Dodaj do ulubionych

uczulenie na babana

30.10.06, 08:59
Dziewczyny córka dostała wysyoki na buźce po wprowadzeniu banana. Oczywiście
odstawiłam ten owoc z deserków, chociaż bardzo jej ten banan posmakował. Za
jaki czas znowu będę mogła spróbować podac banana?
Obserwuj wątek
    • gosiakd1 Re: uczulenie na babana 31.10.06, 09:50
      Witaj

Moja córcia po raz pierwszy banana dostała jak miała 10 miesięcy. Początkowo
      wszystko było ok, bardzo je polubiła. Jadła je jako dodatek do kaszki i same.
      Po kilku dniach pojawiła się niewielka czerwona wysypka na pupie. Po kilku
      dniach kolejna próba - identyczny przebieg. Banany odstawiamy na 2 miesiące.
      • alza73 Re: uczulenie na babana 06.11.06, 10:22
        U nas było podobnie, a po dwoch miesiącach spróbowaliśmy i teraz mały wcina
        banany aż miło.
        • anet77 Re: uczulenie na babana 06.11.06, 14:02
          To bardzo sie ciesze, bo ten banan tka bardzo córce smakował. A tka propo
          uczuleń to patrze to moja córka co rusz ma tkaie drobne krostki na buźce,
          przeważnie na bródce ale miała je tez jak ja piersią karmiłam i nie wiem od
          czego to, tak wiec czasami ciezko mi stwierdzić czy na cos z nowości jest
          uczulona czy nie.
          • zyrafffa Re: uczulenie na babana 06.11.06, 14:37
            Moj synek tez miewal takie dziwne czerwone, chropowate zmiany na skorze w kilku
            miejscach. Ja juz od zmyslow odchodzilam bo nie wiedzialam od czego to jest. Te
            dziwne zmiany skorne znikaly sie i pojawialy tak nieregularnie ze nie bylam w
            stanie stwierdzic co go uczula. Juz od zmyslow odchodzilam wciaz cos wycofywalam
            lub wprowadzalam, a te plamy i tak robily co chcialy. W koncu poszlam do
            dermatologa(bo alergolog nam nie pomogl) i okazalo sie ze byly to tzw. zmiany
            lojotokowe. Dal jakas magiczna robiona biala masc i pomoglo jak reka odja.
            Okazalo sie ze syn uczulony jest tylko na mleko i chyba na surowe pomidory (tego
            jeszcze nie jestem do konca pewna bo podejrzewam jeszcze winogrona).
            Pozdrawiam A.
            • gosiakd1 Re: uczulenie na babana 09.11.06, 08:46
              MOje dziecko także co chwila miało a to chropowatą cerę na buzi, a to kilka
              krostek zaczerwienionych lub nie na buzi czy na pupie. Próbowałam się w miarę
              pilnować, żeby do swojej diety nie wprowadzać nowych rzeczy - nic nie pomagało.
              Wymysliłam więc sobie rzecz taką: otóż to co jem ja niby to samo, ale nie do
              końca. Produkty do każdego przygotowywanego posiłku mogły być różnie nawożone,
              różnymu "cudami" pryskane itd.
              Poza tym nawet jezeli wprowadziłam cos nowego do diety czy to dla siebie, czy
              to dla dziecka zmiany na skórze mogą świadczyc o przystosowywaniu się organizmu
              dzieciaczka do tychże nowości. Postanowiłam nie biegać z tym do lekarza ale
              postawiłam na przeczekanie. Teraz Córka moja ma równo roczek i piękną,
              gładziutką buzię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka