inguna2 07.09.05, 14:58 Moze serwujecie kopytka z czyms innym niz tradycyjnie z gulaszem?Moze jakos bezmiesnie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_madziq Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 14:59 Ja najbardziej lubie same, przyrumienione na masełku, mniammmmmm Odpowiedz Link Zgłoś
aniaka2 Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:01 e_madziq napisała: > Ja najbardziej lubie same, przyrumienione na masełku, mniammmmmm i do tego szklanka zimnego mleka Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:02 aniaka2 napisała: > e_madziq napisała: > > > Ja najbardziej lubie same, przyrumienione na masełku, mniammmmmm > > > i do tego szklanka zimnego mleka Albo kefir... Ewentualnie zeszklona cebulka... Albo sosik grzybowy (może być z pieczarek) Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:05 Gulasz i buraczki na cieplo - mniam A poza tym - kielbasa i cebulka podsmazone, albo sos (mysliwski, grzybowy). Odpowiedz Link Zgłoś
wio_sna Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:09 tarta bułka i surówka z kapusty kiszonej Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:09 Albo z bułką tartą na maśle (na słodko) - tak zajada mój młody. Odpowiedz Link Zgłoś
kortis Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:11 Dla mnie kopytka tylko z sosem pieczarkowym!!!!! Już ślubny też je uwielbia. Taki pyszny sosik z odrobina smietany....palce lizać Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:11 kurcze dzisiaj mecz i też nie robie nic innego jak kopytka lub pyzy śląskie oby szybko skwareczki plus cebulka pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Pyzy! 07.09.05, 15:13 Pyzy! Babka, ale mi smaku narobiłaś. Kurcze, od stu lat pyz nie jadłam... Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 gumowe PYZY 07.09.05, 15:33 pyzy z dziurką przepis prosty ziemniaki plus mąka ziemniaczana i odrobinka mleka lepimy kuleczki robimy dziurkę po środku i gotujemy , potem skwareczki i cebulka i mniam mniam Odpowiedz Link Zgłoś
duramgama Re: gumowe PYZY 07.09.05, 15:36 Głodna się zrobiłam... My dzisiaj zasuwamy fasolkę z bułeczką...Pycha! Odpowiedz Link Zgłoś
abbra Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:46 Z sosem pieczarkowym i jakąś fajną surówką - np.z kapusty pekińskiej + pomidor + cebulka + papryka + ogórek + śmietana , pieprz, sól . Odpowiedz Link Zgłoś
mieszkowamama Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 15:57 Ze skwarkami, mniami... albo z cebulką smażoną Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 16:23 u mnie w domu sie jadlo (i teraz w moim wlasnym je) na 3 sposoby: 1. z cebulka podsmazona 2. z podsmazonym boczkiem 3. na slodko - bulka tarta na maselku i cukier Odpowiedz Link Zgłoś
izzunia Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 18:01 ugotowane ziemniaki zmielic z bialym serem. przelozyc do miski, podzielic nozem na 4 czeci (na krzyz), wyjac 1 czesc i wsypac w puste miejsce make ziemniaczana i 1-2 lyzki maki pszennej. calosc dobrze zagniesc (ja wsypuje calosc na stolnice i tam zagniatam), jesli sie ciasto lepi do rak, to podsypywac troche maki pszennej. nastepnie robisz ruloniki na ok 1-2 palce i kroisz nozem (tak jak kromki chleba) niewielkie kawalki (o grubosci ok 1-1,5cm). w garnku gotujesz wode, dodajesz soli i na wrzaca wode wrzucasz kopytka. calosc ma sie zagotowac, kopytka wyplynac na powierzchnie wody i chwilke sie podgotowac. jesli chcesz sprawdzic, czy juz sa dobre, wyciagasz jednego i konsumujesz nastepnie wyciagasz kopytka z wody i podajesz polane czyms w sumie malo roboty a calkiem dobre jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 18:39 A to nie są przypadkiem leniwe? O ile mnie pamięć nie myli leniwych raczej nie podaje się z gulaszem. Kopytka mają ciasto jak na kluski śląskie, różnią się jedynie kształtem. Odpowiedz Link Zgłoś
babka71 Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 18:45 w każdym regionie robi się inaczej inaczej się nazywa i z czym innym podaje, kwestia gustów i przyzwyczajeń wyniesionych z domu . Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 23:33 Kluski śląskie robi się z mąki ziemniaczanej, a kopytka ze zwykłej. Odpowiedz Link Zgłoś
anet22 Re: kopytka-z czym? 08.09.05, 12:57 izzunia napisała: > ugotowane ziemniaki zmielic z bialym serem. przelozyc do miski, podzielic nozem > na 4 czeci (na krzyz), wyjac 1 czesc i wsypac w puste miejsce make ziemniaczana To nie jest przepis na kopytka! To jest przepis na leniwe! Do kopytek nie dodaje się sera Kopytka robi się z pół kg ziemniaków, szklanki mąki, dwóch żółtek i jednego całego jajka. Ugotowane, zmielone ziemniaki miesza się z mąką i jajami. Formuje się wąłek i tnie się go na ukośne paski. Gotuje się je w osolonej wodzie i wyjmuje łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną. Najsmaczniejsze są polane roztopionym masłem. Bez bułki tartej i niczego innego. Anet Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: kopytka-z czym? 08.09.05, 13:11 A leniwych, wg mojego przepisu, nie robi sie z ziemniakami. Ja kopytka robie ze zmielonych ziemniakow + plus maka pszenna + łyzka ziemniaczanej i jajko. Oczywiscie ciasto posolone. A leniwe ze zmielonego (albo dobrze pogniecionego) bialego sera, z maka i jajkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
koleandra Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 17:40 Najbradziej lubię ze śmietaną, tylko tak jem Odpowiedz Link Zgłoś
agawalora Re: kopytka-z czym? 07.09.05, 21:02 Wymyslone dla synka (żeby nie jadł smażonych): polane sosem beszamelowym i do tego surówka z tartej marchewki z jabłuszkiem Odpowiedz Link Zgłoś
l.e.a Re: kopytka-z czym? 08.09.05, 07:21 kopytka robię z ugotowanych ziemniaków, mąki tortowej i 1 jajka. podaję z gulaszem, sosem grzybowym, boczkiem i cebulką, na słodko z bułką tartą, sosem koperkowym jak i pomidorowym Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: kopytka-z czym? 08.09.05, 13:06 u nas tylko na słono: - z przyrumienioną tartą bułką z masłem, - z przyrumienioną cebulką, - z sosem koperkowym, - z sosem grzybowym. ------------------------------------------------------ çççççççççççççççççççççĂçççççç Odpowiedz Link Zgłoś
mamaoskarka Re: kopytka-z czym? 08.09.05, 13:16 Ja uwielbiam kopytka, mogłabym jeść codziennie na śnadanie, obiad i kolację Jem tylko z boczkiem i cebulką, z sosem nigdy ale ja po prostu nie lubię żadnych sosów. Moja mama za to robi tzw. pyzy kopytkowe, najpierw robi ciasto takie jak na kopytka, potem robi kulki jak na pyzy i faszeruje np. farszem z mięsa wołowego albo z grzybów i kapusty. Pycha Odpowiedz Link Zgłoś