Dodaj do ulubionych

trądzik u kota???

18.06.03, 21:40
Mam ok. 2-letnia kotkę, wysterylizowaną w wieku ok 11 m-cy. Zauważyłam, że
wkoło pyska, a w zasadzie prawie na dolnej wardze ale w sierści, robią się
jej takie dziwne czarne kropki. Wygląda to jak nieprzymierzając wągry. Chyba
ją to trochę swędzi, bo sie podrapuje, ale sama nie wiem, bo to kot
alergiczny i na diecie, i drapie sie czasem z innych powodów. Wet przez
telefon powiedział że to trądzik, i żeby przemywać Clerasilem czy innym
takim, ale powiem szczerze ze ja nie uzywam i nie wiem czy jest sens kupowac
butelke dla kota. Jakies to mi sie dziwne wydaje. Aha, i dodam ze jak
oglądałam to pierwszym razem (myslalam ze to strupek od drapania sie
alergicznego) to faktycznie wylazło jak nieprzymierzając syf czy tam wągier.
To jak, ma trądzik?
Pozdrawiam
Babazgaga
Obserwuj wątek
    • g.i.jane Re: trądzik u kota??? 18.06.03, 22:34
      W książce Doris Quentin-Greaf "Co dolega mojemu kotu" w rozdziale "choroby
      skóry" jest napisane:
      "...kot drapie się i gryzie skórę. Powstałe w ten sposób drobne skaleczenia
      mogą zostać zakażone przez zawsze obecne na skórze bakterie i przekształcić
      się w egzemę (wyprysk)..."
      • babazgaga Re: trądzik u kota??? 19.06.03, 11:14
        eeee to tak nie wygląda. Bromba jest kotem alergicznym, drapie sie czasem po
        pysku, co do egzem strupów i takich tam zakażeń kończących się zastrzykami z
        antybiotykiem i odczulającymi to ja mam dobre doświadczenie (ona zreszta tez).
        A to wyglada jak normalne ludzkie.... no wągry nie przymierzając.
    • adam.pietron Re: trądzik u kota??? 25.06.03, 13:31
      Zwierzęta tak jak my mogą chorować na mieszkowe zapalenie skóry czyli trądzik.
      Co robić – nie jest prosto zmusić kota do smarowania bródki czymkolwiek ale
      spróbować warto.
      Zacznij od Vagothylu w rozcieńczeniu 1-30 i żelu benzacne wcieranego aż do
      całkowitego wchłonięcia w skórę bródki.
      Co może dziwne wymień kotu miseczkę , szczególnie jeśli jest metalowa lub
      plastikowa , nikiel i substancje syntetyczne mogą powodować nadwrażliwość ,
      która nie zawsze objawia się tylko świądem.
      Pozdrawiam
      • babazgaga Re: trądzik u kota??? 29.06.03, 21:36
        dziękuję:):)
        • kluba11 Re: trądzik u kota???/u mojego tez!! NIESAMOWITE 01.07.03, 23:50
          NIESAMOWITE !!! Moj ma to samo !! Takie czarne kropki !!! Poczatkowo
          myslalam, ze to ziemia !!. Robia sie strupy a jesli zakladam mu masc z
          antybiotykiem to zanika ale pozniej pojawia sie znowu !! Nie wiem, czy to ma
          cos ze soba wspolnego ale gdy drapie brode to pozniej dostaje taka ciemno
          brazowa maz w uchu !! Wyglada to jak rozduszone jakies robaczki tzn, nie widac
          robaczka tylko to , co jest w uchu jest takie niejednolite , moze troche jak
          roztarty mak !! Nie wiem, czy te dwa objawy maja ze soba cos wspolnego. Do
          ucha dostaje krople, ktore ucho czyszcza, jest przez jakis czas spokoj, pozniej
          znowu kropki na brodzie a gdy broda sie wygoi to ucho zaczyna byc brzydkie i ma
          nieprzyjemny zapach! I tak w kolko!! Te krople na ucho pomagaja na brode ale
          nigdy masci do ucha nie wkladalam. Kot ma kilka miseczekz woda z kamionki a je
          z papierowego talerza. Bardzo prosze o odpowiedz. Czy te dwa objawy sa
          spowodowane tym, ze drapiac sie przenosi z ucha na brode a pozniej z brody na
          ucho czy tez sa to odrebne problemy ? Myci ma juz 13 lat - czy nie za stary na
          tradzik ??? :-)))
          • ewelka1 Re: trądzik u kota???/u mojego tez!! NIESAMOWITE 02.07.03, 21:00
            Takie czarne kropki u kota na "brodzie" mogą oznaczać grzybicę. Tak wyczytałam
            w książce "Twój kot" G.Spadafori i P.D.Pion i sprawdziłam to na własnej kocicy,
            a później skórze. Natomiast to co piszesz o uszach swojego kota wskazywałoby na
            świerzbowca, który objawia się ciemną, oleistą wydzieliną w uchu i brzydkim
            zapachem. To również przeszłam z moim drugim kotem. Obie są wyleczone i mają
            się świetnie.
            • kluba11 Re: trądzik u kota???/do Ewelina 03.07.03, 21:01
              ewelka1 napisała:

> Takie czarne kropki u kota na "brodzie" mogą oznaczać grzybicę. Tak
              wyczytałam
              > w książce "Twój kot" G.Spadafori i P.D.Pion i sprawdziłam to na własnej
              kocicy,
              >
              > a później skórze. Natomiast to co piszesz o uszach swojego kota wskazywałoby
              na
              >
              > świerzbowca, który objawia się ciemną, oleistą wydzieliną w uchu i brzydkim
              > zapachem. To również przeszłam z moim drugim kotem. Obie są wyleczone i mają
              > się świetnie.
              A czym wyleczylas bo u mojego kota to czasami znika na kilka lub kilkanascie
              miesiecy i znowu sie pojawia. Jesli mogla bys podac nazwe lekarstwa ktore
              stosowalas i w jakim kraju je kupilas ??? DZIEKI
              • ewelka1 Re: trądzik u kota???/do Ewelina 05.07.03, 13:59
                Bardzo mi przykro, ale nie pamiętam jak się nazywały te tabletki. Wiem, że były
                to takie same jak dla człowieka tylko dawałam 2 razy dziennie po 1/4. Myślę
                jednak, że to nie jest grzybica u Twojego kota. W miejscu na skórze kota, gdzie
                pojawia się grzybica zaczyna się on bardzo drapać, sierść robi się brzydka, a
                w końcu wypada. Tak było z moim kotką. Wyleczyłam ją i po kilku miesiącach
                zauważyłam takie czarne kropki na jej "brodzie", a że czytałam wcześniej tę
                książkę, to obejrzałam uważnie skórę i sierść kocicy i okazało się, że znów ma
                grzybicę. Niestety choroba ta bardzo łatwo przenosi się na ludzi, ja ślicznego
                grzybka miałam na czole! Sugeruję, żebyś jednak odwiedziła wet, poza tym te
                tabletki są tylko na receptę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka