Dodaj do ulubionych

przechowywanie kawy

29.03.06, 23:14
wiem, watek juz byl, ale po przeczytaniu wynika, ze wiekszosc przechowuje i
poleca przechowywanie kawy w lodowce. tak wiec robie z moimi ziarenkami.
wczoraj jednak rozmawialam z kolezanka, ktora twierdzi, ze to przesad, i ze
na opakowaniu jej kawy (Lavazza mielona) jest napisane, zeby NIE przechowywac
w lodowce. twierdzi tez, ze dla ziarenek nie ma zadnej roznicy w jakiej
temperaturze sa przechowywane.
to jak to w koncu jest? mi sie wydaje, ze tak jak z wiekszoscia produktow,
nizsza temperatura sprzyja dluzszemu zachowaniu swiezosci, ale z dugiej
strony, czy cos sie kawie 'stanie' jak posto sobie w temperaturze pokojowej?
Obserwuj wątek
    • nimeska Re: przechowywanie kawy 29.03.06, 23:17
      ziarenek nie przechowuje w lodowce, ale jak juz mam kawe zmielona jak
      najbardziej, tak sie dowiedzialam na plantacji kawy w Etiopi i tak robie,
      przechowywanie kawy w szczelnym i chlodnym miescju przedluza jej wlasciwosci
      smakowe, zapachowe ...*
    • posafega Re: przechowywanie kawy 29.03.06, 23:22
      No cóż... Mielona kawa wietrzeje bardzo szybko. Kiedyś kolega zostawil otwarte
      opakowanie w szafce, następnego dnia z cudnego aromatu niewiele już pozostalo.
      Najlepiej więc taki proszek przechowywać w hermetycznej puszce. Jesli pijasz
      kawę regularnie, kupuj 250 gramowe opakowania i zużywaj na bierząco. Jesli
      jednak zdarzy się wieksze, i nie masz gdzie wysypać - zamrażalnik jest idealny.
      Natomiast ziarenkom chyba nie powinna temperatura pokojowa zaszkodzić.
      • borsuk_dawid Re: przechowywanie kawy 30.03.06, 00:00
        dzieki, wyjme moje ziarenka z lodowki, bo jest mikroskopijna i kazdy centymetr
        szescienny jest cenny. kawe miele na biezaco, wiec powino byc ok.
        • nimeska Re: przechowywanie kawy 30.03.06, 00:25
          wiec jesli mielisz na biezaco nie ma potrzeby trzymania w lodowce
          powodzenia
    • Gość: leda10 kupuję tylko kawę w ziarnach, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 00:14
      mielę na bieżąco. Opakowanie zamykam plastikowym klipsem i przechowuję w temp.
      pokojowej.
      • Gość: betsypetsy Re: kupuję tylko kawę w ziarnach, IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 09:12
        ja także kupuję w ziarenkach ale trzymam w zamrażarce
    • ela.tu-i-tam Re: przechowywanie kawy 30.03.06, 09:18
      My pijemy (Francja) kawe w takiej ilosci, ze problem sie nie stawia. Kupuje
      opakowania arabiki mielonej 250 gram, jedno starcza na tydzien. Przesypuje do
      puszki. Ziarnistej prawie nie ma na polkach we Francji, bo prawie nikt nie
      kupuje - mlynki do kawy zniknely jakies 20 lat temu, jak znalezli metode na
      dobre opakowania. Tak na marginesie: mlynek do kawy stal sie przyslowiowy w
      prezentacjach o zmianach technologicznych - sa takie zmiany, ktore nie
      poprawiaja maszyn, tylko je eliminuja.

W sklepach opakowania kawy leza na polkach nie w lodowkach. Na kazdym jest data
      waznosci, jakies 10 miesiecy do przodu (opakowanie otwarte dzis rano mialo
      styczen 2007).

W Wwie jestem raz na pare miesiecy. Przywoze ze soba te sama kawe co tu,
      wkladam do puszki do szafki, i zawsze zostaje na nastepny raz - za pare
      miesiecy. Oczywiscie jest mniej pachnaca, niz ledwo otwarte opakowanie, ale
      moze byc.
      • linn_linn Re: przechowywanie kawy 30.03.06, 09:21
        Zalezy jakie mlynki. Te elektryczne pewnie eksportuja: prznajmniej we Wloszech
        sa Moulinexy.
      • invicta1 Re: przechowywanie kawy 30.03.06, 11:01
        no a ekspresy z wbudowanym młynkiem? nie używają tego? aż mi sie nie chce
        wierzyć-wiadomo, ze swieżo mielona najlepsza
        sama tak uzywam, ekspres każdorazowo sam mi mieli pojedyncza porcje kawy
      • Gość: betsypetsy do ela.tu-i-tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 11:05
        To u Was we Francji nie ma domowych ekspresów ciśnieniowych z młynkiem żarnowym?
        Przecież taka kawa bezpośrednio zmielona i zaparzona jest najlepsza na świecie,
        właśnie się taką delektuję :)
        • ela.tu-i-tam Re: do ela.tu-i-tam 30.03.06, 11:52
          Gość portalu: betsypetsy napisał(a):

> To u Was we Francji nie ma domowych ekspresów ciśnieniowych
          > z młynkiem żarnowym ?
          > Przecież taka kawa bezpośrednio zmielona i zaparzona jest najlepsza
          > na świecie, właśnie się taką delektuję :)

Pewnie sa. pewnie sa takze ludzie, ktorzy sami kawe sadza, plewia. A inni
          jezdza do Ameryki Poludniowej czy Afryki, sami zbieraja.
          Ja czlowiek zajety i biegajacy od rana do nocy. Kupuje czerwona arabike
          zmielona, ktora nie ma czasu sie zestarzec.
          Na expresso (esspresso w innych ortografiach) chodze do kafejki, u nas kafejki
          na kazdym kroku.
          W domu zarna nie mam, ekspresu tez nie, i nie zamierzam. Dla dekoracji trzymam
          dwa stare mlynki na korbke (chyba byl taki w Amelie Poulain), a w piwnicy stary
          mlynek elektryczny do kawy, na pawiatke.
          • Gość: bestypetsy Re: do ela.tu-i-tam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:14
            ela.tu-i-tam napisała:

>Ja czlowiek zajety i biegajacy od rana do nocy.

No tak ale właśnie skoro zajęty człowiek to tylko taki ekspress, masz świeżą
            kawę przyciskając tylko guzik, a od czasu do czasu trzeba tylko dolać wody i
            dosypać ziarenek, no i co najważniejsze w parę sekund ubijasz piankę do
            cappuccino, dla mnie bajka...
      • andersena Re: przechowywanie kawy 02.04.06, 22:02
        > prezentacjach o zmianach technologicznych - sa takie zmiany, ktore nie
        > poprawiaja maszyn, tylko je eliminuja.

akurat z młynkami jest tak w połowie. nie zostały wyeliminowane (może u
        żabojadów, ale tam zawsze była kawowa prowincja i ignorancja), ale nagle zrobiły
        się beznadziejne jakościowo - wkurzające, żeby młynek niszczył się od ziarna
        kawy, które w koncu takie twarde nie jest
    • Gość: więc Re: przechowywanie kawy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.03.06, 11:39
      Znawca tematu - Jon Thorn w swojej książce "Królestwo kawy" radzi, by kawę
      kupować wyłącznie w ziarnach, w niewielkiej ilości. Przy przechowywaniu
      największym wrogiem jest wilgoć, dlatego nie należy trzymać jej w lodówce, bo
      sprzyja to gromadzeniu się tejże po otwarciu opakowania. Kawę przechowywaną
      dłużej niż tydzień należy trzymać w zamrażalniku w szczelnym opakowaniu bez
      dostępu powietrza do ziaren. Po wyjęciu z niego nie wymaga stopniowego
      rozmrażania; wręcz przeciwnie - należy ją zemleć jak najszybciej. Kawę mielemy
      bezpośrednio przed użyciem. Parodniowy zapas ziaren przechowuje się w suchym,
      chłodnym miejscu z dala od innych produktów o silnym zapachu. A najbardziej
      autor poleca kupowanie ziaren zielonych, samodzielne ich prażenie ;-) i
      mielenie tuż przed zaparzeniem.
      • Gość: betsypetsy Re: przechowywanie kawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.06, 14:16
        a więc dobrze robię trzymając ziarenka w zamrażalniku.

• Gość: konwalia1952 Re: przechowywanie kawy IP: 217.153.136.* 02.04.06, 17:20
          Dziękuje za dobre rady, zaraz kawke zamrazam. Pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka