Dodaj do ulubionych

szczepionka na swinkę odrę różyczkę

19.05.04, 10:11
Hej!
Bardzo się ucieszyłam że nie jest juz płatna ale teraz dowiaduję się, że ta
przychodniana szczepionka jest do kitu. Czy wiecie coś o tym. Kiedy wogóle
powinno być to szczepienie?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • magdalenkaaa78 Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 10:16
      Witam. Ja za tę skojarzona musiałam zaszczepić dziecko odplatnie, mimo że
      szczepiłam Kubusia jużź po wejściu ustawy w życie. Pani powiedziała mi z
      uśmiechem, że owszem, jest obowiązkowa, ale odpłatna, bo przychodnia nie ma
      pieniędzy na taką szczepionke. zaplaciłam 70 zł, za podobno najlepszą. Jakiś
      czas temu była afera z tymi szczepionkami i podobno ta do dostania za około 45
      zł jest nienajlepsza. Szczepiłam synka jak miał 13 miesięcy w Siedlcach.
      • zuzia_i_werka Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 10:23
        Hej! Pierwsze szczepienie jest w wieku 13-15mies i tylko ono jest bezpłatne.
        Dostępne szczepionki to MMR,Priorix-te są ok i Trimowax-zdecydowanie zła. Skoro
        coś jest darmowe to przychodnia nie ma prawa brac pieniędzy-naprawdę już
        przeginająsad Pozdr Zuza
        • basha Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 10:27
          Zuziu!
          Ale czy te dwie pierwsze, które napisałaś że są ok są też dostępne
          nieodpłatnie? Wydaje mi się że przychodnie są zaopatrzone właśnie w ten
          trimowax. Jak sądzisz?
        • jola-zet Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 14:02
          Co to znaczy że Trimowax jest zły - to znaczy co ? źle uodparnia czy źle wpływa
          na organizm ? o co chodzi ?
          • aniade Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 14:14
            O ile mnie pamięć nie myli to jakiś czas temu - chyba jesienią ubiegłego roku -
            duzo mówiło się na temat Trimovaxu. Chodziło o to ,że wywołuje groźne skutki
            uboczne i w wielu krajach ( większości europejskich ), w tym w kraju
            producenta - Francji, została wycofana już dawno temu. A państwo polskie
            chciało dzieciom zafundować tę szczepionkę bezpłatnie w ramach szczepień
            obowiązkowych. Było też o tym na forum.

Ania mama Dominiki ( szczepionej na świnkę-odrę-różyczkę Prorixem, mam nadzieję
            że nie okaże się wkrótce że ta szczepionka też jest niebezpieczna )
    • mamawiktora Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 10:27
      hey,
      ja swojego synka szczepilam skojarzona szczepionka Priorix (odplatnie) przy
      okazji szczepienia obowiazkowego na odre, mial okolo roku wtedy
    • osmula Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 13:06
      Witam,

Jesteśmy swiezo po szczepionce odra, świnka, różyczka MMRII. Kupiłam ją na
      receptę za 45 pln ( ceny są różne do 60pln włacznie). Wczoraj miała robioną tę
      szczepionkę i nikt nawet słowa nie wspomniał o braku koniecznosci zapłaty czy
      coś wtym stylu. Moja córcia ma 13,5 miesiąca i zniosła to całkiem dzielnie.
      Pozdrawiam
      Osmula
    • skrzatka Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 14:28
      A ja szczepiłam dziecko tą szczepionką (MMRII) 5 maja i już w kwietniu (wtedy
      chciałam zaszczepić małą) pani w przychodni powiedziała mi, żeby się wstrzymać
      do maja, bo wtedy będzie szczepionka potrójna i bezpłatna.
      Może warto przejść się do przychodni i zapytać dlaczego zdzierają za coś co
      jest bezpłatne!
    • roxane Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 15:13
      Witam!
      Zaczynając od początku,to ta szczepionka która miała być bezpłatna, potrójna-
      odra-różyczka-świnka, a którą nasze państwo chciało uraczyć nasze
      dzieciaczki,została wycofana prawie ze wszystkich państw europejskich (była
      głośna afera w mediach na ten temat pażdziernik-listopad zeszłego roku),dzieki
      bogu moje dziecko w listopadzie nie załapało sie na tę szczepionke. Min.
      Zdrowia rozpisało nowy przetarg....powinna być bezpłatna szczepionka na świnke
      bo jak wyczytałam w dokumentach ministerstwa nastapiłą zmiana w przecinkach
      hihih...skomplikowana sprawa. Jednak jak moja kolezanka pyta sie w przychodni
      to odpowiadaja, że będą szczepić na świnke ale kiedy...któż to wie...Teraz nie
      śledze tej sprawy bo młodego zaszczepiłam tylko na odre..uznałam ze tak jest
      najbezpieczniej.Czas pokaże czy miłam racje.
      Pozdrawiamy Wioleta i Michałek (13.11.2002)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10337730
    • basha Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 15:23
      No i dziewczynki jesteśmy już po szczepieniu. Na szczęście to nie był trimowax.
      Coś na M ale nie pamiętam. Lekarka zachwalała, to chyba dobra. Bezpłatna. Mam
      nadzieję że nie będzie skutków ubocznych.
      pozdrawiam
    • roxane Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 15:33
      postanowiłam zbadac sprawie...i...
      na stronie min. zdrowia jest tabela "Program szczepień ochronnych na 2004 rok."
      Jest tam napisane: 13-14 miesiąc zycia /szczepienie: Odrze, śwince, różyczce,
      żywą szczepionką skojarzoną/Szczepienie podstawowe. Podawane w wywiadzie
      przebycie zachorowania na odrę, świnkę lub różyczkę nie jest przeciwwskazaniem
      do szczepienia; szczepionkę należy podać po upływie dwóch miesięcy od
      wyzdrowienia.
      Natomiast co do świnki jest adnotacja...ŚWINCE - podskórnie jedną dawką
      szczepionki pojedynczej/dzieciom od 2 roku życia i młodzieży nieszczepionym
      przeciw śwince w ramach szczepienia obowiązkowego lub szczepień zalecanych w
      tym szczepionkami skojarzonymi./szczepi sie te dzieciaczki ale juz
      odpłatnie....wiec sama juz nic nie wiem..
      Ale nasuwa mi sie wniosek, że skoro przetarg uniewżniono - a o ile pamiętam
      dobrze to chodziło o ową żywą nieszczęsna szczepionka - to teraz jest taka
      sama.... też żywa...bez sens...

hmmm jest mama włąsnie czytam, że Wielce Szanowne Min.Zdrowia 11 maja wybrało
      firme GLAXOSMITHKLINE PHARMACEUTICALS S.A. na dostawce szczeionki
      potrójnej ..ale ani słowa co to za szczepionka zero nazwy ...koszmar..
      Mam nadzieje, że nie zamotałam koleżaneki kolegów.
      POzdrawiam Wioleta
    • matma100 Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 15:43

• zuzia_i_werka Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 20:17
        Hej! Zanim zajrzałam tu drugi raz Basha sie już szczęśliwie zaszczepiłasmile
        Skoro na M tzn że MMRsmile Dziewczyny nie dajcie się wrobić w odpłatność za
        szczepienie-zarówno MMR jak i Priorix są darmowe! Pozdrawiam Z.
        • sylwik7 Re: szczepionka na swinkę odrę różyczkę 19.05.04, 22:00
          A na co konkretnie można powołać się w przychodni, żeby zaszczepili za darmo
          Priorixem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka