armie

(11 wyników)
  • W czytelni zamieściłem felieton JKM'a na temat armii zawodowej. Konkretnie artykuł ten traktuje o ciekawym według mnie pomyśle resocjalizacji pewnego rodzaju młodych ludzi, przed którymi nieszczęsny poprzedni minister oświaty zatrzaskiwał po prostu bramy szkół. Felieton można przeczytać pod adresem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=35645&w=68122581&a=71955040 Po odsianiu ze zlinkowanego tekstu typowej moim zdaniem dla JKMa młotkiem do mózgów czytelników wbijanej ideologii pozostaje...
  • I Rozważania wstępne Wojna – powiada Sun Tzu – ma potężne znaczeniu dla narodu; jest ona sprawą życia i śmierci, decyduje o jego istnieniu; tak więc zgłębianie wiedzy na jej temat to absolutna konieczność. Mówiąc o wojnie należy wziąć pod uwagę pięć czynników oraz dokonać kilku porów- nań: po pierwsze zasady, po drugie warunki pogodowe, po trzecie warunki terenowe, po czwarte generalicja i po piąte system. Zasady1 łączą lud z władcą, za ich to sprawą lud umi...
  • "GW" szydzi sobie niby z Pana Generała Straży Miejskiej Marczuka, a tymczasem obraża katolików, prawosławnych, ewangelików i mojżeszowych: www.gazetawyborcza.pl/1,75478,4663381.html?nltxx=1721542&nltdt=2007-11-12-04-06 Nie, nie można tak sobie drwić z kapelanów... To nierozsądne i głupie wręcz. Wiadomo, że wg regulaminów MON kapelan jest żołnierzem i przysługuje mu określony stopień oficerski. W wielu innych armiach jest cywilem na kontrakcie - jak w USA ze zrozumiałych względów. Owsze...
  • To, że na wojnie giną ludzie jest normalne. Że cierpią cywile a kobiety w szczególności również. Taka jest natura wojny. Wojsko III RP weszło do Iraku aby obalić Saddama. Saddam został powieszony. Co zatem robi jeszcze wojsko polskie w Iraku ? Wojsko polskie dokonało inwazji Afganistanu aby zniszczyć Al-Kaidę. Na razie jednak walczy z talibami a o al-kaidę w ogóle nie ma czasu się "zatroszczyć". I to od ponad pięciu lat. Wszystkie narastające wątpliwości co do sensu obu wojen rz...
  • wojna zbliża się z wielkim przyspieszeniem: wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80277,5739337,Miedwiediew_wiesci__do_2020_system_obrony_kosmicznej.html a nasi tarczotwórcy są też jej twórcami.
  • Streszczając wzmianki niegodny artykulik na portalu gazwybu: od dziś prezydent Miedwiediew ma prawo samodzielnie wypowiedzieć wojnę dowolnemu państwu na świecie i rozkazać armii feradacji przekroczyć granice Rosji. Wcześniej zgodę na wojnę musiała wydać Rada Federacji Rosyjskiej. Wojna wypowiedziana może być - zgodnie z prawem Rosyjskiej Fedacji między innymi w celu ochrony obywateli federacji przebywających za granicą. Całkiem fajny sposób znaleźli Rosjanie na zgodne z prawem podbo...
  • wirtualnepodroze.dziennik.pl/pt91_twardy/pokoj_h,289.html Chodzi o czołg PT-91 - dumę ZM Łabędy. Piszą tam straszne bzdury - m.in., że to "ulubiona maszyna polskich czołgistów". Wątpię. Polska armia ma na stanie również najlepsze czołgi świata ze sławnej serii wielkich a wielce zasłużonych kotów f-my Krauss-Maffei (PzKW-VI "Tiger", PzKW-V "Panther") - nasz kicio nazywa się Leopard II i służy w 11. Dywizji Kawalerii Pancernej im. Generała Maczka. Nie wiem ile ich wszystkich jest i które...
  • Znów mamy festyn lotniczy. Prezentacja bojowa najnowszych maszyn różnych, rywalizujących ze sobą koncernów. Tylko Barak kazał odpuścić - nie występują F-35 - niech się Europa pokaże! To oczywiście Francuzi natychmiast zaprezentowali swoją rewolucyjną "deltę-kaczkę" pod nazwą "Rafael" i swój najnowszy i pierwszy z napędem atomowym super-okręt, lotniskowiec floty "Charles de Gaulle" - to jest konkurencja dla US Navy!, a nie jakieś tam nędzna klasa "Invincible" Royal Navy zwanych przecież krążow...
  • obnaży kulisy swojego wydalenia z towarzystwa jezusowego. tezeusz.pl/blog/?p=556 czekam z niecierpliwością
  • Radek S.!(26)

Ufam Radkowi mimo wszystko. To wszystko, to: 1. Radek Sikorski jest świrem; 2. Radek przechwalał się (słyszałem live), że w Afganistanie własnoręcznie strącił "Blue Stingerem" sowiecki helikopter pancerny Mi-24D, a to naprawdę zrobił jego poległy kolega, nie Radek, bo był cykor w akcji i w gacie srał, a tylko coś widział, albo słyszał i sobie przypisał. Radek jednak - jako stary agent Bractwa (CIA - jak kto nie kuma) - ma rozeznanie. Wierzę mu też, że "kocha wojsko" - szczególnie polsk...
  • Dzisiaj znów o tym wszystkim myślałem. Tym razem - dziwnie jak nigdy - obrazy, słowa i myśli z wtedy stały się teraźniejsze. W Sierpniu 80 byłem już pełnoletni (po 18 - to ważne) i pamiętam. Ale też wiem o mnóstwo więcej. I przyszło mi takie rozważanie - czy Jaruzelski mógł realnie zrobić coś innego, czy może ktoś inny zamiast niego miałby inną szansę, do czego inna od wojny opcja mogła doprowadzić? I mam odpowiedź. Mówią niektórzy, że przez Jaruzela straciliśmy 10 lat. To nieprawda. S...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się