Gość: smakosz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:15 Nawet te smaczne. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: x Re: Z czego robi się parówki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.05, 15:18 Ze wszystkiego, oprocz miesa. Odpowiedz Link Zgłoś
lahliq Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 15:19 Jak smaczne to może lepiej nie pytaj. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: Z czego powinno się robić: 15.09.05, 15:44 1 kg wierzowiny, 1/2 kg cielęciny lub chudej wołowiny, 25 dag słoniny, 2 g saletry, 5 dag soli, 1/2 łyżeczki cukru, jelita. Mięso kroisz na drobne kawałki dodajesz sól i saletrę, dokładnie mieszasz i odstawiasz na 1 dobę. Po tym czasie mielisz maszynką do mięsa dwa razy, za drugim razem na najmniejszym sitku, dodajesz przyprawy, 2 szklanki wody i dokładnie mieszasz całą masę. NApełniasz masą jelita, związujesz co około 10 cm i wędzisz w zimnym dymie. Ale to, jeżeli sam nie zrobisz jest czystym S-F. Odpowiedz Link Zgłoś
lena.a Re: Z czego powinno się robić: 15.09.05, 18:21 z takich proporcji ( takich nigdy nie mają w zakładach, ale załóżmy), wychodzi jakieś 5-7 kg wyrobu, co stanowi resztę? Wolę nie wiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
margala Re: Z czego powinno się robić: 06.10.05, 14:26 takie parówki kosztowałyby 20 zł za kg............... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: Z czego powinno się robić: 06.10.05, 14:30 Jeśli kupuję parówki, to płace za 19zł - producentem jest Swojskie Jadło - są pyszne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smakosz Re: Z czego robi się parówki? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.05, 18:44 Po przeczytaniu powyższych informacji moje przypuszczenia sie potwierdziły. Odpowiedz Link Zgłoś
aremo Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 19:02 To są wątki bardzo pożyteczne. Czasem gdy robię zakupy po pracy i umieram z głodu i mam ochotę na takie śmieciowe jedzenie wspomnienie takiego wątku zniechęca mnie na dobre. Smak może i dobry, ale spowodowany tysiącami E- coś tam. E -coś tam w parówkach to chyba jedyne składniki. Wolę jednak z rzeczy niezdrowych kaszankę , wątróbkę czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 19:14 z marzeń konsumenta o smacznym i tanim jedzeniu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masarz Re: Z czego robi się parówki? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 15.09.05, 20:06 Podstawą jest tłuszcz. Dodaje się też odpady z rozbioru półtusz. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 20:34 trochę tłuszczu, białko sojowe i inne substytuty, fosforany, woda, ekstrakt dymu wędzarnianego w proszku, no i oczywiście E-.... (w miejsce kropek wpisać liczbę od 1 do 1000) Odpowiedz Link Zgłoś
lena.a Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 21:09 zapomniałeś o substancji barwiącej identycznej z naturalną czyli jakaś sztuczna zmielona słonina + farbka Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Z czego robi się parówki? 15.09.05, 22:55 O farbkach nie zapomniałem, są ukryte pod kryptonimem E-. Jeżeli wczytasz się w pełną listę E-, to znajdziesz tam wszystkie farbki tego świata, nawet te opalizujące i te które w nocy wydzielają swoje światło, a po skonsumowaniu których można zacząć chodzić tyłem. A co do słoniny to podejrzewam, że jest ona jednym z najzdrowszych surowców znajdujących się w parówkach, w porównaniu oczywiście do pozostałych produktów.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bety Re: Z czego robi się parówki? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.09.05, 00:53 z tego co słyszałam to z gotowanych kości i odpadów mięsnych gotowanych w b.wysokiej temp izżelowanych na koniec Odpowiedz Link Zgłoś
wami41 Re: Z czego robi się parówki? 16.09.05, 19:11 Gość portalu: smakosz napisał(a): > Nawet te smaczne. Oh, widzialem program tv pod tytulem "z czego robi sie parowki". Tak wiec na tacy lezaly roznego rodzaju okropne rzeczy: wymie, cynadry,jakies gruczoly, uszy,oczy,koncowka ryja czy pyska krowiego,kawalek ogona, rdzen kregowy i roznego rodzaju zyly itp. Od tej pory koniec z parowkami.Brrrrrrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
lena.a Re: Z czego robi się parówki? 16.09.05, 19:59 >A co do słoniny to podejrzewam, że jest ona jednym z najzdrowszych surowców znajdujących się w parówkach, w porównaniu oczywiście do pozostałych produktów.pozdrawiam < Jarku, pisałam "sztuczna słonina" czyli Bóg wie co? No... i jeszcze producenci. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja przecież to samo białko zwierzęce, IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 16.09.05, 20:12 drobno zmielone i przyprawione. A DNA w wymionach jest takie samo jak w polędwicy. Twarożek ziarnisty (takie drobne kuleczki) produkuje się nawet z piór drobiowych. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: przecież to samo białko zwierzęce, 16.09.05, 20:20 może i dna jest takie same ale za to smak inny. ja osobiście wolę polędwicę no ale są różne gusta. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: >()< ostatnia paróweczka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.09.05, 15:06 parówkowym skrytożercom - NIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja wiecej demokracji! IP: *.129.1511G-CUD12K-02.ish.de 19.09.05, 15:23 ja lubie parowki! :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Z czego robi się parówki? 19.09.05, 22:22 ja też lubię parówki dlatego czasami robię je sam i wiem co jem! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Z czego robi się parówki? 06.10.05, 11:47 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2954563.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iś Re: Z czego robi się parówki? IP: *.kolonianet.pl 06.10.05, 12:11 Dlaczego mi to robicie? Już dobrych parę lat nie jadam parówek, właśnie dlatego, że wiem, z czego się je robi, a prawdziwe są takie dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Link 06.10.05, 12:13 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2954563.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bromba lepiej nie wiedzieć ..... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.10.05, 14:04 kiedyś handlowałam parówkami w zakładach mięsnych jak spytałam ż czego są te pyszne parówki odpowiedzieli mi "lepiej nie wiedzieć jak smakują" Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: lepiej nie wiedzieć ..... 06.10.05, 14:06 właśnie o tym jest powyższy artykuł... ja już wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
up30 Re: Z czego robi się parówki? 06.10.05, 19:57 wiecie co, lepiej i bezpieczniej przejsc na wegetarianizm. sama nie jem miesa od 14 lat i uwierzcie, to naprawde jest dobre i czlowiek nie zastanawia sie, co bylo w potrawie, ktora wlasnie zjadl....... no, na ogół:) Odpowiedz Link Zgłoś
aganiok32 Re: Z czego robi się parówki? 07.10.05, 10:33 No dobrze, ale przecież warzywa i owoce mogą być pryskane...tak naprawdę to nigdy nie wiadomo co jemy :( Odpowiedz Link Zgłoś