Dodaj do ulubionych

Gazeta pomaga oszustom!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.05, 17:14
W dzisiejszej poczcie znalazłem emaila z Gazety,który reklamuje
oszukańczą,wyłudzającą podstepnie pieniądze firmę o nazwie "Wiedza i Praktyka"
Firma ta rozsyła niby darmowe programy do sprawdzenia,naiwni,którzy wyrażą
chęć zaznajomienia się z ofertą firma przesyła nic nie warty niby poradnik
komputerowy z cd,oraz fakturę do zapłacenia.I nie ma odwrotu płać,albo
straszą cię firmą windykacyjną.Ponieważ jest to kwota 56zł,to wielu godzi sie
dla świętego spokoju zapłacic,a bezużyteczny cd i kilkadziesiat skopiowanych
kartek papieru wyrzucić do kosza.
Ostrzegam przed tą firmą przekrętem: Wydawnictwo "Wiedza i Praktyka"
ul. Łotewska 9a
03-918 Warszawa
Obserwuj wątek
    • Gość: T-800 Re: Gazeta pomaga oszustom!!! IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 16.11.05, 19:57
      Płacić nie trzeba. Zwracać też nie trzeba. A windykacją mogą sobie straszyć.
      Najpierw niech windykator udowodni, że ktoś coś zamawiał.
      • Gość: ja Re: Gazeta pomaga oszustom!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.05, 08:08
        To po co w ogóle wchodzisz na to podłe forum oszukańczej gazety? nie wstyd ci?
        jeszcze marnujesz czas...
      • Gość: Robert Wierzbicki Re: Gazeta pomaga oszustom!!! IP: *.wip.pl 30.11.05, 12:19
        Z przykrością przeczytałem post użytkownika forum dyskusyjnego gazeta.pl
        opisującego swoje odczucia w związku z otrzymaniem e-maila promującego
        publikację Wydawnictwa Wiedza i Praktyka. Rozumiem, że otrzymany
        przez „sympatyka” e-mail promocyjny odnosił się do naszej publikacji „Excel w
        praktyce”. Jednocześnie pragnę sprostować, że Wydawnictwo Wiedza i Praktyka nie
        wysyła „programów komputerowych do sprawdzenia” wysyła jedynie zamówione
        publikacje fachowe do osób, które dobrowolnie i świadomie złożyły na nie
        zamówienie.

Pragnę także wyjaśnić, że wszelkie działania promocyjne podejmowane przez
        wydawnictwo Wiedza i Praktyka, mają na celu poinformowanie klientów zarówno o
        korzyściach jak i kosztach ponoszonych przy zamawianiu naszych publikacji.
        Zawsze staramy się robić to w sposób jasny i przejrzysty. Procedura zamawiania
        naszych publikacji jest jasna - nie zawiera kruczków, ani tzw. „informacji
        drobnym drukiem”.

Osoba, która otrzymuje od nas informacje o produkcie (e-mailem, faxem,
        telefonicznie, pocztą bądź innymi kanałami komunikacji) jest zawsze w pełni
        informowana o zasadach otrzymywania wybranego produktu. Dodatkowo w trosce o
        zadowolenie klienta proponujemy zazwyczaj przesłanie produktu na 14 lub 30
        dniowy test. Przy czym zamawiający w sposób jasny i przejrzysty informowany
        jest o tym, że dostaje wybraną przez siebie publikację do testów oraz, że po
        tym okresie może albo ją zatrzymać i zapłacić za nią – potem otrzymywać
        aktualizacje do zamówionej publikacji – albo odesłać produkt i tym samym
        zrezygnować z jego otrzymywania.

„Tak, chcę, by moja praca była prostsza i mniej czasochłonna. Chcę, by mój
        Excel pracował za mnie. Dlatego proszę o niezwłoczne przysłanie mi jednego
        egzemplarza poradnika "Excel w praktyce" na 30 dni, do wglądu i oceny.Przez ten
        czas mogę wykorzystywać zawarte w poradniku informacje dowolnie często –
        bezpłatnie i bez żadnych zobowiązań. A jeśli po upływie tych 30 dni będę chciał
        go zatrzymać i nadal z niego korzystać, zapłacę za niego na podstawie
        dołączonej faktury VAT cenę 97 zł *.
        Gwarancja 100% bezpieczeństwa
        Wiem, że niczym nie ryzykuję. Gdybym nie był w 100% zadowolony z poradnika, po
        prostu odeślę go wraz z fakturą w ciągu 30 dni od jego otrzymania pod adres:
        Centrum Wysyłkowe Wydawnictwa "Wiedza i Praktyka", ul. I. Paderewskiego 167, 05-
        070 Sulejówek.
        Nie będę mieć wówczas żadnych zobowiązań wobec wydawnictwa.
        Zawsze aktualny
        Jeśli zdecyduję się na zatrzymanie poradnika po 30-dniowym teście i jego zakup,
        co 6 - 8 tygodni będę otrzymywać zestawy aktualizacyjne i uzupełniające (o
        objętości około 90 stron). Znajdę w nich najnowsze polecenia i funkcje w
        Excelu, które zdecydowanie usprawnią moją pracę. Cena jednej strony
        aktualizacji wyniesie 47 groszy.*
        *Do podanych kwot doliczane są koszty przesyłki: 9 zł za dzieło podstawowe –
        poradnik i 3 zł za jego aktualizację.”

Opisywana przez „sympatyka” sytuacja (otrzymanie oprogramowania do testów i tym
        bardziej wymuszanie zamawiania promowanych produktów) nie mogła mieć miejsca.
        Nieporozumienie wynika prawdopodobnie z niedokładnego zaznajomienia się z
        przesłaną ofertą. Nasze procedury pozyskiwania klienta oparte są o zasady
        budowania pozytywnych relacji z klientem i tylko i wyłącznie za pełną jego
        zgodą. Wydawnictwo Wiedza i Praktyka nigdy nie zmuszało i nie zmusza swoich
        klientów oraz osób, do których kierujemy nasze promocje do zamawiania naszych
        produktów, a tym bardziej do uiszczania opłat za produkty, których nie chcą
        otrzymywać.

Zadowolenie naszych klientów oraz osób, do których kierujemy nasze promocje
        jest dla nas najważniejsze. W związku z tym proponuję przesłanie Panu/Pani
        naszego pakietu promocyjnego publikacji „Excel w praktyce” by mógł/mogła się
        Pan/Pani przekonać o uczciwości naszych procedur. Proszę jedynie o przesłanie
        na adres rwierzbicki@wip.pl adresu, na który mógłbym przesłać przykładowego e-
        maila promocyjnego.

Publikacje Wydawnictwa Wiedza i Praktyka są przygotowywane przez
        profesjonalistów w każdej z dziedzin, których dotyczą. Redaktorami są najlepsi
        praktycy oraz eksperci ze środowisk akademickich i branżowych. Wydawnictwo
        Wiedza i Praktyka jest członkiem Stowarzyszenia Marketingu Bezpośredniego, a w
        roku 2004 uzyskało prestiżowy tytuł „Gazela Biznesu” przyznawany przez
        gazetę „Puls Biznesu”.

Mam nadzieję, że powyższa treść w pełni wyjaśnia zaistniałe nieporozumienie.
        Jeżeli chce Pan/Pani uzyskać jeszcze jakiekolwiek informacje proszę o kontakt.

Robert Wierzbicki
        Specjalista Public Relations
        Wydawnictwo Wiedza i Praktyka
        Ul. Łotewska 9a
        03-918 Warszawa
        Tel. 0 660 40 40 45
        e-mail: rwierzbicki@wip.pl
        www.wip.pl
    • Gość: Kir Re: Gazeta pomaga oszustom!!! IP: *.lubsza.sdi.tpnet.pl 17.11.05, 13:24
      Art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną
      osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą
      wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego
      pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6
      miesięcy do lat 8.
      § 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot
      bezprawnie zabranej rzeczy.
      § 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia
      wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
      § 4. Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej,
      ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego
      oszustwo jest to przestępstwo kierunkowe gdyż określony jest cel " Kto, w celu
      osiągnięcia korzyści majątkowej" i z tego powodu też trudne do udowodnienia.
      Kiedyś takim typowym przypadkiem oszustwa była firma reklamująca sprzęt
      gospodarstwa domowego po bardzo niskich cenach.Gdy ktos skorzystał z oferty
      otrzymywał zabawki dziecięce.Pomimo tego ewidentnego oszustwa firma
      funkcjonowaLa dłuższy czas.
      Teraz niektóre firmy oferują zakup Jednego lub kilku sztuk towaru po bardzo
      niskiej cenie ale na dole formularzazapisane jest drobnym druczkiem zapisane,że
      klient tym samym samym zgadza się na zakup dalszych towarów a w przypadku gdy
      tego nie zrobi przysyłana jest mu oferta nmiesiąca lub kwartału za którą musi
      zapłacić bo to było zawarte wlaśnie w tym drobniutkim tekście przy zakupie tej
      taniochy.
      nazwano to chwytem reklamowym bo nikt nie zwraca uwagi na tekst a na cenę.W
      rzeczywistości została zawarta umowa i firma nie ma problemów z uzyskaniem w
      sądzie prawa do windykacji swoich praw.
      Smutne ale prawdziwe.
      Tutaj firma wywiążała się ze swoich zobowiązań.Mówiła przecież tylko o darmowych
      programach a nie pakiecie.
      Tak,że trudno będzie udowodnić ten cel skoro przesłano to co reklamowano.
      Może być tak , że będą tłumaczyć się chwytem reklamowym ponieważ pisali jedynie
      o darmowych programach i poradniku który dostarczyli.
      Zawsze lepiej sprawdzić czy całość nie jest płatna.
      Chwyty reklamowe:DDDDDDDD
      Pozdrawiam
      Kir
    • Gość: Robert Wierzbicki Wyjaśnienie do sytuacji opisanej przez „sympatyk” IP: *.wip.pl 30.11.05, 12:18
      Z przykrością przeczytałem post użytkownika forum dyskusyjnego gazeta.pl
      opisującego swoje odczucia w związku z otrzymaniem e-maila promującego
      publikację Wydawnictwa Wiedza i Praktyka. Rozumiem, że otrzymany
      przez „sympatyka” e-mail promocyjny odnosił się do naszej publikacji „Excel w
      praktyce”. Jednocześnie pragnę sprostować, że Wydawnictwo Wiedza i Praktyka nie
      wysyła „programów komputerowych do sprawdzenia” wysyła jedynie zamówione
      publikacje fachowe do osób, które dobrowolnie i świadomie złożyły na nie
      zamówienie.

Pragnę także wyjaśnić, że wszelkie działania promocyjne podejmowane przez
      wydawnictwo Wiedza i Praktyka, mają na celu poinformowanie klientów zarówno o
      korzyściach jak i kosztach ponoszonych przy zamawianiu naszych publikacji.
      Zawsze staramy się robić to w sposób jasny i przejrzysty. Procedura zamawiania
      naszych publikacji jest jasna - nie zawiera kruczków, ani tzw. „informacji
      drobnym drukiem”.

Osoba, która otrzymuje od nas informacje o produkcie (e-mailem, faxem,
      telefonicznie, pocztą bądź innymi kanałami komunikacji) jest zawsze w pełni
      informowana o zasadach otrzymywania wybranego produktu. Dodatkowo w trosce o
      zadowolenie klienta proponujemy zazwyczaj przesłanie produktu na 14 lub 30
      dniowy test. Przy czym zamawiający w sposób jasny i przejrzysty informowany
      jest o tym, że dostaje wybraną przez siebie publikację do testów oraz, że po
      tym okresie może albo ją zatrzymać i zapłacić za nią – potem otrzymywać
      aktualizacje do zamówionej publikacji – albo odesłać produkt i tym samym
      zrezygnować z jego otrzymywania.

„Tak, chcę, by moja praca była prostsza i mniej czasochłonna. Chcę, by mój
      Excel pracował za mnie. Dlatego proszę o niezwłoczne przysłanie mi jednego
      egzemplarza poradnika "Excel w praktyce" na 30 dni, do wglądu i oceny.Przez ten
      czas mogę wykorzystywać zawarte w poradniku informacje dowolnie często –
      bezpłatnie i bez żadnych zobowiązań. A jeśli po upływie tych 30 dni będę chciał
      go zatrzymać i nadal z niego korzystać, zapłacę za niego na podstawie
      dołączonej faktury VAT cenę 97 zł *.
      Gwarancja 100% bezpieczeństwa
      Wiem, że niczym nie ryzykuję. Gdybym nie był w 100% zadowolony z poradnika, po
      prostu odeślę go wraz z fakturą w ciągu 30 dni od jego otrzymania pod adres:
      Centrum Wysyłkowe Wydawnictwa "Wiedza i Praktyka", ul. I. Paderewskiego 167, 05-
      070 Sulejówek.
      Nie będę mieć wówczas żadnych zobowiązań wobec wydawnictwa.
      Zawsze aktualny
      Jeśli zdecyduję się na zatrzymanie poradnika po 30-dniowym teście i jego zakup,
      co 6 - 8 tygodni będę otrzymywać zestawy aktualizacyjne i uzupełniające (o
      objętości około 90 stron). Znajdę w nich najnowsze polecenia i funkcje w
      Excelu, które zdecydowanie usprawnią moją pracę. Cena jednej strony
      aktualizacji wyniesie 47 groszy.*
      *Do podanych kwot doliczane są koszty przesyłki: 9 zł za dzieło podstawowe –
      poradnik i 3 zł za jego aktualizację.”

Opisywana przez „sympatyka” sytuacja (otrzymanie oprogramowania do testów i tym
      bardziej wymuszanie zamawiania promowanych produktów) nie mogła mieć miejsca.
      Nieporozumienie wynika prawdopodobnie z niedokładnego zaznajomienia się z
      przesłaną ofertą. Nasze procedury pozyskiwania klienta oparte są o zasady
      budowania pozytywnych relacji z klientem i tylko i wyłącznie za pełną jego
      zgodą. Wydawnictwo Wiedza i Praktyka nigdy nie zmuszało i nie zmusza swoich
      klientów oraz osób, do których kierujemy nasze promocje do zamawiania naszych
      produktów, a tym bardziej do uiszczania opłat za produkty, których nie chcą
      otrzymywać.

Zadowolenie naszych klientów oraz osób, do których kierujemy nasze promocje
      jest dla nas najważniejsze. W związku z tym proponuję przesłanie Panu/Pani
      naszego pakietu promocyjnego publikacji „Excel w praktyce” by mógł/mogła się
      Pan/Pani przekonać o uczciwości naszych procedur. Proszę jedynie o przesłanie
      na adres rwierzbicki@wip.pl adresu, na który mógłbym przesłać przykładowego e-
      maila promocyjnego.

Publikacje Wydawnictwa Wiedza i Praktyka są przygotowywane przez
      profesjonalistów w każdej z dziedzin, których dotyczą. Redaktorami są najlepsi
      praktycy oraz eksperci ze środowisk akademickich i branżowych. Wydawnictwo
      Wiedza i Praktyka jest członkiem Stowarzyszenia Marketingu Bezpośredniego, a w
      roku 2004 uzyskało prestiżowy tytuł „Gazela Biznesu” przyznawany przez
      gazetę „Puls Biznesu”.

Mam nadzieję, że powyższa treść w pełni wyjaśnia zaistniałe nieporozumienie.
      Jeżeli chce Pan/Pani uzyskać jeszcze jakiekolwiek informacje proszę o kontakt.

Robert Wierzbicki
      Specjalista Public Relations
      Wydawnictwo Wiedza i Praktyka
      Ul. Łotewska 9a
      03-918 Warszawa
      Tel. 0 660 40 40 45
      e-mail: rwierzbicki@wip.pl
      www.wip.pl
      • Gość: gall z Inowłodza Re: Wyjaśnienie do sytuacji opisanej przez „ IP: 87.207.226.* 30.11.05, 12:48
        i po co baranie wklejasz ten sam, głupi i durny, tekst...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka