Dodaj do ulubionych

żelatyna w jogurtach naturalnych?

04.08.05, 14:19
Witam!

Chciałabym się dowiedzieć czy w jogurcie naturalnym Bakoma jest żelatyna,
gdyż jogurt ten w porównaniu z innymi jogurtami naturalnymi ma "twardą"
konsystencję bezpośrednio po otwarciu kubeczka.
W składzie nie ma wymienionej żelatyny, ale skąd taka konsystencja.

Obserwuj wątek
    • bea-ta Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 04.08.05, 14:29
      Jest, nawet biora ją z jakiegos zakładu gdzie robiono repotraż na TVN Uwaga o
      uragających warunkach( kości zgniłe leżały obok taśmy produkcyjnej i wynoszono
      robaki spod nich). Było to z 2m temu. Włos mi sie zjeżył na głowie. Niestety
      nie wszystko wymienia się na opakowaniu np. na chlebie : maka, sół, drożdże, a
      jest tam tego troche. Przepraszam, że tak napisałam , ale cały czas mam ten
      reportaz przed oczyma. Mówiono, że Bakoma jest najwiekszym odbiorcą żelatynyn w
      tym zakładzie, ale firma sie wyparła. Beata
    • bea-ta Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 04.08.05, 14:36
      Wrzuć w wyszukiwarke hasło jogurt to znajdziesz przepis jak zrobić, podobnie jak
      biały ser - b. prosto. Beata
      • aginiak Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 04.08.05, 20:41
        O matko Beata załamałaś mniesad to ja myslałąm ze daję mojemu synkowi zdrowe
        jogurty - NATURALNE, a tu zelatana... i to w dodatku tajna!!! Przeciez to sie w
        głowie nie mieści. Nie zawsze dam radę zrobić sama jogurt czy serek (
        szczególnie w takie upały to chyba jednak nie jest wskazane) - czy sa jakieś
        pewne firmy na rynku??
        • bea-ta Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 09:17
          W sumie cały czas zastanawiam się dlaczego nikt nie pisze ( pisał ) o tym na
          forum. Reportaż był o 19:45. Fakt, że przeważnie nie mam czasu oglądać TV, ale
          to widziałamsmileDo wiekszości jogurtów dodaje sie żelatyne, też się dowiedziałam
          o tym w sumie przy okazji choroby wściekłych krów - żelatyna wolowa. Ja jogurtów
          nie podaje jak na razie swojemu 14m. tzn. tylko sloiczkowe z HIPPA po 10mż, bo
          bardzo mu smakują. Nabiał pozostały z Piątnicy ( serki, kefir) - panią na
          produkcji wyspowaiadałam i przyznała, że to śmietan tylko dodaja konserwanty (
          okres ważności) reszta to naturalne dodatki np. pektyna tzn. roślinne dodatki.
          Najlepiej zadzwonić do producenta na produkcje i udac wariata. Ja powiedziałam ,
          że jestm mama alergika na dodatki do zywności i odwołałam się do uczuc
          macierzyńskich kobitkismilePrawda taka, że moje dziecko jest troche wrażliwe na
          rózne rzeczy i czasem mielismy czy wysypke, czy brzydka kupe, wiec uważam na to
          co daje. Pozdrawiam, Beata
          • beciaw2 Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 09:22
            Wiecie, jak ja robię jogurt sama, to też czasami uda mi się otrzymać taki
            twardy skrzep, jak tylko trzymam odp. temp i nie ruszam naczyniem. Ale fakt
            jest faktem od czasu do czasu dodaję świerzego "zaczynu" bakteryjnego wlaśnie w
            postaci jogurtu Bakomy. Czytając te rewelacje dochodzę do wniosku, że co sie da
            i na ile czas pozwoli bedę robić sama w domu. Wiem że nie uniknę zanieczyszczeń
            w jedzeniu, bo skażone nimi mogą być już surowce, ale przynajmniej
            niepotrzebnych dodatków do żywności.
            Skąd tylko na to brać czas?
            • mynia0 Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 10:32
              ja daję młodej kupowane jogurty - najczęściej naturalny Zott. niestety, ze
              świadomością, że być może jest w nich coś, czego być nie powinno. /to się
              zresztą tyczy wszelkiego pozywienia./ ale nie jestem w stanie uchronić córki
              od chemii i innych cudów, prędzej, czy później będzie musiała się zetknąć ze
              sklepowymi produktami. kupuję te produkty, których data ważności nie jest
              odległa na najbliższe 5 lat. nie dajcie się zwariować - oczywiście, trzeba
              uważać, co daje się dziecku do jedzenia, ale bez przesady.
              • bea-ta Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 10:43
                Pewnie, że nie uchronimy dziecka, bo chemia jest wszechobecna, nie o to chodzi.
                Reportaz pokazywał w jakich warunkach robią tą żelatyne. Smród, brud.
                Nieczystości wylewano do lasu, sanepid przychodził ( a jakże), ale w tym czasie
                zakrywano te sterty kości szmatami( one na stercie gniły i plenilo się w nich
                robactwo, które wiadrami pracownicy wynosili codziennie na zewnątrz) i gaszono
                w tej części zakładu światła. Jak gdyby nigdy nic. Mysle, że to jest lekka
                przesadawinkO tym co jemy był świetny artykuł w przed ostatnim numerze Wprost -
                wcale się w sumie nie zdziwiłam, bo płacimy w ten sposób za rozwój cywilizacji,
                ale...to nie zaczy, że ma byc bruno i maja nas porducenci oszukiwać. Chce miec
                świadomośc zupełna co jem i co podaje dziecku. Może Bakoma wcale nie miała
                swiadomości( i wcale nie powiedziane, że tylko ta firma) od jakiego dostawcy
                bierze żelatyne!I w jakich warunkach sie ją robi, bo o to chodzi. Od żelatyny
                jeszcze nikt nie umarłwink))) Beata
                • mynia0 Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 11:47
                  niestety, nie mam złudzeń, że jedzenie powstaje w takich warunkach, w jakich
                  powinno. dlatego mam opory przed kupowaniem wędliny dla dziecka, no ale kiedyś
                  w końcu będę musiała.

nigdy nie będziemy miały świadomości, co tak naprawdę kupujemy dzieciom i sobie
                  do jedzenia. mój maz pracował kiedyś w piekarni, gwarantuję, że gdybyś
                  wiedziała, jak piecze się chleb, miałabyś opory, zeby go zjeść. ale coś jeść
                  trzeba sad pozdrawiam.
                  • bea-ta Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 05.08.05, 12:35
                    Domyslam sie niespodzianek, co nie zmienia faktu, że moge czuc się
                    zbulwersowana po takim programie. Domyslać się a miec całkowita pewnośc to
                    róznica. We wporost pisano o chlebie z gipsem i jeszcze czymś ekstrasmile
                    Zaniżanej wadze ryb w puszkach, kawie z kofeina bez kofeinysmileserze bez serawink
                    itpsmilePolak potrafiwink)))Johny Walker ze spirytusu zza wschodniej granicy z
                    bejcawinkto dla smakoszekwink)No cóż...powietrzem nie zyjemy. B.
    • izia30 Re: żelatyna w jogurtach naturalnych? 08.08.05, 13:36
      kilka lat temu w ramach naszego przyszlego (wtedy ) przystapienia do UE,
      robiono badania mleczarni aby stwierdzic ktore moga produkowac na rynki unijne.
      Bakoma nie dostala wtedy certyfikatu. pewnie jest takich dopuszczonych firm
      wiecej do tego czasu, ale tych kilka lat temu byly tylko 4!!! wsrod nich
      MLEKOWITA. oraz DANONE.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka