2003

(26 wyników)
  • Jak wynika z wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 20.03.2009 r., uiszczanie przez członków wspólnoty mieszkaniowej zaliczek na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną, zgodnie art. 15 ust. 1 ustawy o własności lokali, nie jest objęte VAT. Wspólnota nie może więc wystawić faktury VAT dokumentującej wpłatę zaliczek. Inaczej jest w przypadku wydatków związanych z utrzymaniem poszczególnych lokali – zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy. Wspólnota działa tutaj jako pośr...
  • Fr z 2003 r pozostał w całości na rachunku bieżącym w stanie nienaruszonym. Jest to zgodne z uchwałą z ub roku. Czy ten fakt wymaga podjęcia dodatkowych uchwał dotyczących przeznaczenia tych pieniędzy. W 2004 również nie planujemy żadnych wydatków a pieniądze gromadzimy na ocieplenie budynku w 2005 lub 2006r?
  • Zaliczki płacone w 2003 r. przez właścicieli na pokrycie kosztów zarządu nier. wspólną znacznie przewyższyły koszty. Na zebraniu nadwyżka ma być przekazana stosowną uchwałą na pokrycie kosztów w latach następnych.Właściciele dostaną przed zebraniem sprawozdanie Zarządu za 2003 r.w którym wykazana jest nadwyżka. Czy oprócz tego każdy właściciel powinien mieś rozbitą tę nadwyżkę na swój udział w nier. wspólnej, czy wystarczy rozliczenie całości? Pozdrawiam Ada
  • Jakich argumentów użyć by Zarządca zwrócił nadpłatę wpłaconych zaliczek za 2003 r. Złożyłam u Zarządcy pismo w sprawie zwrotu już ponad 2 miesiące temu, przypominam się też telefonicznie - ale to wszystko bez rezultatu - jedyną odpowiedź jaką otrzymuję - to że pieniądze idą. Pozdrowienia
  • 2005-02-11 godz.16,29 napisałem na forum; Jak rozliczyć ciepło-link został usunięty,pewnie przez właściciela serwera.Natomiast JA chciałem Państwo poinformowaćo rezultatach.Od pażdziernika 2004 trwa batalja o prawidłowe i transparentne rozliczenie.Firma rozliczająca jak i zarządca wycofali się z pierwszej wersji rozliczenia, gdzie 1 GJ kosztował 87,54PLN.Po wymianie korespondecji, uznano swą wine pomyłki i zmalało do 1 GJ 73,32PLN.Trudno przyjąć tą korektę za rozwiązanie docelowe....
  • Witam Państwa, Wspólnota tworzy fundusz remontowy z naliczeń od powierzchni mieszkania, garażu, piwnicy. Właściciele dokonują wpłat w jednej kwocie i na jeden rachunek bankowy wspólnoty. Na jaką kwotę można wystawić zaświadczenie dla właściciela lokalu o wpłatach na FR? Czy na pęłną, czy tylko na kwotę wpłaty od lokalu mieszkalnego, czy może od lokalu i piwnicy, czy może od wszystkiego w zależności od tego czy garaż jest pod budynkiem czy wolnostojący? Odliczeniu podlegają w...
  • Zapraszam wszystkich na kolejne Seminarium Wspólnot Mieszkaniowych Warszawy, które odbędzie się 17 listopada (poniedziałek) w wielkiej sali ZNP, Wybrzeże Kościuszkowskie. Szczegóły i program na stronie (głównej) czasopisma "Mieszkanie i Wspólnota": www.miwspolnota.waw.pl
  • Trochę wyroków dotyczących odpowiedzialności za szkody Art. 415. Kto z winy swej wyrządził drugiemu szkodę, obowiązany jest do jej naprawienia. ( kodeks cywilny ) Art. 471. Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi. ( kodeks cywilny ) 2004.06.02 wyrok SN IV CK 400/03 Wspólnota 2004/14/55 ...
  • w mojej wspólnocie zarzad podjal decyzje o uwzglednieniu nadplat za co w poczet przyszlych wplat. w zwiazku z tym ze moja nadplata wynosi ok 900 zl zwrocilem sie do zarzadu z prosba o mozliwosc otrzymanie tych pieniedzy przelewem na moje konto. czy zarzad moze mi odmowic? nadmieniam ze nie mam zadnych zaleglosci w oplatach.
  • Czy to jest prawda, że w przypadku kiedy nie wpłacę na fundusz remontowy co najmniej 560 zł nie będę mógł odpisać sobie tego od podatku ? Nadmieniam, że nie przeprowadzałem żadnych remontów w wykupionym mieszkaniu.
  • Wspolnota podjela uchwale w 2003 r, ze cala nadwyzka finansowa z 2002r zostaje przeznaczona na fundusz remontowy. I tutaj pokazal sie problem. Wedlug "ksiegowych z papierami" kwot przypadajacych na poszczegolnych wlascicieli (kazdy ma okreslony udzial w nadwyzce) nie mozna odliczyc od podatku z tytulu ulgi remontowej za 2003, gdyz pieniadze wplacone zostaly w 2002r. Wedlug nich rozwiazanie jest nastepujace: kazdemu z wlascicieli zwrocic przypadajaca na niego nadwyzke, a ten ja wpl...
  • Bardzo proszę o odpowiedź, ponieważ spotkałem się z różnymi opiniami. Pozdrawiam Jafrodo
  • prowadzę księgowość dla Wspólnoty mieszkaniowej. poprzedni księgowy zostawił wspólnocie rozliczenie i w tym rozliczeniu obok kosztów i przychodów z 2003 roku i figuruje pozycja "wynik lat ubiegłych". ja zajmuję się księgowością wspólnoty od stycznia 2004r. chcę wprowadzić bilans otwarcia do książki przychodów i rozchodów. moje pytanie brzmi : czy bilansem otwarcia bedą pozycje kosztów i przychodów z 2003 roku, czy muszę również dotrzeć z jakich kosztów i przychodów sklada się "prz...
  • sprawa wygląda następująco. w czerwcu 2003 nastapiłą zmaina zarządcy budynku. ten przekazał wszystkie faktury do nowego zarządcy. lokatorzy dostali od starego zarządcy rozliczenia za lata 2000-2004 ( dopiero teraz ).a wynika z nich że cały dług wspónoty został podzielony wg udziału ( stosunek wielkości mieszkania do całego bloku który jest wspólnotą ).czyli jesli np.: pan kowalski nigdy nie zapłacił ani grosza to teraz cała wspónota ( w tym ja ) ma to pokryć. jakim prawem ? skoro ...
  • Czy eksperci (ci oficjalni i nieoficjalni, a uczeni w piśmie) byliby tak uprzejmi, aby na bieżąco informować o zmianach w przepisach dotyczących wspólnot, zarządzania, itp. w formie króciutkiego komentarza + stosownego linku do całości treści omawianych regulacji? Mam tu na myśli równiez, a może przede wszystkim PROPOZYCJE ustaw, rozporządzeń, itp. Na początek dwa tematy. I Zmiany dotyczące zarządzania, w tym zdobywania licencji. II Podatek CIT, czy zmiany też dotkną wspólnoty mi...
  • czy ktoś z was ma może numer aktualizacji ustawy poczty polskiej dnia 12 czerwca 2003 dotyczącej zmiany skrzynek pocztowych na Unijne. Potrzebne mi to do uchwały właścicieli dzieki z góry Anna
  • Mam problem - dostałam fakturę za ciepło zużyte w grudniu 2003 wystawioną 10 stycznia 2004 - czy zaksiegować ją w roku 2003 czy 2004 ?? Dzięki za pomoc i pozdrawiam .
  • Dzien Dobry ! We Wspólnocie której jestem wspołwłaścicielem rezygnujemy z dotychczasowego "Zarządcy"( celowo w cudzysłowie) i od 1 stycznia sami przejmujemy zarząd nad częścią wspólną. Mam pytanie do wszystkich praktyków:Wspólnota musi składać deklaracje CIT - nasza wspólnota nie osiąga pożytków ( nie mamy warunków ku temu ) - wiemy że istnieje możliwość nie składania miesięcznych CIT-ów - do kiedy należy zwrócić się do Urzędu Skarbowego z prośbą aby nie składać miesięcznych CITów...
  • Jesli sa tu osoby z Krakowa, prosze o podzieleniem sie tym, jak zareagowaly na "propozycje" gminy odroczenia platnosci na fundusz remontowy i nie tylko do konca roku bez odsetek. Wlasnie stoimy przed decyzja - kazda informacja jest cenna! Czas dano nam do 10.09.2003... Moge tez podzielic sie swoimi spostrzezeniami. Prosze o opinie i pozdrawiam
  • Aby nie monożyć wątków zadaję pytania hurtem, licząc na dyskusję. Z góry dziękuję. 1) Czy ktoś mógłby podać link do całego tekstu nowej Ustawy o gospodarce nieruchomościami? Szukam pod Urzędem Mieszkalnictwa i jakoś nie mogę natrafić. 2)Czy wspólnotę MIESZKANIOWĄ mogą tworzyć li tylko lakale niemieszkalne? W świetle UWL (art2,3,6) - tak. Czy coś pomieszałam? Proszę mnie naprostować, bo to przecież troszkę bezsensowne. 3)Jeśli właściciele chcą odwołać zarządcę wybranego zgodni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się