czarna.perla 03.06.13, 09:30 Mojej siostrze ostatnio bardzo spodobało się to imię, dodam że siostra ma 21 lat. Ja jestem od niej trochę starsza i odbieram to imię tak samo jak Mariolę. Lucyna i Mariola to wg mnie mógłby być wyjątkowo dobrany duet dla sióstr... z lat 60. Tak z ciekawości zapytam, czy oba te imiona mają obecnie nadania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olinininka Re: Lucyna 03.06.13, 09:39 Dane z 2007 roku - to imię nosi 108065 kobiet. Danych z 2012 urodzonych niemowlaków nie ma. W Warszawie w 2012 - urodziło się minimum 2 Lucynki. Co do pełnych danych z Warszawy zapytaj Gaudencję. Odpowiedz Link Zgłoś
dalenia Re: Lucyna 03.06.13, 09:43 Mnie się kiedyś Lucynka bardzo podobała, ale skojarzenia sprawiły, że już tak za nią nie przepadam. Dla mnie to imię z pokolenia Krystyn i Teres, ale z Mariolą bym go raczej nie zestawiła Małe Lucyny pojawiają się od czasu do czasu, ale o Mariolach to faktycznie nie słyszałam. Odpowiedz Link Zgłoś
gaudencja Re: Lucyna 03.06.13, 20:48 IMO Lucyna jest "wcześniejsza" niż Mariola. W 2012 r. w Warszawie Lucyna miała 7 nadań, a Mariola - żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
echo1111 Re: Lucyna 04.06.13, 12:51 Podoba mi się, Lucynka brzmi słodko. Znam 2 Lucyny jedna ładna kobietka po 20-tce i 65 letnia tęga, ruda kucharka na stołówce - sympatyczna kobieta. Odpowiedz Link Zgłoś
martaz102 Re: Lucyna 11.06.13, 18:19 Mam w bliskim otoczeniu 2 Lucyny, jedna to moja babcia (lata 30-te), druga to moja ciocia (lata 50-te). Z tego co wiem to obie nie przepadają, a może wręcz nie lubią swojego imienia, chyba przeżegnałyby się na samą myśl, że można tak nazwać dziewczynkę w dzisiejszych czasach . Ciocia obraża się, gdy ktoś w rozpędzie lub przez żarty powie na nią "Lucek". W młodości przezywano ją "Lucyfer". Jest to imię w pełnej wersji dosyć twarde, w zdrobnieniu natomiast Lucia, Lusia, Lucynka też średnio brzmi. Odpowiedz Link Zgłoś
adriankaa.s Re: Lucyna 15.06.13, 14:02 Na pewno imion Lucyna i Mariola nie wsadziła bym do jednego worka. Imię Mariola kojarzy mi się z ciotką, ale Lucyna wogóle. Miałam kiedyś koleżanke Lucynę i od tamtej pory imię mi się bardzo dobrze kojarzy z miłą, filigranową dziewczynką Odpowiedz Link Zgłoś