Dodaj do ulubionych

Grzyb w pralce...

20 lat temu
Prosze podpowiedzcie czym mogę usunąć grzyb w pralce. Dokładnie, to znajduje sie on w szufladce na proszek i płyn, jak również pod tą szufladką. Większy problem mam z grzybem właśnie pod szufladką, niczym nie moge go doszorowa, gdyż to trudno dostepne miejsce, może macie jakiś sparwdzony srodek na tego typu rzeczy.
Pozdrawiam
Ula
Obserwuj wątek
    • Gość: ewa Re: Grzyb w pralce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Poczytaj tu
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=630&w=24653440&v=2&s=0
    • Gość: Loreley Re: Grzyb w pralce... IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu
      Goraca woda z octem...
      • anndzix szufladka ok, ale co z miejscem po jej wyjęciu? 20 lat temu
        szufladka to OK, można ją wymoczyć nawet w kwasie:), ale jak czyścić miejsce po
        wyjęciu szufladki, na górze pralki? płakać mi się chce!
        a może tylko Candy i Whirlpool są takie wadliwe????
        właściciele innych pralek niż Candy i Whirlpool napiszcie!

pozdrowienia
        A.
        • Gość: monika Re: szufladka ok, ale co z miejscem po jej wyjęci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
          Ja mam Ariston i ten sam problem.
          • anndzix Re: szufladka ok, ale co z miejscem po jej wyjęci 20 lat temu
            i jak z tym walczysz? ja mam dosyć wsadzania łapy i czyszczenia dziury po
            szufladce z wykręconą głową, przez dwie godziny! ratunku!
            • Gość: rrrrrr Re: szufladka ok, ale co z miejscem po jej wyjęci IP: *.pap / 217.153.186.* 20 lat temu
              a ja mam siemensa i nie mam grzybow
              • Gość: finch Re: szufladka ok, ale co z miejscem po jej wyjęci IP: *.uci.uni.torun.pl 20 lat temu
                To nie zależy od marki (ja też mam siemensa i taki problem), raczej od wody czy
                płynu do płukania. Co jakiś czas szufladkę i miejsce po jej wyjęciu czyszczę
                płynem do naczyń (stara szczoteczka do zębów bardzo się przydaje :)).
                Kiedyś, po okresie lenistwa, zdesperowana użyłam domestosa, potem było dużo
                płukania i nerwów. Pralce nic się nie stało, przy okazji wyczyściły się
                wszystkie węże i bęben, ale więcej tego nie zrobię. Wolę sprawdzać i czyścić
                wszystko częściej, bo złudzeń, że zabrudzenia nie będą się pojawiały, pozbyłam
                się już dawno.
                Kiedy płyn jest za gęsty (koncentrat), dobrze jest dolać wody do pojemnika.
                Wtedy cały płyn zostaje wypłukany i nie pozostaje w pojemniku, przynajmniej u
                mnie...
    • pysiaczek1 Re: Grzyb w pralce... 20 lat temu
      ja miałam ten sam problem Mam pralkę wkładaną od góry Electorluxa i
      zastosowałam prepearat na grzyb Jak na razie działa
      • anndzix Re: Grzyb w pralce... 20 lat temu
        witam,

jaki to preparat? jak się nazywa i jak go stosowac?
        bede wdzieczna za podpowiedz.

pozdrowienia
        a.
        • Gość: Loreley Re: Grzyb w pralce... IP: *.dip.t-dialin.net 20 lat temu
          Mam pralke Miele i od czasu do czasu rowniez musze do tej "dziury po
          szufladzie" wlozyc reke ;) ale robie to regularnie i nie pozwalam aby
          wytworzyly sie tam zlogi, ktore zabiora mi pol zdrowia.
        • Gość: Grażyna Re: Grzyb w pralce... IP: *.multicon.pl / *.multicon.pl 20 lat temu
          preparat nazywa sie SAVO 0,5l kosztuje ok. 18 zł
          pozdrawiam :)
    • aankaa Re: Grzyb w pralce... 20 lat temu
      a jak Ci się już uda doczyścić (świetnie sprawdza się elektryczna szczoteczka
      do zębów) - po każdym praniu zostawić na kilka godzin otwartą szufladkę i bęben
      do wyschnięcia
      • Gość: xyz Re: Grzyb w pralce... IP: *.man.czest.pl 20 lat temu
        Ja mam pralkę otwieraną od góry i po każdym praniu płuczę pojemnik na proszek a
        co jakiś czas dekompletuje to i czyszczę, po praniu pralka musi wyschnąć
    • Gość: Gonia Re: Grzyb w pralce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
      Ja też mam ten problem. Moja pralka Whirpool otwierana od góry ciągle jest
      otwarta, zamykam tylko jak piorę, a pomimo to grzyb na uszczelce gumowej
      powstaje. Zastosowałam preparat grzybobójczy kupiony w Castorami.Był w dziale
      łazienki-zlewy-uszczelki itp., kosztował niestety 30 zł,butelko ok. 0,75l, ale
      ma nakręcany rozpryskiwacz wszędzie dojdzie i jest wydajny. I działa !!!
    • Gość: len Re: Grzyb w pralce... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 20 lat temu
      Teraz mam pralkę Elektroluxa, wcześniej miałam Ariston i inny model
      Elektroluxa, w każdej z nich w pojemniku na płyn tworzył się osad i grzyb.
      Pojemnik trzeba wyjąć i dokładnie wyczyścić, można czyścić Domestosem i starą
      szczoteczką do zębów lub puścić na 3-4 cykle w zmywarce. Otwór na pojemnik
      trzeba wymyć na tyle, na ile to możliwe i na ile starcza ręki. Przede wszystkim
      jednak należy zaprzestać wlewania płynu do płukania do komory na płyn, bo to
      jest przyczyna powstawania tego osadu i pleśni. Ja w nowej pralce w ogóle nie
      używam komory na płyn do zmiękczania i pojemnik jest jak nowy. Płukanie ze
      zmiękczaniem stosuję po całym cyklu prania jako osobny program i płyn wlewam do
      komory na proszek i "popycham" go wodą z jakiegoś naczynia, aby cały się
      spłukał z pojemnika. Nie jest to wygodna i praktyczna metoda, ale jedyna
      skuteczna zapobiegająca powstawaniu pleśni w komorze na płyn, która nie ma
      odpływu (w pralce wszystkich firm jest chyba tak samo).

Pozdrawiam!
    • Gość: Zuza Re: Grzyb w pralce... IP: 193.151.48.* 20 lat temu
      Trzeba co jakiś czas właczać pralkę na całym cyklu bez prania na 90 stopni,to
      likwiduje osady i grzyba,gdy nie jest zawansowany.
      • Gość: justyna Re: Grzyb w pralce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Znam ten problem... Na szczęście u mnie to już przeszłość!:) Mnie się udało!
        Jeśli chcesz - wypróbuj.Na początek trzeba się niestety trochę pomęczyć, ale
        warto:): po wyjęciu szuflady dokładnie wyszorować całą w miarę dostępną
        przestrzeń nad i pod szufladką starą szczoteczką do zębów maczaną w 10%
        occie /nie rozcieńczonym, zimnym/.Najlepiej zrobić to późnym wieczorem i
        pozostawić bez zmywania wodą na noc. Rano włożyć szufladkę i ... to już
        wszystko! Nie trzeba zabiegu powtarzać! Następnie po każdym ostatnim w danym
        dniu praniu - wyjąć szufladkę i całkowicie otworzyć drzwiczki pralki.Pozostawić
        tak do całkowitego wystygnięcia całej pralki.Od ostatniego czyszczenia octem
        minęło 7 miesięcy i grzyba nie mam.!!!
        Grzyb tworzy się niezależnie od marki pralki:)Potrzebuje on do rozwoju 2
        rzeczy:wilgoci i ciepła. Wyziębianie pralki po praniu uniemożliwia mu więc
        rozwój. pozdrawiam.
    • Gość: dewa Re: Grzyb w pralce... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20 lat temu
      W marketach na półce z chemią budowlaną jest zazwyczaj kilka środków
      pleśniobójczych w rozpylaczu, kupiłam najtańszy (ok.9zł), psik, psik i po 4
      minutkach wszystko czyściutkie, żadne tam zabawy ze szczoteczką
      • Gość: eee tam Re:niby nowoczesne a do kitu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        wiecie co, niby takie nowoczesne te pralki (u mnie whirlpool) a robi sie cos tak ochydnego jak grzyb. czy projektanci tego nie przewidzieli? wiele lat mialam zwykłego polara i nie wiedziałam co to grzyb, kupilam super cudo za prawie 2000zł i same problemy.
    • ullaaa1 Re: Grzyb w pralce... 20 lat temu
      Dziękuję za wszystkie rady i porady :)), a w szczególnośi Justynie, za pomysł z octem. Rewelacja, poszorowałam szczoteczką nasączoną octem i wszystko pieknie zeszło. Super, grzyba nie ma !!!!!!!!!
      Pozdrawiam
      Ula
    • Gość: malutka_de Re: Grzyb w pralce... IP: *.212.171.211.tisdip.tiscali.de 20 lat temu
      W Niemczech juz od dawna proszek wsypuje sie do bebna, a nie do szufladki.
      Unika sie w ten sposob nierozpuszczonych grudek proszku i wszystko lepiej sie
      dopiera.Sprobujcie!
      • Gość: Ania Re: Grzyb w pralce... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20 lat temu
        Ja nie radze wsypywac proszku bezposrednio do bebna bo nie do konca
        rozpuszczony proszek niszczy ubrania, wybiela kolory i tworza sie grudki. Po
        prostu trzeba regularnie, po kazdym praniu, wyjac pojemnik, oplukac go pod
        biezaca woda i poczekac az wyschnie.

Pozdrawiam

a moze ktos zna inny sposob?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka