Dodaj do ulubionych

Czy przestać karmić? - palenie

01.05.07, 17:27
Moja córeczka ma 5,5 miesiąca. Całą ciążę i 5 miesięcy karmienia nie zapaliłam
ani jednego papierosa :) Od jakiś 2 tygodni zaczęłam palić (stres). Wpadłam
jak śliwka w kompot. Staram się tego nie robić ale to silniejsze ode mnie.
Dziecko karmię tylko rano i wieczorem. I mam takie pytanie: czy zrezygnować z
karmienia? Czy może karmić dalej i jednak powalczyć o to aby nie palić? Dodam
tylko, że jak mam walczyć aby nie palić to to palenie pewnie jeszcze jakiś
czas potrwa, bo wiem, że tak od razu nie uda mi się rzucić. Pomóżcie proszę,
bo mam wyrzuty sumienia.... :(
Obserwuj wątek
    • kaeira Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 18:11
      (Wg mnie) Nie jest to powód do odstawiania! Szczególnie, jeżeli masz szanse
      rzucić, i planowałaś karmić jeszcze długo.

Ważniejsze jest, aby dziecko nie miało kontaktu z dymem! O ile tylko możesz, nie
      pal w domu!!
      O ile palisz nie tak duzo, dziecku to nie zaszkodzi (ok. pół paczki, nie więcej
      niz paczke) Nie pal ok. pół godziny przed karmieniem, no i oczywiście w trakcie
      tez nie! :-0
      Ale oczywiście, ze walcz aby rzucić. To jasne. Przeciez to inwestycja w waszą
      przyszłosc.
      • mejdejka Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 18:22
        Witajcie
        A ja jednak zrezygnowałam z karmienia jak zaczęłam palić
        Po 6 m-cach zaczęłam palić też wielki stres w pracy
        chciałam rzucić , więc zaczęłam ściągać by nie stracić
        jakoś nie miałam sumienia karmić dziecka nikotyną
        Niestety nie rzuciłam i niestety przestałam karmić
        i palę do dziś

Nie pal , kup sobie lepiej melissę lub jakieś ziołowe uspokające leki
        Ja bardzo żałuję ,że zaczęłam palić

pozdrawiam
        • azza4 Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 19:01
          W twoim pytaniu zawarta jest juz wlasciwie odpowiedz.Bedziesz palic bo tak
          chcesz.Piszesz o jakiejs walce,ktora bedzie trwala czas jakis...sory,ale
          mysle,ze sama sie oszukujesz.Palenie sie rzuca w jednym momencie
          definitywnie,nie ma innej mozliwosci.Jezeli zakaldalas karmienie 6 m-cy to nie
          powinnas miec wyrzutow z tego powodu ,ze odstawisz.W innym przypadku mozesz
          miec pozniej dola,jak juz ci te palenie w koncu wyjdzie bokiem,ze przez
          wlasciwie glupote,dla chwili przyjemnosci (jak wiadomo tylko na poczatku jest
          to przyjemnosc)nie pociagnelas tego dalej.Tak naprawde to niezbyt ciekawy powod
          dla rzucenia palenia.No i rade,ze mozna palic pewna ilosc papierosow i karmic
          moze dac chyba tylko inna osoba palaca.Nie wyobrazam sobie jak mozna truc
          wlasne dziecko.Skad wogole takie informacje?!!!
          • kaeira Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 19:36
            azza4 napisała:
            > No i rade,ze mozna palic pewna ilosc papierosow i karmic
            > moze dac chyba tylko inna osoba palaca.Nie wyobrazam sobie jak mozna truc
            > wlasne dziecko.Skad wogole takie informacje?!!!

M.in ze strony największej amerykańskiej organizacji działającej na rzecz
            karmienia piersią, LaLeche League. Dodam, że w USA wszyscy są zawsze o wiele
            bardziej wyczuleni na takie sprawy jak palenie czy alkohol.
            A oto link:
            www.llli.org/FAQ/smoking.html
            www.llli.org/llleaderweb/LV/LVAugSep04p75.html
            Amerykańska Akademia Pediatryczna w 2001 roku stwierdzila, że "być może, że
            palenie i karmienie piersią jest mniej szkodliwe, niż palenie i karmienie
            mieszanką. Oczekujemy dalszych danych na ten temat." Stwierdziła bowiem, ze nie
            ma badań, ktore dowodzą, że ilości nikotyny które przedostają się do dziecka
            wraz mlekiem matki, są dla niego szkodliwe.

Większość naukowców jest zdania, ze choć *oczywiście* lepiej nie palić,
            karmienie sztuczne plus palenie jest o wiele bardziej szkodliwe, a mleko kobiece
            ma wpływ dobroczynny na dzieci palących matek (chodzi o ochrone przed skutkami
            dymu - smierc lozeczkowa, choroby ukladu oddechowego )

A palić, owszem, paliłam, nawet dziesięć lat, ale rzuciłam dziesięć lat przed
            urodzeniem dziecka.

> Palenie sie rzuca w jednym momencie definitywnie,nie ma innej mozliwosci.

A ty właśnie brzmisz jak osoba, która nigdy nie paliła, albo szczęśliwie udało
            się jej tak właśnie rzucić, i swoja miarą mierzy wszystkich innych. Dla
            większości palących rzucanie to długotrwała walka, z nawrotami, okresami
            ograniczania, itp.
            • azza4 Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 20:39
              Palilam,owszem 17 lat.Pierwszy raz rzucilam na 9 miesiecy,drugi raz 3 lata temu
              i jestem zagorzalym wrogiem tego g...a,bo inaczej tego nazwac nie mozna.Wedlug
              ciebie moge byc osoba,ktora walczy a nie rzucila ,bo walka nazywasz rzucania i
              powroty do nalogu.A tego czy znowu zaczne palic nie wiem bo nalogowcem sie jest
              do konca zycia.Walke z nalogiem u autorki watku zrozumialam jako karmienie i
              jednoczesne palenie (z ograniczaniem sie).A takie cos to tylko katowanie siebie
              i dziecka.Badania badaniami,ale jakos w przypadku papierosow nic nie przemawia
              na korzysc.Idac dalej to wychowalam sie w zadymionym domu i przytulanie sie do
              smierdzacej mamy bylo okropne i oszczedze tego swojemu dziecku.
              • kaeira Re: Czy przestać karmić? - palenie 01.05.07, 21:02
                Jednak rodzic - także i matka - MOŻE palić bez szkody dla dziecka. Moj partner
                na przykład pali (do pół paczki dziennie) ale robi to tylko i wyłącznie poza
                domem. Jesli musi, to wychodzi na dwor (niezależenie, deszcz, mróz). Jeżeli
                (rzadko) pali "przy dziecku", to wygląda to tak, że np. ja ide z wozkiem, a on,
                paląc, dobrych kilka metrów za nami.
                Natomiast co do smrodu, fakt. Dlatego ma przykazanie gruntownego mycia rąk i
                zębów przed kontaktem z dzieckiem, jeżeli palił niedawno.
                • kaeira Re: Czy przestać karmić? - palenie 02.05.07, 16:14
                  A tu jeszcze cytat z pisma Dziecko,
                  "Czasem zdenerwowanej mamie zaleca się wypicie kieliszka dla rozluźnienia.
                  natomiast palenie zdecydowanie nie służy dziecku. Nie tylko dlatego, że źle
                  wpływa na laktację. Zmusza dziecko do biernego wdychania nikotyny, które
                  uszkadza delikatne śluzówki w drogach oddechowych dziecka. ***Uwaga! jeśli za
                  nic nie udaje ci się rzucić papierosów, z dwojga złego lepiej, żebyś paliła i
                  karmiła, niż paliła i nie karmiła.***"

z: Dieta matki karmiącej
                  Małgorzata Romańska Konsultacja: Monika Staszewska, doradca laktacyjny
                  www.edziecko.pl/pierwszy_rok/1,79400,3855207.html
                  • anka_szkakanka Re: Czy przestać karmić? - palenie 03.05.07, 13:09
                    dzięki kaeira :)
                    • maff1 Re: Czy przestać karmić? - palenie 03.05.07, 18:49
                      nie mniej jednak TO palenie wynika ze stresu jak piszesz. Wg mnie palenie nie
                      rozwiazuje problemu. A wiec w twoim przypadku problem nie jest taki: palić czy
                      nie palić karmiąc dziecko.
                      Nalezy powalczyć ze stresem - bo stres jak wiadomo, niszczy laktację. Czyli tak
                      czy siak, za chwilę produkcja spadnie ci do zera.
                      podumowując:
                      1. nalezy zdefiniowac przyczynę stresu - ty ją zapewne znasz.
                      2. podjąc próby wyeliminowania stresu środkami m.in. medycznymi np. leki na
                      uspokojenie dozwolone przy laktacji.
                      3. poszukaj wwyszukiwarce watków nt stresu - było ich wiele, tam zanjdziesz
                      podpowiedzi jak sobie z nim radzić.
    • ppaula2 Re: Czy przestać karmić? - palenie 12.05.07, 20:20
      a ja jestem ciekawa co w tym poście powie p.Monika
      bo sama jestem w podobnej sytuacji
    • monikaa13 Re: Czy przestać karmić? - palenie 12.05.07, 21:16
      powiem tak, najlepiej by bylo zaprzestac palenia, jak juz sie nie da rady z
      karmienia zrezygnuj, mala ma juz fajny wiek , lepiej w tej sytuacji przejsc na
      mleko modyfikowane,, dzidzia tak samo dobrze bedzie sie rozwijac a moze i
      lepiej niz na tych papierosach, szkoda ale co zrobic
      • monikaa13 Re: Czy przestać karmić? - palenie 12.05.07, 21:27
        www.laktacja.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=360&Itemid=113
        po 12 godzinach od ostatniego papierosa w mleku nie ma ani sladu po nim
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka