2003

(20 wyników)
  • Mam pytanie: Czy jeśli w latach 2003-2005 ktoś wpłacał na fundusz remontowy w spółdzielni a w żanym z poprzednich pitów nie wykazał tego to czy może zbiorczo zrobić to w picie za rok 2005? Zsumować wydatki za 2003-2004 i wpisać jako te nieodliczone i następnie wpisać "bieżące z 2005"? Dodam że w latach 2003-2004 nie wykazano żadnych ulg. Poproszę o szybką odpowiedź bo tym znajomym się spieszy a ja nie potrafię sama odpowiedzieć :) Dzięki piękne :)
  • Czy wiecie może jaka będzie granica dochodu uprawniającego do wypłaty zasiłku rodzinnego od 1.06.2003. na osobę w rodzinie ? I tak samo dla wychowawczego ?
  • Urlop wychowawczy mam na 3 lata.Platny przez 2 jak to mozliwe ze moja kolezanka która urodzila dziecko 3 dni wczesniej dostala wychowawczy platny przez 3 lata?Czy ktos moze mi to wyjasnic ewentualnie poradzic co dalej? Jestem samotna mama.Pozdrawiam i czekam na imfo.
  • Proszę o informację czy 02.05.2003 jest dniem wolnym od pracy ustawowo czy należy na ten dzień wypisać urlop?
  • Zawarliśmy związek małżeński w 2003 r.,w lipcu 2004 urodziło się nam dziecko. Mam z żoną problem o uzuyskanie w/w świadczeń z tego względu,że dochód za 2002 o kilkadziesiąt złotych przekroczył 504 netto.Natomiast dochód w 2003 już był dużo poniżej tej normy. Byłem w jednym z Urzędów Skarobowych i Pan mi powiedział,że w indywidualnych przypadkach można przedłożyć dochody z 2003, w drugimm- Pani powołała się na ustawę- tylko 2002. Z kolei na grupie widziałem 2 ciekawe posty,Oto one:...
  • Czy po powrocie do pracy po urlopie wychowawczym przysługuje od razu urlop wypoczynkowy? W ilości przysługującej za cały rok, czy tylko za czas przepracowany np. za pół roku - połowa urlopu?
  • Mam wielki problem i potrzebuje Waszej pomocy!! Do 20 stycznia 2004 roku byłam na urlopie wopoczynkowym za rok 2003. Od 20 ztycznia chciałam wziąc urlop wypoczynkowy za 2004 rok, a po nim urlop wychowawczy. Z nadmiaru domowych obowiązków zapomniałam złozyć podania, moja kadrówka przypomniała mi o tym 2 tyg. po terminie. Podanie złozylam. Dzisiaj (!!!!!!) zadzwoniła do mnie z informacją, że pracodawca nie wyraził zgody na udzielenie mi uropu wypoczynkowego i od 20 stycznia zostałam...
  • Mam takie pytanie: Czy po urodzeniu drugiego dziecka nadal przysługuje mi urlop wychowawczy na pierwsze dziecko, które nie ukończyło jeszcze 4 roku życia. Może dla ułatwienia opiszę swoją sytuację:Mam umowę o pracę na czas nieokreślony. Po urodzeniu pierwszego dziecka, wzięłam urlop macierzyński, potem wypoczynkowy a następnie wychowawczy na 1 rok (od sierpnia 2002- sierpnia 2003). W trakcie wychowawczego zaszłam ponownie w ciążę. Nie składałam wniosku o kolejną ratę wychowawczego,...
  • Sprawa wygląda tak: szkoła 5 lat pełen etat: 1,5 roku A od XI.2003 pracuję na 1/2 etatu u jednego pracodawcy. /dziennie po 4 godziny/ W związku z czym ile dni urlopu mi sie przysługuje? W końcu postanowiłam sie postawic i skorzystać z przysługujacych mi praw i skorzystać z urlopu ;-) któego fakt faktem nie miałam od kilku lat. Na poczatek wybrałabym sobie za 2005, a potem za 2006. Z góry dziękuję
  • Na 8 .10.2003 mam wyznaczoną datę porodu.Ponieważ to moje drugie dziecko należy mi się 18 tygodni urlopu macierzyńskiego czyli potrwa on mniej więcej do 8 lutego 2004 r.i w związku z tym moje pytanie czy zostawić sobie urlop wypoczynkowy za 2003 r,czy będzie mi się również należał wypoczynkowy za 2004 r.Bardzo proszę o odpowiedż i bardzo dziękuję.Asia
  • Dziewczyny! Sytuacja wyglada następująco. Mam do 10.02.03 urlop macierzyński.I niewykorzystany cały( 26 dni) urlop z 2002r. U mnie w firmie pozmieniało sie koszmarnie, nowy nieznajomy prezes i ,,gęsta" atmosfera. Jak to zrobic i jakie mam ja prawo, a jakie pracodawca,zeby mnie wywalić z roboty. Chciałabym 2 tyg,przed końcem macierzyńskiego napisac podanie o urlop za zalegly 2002 rok plus za 2003( 26dni + 26 dni=52 dni!!) a potem przejsc na wychowawczy... Jesli planuje mnie zwolnic( redukcja ...
  • sytuacja wyglada tak: umowa zlecenie od 06.01.2003 do 02.03.2003 umowa o pracę na 1/4 etatu od 15.09.2003 do 31.12.2003 umowa o prace na 1 etat od 02.08.2004 nadal. od kiedy nabywam prawo do urlopu wypoczynkowego od 14.03.2004 (15.09.+pol roku)czy od 14.10.2004 (uwzgledniam przerwe w zatrudnieniu)? rozumiem, ze nabywam ten urlop w 1/2 wymiaru, tj. 10 dni. od kiedy mam prawo do 2 czesci tego urlopu? od 14.09.2004? czy od 14.01.2005? i co z urlopem za 2005 rok? czy juz mi sie nalez...
  • jesli urodze w marcu dziecko to dochody z ktorego roku beda brane pod uwage jesli chodzi o zasilek rodzinny, o starnie sie o pieniedzy na wychowawczym itp. rzeczy...
  • Drogie mamy, Mam pytanie, kończy mi się urlop macierzyński i po tym urlopie chciałabym wykorzystać urlop wypoczynkowy a później na wychowawczy, czy szef może mi odmówić pójscia na urlop wypoczynkowy?? Zaznaczam że z niego straszny szef i tylko czeka na okazję zeby mnie zwolnic, powiedziała mi jedna Pani w zaufaniu że on liczy na to że ja się spóźnię ze złożeniem podania o urlop wychowawczy i już będzie miał podstawę do zwolnienia mnie. A jak złoże podanie o urlop wychowawczy i on...
  • Dziewczyny , potrzebuje rady! Sytuacja wygląda następująco. W firmie pracowalam( pracuje ) od ponad 2 lat. Na czas nieokreślony. Umowa stała. Teraz do lutego jestem na macierzyńskim. Z roku 2001 i 2002 mam w sumie około 30 dni niewykorzystanego urlopu wypoczynkowego. Chciałbym przejść z macierzyńskiego na urlop( wszystkie dni) wypoczynkowy( i mieć normalne pieniądze z tego), a potem od razu pojśc na urlop wychowawczy. Jak to zrobić,zeby mój pracodawca nie mógł mnie w tzw. ,,międzyczasie" zwol...
  • hej Mam pytanko,czy kóraś z mam po macieżyńskim brała urlop wypoczynkowy a potem wychowawczy?- jak to wygląda od strony prawnej,czy pracodawca płaci wtedy za ten urlop i czy moge go ewentualnie nie brać a pracodawca mi zapłaci? Prosze o pomoc ponieważ kończy mi się macieżyński a nie wiem co robić dalej. Pozdrawiam mama Kapunia
  • Witam, Podobno od 8 lutego wchodza nowe przepisy odnosnie urlopu macierzynskiego. Wedlug nich srednia bedzie obliczana za ostatnie 12 miesiecy a nie za 6 m-cy. Czy jezeli kobieta jest juz w ciazy (porod na koniec marca) to obowiazywac ja beda juz nowe przepisy? Czy mozna cos zrobic, nie wiem zlozyc wniosek do pracodawcy o udzielenie urlopu na starych zasadach? Jezeli bedzie brana srednia za 12 m-cy to jestesmy w plecy 800zl:-( Pozdrawiam, Mirek
  • Informacja z ministerstwa. Odpowiadając na Pana list przekazany pocztą elektroniczną do Ministerstwa Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej uprzejmie informuję, że zgodnie z ustawą z dnia 1 grudnia 1994 roku o zasiłkach rodzinnych, pielęgnacyjnych i wychowawczych (Dz.U. z 1998 r. Nr 102, poz.651 z późn. zm.) zasiłek rodzinny przysługuje, jeżeli jest spełnione określone w ustawie kryterium dochodowe. W okresie od 1 czerwca 2002 r. do 31 maja 2003 r. przeciętny miesięczny doch...
  • w listopadzie ub. roku kupiłam samochód i podpisałam sprzedającemu oświadczenie, że rezygnuję z jego ubezp. OC w Warcie z miesięcznym okresem. po trzech tyg. ubezpieczyłam auto w innej firmie ubezpieczeniowej. W marcu 2006 sprzedałam ten samochód. Zgodnie z przepisami poinformowałam swojego ubezpieczyciela o tym fakcie i przedstawiłam oświadczenie osoby, która nabyła ode mnie samochód o podobnej treści. A 3 dni temu dostałam pismo z Warty, że w związku z nabyciem samochodu mam ...
  • Cześć! Chciałabym rozliczyć PIT swój i rodziców z programem z Gazety Wyborczej. MAm pytanie, podobno w bieżący roku cyfry zaokrągla się do jedności, ale czy wszystkie kwoty mam wpisać w pola już zaokrąglone, czy tylko końcowy wynik podatku ma być zaokrąglony (z wyliczenia wstępnego wyszedł mi zwrot podatku). Jestem laikiem, ale do odliczenia mam tylko ulgę remontową i internet, rozliczam się z dzieckiem, a rodzice rozliczają się wspólnie i mają do odliczenia tylko ulgę remontową, ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się