-
Jak rozpoznać alergię pokarmową, kto mi powie? Albo lekką nietolerancję laktozy? Czy jeśli swędzą mnie usta po zjedzeniu pomidora, to nie powinnam go jeść? Kiedyś miałam wysypkę po pomarańczach (zjedzonych), potem mi przeszło, teraz miewam od skóry sweetiesów (od obierania, a nie od jedzenia). Kiedyś często źle się czułam po zjedzeniu na śniadanie jajka. Potem odkryłam, że to nie jajko, a połączenie jajka i mleka (w kawie). Źle reaguję na nabiał, ale gorzej na ten niby lepszy, czyli na fermen...
-
Lobbystki, Wy wiecie wszystko. Doradźcie, proszę, sumą Waszych doświadczeń.
Tytułem wstępu. Od kilku lat mam katar sienny i stwierdzoną alergię na roztocza. Niestety leki przeciwhistaminowe działają trochę, ale na pewno nie likwidują kataru. Odstawiłam je ostatnio szykując się do testów skórnych i nie ma znaczącej różnicy. Więc już po testach do nich nie wróciłam.
Najgorsze nie jest kapanie z nosa, ale nasilające się wieczorem uczucie "spuchnięcia" nosa w środku i przez to problemy z oddy...
-
Nigdy w życiu nie miałam dotąd wyprysków od biżuterii. Może nie mam zbyt często styku z metalami, bo nie noszę kolczyków, a klipsy wiadomo - nosi się krótko i szybko zdejmuje ;) Ale ogólnie srebro na mnie trochę ciemniało, złoto bez wrażeń (ale to chyba normalne? o tego jest metalem szlachetnym żeby zachowywało się z godnością). Mało tego - jakiś czas temu dostałam od Małżona zegarek na łańcuszku na szyję, taki hmmm... w kolorze zgaszonego jasnego bronzu? Nie wiem z czego. Zegarek wykąpałam n...
-
od poniedziałku przeżywam dramat, mój Kozioł wrócił od okulisty z diagnozą alergii.
W sobotę obudził się z zapuchniętym, czerwonym i bolesnym jednym okiem, nie przechodziło, więc w pn był na wspomnianej wizycie u okulisty. Dostał krople Tobradex i termin kontroli w następny poniedziałek.
Wczoraj z własnej inicjatywy włączyliśmy ZYRTEC i czekamy na efekty.
Problem polega na tym, że od miesiąca mieszka z nami ON [img]https://www.youtube.com/watch?v=lqQz2l1nIWc&feature=channel_video...
-
Otóż sprawa wygląda tak: wynajmuję mieszkanie od mojej cioci, która mieszka zagranicą. Na wakacje chce jednak tutaj przyjechać i pomieszkać z miesiąc (mnie w tym czasie nie będzie).
Problem jest taki, że ja wymarzyłam sobie kota, a ona jest niestety na nie uczulona. I tu zwracam się do was- czy możliwe jest by wyczyścić mieszkanie na tyle by straciło swoje alergogenne właściwości? Jak to jest z tymi alergiami na zwierzaki?
-
Zaczelo sie u mnie na poczatku listopada od swedzacej kropki na plecach. Kropka sie rozrosla w porzadny placek, pojawily sie nowe placki kolo pachy, w pachwinie i wreszcie wokol oczu. Tu gdzie mieszkam nie ma takich luksusow jak prywatna wizyta u dermatologa, a dla GP kazda choroba skorna to "egzema" i trzeba sie smarowac sudokremem. Wyprobowalam na sobie wszystko, co mi przyszlo do glowy, lacznie z kuracja na swierzb i wreszcie dotarlam do Polski ;) Zostalam zdiagnozowana, dostalam leki, mas...
-
Wiecie co, nie wiem, czy ja jestem przewrażliwiona (pewnie tak), czy skala
olewania petenta, pacjenta, interesanta w naszym kraju osiągnęła już straszne
rozmiary. Piszę tego posta, ponieważ wkurzyłam się dziś na maksa w US, ale
chciałabym też opisać kilka innych, ciekawych przeżyć, jakie zapewniło mi w
ostatnim czasie kilka instytucji. Wybaczcie kwieciste opisy, ale one w pewnym
sensie zastępują mi rzucanie mięsem, na które miewam w takich sytuacjach ochotę ;)
Wchodzę dziś do US, aby po...
-
Dziewczęta, tym razem ja potrzebuję pomocy. Szukam szczenięcia shi tzu z zaufanej hodowli, najlepiej w Małopolsce, a jeszcze lepiej w Krakowie, ale to juz niekoniecznie. Mówiąc zaufana, mam na myśli prawidłowy dobór materiału genetycznego wolnego od chorób i odpowiednie warunki wychowu szczeniąt. Hodowla kennelowa zdecydowanie odpada, najlepszy byłby ktoś, kto się tą rasą pasjonuje i nie sprzedaje tylko dla kasy.
I jeszcze żeby hodowca miał spore doświadczenie to już byłoby niebo:)
Pies nie...
-
Meczy mnie juz od dluzszego czasu kaszel, wlasciwie bez konkretnego powodu bo nie choruje. Bylam u lekarza i dostalam sterydowe leki na alergie, ktore jednak nie pomagaja, chociaz w badaniach wyszla alergia na pylki drzew. A moze ja oczekuje za duzo i za szybko? kaszel szczegolnie mnie meczy jak wiecej mowie ale ... w badaniu wyszlo tez, ze mam bardzo wysoki poziom bialych krwine 12 tys (norma od 4 do 10 tys). I sie obawiam czy to nie cos gorszego. Bylam z tymi obawami u swojej lekarz rodzinn...
-
Dziewczyny, wiem, że są serwisy które podają informacje o tym jakie jest stężenie pyłków danego dnia. No ale nijak nie mogę znaleźć :/. Pomożecie? Moje spojówki twierdzą, że drzewa już zaczęły pylić. W połowie stycznia to wprost nieprawdopodobne. Ale po 15 latach walki z uczuleniem ufam bardziej sobie niż temu co widzę za oknem...
-
Tymczasowo jestem zmuszona przejść na dietę antyhistaminową, gdyż dopadł mnie bardzo silny atak alergii i same leki nie pomagają. Przeanalizowałam listę pokarmów zabronionych i nie mam bladego pojęcia, co dać do kanapek (i jakie pieczywo właściwie kupować, bo bielona mąka jest szkodliwa, a ja np. nie mogę jeść żyta, bo jestem uczulona). Wędlin nie jem, gdyż nie jestem mięsożercą (a poza tym w nich jest tyle konserwantów, że to by pewnie jeszcze dorzuciło cegiełkę do alergii), sery i jogurty s...
-
Kochane Lobbystki, help. Szukam dla mojego syna dobrego alergologa dziecięcego w Warszawie. Ponieważ leczymy go już kilka lat bez spektakularnych efektów, nie łudzę się, że znajdę kogoś taniego i blisko domu. Potrzebny mi ktoś dobry i sprawdzony. I jeszcze jeśli dałoby się to ktoś kto nie każe wyeliminować z diety wszystkiego co mu przyjdzie do głowy "na wszelki wypadek" bo to nie do zrobienia w przypadku 4-latka który chodzi do przedszkola.
Będę wdzięczna za wszelkie dobre kontakty, tutaj...
-
Może, któraś z forumek się orientuje czy jest możliwe skuteczne odczulenie kogoś na sierść kota, i jak to się robi, ile to trwa i jakie są koszty, bo przypuszczam, że NFZ tego nie refunduje. Chciałabym w przyszłości mieć w końcu kociaka, o czym marze od dawna, ale niestety mój TŻ uczulony :/
-
no i pyli jakaś cholera, pyli tak, ze mało mi twarzy nie urwie od kichania ;)
Dziewczyny? wiecie może o czymś co mozna kupić bez recepty i NIE USYPIA?
Telfast nie działa, zyrtec usypia, generalnie już nie wiem, co robić i szlag
mnie trafia, z rozpaczy chyba pójdę umyć okna ;))