Dodaj do ulubionych

jak zaparzyć turecką herbatkę?

IP: 80.48.4.* 05.04.09, 14:24
Cześć dziewczyny!
Może to zabrzmi głupio, ale mam problem z zaparzeniem tych tureckich herbatek,
a nigdzie nie mogę znaleźć "instrukcji". Próbowałam tradycyjnym polskim
sposobem: 2 łyżeczki, zalałam wrzątkiem, odczekałam kilka minut i nic. Nie
nadaje się do picia.
Obserwuj wątek
    • isabeau Re: jak zaparzyć turecką herbatkę? 05.04.09, 14:33
      Czy masz na myśli prawdziwą turecką herbatę czy "turystyczną" herbatką jabłkową?
      Tą pierwszą przygotowuje się w specjalnym piętrowym czajniku ("czajdanliku").
      • Gość: rzetka Re: jak zaparzyć turecką herbatkę? IP: 80.48.4.* 05.04.09, 21:17
        Te herbatki (różne smaki) składają się z kawałeczków owoców. Nie wiem czym się
        różni turystyczna od prawdziwej tureckiej. Nabyłam ją na rynku.
        • isabeau Re: jak zaparzyć turecką herbatkę? 06.04.09, 06:33
          Prawdziwa turecka herbata jest czarna. Turystyczno-owocowych wynalazków nie piję :)
          • Gość: Jasiek Re: jak zaparzyć turecką herbatkę?do isabeau IP: *.chello.pl 06.04.09, 15:04
            Witam serdecznie przywiozlem herbate prawdziwa czarna sypana i tez sie
            zastanawialem jak ja zaparzac .kawe robic mnie nauczono :) natomiast zapomnialem
            o herbacie kupilem w Turcji taki miedziany garnuszek w ktorym zaparzalem kawe
            czy nadaje sie do herbaty?
            • isabeau Re: jak zaparzyć turecką herbatkę?do isabeau 06.04.09, 15:48
              > kupilem w Turcji taki miedziany garnuszek w ktorym zaparzalem kawe
              > czy nadaje sie do herbaty?

Raczej się nie nadaje. Tradycyjną turecką herbatę przyrządza się w czajniku
              dwupoziomowym - na parterze gotuje się wodę, a na piętrze parzy esencję
              herbacianą (najpierw prażąc herbatę na sucho, a następnie gotując w małej ilości
              wody). Podaje się wlewając do małej szklaneczki (bardaczki) nieco mocnej esencji
              i uzupełniając do pełna wodą z parteru. Oczywiście z dużą ilością cukru.
              • pariss1 Re: jak zaparzyć turecką herbatkę?do isabeau 06.04.09, 18:33
                Niestety bez caydanlika ani rusz. Nie da sie zaparzyc dobrej
                herbaty.
                Opisałam tutaj jak to sie robi, jest tez zdjecia caydanlika.
                Kosztuje w Migrosie ok. 25 TL
                www.karawana.fora.pl/turcja,9/kuchnia-turecka,329.html

• Gość: Janika Re: jak zaparzyć turecką herbatkę?do isabeau IP: 83.1.16.* 06.04.09, 21:27
                  Czajniczki do parzenia tureckiej herbaty ( a także mnóstwo innych
                  tureckich rzeczy łacznie z jedzeniem ) znalazłam ostatnio w malutkim
                  sklepiku w Warszawie w Al. Krakowskiej - jadąc od lotniska w
                  kierunku Janek po prawej stronie . jest i herbata i kawa i ayran ,
                  słodycze , miód i bamya marynowana i wiele innych fajnych tureckich
                  produktów :)))
                • Gość: Jasiek Re: jak zaparzyć turecką herbatkę?do isabeau IP: *.chello.pl 14.04.09, 11:23
                  Dziekuje za odpowiedz w tym roku ponownie odwiedzam Turcje wiec napewno
                  zaopatrze sie w ten czajniczek Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka