Gość: Ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 10:51 Jest pyszny, polecam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kwieta4 Re: Dziś upiekę keks makowy z białek 24.04.04, 11:04 skoro pyszny, to przepisik = dobra energie w swiat prosze wyslac:))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dziś upiekę keks makowy z białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:17 1 szkanka białek 1 szklanka suchego maku 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1/2 kostki margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia bakalie wg uznania Wszystkie sypkie składniki (mak, cukier, mąkę i proszek do pieczenia) wymieszać w osobnym naczyniu, do tego dodać margarynę (stopioną i przestudzoną)porządnie wymieszać. Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo do wymieszanych składników i ucierać (nie używać miksera) Na koniec dodać bakalie wg uznania.Wylać ciasto do podłużnej foremki wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Piec w temperaturze 180 około 1 godz. przez pierwsze pół godziny nie otwierać piekarnika. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dziś upiekę keks makowy z białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:18 Polukrować lub zrobić polewę, jeśli ktoś jest leniwy to proponuję użyć cukru pudru Smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
kwieta4 Re: Dziś upiekę keks makowy z białek 24.04.04, 11:22 dobras dziecina:)) dzieki. pieklam podobne ciaso pt.'piegus'. polewalam je mocno namigdalowiona/olejkiem/ polewa czekoladowa. z bakalii dobrze wspolpracuja z nim daktyle i rodzynki. upieke jutro, mam zamrozone extra bialka i torbe maku. dzieki za pomysl:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dziś upiekę keks makowy z białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 11:51 napisz potem jak Ci wyszło mi zawsze wychodzi a mojej koleżance nie wyszło (piekła tylko raz) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: Dziś upiekę keks makowy z białek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.04.04, 19:20 Już upiekłam, teraz się studzi, apotem lukierek. Odpowiedz Link Zgłoś