Dodaj do ulubionych

Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy??

04.07.07, 09:12
Moja prawie 3 letnia córa nadal ma zakładaną pieluchę na noc...od 3 dni
próbujemy nauczyć ją spać bez niej.Ale moje córa nie kontroluje swojego
pęcherza w nocysad.Jesli my jej nie obudzimy na siusianie ona robi w
majciochysad(.Za dnia nie ma problemów z kontrolą swojego pęcherza.
Jakieś rady??
Obserwuj wątek
    • anetina jedna rada - nie zmuszaj i nie dawaj na noc pić 04.07.07, 09:44

• ayam1 Re: jedna rada - nie zmuszaj i nie dawaj na noc p 04.07.07, 09:48
        hmmm.nie daję jej pić...nie zmuszam...a ona leje w majtkitongue_out
        • slonko1335 Re: jedna rada - nie zmuszaj i nie dawaj na noc p 04.07.07, 09:50
          może spróbuj z pieluchomajtkami Huggisa, takimi do nauki korzytania z nocnika,
          dziecko czuje, że ma mokro a na zewnątrz nie wylewa się. U moich znajomych ten
          sposób podziałał, moja na to za młoda więc sama jeszce nie próbuję...a tak na
          marginesie to niestety na niektóre dzieci nie ma rady, trzeba poczekać aż z
          tego wyrosną.
        • anetina chodziło mi, byś nie zmuszała jej do spania bez 04.07.07, 09:51
          pieluchy
          dziecko nie jest po prostu jeszcze gotowe
          • j.zaneta Re: chodziło mi, byś nie zmuszała jej do spania b 04.07.07, 10:36
            Szczerze mówiąc nie mam pojęcia jak nauczyć dziecko spania beż pieluszki w nocy
            bo mam ten sam problem od roku moja córeczka chodzi bez pieluchy w dzień ale w
            nocy bardzo dużo siusia więc pielucha musi być sad Jeżeli mogę todołączę się do
            prośby o radę. Dziękuję.
            • czarnaporzeczka77 Re: chodziło mi, byś nie zmuszała jej do spania b 04.07.07, 10:39
              Nie da się tego nauczyć...tak samo jak w dzień zresztą. To kwestia dojrzałości
              a nie nauki. Nauczyć to można tego, do czego służy nocnik i kibelekwink
              Reszta przyjdzie sama...
          • hillroad Re: chodziło mi, byś nie zmuszała jej do spania b 04.07.07, 10:37
            trzyletnie dzieci mają prawo nie kontrolować nocnego wstrzymywania moczu. może
            pojemność pęcherza nie jest jeszcze dostatecznie duża, hormon zagęszczający
            mocz nie jest wydzielady w odpowiedznich ilościach. moja rada: zakładaj na noc
            pieluszkę, nie wysadzaj przerywając sen. ograniczenie płynów na noc troszkę
            pomaga, podobnie jak wysadzanie przed spaniem.
            zobaczysz że córcia sama dorośnie do bezpieluchowych nocy.
            ps. u nas nie pomogło, że mała była osikana po pachy, nie budziła się w nocy.
            wróciliśmy do pieluszki i mimo że ostatnio jest sucha ciągle zakładam. wolę
            żeby miała czasem mokrego pampka niż mokre łóżko i pidżame.
            będzie dobrze. pozdrawiam
    • andziulindzia Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 04.07.07, 10:50
      Ale w jakim celu chcesz nauczyć dziecko spać bez pieluchy? To ma być spełnienie
      matczynych ambicji czy oszczędność? Zmuszając dziecko, które nie kontroluje
      nocnego siusiania, do spania bez pieluchy stresujesz ją i siebie. I po co?
      Przyjdzie czas gdy pielucha w większości wypadków będzie po nocy sucha i wtedy
      przestaniesz jej pieluchy na noc zakładać. a i tak trzeba się będzie liczyć z
      wpadkami i nocną pobudką na siusianie.
    • j.zaneta Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 04.07.07, 10:51
      Ja mam taki problem że moja Mała chce spać bez pieluszki,jak jej ją założę na
      noc to i tak ściągnie tyle tylko że kiedy w nocy zrobi siusiu to strasznie to
      przeżywa i płacze( dlatego kiedy zaśnie zakładam jej pieluchę).Chciałabym
      nauczyć ją tego żeby potrafiła obudzić się i zawołać że chce siusiu ale nie
      wiem jak.
      • ayam1 Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 04.07.07, 11:20
        dziekuje slicznie za wszystkie odpowiedzi.przekonały mnie,ze nic na siłe...a
        dziecko przez tą naukę ma zarwaną noc i my.Zacznę od ograniczania podawania jej
        napoju w nocy.
        Pozdrawiam i dziekujesmile
        • lolka11 ???? 04.07.07, 11:51
          To ty jej dajesz pic w nocy??? No to nie dziwne, ze robi siku w pieluche.
          a tak wogole, to dokladnie nie ma co zmuszac dziecka. Zakladaj pieluche i
          przyjdzie ikres, ze bedzie sie budzic rano z sucha...

Ale absolutnie nie dawaj jej pic w nocy, a jesli juz to ciut wody...

D.
          • ayam1 Re: ???? 04.07.07, 12:24
            a jak ona sie budzi i woła piciu,piciu to co mam zrobic??a poza tym dlaczego tak
            sie zdziwiłas ze podaje jej pic w nocy?Nie rozumiem...
            • lolka11 Re: ???? 04.07.07, 12:58
              Dla mnie to logiczne, ze jesli pije w nocy to i bedzie sikac, to po pierwsze.
              Po drugie, to jezeli sie budzi co noc i wola pic, to nie jest to normalne.
              Dzieci w tym wieku nie powinny sie budzic na picie. No, ale moze to
              sporadycznie sie dzieje...
              No i jesli juz dajesz jej to picie, to najlepiej zeby to byla woda, bo inaczej
              to dodatkowo masz problem z zebami.

D.
          • eli1979 Re: ???? 27.08.07, 22:22
            moje dziecko dostaje w nocy pić ile chce a śpi bez pieluchy ( rok i
            10 mies) więc to nie jest reguła. Myślę, że dziecko smao do tego
            dojrzeje i tyle.
    • alin9 Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 04.07.07, 13:52
      Może to głupio zabrzmi ale ja zawsze umawiałam się z moimi dziećmi że obok stoi
      nocnik i albo szło samo albo się wierciło i to mnie budziło.Powiem tak ze
      starszymi(miały 13 msc)nie miałam problemu.Załapały od razu.Teraz mam uparciucha
      śpiącego bez pieluchy bo w wyniku histerii odpadła na życzenie córki(21
      msc).Daję pić przed snem.Jak nie śpi bardzo głęboko to wstanie.Jak za późno to
      popuści ale stara się trzymać.pozdrawiam.
      • agatha61 Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 09.07.07, 06:19
        nie wiem dlaczego to dziwne ze dziecko pije w nocy, moja mala tez popija wode w
        nocy. ja tez zawsze mam szklanice wody przy lozku i zawsze z niej korzystam, to
        mialabym nie dawac dziecku? moja ma 2,5 roku i tez spi w pampie, ale juz coraz
        czesciej suchy, a dzisiaj sie obudzila i mowi zebym jej dala nocnik, po czym
        poszla spac dalej.
        • cyborgus Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 10.07.07, 04:17
          jest to dziwne dlatego, ze w nocy dziecko powinno spac, a nie wstawac i pic.
          nawet takie male przerwy na picie rozwalaja noc i zaklocaja odpoczynek. Ja w
          nocy nie budze sie po to aby sie napic, jak bardzo sprawgnionym trzeba byc, aby
          cie to obudzilo???
          • slowiczek21 Re: Jak nauczyć spać bez pieluchy w nocy?? 11.07.07, 15:37
            Ale Ty jesteś dorosła.
            Ja również daję pić dziecku w nocy. Pytałam lekarza i nie widział w tym nic
            złego.
            Mój kuzyn jest lekarzem pediatrą.
    • kanna Nie mozna tego nauczyć 09.07.07, 19:17
      Układ moczowy dziecka musi dojrzeć do nocnej przerwy. Układ moczowy dorosłego
      działa w systemie 24 godzinnym - sikamy w dzień, w nocy przerwa. Dziecko sika
      kiedy mu sie chce. Z czasem uczy sie kontroli za dnia, potem w nocy. Do 5 roku
      zycia maja prawo przytrafiac sie mokre noce.

Dziecko musi nauczyc sie KONTROLI nad swoim sikaniem w nocy. Nauke tej kontroli
      zdecydowanie OPÓŹNIA wysadzanie w nocy, a już szczególnie na pół spiąco (czyli:
      śpie i sikam).

Zakladmy pieluche na noc i kiedy przez kilka- kilkańaście nocy bedzie sucha
      zdejmujemy. Nie wolno karac za sikanie w nocy, zwstydzac, generalnie im mniej
      sie na ten temt gada, tym lepiej. Układ moczowy dojrzewa w swoim tempie i zadne
      kary czy prośby nic nie pomogą.

Podawanie picia wieczorem nie ma zwiazku, tzn. jak uklad moczowy nie jest
      dojrzały i nie dacie pić, to dzieciak i tak nasika, tylko mniej wink A bedzie
      spragnione.
      Wyobrazacie sobie nie pic w upały od 18?? Nie wolno tego robic dzieciom.

pozd smile Ania
      • masliwka Re: Nie mozna tego nauczyć 27.08.07, 01:39
        Witam...
        Moja mała ma prawie trzy latka i uczy sie siusiać na nocniczek od 7miesięcy i już było super ani w nocy ani w dzień ale nie powiem ja w nocy czówałam aż pewnego pięknego dnia znowu się zaczeło nocne powodzie miałam już ich dość a że jestem osobą bardzo nerwowa nie wytrzymałam i założyłam pieluche na noc i to był najgorszy błąd jaki mogłam zrobić przez tą pieluche już nie było siusiania na nocnik były tylko zsiusiane majtki nawet w dzień Puźniej nastał znowu piękny okres nie siusiania no i teraz od kilku dni znowu zaczeła się zmora siuśków nocnych.Ja już nie wiem co mam robic wciąż ino piore i sprzątam bo smród niesamowity jak mam do niej dotrzeć jaką metodą ?
        Tymbardziej ze na dniach spodziewam się drugiego potomstwa
        • ewa-e Re: Nie mozna tego nauczyć 27.08.07, 22:42
          polecam sronke..

suchenoce.pl/
          • masliwka Re: Nie mozna tego nauczyć 27.08.07, 23:18
            Dzieki za stronke fajna jak mała mi zaśnie to ją całą przerobie....
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka