Dodaj do ulubionych

za mało płytek krwi

31.10.03, 13:22
Czy któraś z was wie co to oznacza, bo z tego co się zdążyłam zorientować
jest to związane z krzepliwością, a mnie czeka cesarka, jestem po terminie.
Mój wynik to 92, nie wiem na ile to jest groźne, może coś wiecie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • fiola1 Re: za mało płytek krwi 31.10.03, 13:37
      ja w ciazy tez milam przy jednym badaniu malo krwinek ale tylko nieznacznie 149
      a norma jest od 150.Lekarz nie przejal sie ale u ciebie to niestety jest ich
      bardzo malo, jest to niebiespieczne dla twojego zdrowia radze konsultacje
      lekarska
      • magdalena_76 Re: za mało płytek krwi 31.10.03, 14:49
        Ja też mam mało - 120 + anemię zresztą. Okazało się poza tym że mam
        powiększoną śledzionę i to może mieć wpływ. Ale na razie jakoś nic nie robimy
        tylko obserwujemy, w każdym razie się ta ilość nie zmniejsza, na szczęście.
        Może być to niebezpieczne podczas porodu - utrudnione krzepnięcie krwi.
        Zapytaj lekarza koniecznie!
        Trzymaj się
        M.
    • isma Re: za mało płytek krwi 31.10.03, 17:36
      Spokojnie, spokojnie, hematologia jest dziedzina, w ktorej dokonal sie w
      ostatnich latach kolosalny postep, sa leki poprawiajace krzepniecie. Ja mam
      skaze krwotoczna innego wprawdzie rodzaju (plytki w normie, ale brak tzw.
      czynnika VIII), przed ekstrakcja zeba pozeram sobie co trzeba (nazywa sie to
      cyclonamina, bezpieczne dla dziecka, stosuje sie na oddzialach noworodkowych),
      urodzilam naturalnie i nawet wsparcie farmakologiczne nie bylo potrzebne -
      hormony zrobily swoje. Ale przypominaj o tym wyniku badan, o ile Ci przytomnosc
      na to pozwoli, po porodzie raczej sie oszczedzaj (u mnie np. krwotok zazwyczaj
      nastepuje dopiero w drugiej dobie po naruszeniu tkanek), no i jako juz mama
      tego nie zaniedbaj - trzeba ustalic przyczyne i leczyc, ten defekt na szczescie
      jest odwracalny.
      Trzymam kciuki!
    • caillou Re: za mało płytek krwi 01.11.03, 01:19
      A taki wynik wyszedł Ci w pojedynczym badaniu? czy powtarzałaś? Bo mi przez
      całą ciążę wychodziły super wyniki, dopiero parę tyg. temu miałam ok. 123
      tys., juz miałam zalecone zastrzyki na wrazie czego ale przedtem lekarz
      skierował mnie na dodatkowe badanie. Okazało się,że wynik jest super (coś koło
      158 tys.) a poprzedni był spowodowany najprawdopodobniej reakcją na substancję
      w probówce albo tym, ze badanie było robione przez automat, ktory czesto sie
      myli i np. liczy sklejone ze sobą płytki jako jedną.
      Pozdrawiam Caillou
    • pajacyk6 Re: za mało płytek krwi 01.11.03, 18:37
      Hej!Ja od poczatku ciazy wlasciwie ma problem z plytkami najnizszy ich poziom
      to 124,teraz jestem w 37 tyg.Lekarz nie kazal na razie nic robic oprocz tylko
      co miesiac badac ich poziom-jedno badanie to plytki w morfologii a oprocz tego
      mam pobierane plytki na cytrynian-jest to badanie dokladniejsze bo ta
      substancja zapobiega krzepnieciu krwi w probowce.Ostatnio podskoczyly mi
      plytki az do 168-te cytrynianowesmile.prawdopodobnie u mnie jest to
      maloplytkowosc ciazowa,problem moze byc gdy zaczna spadac ponizej 80 z tego co
      wiem,ale znam kobiety co rodzily z poziomem 50 i bylo ok.Mysle ze nie powinnas
      sie martwic ale sprawdzaj czesto poziom tych plytek.A i jeszcze lekarz kazal
      barc mi zelazo i kwas foliowy i pomoglo.Zycze`powodzenia i na pewno bedzie
      ok!!!
      Joanna i dzidzia(37tyg.)
    • 1mila Re: za mało płytek krwi 02.11.03, 01:12
      Ja lezalam w szpitalu we Wroclawiu z powodu ciazy powiklanej cukrzyca,tam tez
      wykryto u mnie nieznaczny spadek poziomu plytek krwi.Hematolog zalecil mi
      kontrole morfologii co drugi dzien.Ilosc plytek w czasie pomiarow 81,88,97
      (...),106tys/mm3 to maksimum.Stwierdzil rowniez,ze moge rodzic silami natury
      jezeli poziom plytek bedzie wyzszy niz 50tys,natomiast ciecie cesarskie
      konieczne jest gdy poziom plytek spadnie ponizej 50tys.Na szczescie w dniu
      porodu wynik byl zadowalajacy(102tys)i moglam rodzic silami
      natury.Pozdrowionka.Kamila

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka