e_madziq 18.11.03, 15:09 Mam półrocznego brzdąca i w tym wieku dzieci ponoć lubią takie piosenki. Znam tylko jedną "w leśniczówce za lasem..." i rzeczywiście Mały patrzy zauroczony jak mu ją śpiewam, ale boję się, że niedługo mu się znudzi... Magda Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiamamaady Re: piosenki z pokazywaniem 23.11.03, 09:56 Może to Ci się spodoba: Raz mały wróbelek miał mały werbelek werbelek wróbelka miał mały felerek felerek werbelka małego wróbelka felerek werbelka Bęc! INSTRUKCJA: na słowo: mały -składasz dłonie jak byś w nich trzymała piłeczkę wróbelek -machasz dłońmi jak skrzydełkami werbelek-udajesz że pukasz palcami wskazującymi w bembenek felerek-strząchasz dłonią jakby ci się coś do niej przykleiło Bęć- klaśnięcie w dłonie śpiewa się to rytmicznie dość wolno za pierwszym razem a po każdym Bęc co raz szybciej aż do znudzenia... miłej zabawy. Asia Odpowiedz Link Zgłoś
izabeluna Re: piosenki z pokazywaniem 25.11.03, 22:14 Hej! My znamy coś takiego: Rączki robią klap, klap, klap Nóżki robią tup, tup, tup. Tutaj swoją główkę mam I po brzuszku bam, bam, bam. Buzia robi am, am, am Oczka patrzą tu i tam. Tutaj swoją główkę mam, I na nosku sobie gram. Oczywiście pokazujesz części ciała zodnie z tekstem, po brzuszku sie klepiesz itp. Moja córcia w mig nauczyła się nazywać części ciała a teraz już zna słowa na pamięć.Można ten wierszyk i mówić i śpiewać. Pozdrowienia Mama Sary Odpowiedz Link Zgłoś
monipa Re: piosenki z pokazywaniem 27.11.03, 16:25 Wierszyk z częściami ciała jest super. Od dzisiaj zaczynam go powtarzać mojemu Adasiowi. Pozdrawiam, Monika Odpowiedz Link Zgłoś
lwik1 Re: piosenki z pokazywaniem 27.11.03, 19:58 e_madziq czy mogła byś przypomieć mi słowa tego szlagieru pt "W leśniczówce za lasem" bo pamiętam początek a dalej amnezja...b.proszę Odpowiedz Link Zgłoś
ivvet Re: piosenki z pokazywaniem 27.11.03, 21:58 Hej! Ja też znam słowa "leśniczówki": W leśniczówce za lasem, Spoglądając przez okno, szmer usłyszał leśniczy zajączek puka w drzwi o,o pomóż mi, bo mnie inny zastrzeli, choć zajączku tu do mnie ja ciebie obronię Pozdrawiam Iwona i Marta (3,10l.) Odpowiedz Link Zgłoś
ollka02 Re: piosenki z pokazywaniem 30.11.03, 09:11 a ja znam cos takiego: Murzynek malutki oczka ma błyszczące (pokazujemy na oczka) kręcą mu sie loczki(pokazujemy na włoski zakrecając je) do góry sterczące (postawiamy je) buzia cala czarna,jak ta czekolada (pokazujemy buzie) maly nasz murzynek po murzynsku gada Pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: piosenki z pokazywaniem 02.12.03, 13:57 ollka02 napisała: > a ja znam cos takiego: > Murzynek malutki > oczka ma błyszczące (pokazujemy na oczka) > kręcą mu sie loczki(pokazujemy na włoski zakrecając je) > do góry sterczące (postawiamy je) > buzia cala czarna,jak ta czekolada (pokazujemy buzie) > maly nasz murzynek po murzynsku gada Chodź do nas Murzynku, podaj rączki swe Zrobimy kółeczko, zabawimy się. (tu chyba wiadomo co należy czynić Hej dalej, dalej, kręćmy się w kółeczko, Jak się zabawimy wypijemy mleczko (udajemy, że pijemy ze złożonych rąk) pozdrawiam, skarolina Odpowiedz Link Zgłoś
tulip-anka MURZYN 30.12.03, 10:54 wiecie co wam powiem? od małego uczyć dzieci słowa MURZYNEK to chyba nie jest najlepszy pomysł. Potem mały wyjdzie na ulice i za każdym razem jak zobaczy czarnego będzie krzyczał MURZYNEK! A zapewniam was- słowo MURZYN, czy MURZYNEK - są to słowa obraźliwe dla czarnych. Niech zdarzy się tak, że wasze dziecko w klasie bedzie miało czarnego kolegę, lub koleżankę, i co wtedy? Będzie zawsze TEN MURZYNEK, tak? Zapewniam was że to nie jest normalne słowo, tylko w pewnym sensie obelga. pozdrawiam mamy nie uczące inwektyw swoich dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ollka02 Re: MURZYN 15.01.04, 22:32 tulip-anka napisała: > wiecie co wam powiem? od małego uczyć dzieci słowa MURZYNEK to chyba nie jest > najlepszy pomysł. Potem mały wyjdzie na ulice i za każdym razem jak zobaczy > czarnego będzie krzyczał MURZYNEK! A zapewniam was- słowo MURZYN, czy MURZYNEK > - > są to słowa obraźliwe dla czarnych. Niech zdarzy się tak, że wasze dziecko w > klasie bedzie miało czarnego kolegę, lub koleżankę, i co wtedy? Będzie zawsze > TEN MURZYNEK, tak? Zapewniam was że to nie jest normalne słowo, tylko w pewnym > sensie obelga. > > pozdrawiam mamy nie uczące inwektyw swoich dzieci Nie zgadzam sie z toba. Z twojego postu wynika ze to chyba ty jestes rasistka. Jak ja bylam mala mama mi spiewala ta piosenke i nigdy nie wytykalam palcem osob o innym kolorze skory ani nie stalam sie rasistka. Jesli nie masz ochoty uczyc tego twojego dziecka nikt cie do tego nie zmusza a w/w uwage powinnas zachowac dla siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotejka Re: MURZYN 19.01.06, 13:09 A cóż takiego obraźliwego jest w słowie Murzyn czy Murzynek?????!!!! Ja z dziećiństwa znam piękny wierszyk i przypuszczam że większość z Was również go zna: Murzynek bambo w afryce mieszka czarną ma skórę ten nasz koleszka uczy się pilnie przez całe ranki ze swje murzyńskiej pierwszej czytanki.......... uwielbiam ten wierszyk i sama kupiłam swojemu synkowi książeczkę z tym wierszykiem i uwielbiamy razem ją czytać .... i jakoś pomimo że od małego mama z tatą czytali mi tą bajkę nie chodze i nie wołam za czarnoskórymi osobami te ej murzyn!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aarahja Re: MURZYN 03.02.06, 10:23 A pamiętasz gdzie uciekał, jak miał się napić mleka? Na drzewo. Nadal nie widzisz w tym delikatnie mówiąc nic niestosownego . Poza tym słowo "Murzyn" to określenie pejoratywne. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: MURZYN 17.02.06, 08:19 pol dziecinstwa na drzewie spedzilam i jakos zle mi sie nie kojarzy. i kompletnie nie zgadzam sie na ostatnia mode na poprawnosc polityczna. mieszkam w kanadzie i jest to juz do absurdy doprowadzone. nie mozna powiedziec "czarny" bo to obraza, (kompletnie nie majac na mysli jakosci, jedynie kolor skory, ktory jaki jest, kazdy widzi) wprowadzone zostalo poprawnie polityczne nazewnictwo: afroamerykanin, ktore ostatnio rowniez stalo sie niewygodne, teraz prawidlowo powinno sie nazywac osoby o czarnym kolorze skory afrokaraibian... nie sadzisz ze to bzdura? dlaczego zawsze musimy dopatrywac sie "czegos" ? Odpowiedz Link Zgłoś
kida18 Re: MURZYN 20.02.06, 23:14 Moja droga słowo MURZYN oznacza niewolnika i w tej chwili nie używa się raczej tego zwrotu.Jeśli masz jakieś wątpliwości to radziłabym najpierw zajżeć do słownika a co do wierszyków i piosenek o MURZYNKACH to nie uważam żeby były obraźliwe lub rasistowskie,większość z nas wychowała się na MURZYNKU BAMBO i przypuszczam że nikomu nie wyżądził krzywdy.Mój znajomy(murzyn)swojemu synkowi także czyta wiersze Tuwima nie omijając tego właśnie wierszyka i twierdzi że jest on najzabawniejszy. pozdrawiam kida18 Odpowiedz Link Zgłoś
