kasiga 12.12.07, 22:27 mam pytanie o samą galaretę ( galantynkę? różnie mówią)moja wychodzi taka mętna, biaława, mało apetyczna, gdzieś kiedyś przeczytałam,że należy coś dodać, tylko nie pamiętam co to było, może Wy wiecie i podpowiecie;-)) dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wadera3 Re: ryba w galarecie- mętna galareta 12.12.07, 22:32 Nie wiem co dodać, bo nigdy nic nie dodaję oprócz przypraw i włoszczyzny. Najważniejsze chyba, to bardzo wolne gotowanie na słabym ogniu. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f białkami możesz sklarować... 12.12.07, 22:37 kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,69706,3057818.html Odpowiedz Link Zgłoś
kasiga Re: ryba w galarecie- mętna galareta 12.12.07, 22:38 no i wychodzi Tobie klarowna, przejrzysta, świecąca? To co się dodaje to było albo białko jajka albo ocet albo sok z cytryny- niestety nie pamiętam a na eksperymenty nie mam już czasu, może ktoś jednak wie i napisze, mam nadzieję... Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: ryba w galarecie- mętna galareta 12.12.07, 22:49 bez dodawania czegokolwiek wychodzi mi normalna przejrzysta galareta, słowo honoru :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f nie, ja nie klaruje - ja powolutku robie wszytsko 13.12.07, 09:02 i nie musze klarowac:-) Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: nie, ja nie klaruje - ja powolutku robie wszy 13.12.07, 09:07 ja też nie klaruję, samo wychodzi:) Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: ryba w galarecie- mętna galareta 12.12.07, 22:38 Do wystudzonego wywaru dodaj surowe białko z 1 jajka i końcówka robocika lub trzepaczką spień płyn i podgrzewaj na wolnym ogniu aż do ścięcia się białka. Chwilę poczekaj a następnie przecedź przez czystą wygotowaną ściereczkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiga Re: przeca napisałem jasno...n/t 12.12.07, 22:43 dobrze, widzę i dzięki, moje pytanie było do Twojego poprzednika a swoją drogą ciekawe czy sam tak robisz;-)) Odpowiedz Link Zgłoś