ewcik29 16.05.05, 17:19 Dzisiaj byłam na USG z moim miesięcznym synkiem (badanie bioderek). Wszystko wyszło bardzo dobrze. Jednak lekarz powiedział mi, że do 3 miesiąca powinno się stosować dodatkową pieluchę na pampersa. Jak Wy postępujecie? Pozdrawiam Was Ewa Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia1302 Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 17:34 Nigdy nie używalam i nigdy lekarz mi tego nie zalecał. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 17:35 Witaj, podwójne pieluchowanie, o ile polega na zakladaniu pampersa i pieluchy tetrowej bądź flanelowej, może być szalenie szkodliwe dla dziecka. Ogranicza ruchy, unieruchamia stawy w jednej pozycji i uniemożliwia prawidłowe funkcjonowanie i rozwój!! Owszem, pieluchowanie mogłoby mieć sens, gdyby zrezygnować z pieluch jednorazowych na rzecz tetry, wtedy niemal oczywistym jest, że używamy dwóch sztuk pieluch. Kiedyś używano tylko tetry i stamtych też czasow wywodzi się podwójne pieluchowanie, zupełnie niedorzeczne w dzisiejszych pampersowych czasach (chyba, że ktoś używa tetry)! Ponadto, szerokie, czy też podwójne pieluchowanie nie jest żadną profilatyką dysplazji stawu! Profilaktycznie należy prawidłowo kłaść i nosić niemowlę, a nie krępować jego motorykę i jej rozwój poprzez dodatkowe, niepotrzebne skądinąd, warstwy odzienia! Jeśli staw jest nieodpowiednio wykształcony, ale nie na tyle, by wymagało to rozwórki, to owszem, szerokie pieluchowanie się sprawdza. Ale jeśli stawy są zdrowe, nie należy narażać ich na unieruchomienie! Lekarze, którzy każą pieluchować, są tzw. starej szkoły, tej sprzed ery jednorazowek (nie znaczy to wcale, że są starzy, ale jedynie, że ich wykształcenie medyczne - przynajmniej w kwestii dysplazji biodrowej niemowląt - opiera się na tetrowych czasach i niebardzo da się odnieść do ery pampersów, które nota bene są skonstruowane tak, by nogi były w odpowiedniej pozycji). Polecam też wyszukiwarkę, bo ten temat był już poruszany wielokrotnie, możesz się wiele dwiedzieć archiwum! Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
franula Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 17:49 a ja uwazam ze tak - skoro lekarz zalecił. Nam tez kazal bo cośtam bylo nie całkiem wykształcone- po miesiącu okazało się że jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
nutrient Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 17:51 jA WŁŚNIE DO 3 M-CA STOSOWAŁAM U CÓRCI POTEM USG I PRZESTAŁAM. MAM NADZIEJE Ż EDOBRZE POSTĘPUJE. Odpowiedz Link Zgłoś
inessa7 Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 17:56 Nam lekarz tez zalecil ale... zakladam nie zawsze... moj Skarbek ma tam strasznie goraco a przeciez nie mozna przegrzewac jaderek... sama juz nie wiem co gorsze... ech... moze ktos cos wie wiecej na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś
iska77 Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 20:07 JA stosuje podwojne pieluszkowanie od poczatku. Synek 12 marca skonczyl 2 miesiace i w srode idziemy na usg bioderek.Dodatkowa pieluszka na pewno nie szkodzi a na pewno ma ogromne znaczenie w rozwoju bioderek. Stosuje cala dobe bo wiem co przezywa dziecko ze zwichnietymi stawami biodrowymi. Moja siostra miala. Lepiej wiec zapobiegac. Pozdrawiam Iza Odpowiedz Link Zgłoś
ania28.1 Re: Czy stosować dodatkową pieluchę??? 16.05.05, 21:44 ja tez stosuje. Lekarka u ktorej bylam ze swoim synkiem nie byla starej daty i kazala stosowac do 6 miesiaca. Lepej tak niz pozniej wkladac dziecko w specjalny aparat.Uwazam ze mozena sie na ten temat wypowiadac ale nie podwazac wiedzy medycznej. Odpowiedz Link Zgłoś