Dodaj do ulubionych

wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale..

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 16:56
..ale napiszcie, czy te przepisy, które znalazłam, to choć trochę klasyczną w-zet przypominają?
www.gotowanie.wkl.pl/przepis2387.html
blog.szewo.com/wuzeta.php
W tym 2 przepisie przeraża mnie 0.5 szklanki oleju :)
Natknęłam się jeszcze na wuzetki z kremem z serka homogenizowanego, ale chyba to powinna ;) być jednak bita śmietana, co?
No chyba, że się podzielicie jakimś przepisem, to będę wdzięczna :)
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. 05.05.05, 19:14
      Wuzetka klasyczna to ciemne ciasto biszkoptowe(czasem z dodatkiem oleju)
      przełozone bitą śmietaną i polane polewą czekoladową.Pokrojone na kwadraty
      wykańcza się kleksem śmietany.IMHO przepis drugi jest lepszy,w pierwszym
      niepotrzebna jest galaretka do śmietany.Nie rozumiem dlaczego przeraża Cię ten
      olej w drugim przepisie?Dzięki niemu ciasto nie będzie suche,a ilość nie jest
      duża wcale.
      • Gość: santa_esmeralda Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.05, 20:11
        Dzięki. To wypróbuję ten 2. Sądząc po "zdjęciach Twoich wypieków" ;) wiesz co piszesz :)
        Gdybyś jeszcze poradziła mi, czy te proporcje wystarczą na ciasto na blachę 25*35 cm?
        Piekę tylko mięsa, chleb i warzywa - już przy byle szarlotce na kruchym mam nerwowe spazmy - nie lubię piec ciast, stąd też "głupie" pytania :)
        • dziuunia Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. 05.05.05, 21:34
          Na pewno starczy na taką blaszkę.Ta na zdjęciach wygląda właśnie na taką 25x35
          cm.Pamiętaj żeby cukier do białek dodawać stopniowo bo inaczej piana opadnie.
          A szarlotkę spróbuj zrobić wg mojego przepisu:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17180008&a=17183689 jest
          praktycznie bezstresowa :)
          Powodzenia :)
          • Gość: lola Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:36
            przepraszam za głupie pytanie - ale po nałożeniu śmietany już nie pieczemy?
            • Gość: santa_esmeralda Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:06
              Nie pieczemy :) polewamy czekoladową polewą i wstawiamy do lodówy :)

Przy okazji dzięki dziuunia za wsparcie :), b. dobra wuzetka wyszła nawet mnie!
              • Gość: lola Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.05, 18:55
                ja też dziękuję za przepis - wyszło tak jak miało wyjść :-)
          • Gość: ewelina Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 11:03
            dzięki! wyszło super!
            • Gość: gość Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 10:13
              ja też się pod tym podpisuję!
          • Gość: xs Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 17:12
            ta szarlotka tez wygląda zachecająco :-)
            • Gość: elle Re: wuzetka nie jest dżezi, wiem, ale.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 17:41
              jaka szarlotka?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka