisko związane z Warszawą a w
              szczególności z Pragą, faktycznie tu były rolnicze klimaty, to była po prostu
              wieś ale taka wieś warszawska, Prażanie i Bródzianie żyli zawsze razem lub tuż
              obok siebie natomiast nowi mieszkańcy napływowi pochdzą z oddalonych
              przeróżnych terenów i tyu może być problem dla niektórych warszawiaków chociaż
              ja jako bródzianin nic osobiście nie mam przeciwko nowym mieszkańcom, chciałbym
              tylko aby każdy szanował miejsce, ludzi i kluturę w której zdecydował się żyć.
    • andrzej.sawa Re: Pochodze z wsi Bródno 09.04.07, 13:28
      No i widzisz,że może lepiej byłoby zbudować miasto Bródno,a nie jakieś osiedle
      Warszawki.
    • miyko Re: Pochodze z wsi Bródno 10.04.07, 14:42
      Zastanawia mnie tylko jedno. Czemu ludzie, którzy tu przyjeżdżają za pracą tak
      krytykują Warszawę? Jeśli tak tu źle, to zostań u siebie i zarabiaj u siebie.
      Nie mam nic do ludzi z innych regionów Polski. Nie dzielę ich na takich, czy
      owakich. Jak przybysze. Jestem Warszawianką, tu się urodziłam i wychowałam. Moi
      dziadkowie też byli stąd. Kocham to miasto pomimo różnych jego wad. Niestety
      muszę przyznać jedno. Obserwuję to już od kilku lat. Ludzie się zmienili. Nie
      wiem, czy to za sprawą "przybyszów" ale już nie mówi się dzień dobry sąsiadom, a
      w autobusach stoi się w drzwiach. Brak kultury.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka