Dodaj do ulubionych

Astygmatyzm nadwzroczny

12.07.07, 19:09
Taką diagnozę usłyszałam dzisiaj dla mojego 9latka.
Szukałam w google ,ale niewiele info i w sumie to tylko teoria.
Macie /Wasze dzieci mają taką wadę? Jak sobie z tym radzicie?
Będę wdzięczna za wszystkie informacje.
Może ktoś poleci mi dobrego okulistę w Warszawie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 19:14
      ja mam
      radzę sobie świetnie, po prostu nosze okulary. A i bez nich ślepa nie jestem.
      W okularach widzę normalnie, szkła mam normalne (nie szkła powiększjące), to tez zależy ile dioptri.
      Ale nie bój sie, to nie takie straszne.
    • iwoniaw A okulista, który to zdiagnozował nie przepisał 12.07.07, 19:16
      szkieł? Astygmatyzm koryguje się szkłami - zarówno okularowymi, jak i
      kontaktowymi, także jeśli łączy się z nad- albo krótkowzrocznością. Z czym tu
      sobie radzić? Wada wzroku jaką ma miliony ludzi na świecie...
    • marzeka1 Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 19:16
      Sama mam astygmatyzm, okulary noszę od 5 roku życia, u mnie to choroba dziedziczna,ma też ją starszy syn(13 lat).Wada ma tendencje do pogłębiania: u mojej siostry już się zatrzymała(dlatego myśli o laserowej korekcie wzroku,ma 36 lat), u mnie ciągle nie.Dosyć drogie są szkła,okulary nosić trzeba, wyjściem są też soczewki, ale na pewno nie takie zwykłe. Nie jestem z W-wy, więc w sprawie lekarza nie poradzę.
    • mamazwyboru Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 19:38
      Zdaję sobie sprawę, że taką wadę mają tysiące ludzi,jednak Iwoniaw spróbuj mnie
      zrozumieć- dzisiaj dowiedziałam się,że ma ją także moje dziecko.
      Stąd moje zainteresowanie. Pytam, bo nie wiem , jak ludzie z taką wadą radzą
      sobie bez okularów.Moje dziecko ma 9 lat,i dopiero teraz trafiliśmy do
      lekarza.Zastanawiam się jak widział wcześniej ? obraz rozmazany? nieostry?
      Jak widzi się przy nadwzroczności?
      U mojego syna od kiedy zaczął dużo czytać ,pojawiły się problemy-
      mruganie,podrażnione spojówki.
      Okulary będą za tydzień; +0,5 -szkła cylindryczne.
      • iwoniaw Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 19:49
        > Zdaję sobie sprawę, że taką wadę mają tysiące ludzi,jednak Iwoniaw spróbuj mnie
        >
        > zrozumieć- dzisiaj dowiedziałam się,że ma ją także moje dziecko.

Ja rozumiem, z Twojego postu nie wynikało jednak, żeby okulista cokolwiek
        zalecił, stąd moje zdziwienie. To dobrze, że syn będzie miał okulary, na pewno
        poprawi mu to komfort widzenia - przy nadwzroczności widzi się w miarę normalnie
        (zwłaszcza, że pół dioptrii to nieduża wada), trochę gorzej z czytaniem (efekt
        "za krótkich rąk") - ale u dzieci nadwzroczność często się cofa. Gorzej z
        astygmatyzmem - obraz jest po prostu "krzywy", tzn. pacjent źle ocenia oglądane
        krzywizny, widzi linie krzywe tam, gdzie są proste itd. Cylindry własnie to mają
        za zadanie korygować.
        • mamazwyboru Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 20:21
          No właśnie,byliśmy w zakładzie optycznym, ale synka badał lekarz.Okulista.
          A jeśli chodzi o dobór szkieł, to jaką mogę mieć gwarancję, że będą dobrze
          dobrane? czym się sugerować?
          Już zapłaciłam-z góry , więc teraz nie mam wyjścia.
          Łał, trochę spanikowałam
          Muszę się przespać z tematem.
          Dziękuję dziewczyny za informacje
      • coronella Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 19:56
        oj, to maleńkie ma! Ja mam +1,5 i +2
        widział zupełnie normalnie. Ostro, przejrzyście. Tzn nie, ja Ci napisze jak ja widziałam, zanim dostałam okulary
        Widziałam normalnie. Z tym, że miałam problemy z oceną odległości. Było mi bardzo trudno powiedziec, czy samochód jest ode mnie 5 metrów, czy 10 metrów. Obraz był taki troche płaski. Ale ja mam większa wadę.
        Poza tym mruganie, łzawienie oczu, swedzenie. To tez skutki uboczne nienoszenia okularów. Zmęczenie oczu. Czy synka bolała czasem głowa? Mnie tak, przeszło momentalnie gdy zaczełam nosic okulary. Czy może czasami czuł się zmęczony? ale tak... jak to powiedziec... oczami? Mi zamykały się oczy, tak jakby chciało mi sie spac.

Astygmatyzm to nie tragedia, da się z tym żyć smile))) Nawet jak synek nie założy okularów, albo je zdejmie (np podczas gry w piłkę) to nadal bedzie widział normalnie. Będzie tylko potrzebował chwile, żeby się przyzwyczaic.
        Idz do dobrego lekarza. Szkła musza być dobrze dobrane, szczególnie cylindry. Odradzam badanie wzroku w sklepach optycznych. Lepiej iśc do specjalistycznego gabinetu i po okulary iść z receptą.
    • agazet3 Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 20:11
      Nie przejmuj się. Mój syn ma nadwzroczność, astygmatyzm i do tego wada + 8
      dioptrii.
      Jeśli chodzi o lekarza okulistę dziecięcego to polecam :
      www.okulistykadziecieca.pl/
    • aluc Re: Astygmatyzm nadwzroczny 12.07.07, 20:22
      przy tak małym astygmatyźmie niekoniecznie muszą się pojawić zakrzywienia
      obrazu i inne efekty specjalne - po prostu widzi się gorzej, inaczej, u mnie
      były podwójne kontury, miałam problem z pisaniem i czytaniem, ale już z jazdą
      samochodem, poruszniem się o oceną odległości nie było żadnych problemów,
      więcej było z przyzwyczajeniem soę do cylidrycznych szkieł, trochę mnie na
      początku gibało wink

mój astygmatyzm był prawdopodobnie związany z hormonami, pojawił się w drugiej
      ciąży i po ciaży stopniowo zanikał, na stałe posiadam dość dużą krótkowzroczność
      (nosiłam okulary "na astygmatyzm" i soczewki "na krótkowzroczność")

moja siostra też miała stwierdzony niewielki astygmatyzm nadwzroczny w wieku
      nastu lat, ale bardzo źle znosiła okulary i ich nie nosiła, teraz astygmatyzmu
      nie ma
    • lolinka2 Re: Astygmatyzm nadwzroczny 13.07.07, 00:15
      tu masz link do broszury w oryginale na ten temat (ang)

www.ladarvision.com/pros/library/pdf/patient_hyperopia.pdf
      a tutaj artykuł , też ang

www.eyetopics.com/articles/45/1/Astigmatism.html
      więcej szczególnie interesujących nie znalazłam
      • olkaaaa Re: Astygmatyzm nadwzroczny 13.07.07, 00:29
        mój synek 2 latka ma astygmatyzm krótkowzroczny sfera 0,5 i o,2 a stygmatyzm
        troche większy 2,40 okulary ma od wtorku na dworku nosi gorzej w domu nie wiem
        czy duża to wada ,niesety dzis uszkodził noski musze wy,ienić jeden okulary
        dostał op 0,25 i lewe 0 i cylindry 1,5 i 1,25
    • kiwi1910 Re: Astygmatyzm nadwzroczny 13.07.07, 03:52
      a ja mam taką wadę wzroku, okulary noszę od 6 roku zycia. Teraz to mi nawet
      głupio jak je zdejmuję...taka jakaś sie naga czuję. Jedyna upierdliwośc to
      wyprzedzanie bo nie widze czy ten samochód to daleko czy blisko. Zupełnie
      zwyczajna sprawa, szkieł nie noszę bo nie cierpię sobie grzebać w oczach, myśle
      o operacji podobno bardzo prosta i bezproblemowa.
    • kjusta2 nadwzroczność z astygmatyzmem i za mocne okulary? 15.05.14, 20:07
      Moja córka ma zdiagnozowaną nadwzroczność i astygmatyzm. Na karcie napisane jest:
      PO +4,25 // -0,75 ax 100 stopni
      LO +4,75 // -1,0 ax 59 stopni
      Zlecenie na okulary:
      OP- sfera +3,50, cylinder -0,50, oś 100stopni
      OL- sfera + 4,0, cylinder -0,50 oś 60 stopni.
      Dzisiaj dostaliśmy okulary i jak je zobaczyłam to się przestraszyłam. Są strasznie powiększające. Ja widzę w nich wszystko rozmazane (Ja widzę super choć tez mam nadwzroczność, tylko 1,5 i raczej bez astygmatyzmu). Czy to moje dziecko naprawdę aż tak źle widziało, że potrzebuje aż takich okularów? Nie zauważyłam żeby źle widziała a do okulisty trafiłam bo wydawało mi się że czasami zezuje jednym oczkiem. Stwierdzono zez pozorny, ale przy okazji wykryto wadę wzroku.
      Proszę o radę. Czy przy takiej wadzie okulary rzeczywiście są takie mocne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka