kazio_wielki 24.11.05, 11:53 powstał projekt stworzenia tymczasowej drogi wiodnej do Mielna z wykorzystaniem amfibi za niebagatela 4 mln zł, czy to nam potrzebne ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jkammer Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 12:07 Jeśli zakup tej amfibii miałby rozreklamować Koszalin w mediach i przyczynić się do wzrostu liczby turystów to warto. Dla przypomnienia ok. 4 mln. zł kosztuje emisja 10-cio minutowego spotu reklamowego w TV. A tak to możemy mieć tą reklamę za darmo i amfibię. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 12:34 cztery miliony kosztują dwa amfibusy. Uwązam że to świetny pomysł i super atrakcja. Zróbmy w końcu cos fajnego w tym mieście... Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 13:27 > Dla przypomnienia ok. 4 mln. zł kosztuje emisja 10-cio minutowego spotu > reklamowego w TV. A tak to możemy mieć tą reklamę za darmo i amfibię. troche przesadziłeś... tyle kasy to cala kampania reklamowa nie kosztuje... Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 13:36 Fakt, trochę przesadziłem - ale sprawdzałem - najdroższe jest 60 sekund spotu reklamowego nadanego w "jedynce" przed Wiadomościami TVP w dniu 24 grudnia 2005 r. (220. tys.) oraz w "dwójce" przed serialem "M jak miłość" (120 tys.). Resztę już łatwo policzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
kazio_wielki Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 16:46 wyjdź w przyszłosc, usiadź w fotelu w Zakopcu, nadaja nowinki o amfibi w Koszalinie, czy zrywasz sie z niego by zarezerwowac bilet ?? nie sadze zeby to było kartą przetargową na wybranie miejsca urlopu. Mielno spada na psy. W pszyszłym i nastepnym roku rynek turystyczny straci srednia grupę wiekową tego cennego towaru, a przyjeżdżać bedzie młodzież z małym zasobem finansowym i wyższym odsetkiem wandalizmu............ To chyab nie ta kolejnosc inwestycji w turystyke Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 24.11.05, 17:09 nie ma sobie co wybierac turystów, wazne zeby byli... koszalin musi rozwijac sie w kierunku morza - o wiszacych mostach mozemy zapomniec wiec amfibie sa najlepszym rozwiazaniem... wazne jest to co mowi mikietynski, aby turysci zatrzymywali sie nie w mielnie, lecz koszalinie, ktory zaproponuje wiecej rozgrywek w nocy oraz dni deszczowe (aquapark, centra handlowo-rozrywkowe)... Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 25.11.05, 08:29 kazio_wielki napisał: > wyjdź w przyszłosc, usiadź w fotelu w Zakopcu, nadaja nowinki o amfibi > w Koszalinie, czy zrywasz sie z niego by zarezerwowac bilet ?? Wyszedłem w przyszłość :-) Usiadłem w fotelu w Koszalinie i właśnie nadają o nowej kolejce liniowej za ileś tam mln. dolarów w Zakopcu. Oczywiście, nie zerwę się z fotela, nie zarezerwuję biletu... z tej prostej przyczyny, że góry, alpinizm, narty, itp. podobne "wynalazki" kompletnie mnie nie interesują. Oferta jest skierowana do osób zainteresowanych i planujących urlop nad morzem i niezdecydowanych co do miejsca pobytu. Amfibia ma za zadanie wyróżnienie się miasta Koszalina i okolicznych miejscowości nadmorskich wsród "tłumu" pozostałych miejscowości oferujących przeciętne i sztampowe formy spędzania urlopu. Odpowiedz Link Zgłoś
paula_blue Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 25.11.05, 14:41 A ja jednak wybiegnę w przyszłość: czy waszym zdaniem jest szansa na rozwój bazy noclegowej w jamnie czy osiedlu unii europejskiej? Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 25.11.05, 14:48 Jest taka możliwość, plan zagospodarowania przestrzennego terenu osiedla Północ II przewiduje tereny "pod obsługę turystów" czyli pensjonaty, centra handlowe itp. Co do Jamna to musiałbym sprawdzić u źródła czyli w Urzędzie Gminy w Będzinie (i zrobię to przy okazji). Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 25.11.05, 14:57 Nie liczyłbym na to, ze ktos kiedyś powie że jedzie na wczasy nad morze do Koszalina chyba, ze: 1. Zapewni sie szybki i wygodny dojazd na plaże,po przez przeprowadzenie przez Jamno drogi( most, grobla, zasypanie Jamna :-) ) 2. Ceny noclegów będą bardzo konkurencyjne 3. Stworzy się szereg atrakcji turystycznych(np akwapark, centa handlowo-rozrwkowe z kinami, kręgielniami i atrakcjami dla dzieci, lunapark, stok narciarski z igielitem, itp ) Amfibusy mimo że są dobrym pomysłem nie spowodują nagle że turyści przeniosą się z Mielna do K-lina, ale zapewne beda częściej nasze miasto odwiedzać Odpowiedz Link Zgłoś
piotr.koszalin Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 25.11.05, 19:20 > 1. Zapewni sie szybki i wygodny dojazd na plaże,po przez przeprowadzenie przez > Jamno drogi( most, grobla, zasypanie Jamna :-) ) Most wydaje mi się zupełną abstrakcją... Zwróćcie uwagę, że od czasu do czasu wraca temat budowy mostu nad Odrą na wysokości Polic, dzięki czemu skróciłby się czas dojazdu do centrum Szczecina od strony Koszalina nie o 10 minut ale o 30-45... Mostem takim przejeżdżałoby nie kilkaset samochodów dziennie, ale kilkadziesiąt tysięcy (nie mówie o sezonie, ale generalnie)... Mimo to temat ten jest traktowany jako nierealny bo taki most to ogromne pieniądze... Nikt nie da kasy na most który nie ma sensu bytu... Znacznie tańsza byłaby budowa autostrady Koszalin-Mielno, która rozwiązałaby problem korków, ale nawet o czym takim możemy zapomnieć skoro nie ma nawet kasy na poszerzenie obecnej drogi... > 3. Stworzy się szereg atrakcji turystycznych(np akwapark, centa > handlowo-rozrwkowe z kinami, kręgielniami i atrakcjami dla dzieci, lunapark, > stok narciarski z igielitem, itp ) Dokładnie. Tu właśnie szukałbym rozwiązanie. Dojazd do Mielna powinnien być szybki, ale wg mnie nie ma znaczenia czy będzie wynosił 10 czy 20 minut... Ważne aby te 20 minut było pewne. Zakładając że taka amfibia porusza po wodzie z prędkościa 10mk/h a mostem samochody jechałyby 100km/h to różnica czasu przejazdu 2km odcinka wynosi zaledwie 10 minut... Ponieważ w Polsce lato jest bardzo niepewne i połowa wakacji to ostatnio dni pochmurne albo deszczowe równie ważne dla turystów są te atrakcje o których wspominasz i na nie powinno nastwić się miasto... Odpowiedz Link Zgłoś
szubs Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 27.11.05, 18:07 jesteśmy pewni, ze to podniesie atrakcyjnośc miasta? Bo coś z tym nie najlepiej. Ani najnowoczesniejsze kino na wybrzeżu, ani Emka, ani tym bardziej wirtualny akwapark nie pomogły. Odpowiedz Link Zgłoś
grzesiek234 Nie opłaca się za drogi interes. 28.11.05, 17:17 1) rekalma miasta z tego żadna 2) tylko dwie amfibie więc jak się jedna zepsuje to po promocji miasta 3) części zamienne pieruńsko drogie 4) Jamno jest płytkie i strasznie zamulone, to jaką wodną trasą będzie płynąć ten autobus, tym bardziej że dno troszkę się zmienia po każdym sztormie na Bałtyku. 5)nie lepiej wydać te pieniądze na poszerzenie drogi do Mielna? 6) a jak będzie sztormowa pogoda to co? 7) a jak będzie lało to co? Życzę powodzenia, ale myślę że to zbyt radosna twórczość jak na tak mało zasobne miasto. PZDR. Odpowiedz Link Zgłoś
jkammer Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 02.01.06, 12:31 Tym wszystkim sceptykom pomysłu zakupu amfibii w Koszalinie i innym niedowiarkom polecam artykuł o „panie, który urodził hydraulika”, a w nim m.in.: „nie ma sensu pisać, że na Mazurach jest dużo jezior - bo jeziora są wszędzie. Ani że pływają tam statki - bo statki też pływają wszędzie. Ale żeby pokazać, że te statki jako jedyne jeżdżą także po lądzie. ... Bo dziś trzeba koniecznie się odróżnić ... Wygrać można tylko innością.” Właśnie - wygrać można tylko innością. serwisy.gazeta.pl/df/1,34467,3082553.html Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 02.01.06, 13:02 Dlatego tez byłem zwolennikiem tak wyśmiewanego pomysłu wybudowania w K-linie repliki paryskiej wieży. A jak już słysze o tym , ze szkoda pieniędzy, ze lepiej dac biednym, że jest tyle potrzeb, to aż mnie skręca. Miasto ma sie rozwijać, wyróżniać i tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_a Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 02.01.06, 13:18 zgadzam sie w 100%-w tym miescie musi cos wreszcie drgnac! aktualnie studiuje w Łodzi i jak mowie im skad jestem,to odpowiadaja:"Z Koszalina?Byłem tam ostatnio...po drodze do Mielna" Super.Amfibia droga faktycznie i-jak ktos trafnie stwierdzil-drogie czesci,ryzyko zepsucia itd...Ale ryzyko jest zawsze,a jedyna mozliwosc zaistnienia to nietypowa atrakcja,wyroznik. Odpowiedz Link Zgłoś
andre3b Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 02.01.06, 13:21 aktualnie studiuje > w Łodzi i jak mowie im skad jestem,to odpowiadaja:"Z Koszalina?Byłem tam > ostatnio...po drodze do Mielna" Jak ktos mi mówi że jest z Łodzi to zawsze mówie, że często jade przez to miasto w drodze do Bełchatowa, bo mam tam rodzine :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
bromba_a Re: amfibia za 4mln zł do Mielna, co zrobią (bez) 02.01.06, 13:22 HA HA!!! :-D Wykorzystam:D HA HA!! Odpowiedz Link Zgłoś