asiaasia1 Re: MURZYN 24.02.06, 23:23 Nie rozumiem, dlaczego Polacy są tak bardzo przywiązani do tego idiotycznego "Murzynka Bambo". Jestem polonistką. Moje dzieci nie czytają tego wierszyka , jesli w ogóle będą go znały, to tylko od waszych dzieci. Jest tyle ciekawszych propozycji literatury dziecięcej (fakt, ze często po angielsku) promującej tolerancję, wielokulturowość, przybliżającej dzieciom inne kultury. Polecam książkę "Różni, najróżniejsi" wyd. Muchomor. Mój partner jest Afroamerykanienem (właśnie tak )nie Murzynem a nasze córki nie są Mulatkami ale ciemnoskórymi Polkami lub Amerykankami. Proste. Odpowiedz Link Zgłoś
tora99 Re: MURZYN 07.03.06, 03:17 nie tak bardzo proste asiu, bo tak jak juz pisalam "afromerykanin" nie jest juz slowem poprawnym politycznie, aktualnie poprawnie jest mowic afro- karaibianamerykan.. bo hmm.. nie wiem jakiego slowa tu uzyc zeby nikogo ie urazic, ludzie pochodzacy z karaibow, nie zgadzali sie na nazywanie ich afroamerykanami (nie pochodza z afryki) ciemnoskore? jak dla mnie ladnie, okresla kolor, nic nie mowi o jakosci, mnie pasuje, tobie moze tez, ale znam osobe, ktora miala powazne problemy w pracy po tym jak tlumaczac o ktorego boksera mu chodzi uzyla okreslenia ciemnosory. dam sie pokroic, ze nie mial nic zlego na mysli.. dla mnie jest to szukanie czesto problemow tam gdzie ich nie ma. jako dziecko czytalam wierszyk o murzynku bambo i nie wydaje mi sie zeby mialo to zly wplyw na mnie. ot, zwykly dzieciak, troche jak ja, lubi lazic po drzewach, nie zawsze slucha mamy. mysle ze jak ktos chce sie czegos doszukac, to wszedzie to znajdzie. p.s a jak nazwiesz osobe ktora nie ma nic wspolnego z ameryka, pochodzi z afryki? przeciez czesto ciazko okreslic czy pochodzi z afryki, karaibow, ameryki czy europy.. absolutnie nie mam nic zlego na mysli, p prostu mam wrazenie , ze czasami niepotrzebnie utrudniamy sobie zycie. Odpowiedz Link Zgłoś
dania22 Re: piosenki z pokazywaniem 02.12.03, 13:30 Hej. Paulinka ma już co prawda 1,5 roku, ale od "zawsze" lubiła słuchać piosenki: Tu paluszek, tu paluszek, kolorowy mam fartuszek, Tu jest rączka, a tu druga, tutaj oczko do mnie mruga. Tu jest buźka, tu ząbeczki, tu wpadają cukiereczki. Tu jest nóżka i tu nóżka chodź, zatańczysz jak kaczuszka. Teraz nie tylko słucha, ale też pokazuje poszczególne części ciała, a nawet próbuje śpiewać... pozdrawiam.d. Odpowiedz Link Zgłoś
malafm Re: piosenki z pokazywaniem 03.12.03, 15:16 Moja Wika lubi bardzo "Małą ulijankę". Oczywiście pokazywanie tak jak słowa piosenki... "Moja ulijanko klęknij na kolanko, podeprzyj se boczki, chwyć się za warkoczki, uczesz się, umyj się i wybieraj kogo chcesz" ( to ostatnie to pokazywać paluszkiem jak gdyby stały dzieci) Słowa trochę dziwne ale piosneczka łatwa i fajna dla dzieciaków. Pozdrawiam Aśka Odpowiedz Link Zgłoś
m_paszkowska Re: piosenki z pokazywaniem 03.12.03, 20:06 deszczyk pada deszczyk pada wieje wieje wiatr/x2 i błysk i grzmot i błysk i grzmot i tęcza tęcza tęcza deszczyk pokazujemy poruszając paluszkami,wiatr machając całymi ramionami , na błysk klaszczemy , na grzmot tupiemy, a tęczę rozkładamy rece znad głowy na boki i miłej zabawy Odpowiedz Link Zgłoś
scully1 Re: piosenki z pokazywaniem 04.12.03, 10:42 a ja znam piosenkę "my jesteśmy krasnoludki" my jesteśmy krasnoludki(pokazujemy oburącz na siebie, na partnera z prawej strony, na siebie, na partnera z lewej strony) hop sa sa, hop sa sa(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) pod grzybkami nasze budki(imitujemy dłonią małą budkę) hop sa sa, hop sa sa(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) jemy mrówki, żabie łapki(imitujemy jedzenie łyżką trzymaną w prawej dłoni, talerz trzymamy w lewej) oj tak tak, oj tak tak(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) a na głowach krasne czapki(ręce złożone wysoko nad głową(czapka)) to nasz znak, to nasz znak(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) gdy kto zbłądzi to trąbimy(imitujemy grę na trąbce) tru lu lu, tru lu lu(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) gdy kto senny to uśpimy(na złączone dłonie "składamy głowę do snu") lu lu lu, lu lu lu(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) gdy kto skrzywdzi krasnoludka("pogrożenie" palcem sąsiadowi po prawej stronie) oj joj joj, oj joj joj(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) to zapłacze niezabudka(poruszamy palcami ruchem od oczu w dół imitując łzy) aj jaj jaj, aj jaj jaj(trzy klaśnięcia w kolana, trzy klaśnięcia w dłonie) pozdrawiam magda Odpowiedz Link Zgłoś
mamamaxa Re: piosenki z pokazywaniem 05.12.03, 20:57 Mam pytanie: co sie pokazuje do tego wierszyka o lesniczowce za lasem? Odpowiedz Link Zgłoś
javert Re: piosenki z pokazywaniem 09.12.03, 11:55 o ile pamietam, to na slowa: w lesniczowce za lasem -pokazuje sie dom spogladajac... przykladasz dlon do czola i udajesze ze czegos szukasz szmer uslyszal... - przykladasz dlon do ucha i nasluchujesz zajaczek puka - pukaj pomoz, pomoz...- skladasz rece wzywajac pomcy bo mnie inny zastrzeli... - robisz z rak strzelbe chodz zajaczku, - rekoma pokazujesz by przyszedl ja ciebei obronbie - przytulasz Odpowiedz Link Zgłoś
kin2 Re: piosenki z pokazywaniem 16.12.03, 16:18 no to i ja coś Wam napiszę " tu jedną mam rączkę a tu drugą mam jak praczki piorą pokażę ja wam tak piorą, tak piorą przez cały boży dzień tak praczki piorą przez cały boży dzień. można wymyślać co robią praczki szkoda że nie mogę wam zaśpiewać ale spróbujcie wymyśleć jakąś melodię pozdrawiam Kinia mam Kuby 12.03.2003 Odpowiedz Link Zgłoś
1tuta Re: piosenki z pokazywaniem 09.01.04, 18:29 Co sie robi recytujac ten wierszyk o lesniczowce? Z gory dziekuje za odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
1tuta Re: piosenki z pokazywaniem 09.01.04, 18:32 przepraszam. Wlasnie juz przeczytalam. Odpowiedz Link Zgłoś
mamadawidka Re: piosenki z pokazywaniem 10.02.04, 18:54 A my się bawimy tak... Tu ma Dawidek rączki, tu ma Dawidek nóżki. To jest Dawidka brzuszek, a to paluszki. Na buzi jest oczko, uszko, nosek, minka, Z tyłu są plecki, a na głowie czuprynka! Chyba nie potrzeba instrukcji obsługi... Odpowiedz Link Zgłoś
ropusia Re: piosenki z pokazywaniem 10.02.04, 22:33 Witam! Znalazłam coś takiego... www.dzieci.org.pl/cgi/forum/ikonboard.cgi?s=0f0631545c6faf06e7f801391027e574;act=ST;f=13;t=118 Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
avital Re: piosenki z pokazywaniem 11.02.04, 13:08 Hej, a my znamy tak: Pokaż Kubusiu, gdzie masz oczka, gdzie masz uszka a gdzie nos, Gdzie masz rączki, gdzie masz nóżki, gdzie na głowie rośnie włos? Daj mi rączki, tupnij nogą,kiwnij główką: 'tak i nie' Klaśnij w rączki, hop do góry, Razem pobawimy się! Pozdrowionka i miłej zabawy, Avi Odpowiedz Link Zgłoś
joola_edziecko Re: piosenki z pokazywaniem 12.02.04, 23:23 Mój Igorek bardzo lubi taką piosenkę: My są żabki 2x (pokazujemy na siebie) My nie mamy nic takiego (kręcimy przecząco głowami) Jeno łapki 2X ( machamy rączkami) Skrzydełka żadnego (machamy rękami zgiętymi z łokciach - jak skrzydełkami) Kuła kłakła 2x Kuła kuła kuła kłakła (robimy przysiady) To najbardziej podoba się małemu Odpowiedz Link Zgłoś
gusiak_mama_kacperka Re: piosenki z pokazywaniem 17.02.04, 14:15 No to my mamy takie: Kto z Państwa ma (pokazujesz palcem, jakby było dokola dużo ludzi) rozmienić mi 20 złotych (gest jaki wykonujemy gdy pokazujemy,że chodzi o pieniądze i piszemy w powietrzu 20) muszę zadzwonić, muszę zadzwonić (przykładamy ręke do ucha, jakbysmy trzymali słuchawkę telefoniczną) pociąg mój odjeżdża zaraz (robimy ruch rękoma jak tloki w lokomotywie) peron pięć (pokazujemy wszystkie 5 palców) Kacper kocha tą piosenkę A druga jest trudniejsza - dla starszych dzieci: Zorro, Zorro (rysujemy na twarzy maske dwoma palcami - jak Travolta w PULP Fiction ) Emocji będzie sporo, sporo (zataczamy ogromny okrąg rekoma) Bo w czarnej masce Zorro (rysujemy na twarzy maske dwoma palcami - jak Travolta w PULP Fiction ) Po nocach mi się sni (przykładamy dłonie do policzków i udajemy że spimy) Na konia wsiada, wsiada (udajemy, że jedziemy konno) a w rękach błyszczy szpada, szpada (wymachujemy "szpadą") I za drzewami znika, znika (machamy ręką, jakbysmy mówila "tam hen daleko") Juz taki jego los (rozkładamy ręce wzruszając ramionami) Sierżant Garsija, sija (pokazujemy duży brzuch) Od Zorra dostałw ryja, w ryja (tu dzieciaki się śmieją do rozpuku a my pokazujemy, jak to pięścią dajemy w ryja - ależ to niewychowawcze !!!) A teraz leży w łóżku, w łóżku (zakładamy ręce za głowe, jakbyśmy w łóżku oglądali TV) I klepie się po brzuszku (klepiemy sie po brzuszku) To tyle - może niewychowawcze, ale ileż frajdy Odpowiedz Link Zgłoś
binko Re: piosenki z pokazywaniem 25.01.06, 11:15 jak ja uwielbiam tego Zorro!! mmmmmmm.......... przypomniało mi się własne dzieciństwo Odpowiedz Link Zgłoś
grazyna_z Re: piosenki z pokazywaniem 22.07.05, 20:17 Ja przy kąpieli przerabiam taki wierszyk Patrzcie dzieci jak sie kotek myje Łapki/ udajemy mycie po kolei/ buzie uszy szyję ..........wedle uznania możemy rozszerzać By dzieci też się myły / grozimy paluszkiem/ i jak kotek czyste były/pokazujemy czyste rączki/ grazyna Odpowiedz Link Zgłoś
monikap1 Re: piosenki z pokazywaniem 11.08.05, 14:20 ja jeszcze w sprawie tego murzynka a kto się kiedyś nie uczył wierszyka "Murzynek Bambo w Afryce mieszka..." Wydaje mi się że był znany ja umiałam go na pamięć i nic nie mam do czarnoskórych ludzi więc chba troszkę robisz problem z niczego Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenka27 Re: piosenki z pokazywaniem 22.01.06, 15:35 kotek , kotek łapki myje buzke , oczka uszki szyje a ja aj wraz z koteczkiem piore do noska chusteczke woda z kranu kap kap kappiore chustke chlap chlap chlap woda z kranu ciur ciur ciur piore chustke szur szur szur najczesciej spiewamy w trakcie kapieli Odpowiedz Link Zgłoś
agniecha1976 Re: piosenki z pokazywaniem 26.01.06, 01:02 Super pomysly tylko skad ja melodie wezme)) Odpowiedz Link Zgłoś
asia.ba Re: piosenki z pokazywaniem 03.02.06, 14:46 Czy również mogę się z nimi zapoznać? Dziękuję! Odpowiedz Link Zgłoś
ratajaga Re: piosenki z pokazywaniem 23.02.06, 21:43 Może nie piosenka a wierszyk Ręce w górę ręce w dół mały przysiad duży skok. Odpowiedz Link Zgłoś
adamwolowski Re: piosenki z pokazywaniem 15.03.06, 15:07 Ja naprzyklad gram na gitarze i spiewam mu spokojne piosenki w miare wolne ale nie za bardzo, i od czasu do czasu robie tak jakby przerywnik np. glosniej wymawiam slowa hau hau albo podskakuje i to sprawia, ze moje dziecko sie nie nudzi. Ale nie mozna przesadzac. Odpowiedz Link Zgłoś
1sylwia73 Re: piosenki z pokazywaniem 03.08.15, 14:39 itunes.apple.com/dk/app/piosenki/id1000144448?mt=8 www.youtube.com/watch?v=kal74oS_QcA Odpowiedz Link Zgłoś