Dodaj do ulubionych

Jak dlugo czeka sie na wynik amniopunkcji w Wwie

18.08.06, 00:42
Wlasnie odkrylismy, ze jestem w ciazy smile Mam juz dwoje zdrowych dzieci, ale
mam prawie 40 lat. Tym razem chcialabym zrobic amnio. Jak dlugo czeka sie
na wynik i w ktorym tygodniu w Polsce robi sie ten test (przepraszam za brak
wiedzy, ale przez prawie 20 lat mieszkalam za granica, wiec nie orientuje sie
zbytnio w polskich realiach, dopiero je poznaje). Mam ubezpieczenie w
Medicover Wwa. Dzieki za porady, pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • kto7 Re: Jak dlugo czeka sie na wynik amniopunkcji w W 18.08.06, 08:57
      Amniopunkcje wykonuje sie do ok.20 tygodnia ciązy, ale lekarz napewno cie
      poinformuje kiedy. Dostaje się skierowanie, ewentualnie trzeba za zabieg
      zapłacić ok 1500zł, lub tradycyjnym Polskim zwyczajem lekarz jest tak miły, że
      załatwia wejściówke bez skierowania i płacenia (ja tak miałamwink. Amniopunkcje
      miałam na Kasprzaka w Warszawie w IMiD. Najpierw jest rozmowa z psychologiem-
      genetykiem, który przedstawia wszystkie za i przeciw, a może nawet bardziej
      przeciw tj.czym grozi wykonanie takiego zabiegu-bardzo wiele kobiet po takiej
      pogadance dostaje wielkiego ataku paniki. Potem jesli sie jednak zdecydujesz,
      idziesz na zabieg. Na wyniki czekałam 17dni - wtedy mieli zadzwonić i
      poinformowac mnie co i jak, ale oczywiście nie wytrzymałam i zadzwoniłam
      pierwsza, a po 2dniach przyszedł wynik na pismie. U mnie wskazaniem do
      zrobienia amnipunkcji był tylko zły wynik testu podwójnego (mam 25lat i żadnych
      obciążeń genetycznych). Wiem, że mój lekarz nawet trzydziestoparolatki nie
      kieruje z zasady na amniopunkcje, tylko najpierw na test podwójny/ potrójny, i
      dopiero ewentualnie zły wynik jest wskazaniem dalej..
      Pozdrawiam
      • lizzy9 Re: Jak dlugo czeka sie na wynik amniopunkcji w W 18.08.06, 10:23
        Dziekuje za odpowiedz. Robienie amniopunkcji w 20 tygodniu to troche pozno sad
        Kiedy 11 lat temu, a potem 8 lat temu mialam w UK robiony test potrojny,
        polaczony ze specjalnym USG, ktore po angielsku nazywa sie nuchal scan,
        wszystko bylo w porzadku. Wyniki byly bardzo dobre. Oba badania mialam
        robione u bardzo znanego lekarza w Londynie, Profesora Kyprios Nikolaides. To
        on pierwszy zapoczatkowal te usg nucal scan, ktore sprawdza ilosc plynu na
        kregami szyjnymi u dzidziusia (nuchal translucency), a takze dokladnie bada
        kosc nosowa. Przepraszam, ale nie znam tych terminow po polsku. 11 lat temu
        bylo to pionierskie badanie, a sam profesor jest bardzo ciepla osoba.

W 11 tygodniu mozna tez miec zrobione inwazyjne badanie, bardzo podobne do
        amnio, ta procedura nazywa sie choronic villus sampling (CVS).Podobnie jak
        amnio ryzyko poronienia to 1%. Ale wynik otrzymuje po 5 dniach, czyli jeszcze
        w pierwszym trymestrze. Amnio u profesora jest wykonywane w 16 tygodniu.
        Koszt badania CVS to £450, nie mala suma, plus trzeba doliczyc przelot. Ja
        moge zatrzymac sie u przyjaciol, a bilety na pazdziernik w tanich liniach
        kosztuja 323 zl za bilet powrotny.
        Chcialabym jak najlepiej dla dzidziusia i siebie, juz teraz spac nie moge, bo
        caly czas mysle.

Czy ktos moze ma jakies doswiadczenia jesli chodzi o kierowanie pacjentek
        medicover na badanie amniopunkncji. Przez telefon z medicover dowiedzialam
        sie, ze to badanie nie jest wykonywane u nich na miejscu.
        Bardzo wam serdecznie dziekuje
        • baaasiiia Re: Jak dlugo czeka sie na wynik amniopunkcji w W 18.08.06, 12:42
          Ja miałam robione w 16 tygodniu, w szpitalu im. Orłowskiego na Czerniakowskiej,
          wykonał ją sławny w Wwie dr Roszkowski. Ponieważ na USG obraz był niepokojący
          (potwierdzony podczas kilku badań), skierowano mnie najpierw do Instytutu
          Genetyki, na Sobieskiego, stamtąd dostałam skierowanie na Czerniakowską, na
          zabieg. Nikt nie prowadził ze mną żadnej rozmowy.
          Wiem, że się trochę czeka na termin.
          Na wynik czekałam 3 tygodnie - koszmar!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka