ksenia12 12.02.05, 17:12 jaki środek polecacie na kolkę u 1-2 tygodniowego bobaska? co jest lepsze Plantex czy Infacol? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
janka741 Re: co na kolkę najlepsze? 12.02.05, 17:23 Hej! U nas Plantex niestety nie pomógł przy kolce, a Infacolu nie stosowaliśmy. Ja mojej córce za zgodą pediatry podawałam od 2 tygodnia Gripe Water (na opakowaniu jest od 1 miesiąca) i Esputicon. Kolki minęłay jak mała skończyła 4 tygodnie, więc nie męczyła się długo. Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
mamamarcysi Re: co na kolkę najlepsze? 12.02.05, 17:38 polecam Ci,z doświadczenia, kup w aptece koper włoski do zaparzania i pij zgodnie z instrukcją. a dzidziusiowi tez mozesz troszkę podawac,np łyżeczką(1-2), to jest naturalne i zdrowe. u nas nie było właściwie kolek!!! Odpowiedz Link Zgłoś
magda1975 Re: co na kolkę najlepsze? 12.02.05, 21:50 Ksenia, ja pierwszą kolkę mojego Adasia przeżyłam już w klinice. Tam dostałam wiele rad co moge zrobić oto one: 1. można złapać dziecko w tzw pozycji latającej - tzn trzymam dziecko na jednej ręce, dłoń między nóżkam, głowka swobodnie oparata na łokciu, dziecko jest pleckami do mojego brzucha, bok który jest na górze masuję wzdłuż ciała - ta pozycja pomaga na kolki - u mnie często sie spr 2. ogólnie na kolki - potrzeba bardzo ciepło, ja stosuję tez rozgrzaną poduszkę z pestkami wiśni - działa jak termofor - trzeba jednak uważać - łatwo o poparzenia 3. stosuję też masaż brzuszka - zgodnie z kierunkiem wskazówek zegara- równomierny nacisk i wolno 4. w przerwach masażu dobrze jest zgiąć nózki do brzuszka - wtedy czasem zdarza sie kupka - wszytskie ruchy za pozwoleniem Maluszka, nie na siłe 5. pomaga też picie herbatki - kminkowej lub/i koperkowej 6. moje koleżanki proszą mnie często o kupienie kropelek w Niemczech - Sab Simplex - podobno o wiele skuteczniejsze - pomimo identycznego składu (róznica w proporacjach) jak w polskich kroplelkach życze jak najmniej kolek i powodzenia pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
zojja Re: co na kolkę najlepsze? 12.02.05, 21:55 Lefax, szerzej napisalam w poscie o Luminalu, zobacz sobie, pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś