Dodaj do ulubionych

ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos??

09.02.04, 21:13
Mam 38 lat i będe mamuśka ,fakt ze po raz trzeci.Miałam 11 lat przerwy i tu
nagle jest,cieszę się i jednocześnie boję.Jak będzie,czy będzie
dobrze,czy .....??? Wiele takich pytań.Napewno przezyłyście i przeżywacie
tego typu problemy,pytania.Odezwijcie się i napiszcie jak radzicie bądż
radziłyście sobie z tymi pytaniami.Pozdrawiam mamuśki.
Obserwuj wątek
    • mkz5 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 09.02.04, 21:57
      Witaj, ja również przeżywam różne dylematy.
      Mam 37 lat i jestem w 7 tygodniu ciąży. Mam już prawie 4 letniego synka i
      nadzieję na to, że we wrześniu szczęśliwie będzie nas już czwórka.
      Pozdrawiam
      Mirka
    • ewamonika1 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 09.02.04, 22:03
      Mam skończone 36 lat, trzy miesiące temu urodziłam trzecie dziecko,
      chłopczyka. Poprzednie dzieci: córcia 8,5 roku i synek 7 lat.
      Też miałam różne wątpliwości, ale teraz jestem bardzo zadowolona i zakochana
      po uszy po raz trzeci. Ewa
      • malgog Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 10.02.04, 09:25
        No to z Mirką możemy sobie podać ręce.

Ja również aktualnie mam 37 lat ale już w maju kiedy urodzę drugiego synka będę
        miała 38 (no chyba, że tfu, tfu synek się pospieszy i przyjdzie na świat przed
        2 maja kiedy są moje urodziny).

Acha, też mam synka niespełna 4 letniego, również majowego.

Pozdrawiam gorąco wszystkie mamy
        Małgosia
    • joaz Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 10.02.04, 11:16
      hej , za parę dni kończę 36 lat. mam już 3 letnia córeczkę. jeste, w 11
      tygodniu ciąży. Myślałam nad badaniami prenetalnymi, ale nie wiem czy sie w
      końcu zdecyduję. Tym bardziej, że zakładam, że ich wynik nie wpłynie na decyzje
      o urodzeniu dzidziusa.
      pozdrawiam
      joanna
    • grea01 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 11.02.04, 09:29
      Ja zaszłam w paźdźierniku ub. roku a w listopadzie skończyłam 39. Mam troje
      dzieci: Alicję 18 lat, Przemka 16 i prawie 4 letnią Magdusię. Jestem dowodem
      na to,że kazda ciąża jest naprawdę inna. Ta z Alką przebiegała modelowo i
      urodziłam dokładnie w planowanym dniu, wszystko było ok. Z Przemkiem miałam
      trochę problemów z kilkakrotną infekcją układu moczowego i urodził sie 3
      tygodnie przed czasem - czyli faktycznie o czasie. Poza tym wszystko ok. Potem
      niestety straciłam kolejną ciążę w 1999 roku, w 6 tyg, konieczny był zabieg
      chirurgiczny. I niestety za szybko - bo po kilku miesiacach znowu zaciążyłam.
      Wedle lekarzy to mogło być przyczyna klopotów w kolejnej ciąży. W tej ciąży
      spotkały mnie prawie wszystkie ciążowe kłopoty:zagrożenie poronieniem, potem
      porodem przedwczesnym, odwarstwienie kosmówki, cukrzyca ciążowa, rozrosły sie
      mięśniaki i łożysko centralnie przodujace, z powodu którego od 25 tyg. byłam w
      szpitalu i po 3-cim bardzo masywnym krwotoku urodziłam maleństwo w 32 tyg. -
      1500 g., tylko z 3 punktami apgar.
      Ddybym podczas tego krwotoku nie była w szpitalu, to najprawdopodobniej
      skończyłoby to się tragicznie. Magda nadrobiła szybko swoje wczesniactwo i
      jest dowodem na to, ze nie ma rzeczy niemożliwych. Rozwija sie lepiej niż jej
      wszyscy rówieśnicy - to ocena nie tylko nasza, ale lekarzy, przedszkolanek i
      wszystkich znajomych. Piszęo tym nie tylko dlatego aby sie pochwalić (choć to
      też), ale żeby dać nadzieję wszystkim, które obawiają się swoje maleństwa. A
      teraz - odpukać - ciąża znowu jak ta pierwsza - jest modelowa. Dobrze się
      czuję, wszystkie wyniki super, pracuję zawodowo i cieszę się ciążą, z leków
      biore tylko maternę kilka razy w tygodniu. Jestem szczęśliwa.Pozdrawiam.
      • mirka007 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 11:47
        Pytanie do grea01, czy robiłaś badania prenatalne. Na mnie ( nie robiła)
        wszyscy patrzą zdziwieni: jak to 38 lat i nie sprawdzałam?
        MIRA
        • grea01 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 15:05
          Odpowiadam Mirce007: robiłam tylko usg z badaniem przezierności karkowej ( było
          1,5 . nad testem PAPPA zastanawiałam się parę tygodni, ale przerażała mnie
          możliwość wyników fałszywie dodatnich. Poza tym stwierdziliśmy z mężem, że
          nawet wynik zły nie miałby znaczenia dla kontynuowania ciąży.Inwazyjne badania
          od razu odrzuciliśmy.Pozdrawiam. Grażyna
    • miksia Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 03.03.04, 16:07
      Mam nadzieję wkrótce do Was dołączyć. Mam 39 lat, a właściwie prawie 40, no i
      staramy się o drugie dziecko...
      • aniutek Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 03.03.04, 17:22
        witajcie Mamuskismile
        jestem mama 12 latka, sama mam 36 i w maju urodzi nam sie coreczka :smile))
        obaw bylo masa, kilka niepowodzen -2 wczesne poronienia i ciaza pozamaciczna. teraz wszystko jest
        OK, bez zadnych problemow, jestem w 30 tygodniu, pracuje, czuje sie dobrze a dziecie w srodku
        dokazuje. mialam robione badania prenatalne ( z racji wieku i historii w rodzinie)
        te ciaze przezywam jakos silniej, pewnikiem z racji poronien i strachu, ze moze juz nigdy sie nie uda
        nie moge sie doczekac na ten moment kiedy zobacze corke, jej buzie, dotkne lapek ....
        ciesze sie strasznie, moj maz tez a reszta rodziny zazdrosci smile
        zycze powodzenia,
        aniutek
    • yessa Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 03.03.04, 20:35
      W maju tego roku kończę równo 40 lat (ojej!!!!), a w czerwcu spodziewany jest
      na świecie mój drugi synek (99%). Pierwszy syn ma obecnie 11,5 roku. Pierwsza
      ciąża przebiegała bez problemów - z tą jest trochę gorzej, ale myślę, że może
      dlatego, że trafiłam na lekarza, który woli dmuchać nawet na zimne smile)).
      Ta druga ciąża została w pełni zaplanowana, starliśmy się z mężem całe 3
      miesiące - no i udało się!!!
      Dla spokoju serca polecam badania prenatalne (na początek te nieinwazyjne - i
      oby wystarczyło). Ja miałam USG z pomiarem przezierności karkowej i kości
      nosowej oraz test PAPPa robiony u specjalisty chorób genetycznych. Wobec bardzo
      dobrych wyników zrezygnowałam z amnopunkcji.
      No i teraz tylko czekam (wraz z rodzinką) na narodziny nowego jej członka smile).

Pozdrawiam i życzę pogodnych myśli,
      Jola.
    • mirka007 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 11:43
      Też mam 38 lat i będę mamą. I tez po raz trzeci. U mnie różnica jeszcze
      wieksza: starszy syn ma 15 lat a młodszy 13.
      efekt zaskoczenia mam juz za sobą. Jestem w piatym miesiącu. jedyne , o co sie
      martwię to o zdrwoie dziecka, ponieważ nie zdecydowałam się na badania
      prenatalne. Nastawiam się pozytywnie i mam nadzieję, ze bedzie dobrze. Czuje
      się gorzej, ale nie mam juz dwudziestu lat, teraz jestem na zwolnieniu
      lekarskim.
      Poza tym staram się pracowac, kończę ie kierunek studiów. Wczoraj smialiśmy
      się z mężem , jak znów będziemy wygladac z wózkiem. Pocieszam się, że mam dużo
      wiecej doświadczenia i chyba jestem dobra mamą.

Fajnie, że się odezwały inne 38-latki. Ja rodzę na przełomie lipca i sierpnia.
      Zegnajcie więc tegoroczne wakacje!

MIRA
      • darekstaszek Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 11.01.19, 00:28
        Witam. Trochę dziwnie że facet tu pisze ale widzę że nie jestem sam. Mamy już córki 12 i 7 lat i w maju dołączy do nich braciszek. Boję się o zdrowie żony i dziecka. Żona ma 39 lat ja 41 chyba to wstyd??. Gubię myśli pomocy..?
        • brenya78 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 24.01.19, 15:05
          Wstyd? Co ty mówisz? Wstydzić to się należy jak się kradnie, a nie jak się ma dziecko.
          Ja mam prawie 42 i dopiero oczekuje pierwszego dziecka. Do głowy by mi nie przyszło, że to jakiś wstyd może byc. Co z tobą facet? Jest całe mnóstwo kobiet które rodzą bo 40tce, wiec nie wiem o co się martwisz w kontekście zdrowia zony i dziecka. Trzeba zrobić badania wszystkie, w tym NIPT i tyle.
    • emma_rose Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 12:38
      witam!
      bardzo sie ucieszylam z tego watku, bo czasem czuje sie troche jak babcia wsród
      tych wszystkich bardzo mlodych mam, które tu pisuja. w czerwcu skoncze 38, a na
      przelomie lipca i sierpnia urodze moje - uwaga! - pierwsze dziecko. o ile
      wszystko dobrze pójdzie - zawsze wole troche sie asekurowac psychicznie. choc
      na razie wszystko idzie swietnie, czuje sie wspaniale, ani razu mdlosci czy
      wymiotów, troche bylam ospala i zmeczona na poczatku, teraz tez troche szybciej
      lapie zadyszke, bo brzunio rosnie, ale poza tym jest cudownie.
      bardzo wczesnie poczulam tez ruchy Kruszyny (pierwsze pojedyncze sygnaly w 15-
      16 tygodniu, teraz juz regularnie), choc to moja pierwsza ciaza, a i wcale
      specjalnie szczupla nie jestem, tak w normie raczej.
      nie zdecydowalam sie tez na badania prentalne (zadne, choc myslalam o tych
      nieinwazyjnych), ale i tak wynik nic by nie zmienil - po prostu przyjmuje to
      dziecko jako niespodziewany dar losu i nie zamierzam w nic ingerowac. a dar to
      naprawde nieoczekiwany, bo juz predzej spodziewalam sie menopauzy niz ciazy,
      he, he.
      poza tym bede tzw. samotna matka, bo to owoc zwiazku, który od poczatku
      traktowalam jako letnia przygode (zreszta skonczyl sie zanim w ogóle zaczelam
      podejrzewac, co ze mna jest) i ciaza nic tu nie zmienia. niektórzy faceci po
      prostu nie nadaja sie na ojców. poinformowalam go zreszta, ale zgodnie z moimi
      przewidywaniami odcial sie. i jest mi to na reke.
      a tak nawiasem mówiac, jesli chodzi o pózne ciaze, to wydaje mi sie, ze
      istnieje cos w rodzaju presji (spolecznej? medycznej?) i kobiety naprawde daja
      sie tu strasznie manipulowac. jak czytam posty dziewczyn 28- czy 30-letnich,
      które sie obawiaja, ze juz za pózno, i pisza, ze beda robic te wszystkie
      inwazyjne badania, to wydaje mi sie, ze lekarze przesadzaja. nie wiem, wydaje
      mi sie ze doswiadczenie, dojrzalosc czy jakis taki spokój wewnetrzny, który
      osiaga sie w pózniejszym etapie zycia tez odgrywa wazna i pozytywna role
      podczas ciazy i macierzynstwa. a wcale sie tego nie docenia. wazna jest
      oczywiscie tez forma fizyczna, ale z nia generalnie jest coraz lepiej, bo chyba
      wszyscy coraz pózniej sie starzejemy smile)
      ja w kazdym razie mam w sobie wielki spokój i radosc, czego wszystkim Wam
      zycze, i starszym i mlodszym,
      pozdrawiam
      • goskapoz Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 07.04.04, 10:06
        Czesc Emma
        Witam serdecznie tak miedzy ami to skoncze w sierpniu 36 lat i rowniez jestem w
        wolnym zwiazku,ta Kruszynka to moje wymarzone dziecko moze czasami do szczescia
        brakuje tego jedynego zadeklarowanego "na cale zycie",ale ilekroc dotykam mojej
        pileczki usmiecham sie ze szczescia.... jak masz ochote podaj mi adres do
        Ciebie,mozemy wspolnie cieszyc sie rosnacymi brzuszkami (ja mam termin na
        07/09/04)
        serdecznie pozdrawiam
        gosia
    • tatumi Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 14:44
      Witam!

Cieszę się , że jesteście.
      Mam 38 lat i jestem w ciąży po raz trzeci. Mam syna szesnastolatka i
      dwunastoletnią córeczkę, oraz chłopczyka w brzuszku, który urodzi się za około
      dwa tygodnie.
      Przyznam się, że ta ciąża była dla nas zaskoczeniem, ponieważ świadomie chyba
      nie zdecydowalibyśmy się na trzecie dziecko po takim długim okresie przerwy.Ale
      teraz uważam, że nic lepszego nie mogło nam się przydarzyć. Starsze dzieci na
      wieść o nowym braciszku zareagowały pozytywnie i z radością (szczególnie
      córeczka, bo syn tylko pogłaskał mnie po głowie i wrócił do swego komputera),
      co było dla mnie kolejnym zaskoczeniem. Niestety, nie wszyscy zareagowali tak
      dobrze... Najbliższa rodzina jakby zażenowana faktem, że w tym wieku można
      jeszcze upawiać sex i myśleć o prokreacji przyjęła to o wiele gorzej.
      Nie wiem dlaczego, ale odnoszę wrażenie, że w naszym społeczeństwie panuje
      stereotyp że rodzina z trojgiem dzieci, to niemal rodzina wielodzietna...a mieć
      więcej niż dwójkę dzieci to wstyd, albo nadbagaż nie do udżwignięcia.
      Ciekawa jestem waszych spostrzeżeń w tym temacie...

• moniokey1 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 23.04.04, 11:40
        Gosiu ja mam 36 lat , córeczkę w wieku 16 lat i teraz jestem w 13 tyg ciąży.
        Denerwuję się trochę choć jestem dobrej myśli. Robiłam badanie przeziernosi
        karkowej i test papa . W sumie wyniki w normie choć te wyliczanki z testu
        papanie byly takie rewelacyjne.
        Buziaki pozdrawiam wszystkie staruchy wink))
        Monika
        • k1w0 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 23.04.04, 15:12
          Monika, napisałam Ci na priva.
    • kulka50 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 15:05
      witam
      mam 34 lata i pierwszą ciążę
      bardzo się martwiłam faktem mojego wieku
      ale po aszych wypowiedziach a zwłaszcza emmy_rosy, która urodzi pierwsze
      dziecko jestem bardzo podbudowana
      też myślałam o badaniach prenatalnych ale brak wskazań, nawet wiek o rok za
      wczesny
      słyszałam ze po amniopunkcji jest wiele komplikacji a ja czuję się doskonale i
      nie chcę nic zepsuć
      pozdrawiam wszystkie mamy po trzydziestce smile
      • anula291 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 17:33
        witam
        Ja wprawdzie zbliżam się dopiero do 30(jeszcze 4miesiące)ale rzeczywiście
        nieraz przychodziły mi do głowy głupie myśli typu:może to już nieodpowiedni
        wiek na kolejne dziecko!!ale na szczęście szybko przestałam tak myśleć!!Mam już
        3 dzieci , 2 dziewczynki(13, 12lat) i chłopa 9l-a teraz myślę o kolejnym
        dziecku, i pewnie jeśli się uda nie jeden puknie się w czoło i powie,że
        zwariowałam, a nie wtajemniczeni będą uważać ,że to wpadka, ale ZUPEŁMNIE MNIE
        TO NIE OBCHODZI CO POWIEDZĄ INNI!!!a dzieci jak się będą cieszyć,
        niejednokrotnie powtarzali,że fajnie by było mieć takie maleństwo w domu!!
        TRZYMAJCIE SIĘ !!
    • akve Do tatumi i nie tylko :-) 04.03.04, 21:05
      Witajcie,
      ja też jestem dojrzaławinkmamą, bo nie dość ,ze mam skończone 36 lat to bedzie
      to moje 4-te dziecko.
      Tatumi, co ja mam w takim razie powiedzieć?Ludzie reaguja różnie...Ale wiele
      osób z sympatią.Może dlatego,że MY podchodzimy do faktu,że mamy czworo dzieci z
      wielką radościa i akceptacją.Nie jestem typem umęczonej ,zaniedbanej mamuśki( a
      przynajmniej staram sięwink
      Kobiety grubo po czterdziestce i starsze mówią mi często ,że ŻAŁUJĄ ,że nie
      mają jeszcze jednego, "późnego" dziecka.
      A jeden starszy pan powiedział mi:pani taka młoda i tyle dzieci...?Ucieszyłam
      się - z tego ,że "taka młoda".Ale powiedziałam mu:ani nie jestem taka młoda ani
      dzieci nie ZA dużo smile
      Pozdrawiam ciepło
      Ewa z wielodzietną rodziną
    • reszka2 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 04.03.04, 21:27
      Hej, tatumi, choć nie bardzo pasuję do wątku zasadniczego (na razie), bo anim w
      ciąży, anim w wieku jak w temacie (choć jak w tą trzecią ciążę będę zachodzić
      jak obecnie, to pewno się za 4 lata załapię) to to co napisałaś o
      wielodzietności to mi w duszy zagrało jak nic. Jestem po kilku rozmowach ze
      znajomymi, którzy na padającą luźno w rozmowie sugestię że mamy ochotę na
      jeszcze jednego potomka – robili wieelkie oczy. Bo przeciez macie JUŻ dwoje. A
      to DWOJE było mówione jakbyśmy mieli już co najmniej dwudziestkę. No i w ogóle.
      Masz rację, teraz ci którzy mają dwójkę to dziecioroby, a ci którzy mają trójke
      lub więcej – to katolickie dziecioroby. Taka jest opinia obiegowa. Obecnie
      coraz mocniej ugruntowana.

A co do sexu w tak „podeszłym” wieku... Kiedys slyszałam że w życiu przechodzi
      się dwa szoki w związku ze sfera seksualną – pierwszy kiedy rodzice się
      dowiadują się że dzieci JUŻ TO robią, a drugi – kiedy dzieci dowiadują się że
      rodzice JESZCZE TO robią. No cóż, ww obiegowe stereotypy rezerwują łóżkowe
      uniesienia dla młodych (lub jeszcze lepiej – bardzo młodych), jędrnych i
      sprężystych, hie, hie... A tylko czasem jakaś pani w kolorowym miesięczniku
      przyzna się że ona, owszem, tak...

A za moich czasów stażowych jeszcze wpisywano na karty określenie, tfu, stara
      pierwiastka, tfu, tfu. Ja również się zalapałam jak na ówczesne kryteria.

I jeszcze wam powiem, wszystkim – że czytając wasze posty aż mi się ciepło
      zrobiło na sercu – serio. Naprawdę, taki spokój z waszych listów promieniuje,
      chyba też zadowolenie? Oczywiście zdaję sobie sprawę że dla większości mam z
      tego wątku to kolejna ciąża, więc mogą się podeprzeć wiedzą z poprzednich ciąż,
      wiem też że nie jesteście wolne od wątpliwości przynależnych stanowi matczynemu-
      w trakcie ciąży. Ale zupelnie inaczej Was odbieram w porównaniu z
      przeważającymi na tym forum młodszymi mamami. To chyba dojrzałość?

Życzę Wam bezproblemowych ciąż, bezbolesnych porodów oraz ślicznych dzieciaków.
      Piszcie częściej.
      • aniutek Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 05.03.04, 02:11
        Dziewczyny :smile)
        az sie poplakalam ze smiechu i wzruszenia czytajac wasze listy.
        MY stare??? hehehehe jaja sobie robia.
        Sex w tym wieku uuuuuu ( wyje ze smiechu::smile)) rodziny wielodzietne, dziecioroby ...
        ech lepiej miec nowy samochod, czy wycieczke do tunezji... hehehehe niz dziecko???? no moze i takie
        sa niektorych priorytety, moje sa inne.
        normalnie przebieram nogami z radosci, niecierpliwosci, milosci do tego malutka co mi w brzuchu
        dokazuje. nie zmaienilabym tego uczucia na zadne inne. w zyciu.
        Moj lysy M ( dokazuje na desce jak zrebak a czterdziecha na karku) z luboscia lazi ze mna po sklepach
        a to wozek wybieramy, a to malujemy sypialnie czy kupujemy siedzonko do samochodu, juz sie
        rozglada nad najkrotszymi nartami w sklepie, ja marze o lalkach, mebelkach, misiach i bajkach na
        dobranoc a Syn ostatnio przyniosl dla Zuzi smoczek odblaskowy smile
        Pozdrawiam, sciskam i czekam na dalsze Wasze listy smile
        • tatumi Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 05.03.04, 12:05
          Hej! Hej!

Ciszę się , że jest nas coraz więcej..

Czytając Wasze posty i zastanawiając się nad sobą dochodzę do wniosku, że
          jednak żyjemy w czasach kultu młodości i pieniądza.]
          Bo... dlaczego tak wielu z nam przyszło na myśl, że już za stare jesteśmy na
          małe dziecko ? Stare? Która z nas tak naprawdę czuje się już tak stara, że
          chciałaby już się wyrzec wszystkich życiowych przyjemności i w żałobie stanać
          nad swym własnym grobem?

Dlaczego niektórym ludziom bardziej zależy na swojej wygodzie, bezpieczeństwie
          i tak
          jak napisała aniutek na wyjazdach do Tunezji, niż na spełnieniu pragnień o
          posiadaniu dziecka?
          Dlaczego znajomi reszki2 i moi zresztą też robili ze zdziwienia wielkie oczy
          na wieść o chęci posiadania w przyszłości kolejnego potomka? Czy to takie
          dziwne, że jak się zaznało tego szczęścia miłości rodzicielskiej ma się ochotę
          czasami spróbować go kiedyś raz jeszcze.Ze wszystkimi jego blaskami i
          cieniami?.

Tylko , że czasami odwagi brak....
          Ja pamiętam, jak jescze niedawno chodziłam po sklepach i przygladałam się z
          tęsknotą tym wszystkim kolorowym dzidziusiowym bibelotom. A teraz los
          podarował mi szansę przeżycia wszystkiego raz jeszcze... Inaczej, bardziej
          dojrzale, spokojniej. Moj mąż zawsze mówił, że żałuje tego, iż przegapił te
          wszystkie lata dorastania swych dzieci, że teraz będzie patrzył uważniej...

A niektore znajome przebąkują, że "nawet" nam trochę zazdroszczą. Zawsze im
          wtedy ze śmiechem powtarzam, że to przecież nic prostszego...

• anula291 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 09.03.04, 11:40
            Podciągam wątek do góry!!!!
      • granna Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 05.03.04, 13:04
        JA rodzłam 2 lata temu, miałam 30 lat i cos mi to określenie "stara
        pierwiastka" dziwnie znajome sad( NIe jestem pewna, ale chyba gdzies to
        usłyszałam, chyba na sali porodowej smile
        pozdrawiam
        granna
    • utka Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 09.03.04, 11:56
      Ja, jak sie juniorek urodzi we wrzesniu, skoncze 33 lata. Jest to nasze
      pierwsze dzieciatko, planowane, "trafione" za pierwszym razem no i nie ostatnie
      mam nadzieje. Czuje sie b. dobrze, no oprocz oczywiscie roznych lekkich
      ciazowych dolegliwosci typu - zmeczenie czy jakis wstretny smaczek w ustach.
      Zadnych dodatkowych badan nie robilam i nie zamierzam - mocno wierze, ze
      wszystko bedzie dobrze.
      dobrze ze jest Was tu tyle - duzo mi razniej

sciskam Was mocno
      • amica24 Ja mam 35 lat i czekam na pierwsze dziecko 09.03.04, 13:45
        Skoncze w tym miesiacu 35 lat, a dziecko ma sie urodzic w maju/czerwcu. Bardzo
        sie oboje cieszymy, planujemy juz kolejne... Pare moich kolezanek tez urodzilo
        niedawno pierwsze dziecko.

Pozdrawiam serdecznie
    • salome2000 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 29.03.04, 11:40
      Hej! ja juz skonczylam 40 lat i na poczatku czerwca urodze pierwsze!!!! Bardzo
      sie z tego ciesze, bo gdy po wielu latach prob zdecydowalismy sie na adopcje to
      wiele pan w osrodkach mowilo, ze powinnam byc juz babcia a nie mama wink.
      Wyobrazacie sobie! A ja przeciez ciagle czuje sie jak 18-ntka! Ciaza przebiega
      super. Synek rosnie jak na drozdzach. Nie mialam zadnych badan oprocz
      przeziernosci i echa serca. Wszystko jest super. Ja tylko jestem za duza i
      opuchnieta jak slonica, ale poza tym nic szczegolnego. Lekaz zaleca (ale nie
      naciska) cesarke z powodu wieku. Nie wiem jeszcze co zrobie, innym jescze
      wskazaniem moze byc fakt, ze niunio bedzie raczej spory. Co myslicie o porodach
      w "podeszlym" wieku? CC czy probowac naturalnie?

• mamaagnieszka Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 29.03.04, 19:42
      Mnie stuknie 39 lat w czerwcu a dzidzus ma przyjsc na swiat w pazdzierniku.
      Starszy synek ma 9,5 lat. Niby nadrabiam mina, ale troche sie boje, bo niestety
      te statystyki dotyczace ciazy w "starszym wieku" moga naprawde nastraszyc. I
      mimo tego, ze tutaj (USA) z reguly kobiety zakladaja rodziny znacznie pozniej
      niz nakazywalaby tradycja, lekarze podchodza do takich ciaz powaznie i oferyja
      znacznie wiecej informacji na temat ryzyka niz to ( przynajmniej mnie sie
      wydaje) jest konieczne. Z drugiej strony chyba sie boja, zeby ich ktos
      niedoinformowany po sadach nie ciagal - tutaj kazdy kazdego, zwlaszcza lekarzy,
      o byle co do sadu wlecze. Czasem jednak za duzo informacji jest tak szkodliwe,
      jak jej brak. Ja sie wybieram za dwa tygodnie na specjalny ultrasound, ktory
      podobno ma wykryc jakby cos bylo nie w porzadku. Niby mina nadrabiam i niby
      jestem przekonana, ze wszystko jest jak najlepiej, ale chyba musze wziasc na
      uspokojenie przed pojsciem. No ale nic to, glowa do gory i tylko pozytywne
      mysli! Pozdrawiam was "staruszki" i wasze dzieciatka.
      • marta_km Jezu, w jakim STARSZYM wieku???? 29.03.04, 20:16
        dziewczyny! Nie słuchajmy głupich bab, które twierdzą, że między 35 a 40 rokiem
        życia jest za pózno na dziecko! Perinatologia i szeroko pojęta opieka nad
        ciężarną poszły w ostatnich latach tak bardzo do przodu, że ciąża po 30stce
        przestaje być jakimkolwiek "niebezpieczeństwem" jak niektórzy próbują nam
        wmówić! Ja za chwilę kończę 36 lat, za dwie chwilki rodzę drugie dziecko
        (robiłam badania genetyczne, mimo oporów i słów krytycznych środowiska)
        codziennie słyszę od różnych ludzi, że wypiękniałam w ciąży i jak słowo daję za
        3-4 lata zamierzam mieć trzecie! (na co bardzo naciska mój małżonek) Bo tak
        naprawdę, to nie ma na świecie nic ważniejszegosmile
        Pozdrowienia
        Szczęśliwa oczekująca
        M.
        • cytrynka3 Re: Jezu, w jakim STARSZYM wieku???? 30.03.04, 08:42
          Marto
          Ale to ładnie napisałaś. Zyczę dużo zdrówka dla całej rodzinki.
          Cytrynka, mama Julci 2003 i Brzusia październik 2004
          • pimienta Re: Jezu, w jakim STARSZYM wieku???? 30.03.04, 13:42
            Dołączam się do tego ciekawego wątku. Zawsze chciałam mieć przynajmniej troje
            dzieci, niestety ciaże u mnie powikłane bardzo. Mam 32 lata, na raze mam jedną
            córcię czteroletnią i jestem w 12 tyg., z nadzieją i lękiem, jak to się dalej
            rozwinie. Uważam, że nie ma nic ważniejszego w życiu od dzieci i są one naszym
            najcenniejszym darem. Nie jestem przy tym galopującą katoliczką, a moje
            przekonania wynikają z serca. Właściwie to troszkę zazdroszczę Wam tych pięknie
            rozwijających się ciąż około czterdziestki, ale jest to zazdrość jak
            najbardziej pozytywna. Życzę nam wszystkich dużo zdrowia i pozytywnych myśli.
            Noi uważam, że ciężarna kobitka w dojrzałym wieku ma w sobie bardzo dużo
            uroku smile))
      • asiaasia1 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 07.04.04, 10:15
        hej mamaagnieszka smile
        wydaje mi się , że oni w usa rutynowo wykonuja różne badania dotyczące wad
        genetycznych i innych .
        ja w 1. ciążę zaszłam właśnie w usa . miałam wtedy 21 lat i moja położna
        zapytała czy chcę mieć przeprowadzony test( chyba to się nazywa triple test ale
        nie dam głowy za to smile na wady genetyczne z krwi smile
        nie miałam ŻADNYCH wskazań do tego rodzaju testu .
        także nie przejmuj się i życzę zeby wszystko było ok smile))
        asia
        • mamaagnieszka Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 07.04.04, 18:03
          Dziekuje ci Asiu za slowa otuchy. Troche mi przeszly te smuteczki, tym bardziej
          ze cisnienie mi podskoczylo z tego wszyskiego i postanowilam absolutnie niczym
          sie nie przejmowac i nie sluchac zadnych "nosicieli zlych wiadomosci". Ot tej
          chwili tylko optimizm, sloneczko i usmiech na twarzy, niech sie wali i pali!!
          Moze to tylko tutaj, ale lekarze czesto sa zbyt brutalnie szczerzy. Moze to i
          dorze, ja jednak wolalabym raczej kilka pozytywnych slow. Pozdrawiam cieplutko
          i swiatecznie!
          Agnieszka
          • utka Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 23.04.04, 15:32
            Dziewczyny, widze, ze jest tu troche sierpniowo-wrzesniownych mamus.
            Co u Was, jak samopoczucie i brzuszki ?
            Ja wczoraj zaczelam druga polowke ciazy, niedawno poczulam tez delikatne ruchy
            dzidka. Sama radosc i blogosc .....

sciskam weekednowo i wiosennie z Krakowa
            goska
    • moniokey1 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 24.04.04, 11:53
      U mnie brzuszek jeszcze malutki ( i całe szczęściewink Czuję sie róznie .Napewno
      nie tak rewelacyjnie jak 16 lat temu kiedy miałam 20 lat. No cóż starośc nie
      radośćwink))
      Robiłyście badania prenatalne?
      Pozdrawiam Monika
      • k1w0 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 24.04.04, 16:28
        Ja robiłam badania i mogę o tym z Tobą porozmawiać. Monika, "ścigam Cię" po
        całym forum. Odezwij się na priva.
      • utka Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 26.04.04, 08:42
        nie, ja nie roblam zadnych badan prenatalnych.
        W czwartek wybieram sie na usg polowkowe i zobaczymy co u maluszka slychac.
        Wierze, ze wszystko jest ok.

sciskam
        • k1w0 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 26.04.04, 09:15
          Cześć utka, ja też jestem z Krakowa.
          Ja przy poprzedniej ciąży też nie robiłam badań, ale obiecałam sobie, że jeśli
          jeszcze będę w ciąży to zrobię badania prenatalne dla własnego spokoju. Dla
          mnie to 9 miesięcy niepokoju, bo po prostu jestem panikarą .....

Pozdrawiam Ania
    • darekstaszek Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 11.01.19, 00:20
      Cześć ja jestem już stary i chyba to wstyd że w wieku 41 lat będę tatą po raz trzeci bo córki mają 12 i 7 lat. Proszę pomóż bo czuję się źle ale cieszę się bardzo. Żona ma 39 lat i mówi że babcia do szkoły dziecko będzie prowadzić.
    • klaudiaga25 Re: ciąża w wieku 38 lat.Jest ktos?? 24.01.19, 14:24
      Hej dziewczyny!
      Witam Was serdecznie, chciałabym poruszyć temat dwóch chorób które mogą zagrozić rozwojowi płodu podczas ciąży.
      Chce Was również zaprosić do wypełnienia ankiety stworzonej przeze mnie : www.survio.com/survey/d/T4M3X9W3J5K2Q2N0B
      mam nadzieje, że kwestionariusz ten zainspiruje Was do pogłębienia wiedzy odnośnie toksoplazmozy i cytomegalii. Pozdrawiam i życzę aby Wasze maleństwa przyszły na świat zdrowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka