ibulka 14.04.08, 21:45 może sam zadecydować, czy sprzedaje żywy towar dzieciom, czy tylko dzieciom w obecności dorosłych, czy musi konsultować to gdzieś 'wyżej'? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bombastycznie Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:03 wiele razy widziałam jak sprzedawca sprzedawał dzieciom np rybki lub inne małe stwory, tu chyba wiek nie ma znaczenia. sprzedawca musi jednak zadbać o to aby mieć w sklepie takie gatunki które można legalnie sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:07 hmm to jest bardzo dobre pytanie....mozna by podywagować,ze jeżeli dziecko do lat 13 ma ograniczoną zdolnośc do czynności prawnych, czyli nie moze dokonywać samodzielnie czynności przekraczających czynności dnia codziennego,a zapewne zakup zwierzaka do takowych należy, to musi takiego zakupu dokonać z osoba dorosłoą. Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:16 właśnie o to mi chodzi. są u mnie na osiedlu dwa sklepy zoologiczne. jeden malutki, drugi duży, 'prestiżowy'. w tym malutkim, osiedlowym wisi kartka, że 'towar żywy nie podlega zwrotowi', a także, że 'towar żywy sprzedawany jest dzieciom poniżej 13 roku życia tylko w towarzystwie osoby dorosłej' czy jakoś tak. w tym 'prestiżowym' sklepie takiej kartki nie ma, i kilkakrotnie widziałam, jak maluchy z podstawówki kupują rybki, myszki, chomiki... nie wiem, co potem dzieje się ze zwierzętami, ale sprzedawczyni na moje uwagi zareagowała wielkim pąsem i stwierdzeniem, że 'ona tu tylko pracuje i wykonuje swoje obowiązki', i w sumie się nie dziwię, że tak powiedziała... tylko można to gdzieś zgłosić? że zwierzaki sprzedawane są małym dzieciom w ciemno? Odpowiedz Link Zgłoś
bombastycznie Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:18 taaa i właśnie dlatego prestiżowy sklep jest prestiżowy bo każdemu wolno wszystko, a tamten który jednak dba także o swój "towar" jest gorszy Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:22 taka sprzedaż dokonana spzrecznie z prawem jest nieważna..więc towar jak najbardziej mozna zwrócić i żadac zwrotu pieniędzy.Moze sie zdarzyć,ze właściciel bedzie upierdliwy,no ale zawsze można zadac pytanie czy w takim razie spotykamy sie w śadzie po uprzedniej wizycie Insekcji Handlowej-przeważnie upierdliwcy miękna... Odpowiedz Link Zgłoś
kotbehemot6 Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 14.04.08, 22:23 > tylko można to gdzieś zgłosić? > że zwierzaki sprzedawane są małym dzieciom w ciemno? > Można spróbować do Inspekcji handlowej albo zacząc od Federacji Praw Konsumentów-czy jakos podobnie Odpowiedz Link Zgłoś
ibulka Re: czy właściciel sklepu zoologicznego 15.04.08, 17:06 poszperam, poszukam, zbierzemy się w kilka dziewczyn z osiedla i spróbujemy zrobić COS w tym kierunku. szlag mnie trafia... a tamten sklep nie jest 'prestiżowy' dlatego, że sprzedaje żywy towar dzieciakom, napisałam tak, ponieważ jest dużo większy i lepiej wyposażony niż ten osiedlowy, i jest pod hasłem Eukanuby. Odpowiedz Link Zgłoś
asinek68 Re: nie, nie może 15.04.08, 19:41 Dzieci, które nie skończyły jeszcze 13 lat nie mogą same skutecznie zaciągać zobowiązań ani też zawrzeć umowy. Tu jest pełne wyjaśnienie: poznan.naszemiasto.pl/masz_prawo_wiedziec/specjalna_artykul/537378.html Odpowiedz Link Zgłoś