merlinka2 09.05.07, 14:30 napiszcie co przygotowałyście do jedzenia na komunię, bo ja mam w przyszłym tygodniu, ale nie wiem co mam zrobić do jedzenia( oprócz tortu). dzięki kochane!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wana Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 14:54 Cześć! Ja mam komunię w tą niedzielę i oto, co wymyśliłam: 1. Wstępniak, tj. wędlina, sałatki, faszerowane pieczarki, ogórki, grzybki, oliwki i takie tam. 2. Rosół (bo chcą) 3. Schab faszerowany smażoną wątróbką i pieczarkami, kluski śląskie (takie z dziurką), jakieś buraczki czy cuś, lub - do wybowu - lekkie spaghetti, tj. makaron + sos z oliwy, czosnku, kaparów, bazylii i olowek. 4. Deser: ciasta, tort, chrupki. To są moje plany ambitne, jak to wyjdzie, zobaczymy )) Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
merlinka2 Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 15:08 dzięki wana. >ktoś ma jeszcze jakieś pomysły??? Odpowiedz Link Zgłoś
mikita10 Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 15:21 na forum kuchnia był ostatnio wątek o menu komunijnym Odpowiedz Link Zgłoś
merlinka2 Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 17:47 pomóżcie kobitki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
denea Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 19:56 Ale o co Ci chodzi ? Chcesz błysnąć jakimś bajeranckim, wykwintym menu ? Wprawdzie mam zerowe doświadczenie w organizowaniu komunii, ale może pomogę: Schab inaczej: usmażyć shcab (bez panierki), włożyć do garnka razem z usmażonymi pieczarkami i zalać SOSEM: rozpuszczone 25 dag żółtego sera zalać szklanką białego wytrawnego wina (nie gotować), zapiekać ok. 20 min w temp. 250 stopni Szynka z dzika - rozbite kotlety przełożyć żóltym serem (2 kotlety, w srodku ser) i panierować w razowej panierce (trzeba ją samemu zrobić z czerstewgo pieczywa). Oczywiście może być pospolity schab Nie robiłam tego, więc z czystym sumieniem nie mogę polecić Duszony kurczak z warzywami Porządnie obsmażyć udka w garnku i dodać dużo selera, marchewkę i pietruszkę, podlać wodą i dusić. Kurczak pyszniutki - od razu masz rewelacyjną jarzynkę. Proponowałabym nieśmiertelny rosół, na drugie może coś z ww dań i do wyboru normalne mięsko i suróweczki do wyboru (do normalnych kotletów dobra jest surówka z pora ze śmietaną, prócz soli i pieprzu trzeba dodać troszkę cukru i musi chwilę odstać, żeby por się przegryzł, bo ostry) Potem tort, ciasto, kawa. Ewentualnie drugi ciepły posiłek - np. Strogonoff. Krokiety z barszczem ? Kurczak z frytkami z torebki ? Odpowiedz Link Zgłoś
merlinka2 Re: jakie potrawy robiłyście na Komunię???? 09.05.07, 20:05 dzięki !!!!!! dzika nie mam ale z reszty się bardzo cieszę Odpowiedz Link Zgłoś