2003

(16 wyników)
  • Napisaliśmy tu pare słów. Mniej lub bardziej wartościowych, odkrywczych inspirujących. Zadaliśmy sporo pytań, poznali zagrywki acicieli. Jest tego trochę. Zebrałem to i kążdy może sobie zładować by offline zajrzeć jako do archiwum. Sądzę że warto ten 58MB forum.rar załadowac i wypalić. intellact.com/priv/cashe/forum.rar po rozpakowaniu do wskazanej direktory (kto niema winrar to www.rarlab.com/download.htm) mozna przeglądac całe form ze swojego lokalnego twardziela co oczywiści...
  • Niektórzy świadomi ekspansji niemieckiego kapitału zwracają oczy za ocean. "Wielki przyjaciel" - Stany Zjednoczone na pewno wybawi nas z opresji! Są to marzenia! Zejdźmy na ziemię i zobaczmy jak wygląda w praktyce nasza przyjaźń po 1989. Od początku proamerykańskiej orientacji wykorzystano polską politykę i wojsko w czterech imperialnych wojnach prowadzonych przez USA. Pomagaliśmy w pierwszej wojnie Irackiej, w pacyfikacji Jugosławii, w podboju Afganistanu, a dzisiaj kilka tysięcy Pola...
  • Odessa - Brody czy Brody - Odessa Andrzej Kublik 05-10-2003, ostatnia aktualizacja 05-10-2003 21:55 Kolejny zwrot w sprawie ukraińskiego rurociągu Odessa - Brody i jego przedłużenia do Europy, w tym do Polski Czy Rosjanom uda się skłonić Ukraińców do rezygnacji z projektu tranzytu do Europy ropy naftowej ze złóż kaspijskich i przekształcenia terminalu w Odessie w kolejny kurek dla eksportu surowca z Syberii? Czy też Waszyngton namówi Kijów, by nie przyjmował rosyjskiej ofer...
  • Sława! Nie ma chyba ważniejszych bilateralnie stosunków na całej Słowiańszczyźnie niż pomiędzy tymi największymi słowiańskimi państwami... Przypominam, że Polska utraciła pozycję najsilniejszego państwa europejskiego na rzecz Rosji, gdy wzieła rozbrat z Ukrainą... Czyżby Ukraina była kluczem do polskiej lub rosyjskiej mocarstwowości? Poniżej wklejam dwa bardzo ciekawe artykuły o stosunakch Ukraina-Rosja... Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji!
  • Sława! Co myslicie o szansach i wyzwaniach Narodów Słowiańskich w UE..? Łużyczanom to wcale nie pomaga. A nas odcina od słowiańskiego zaplecza na Białorusi i Ukranie, gdzie rozgrywała tak duża częśc naszej historii. Podobnie jest z Jugosławią, gdy Słoweńcy już sa w unii, a Serbo-Chorwaci nie. Czy Słowianie przez wielkośc swojego potencjału zmodyfikują unię? Ciekawe jakie nowe wyzwania staną przed narodami słowiańskimi? Pozdrawiam! Ignorant +++
  • Niemcy. Raport w sprawie czołgów i myśliwców dla Polski DPA, anr 25-08-2003, ostatnia aktualizacja 25-08-2003 20:29 Bundeswehra sprzedała Polsce czołgi Leopard 2 za cenę pięciokrotnie niższą niż Finlandii. Federalny Trybunał Obrachunkowy, niemiecki odpowiednik NIK, zakwestionował transakcję z Polską. Minister obrony Peter Struck uznał krytykę trybunału za "absurdalną i małostkową" Niemcy podpisały w ubiegłym roku umowę z Polską o przekazaniu uzbrojenia jednej brygady...
  • Sława! Ponieważ juz się znaleźli tacy, co zadroszczą nam kulturalnej dyskusji... I szybkiego startu forum... I takiej wspaniałem drużyny jaką się tu pojawiła... Więc spamują... A potem głoszą wszem zniesławiając niżej podpisanego iż usuwam niewygodne posty. Zatem pomyslałem o archiwum postów usunietych. Oczywiście, nie wszytskie posty usuniete to spamy, jest jeden który usunałem na prośbe autora, gdyż zawierał błędne dane. W przyszłości może zajdzie potrzeba porzą...
  • Sława! Link do linków o Bosni Hercegowinie: wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Bosnia+i+Hercegowina&szukaj.x=24&szukaj.y=10
  • Rosja(13)

Sława! Tu sporo o Rosji: wiem.onet.pl/wiem/fts.html?q=Rosja&szukaj.x=36&szukaj.y=9
  • Sława! Ja myslę, że powiniśmy mówic również o sprawach bolesnych... Pozdrawiam! Ignorant +++
  • Sława! Tu proszę umieszczać zaproszenia na inne fora. Niekoniecznie muszą one być związane z naszym tematycznie, bo pewnie uczestnicy FORUM SŁOWIAŃSKIEGO interesują się, podobnie jak ja, również innymi sprawami... Zapraszam również do współtworzenia naszego forum. Pozdrawiam! Ignorant +++ PS Myślę, że warto w zaproszeniu napisać dwa, trzy zdania o Waszym Forum.
  • Sława! Orlen i MOL - współdziałać, choć niekoniecznie się łączyć http://www1.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,1782373.html Andrzej Kublik, dama 19-11-2003, ostatnia aktualizacja 18-11-2003 22:10 Orlen i MOL są skazane na współpracę, jeśli nie chcą zostać tanio przejęte i pozbawione szans na rozwój przez którąś z rosyjskich kompanii naftowych Już w czwartek w trakcie wizyty w Polsce premiera Węgier Petera Medgyessyego może dojść do podpisania listu intencyjnego w sprawie współpracy...
  • Sława! Myślę, że warto poruszać i ten wazny aspekt pomyslności i modernizacji w krajach słowiańskich. Pozdrawiam!
  • Rząd uprawniony do weta kid 02-10-2003, ostatnia aktualizacja 02-10-2003 21:45 Uchwałę w sprawie Konstytucji UE przyjął Sejm. Posłowie chcą, żeby rząd na rozpoczynającej się jutro Konferencji Międzyrządowej nie zgodził się na zmianę nicejskiej metody głosowania w Radzie UE (upoważnia rząd do weta w tej sprawie). Sejm oczekuje, że rząd upomni się o chrześcijańskie wartości w preambule, uznanie NATO za podstawę bezpieczeństwa w Europie, przyjęcie zasady "jeden kraj - jeden k...
  • Krynica XIII Forum Ekonomiczne Szansa na współpracę i eksport Jak co roku, także i podczas obecnego forum w Krynicy poza deklaracjami chęci współpracy regionalnej przedstawiano też określone plany wspólnych biznesów. Co prawda większość konkretnych rozmów toczy się z dala od plenarnych sesji i mediów, ale kilka z projektów ujawniono. Białoruskie projekty Na rozmowy, m.in. z wicepremierem Hausnerem, przyjechał Vladymir Siemaszko, wicepremier Białorusi, która liczy na polski...
  • Sława! W tym eseju autor omawia stosunki historyczne z Chorwatami www.bezuprzedzen.pl/czytelnia/koneczny_wpzs_06.shtml

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się